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OPINION NO. 1522 

Syllabus: 
School Districts are without authority under the pro­

visions of Section 3313.42, Revised Code, to enter into a lease 
purchase contract for the purchase of a school building by the 
terms of which the building would become the property of the 
School District at the expiration of the lease term. 

Boards of F.ducation may, however, purchase land under 
Section 3313.37, Revised Code, by entering into a lease-purchase 
agreement provided that payments of the purchase price shall not 
extend over a period of time more than five years and further 
provide a special tax levy shall be authorized by the electors 
for the purpose of meeting future time payments. 
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To: Everett Fahrenholz, Preble County Pros. Atty., Eaton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 5, 1964 

Your request for my opinion reads in pertinent part as 
follows: 

11 The College Corner Local School District 
in Preble County, Ohio, operates the College
Corner School in conjunction with the adjoin­
ing Union County, Indiana, School District. 
The joint operation is authorized under Ohio 
Revised Code Section 3313.42. 

"* * * * * * * * * 
11 * **The College Corner, Ohio Board of 

Education is interested in the possibilities
of entering into a lease-purchase contract for 
its share of the building program with the 
Indiana Schoolhouse Holding Corporation. The 
contract with the corporation would be paid
from general revenue of the Ohio District. 

II*** * * * * * * 
11 My question then is this: 

111 May the College Corner 
Ohio Board of Education enter 
into a lease-purchase contract 
for a school building built by
the Indiana Schoolhouse Holding
Corporation of its adjoining 
Indiana District, and pay the 
contract obligati•on from general 
revenue?'" 

Section 3313.42, Revised Code, states: 
11When in the judgment of a board of edu­

cation of any school district in this state, 
lying adjacent to a school district of another 
state, the best interests of the public schools 
can be promoted by purchasing school grounds,
repairing or erecting a schoolhouse, and main­
taining them jointly between the two adjacent
school districts, the board of education of the 
school district of this state so situated may 
enter into an agreement with the school autho­
rities of said adjacent school district for the 
purpose of purchasing school grounds, repairing 
or constructing a school building, purchasing
school furniture, equipment, appliances, fUel, 
employing teachers, and maintaining a school. 
The board of education of this state may levy 
taxes and perform such other duties in main­
taining such joint school as are otherwise 
provided by law for maintaining the public 
schools in this state. 

"In carrying out this section the school 
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district shall pay such proportion of the cost 
of purchasing school grounds, repairing or 
erecting a building, and in maintaining the 
joint school as is equitable and just in the 
judgment of the board of education and trus­
tees of the two adjacent school districts." 

Boards of Education, being creatures of statutes, have 
only such powers as are clearly granted by statute or necesarily
implied therefrom. The Ohio Supreme Court stated ·in the case of 
Verberg vs. Board of Education, 135 Ohio St., 246 at page 248: 

"Boards of Education are created by 
statute, and their jurisdiction is conferred 
only by statutory provision. Just as any
other administrative board or body, they
have such powers only as are clearly or ex­
pressly granted." 

A careful reading of Section 3313.42, Revised Code, re­
veals no expressly granted authority for lease-purchase of school 
buildings. In view of the express authority found in other sec­
tions of the Revised Code for the sale of bonds to finance school 
construction, I find no basis upon which authority for lease-pur­
chase of school buildings could be necessarily implied from Sec­
tion 3313.42, Revised Code. 

Section 3313.37, Revised Code, states in pertinent part: 

"The board of education of any school 
district, except a county school district, 
may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease 
sites therefor, or rights of way thereto, or 
purchase or lease real estate to be used as 
playgrounds for children or rent suitable 
schoolrooms, either within or without the 
district, and provide the necessary apparatus
and make all other necessary provisions for 
the schools under its control. 

"The boards of education may acquire
land by gift or devise, by purchase, or by 
appropriation. Lands purchased may be pur­
chased for cash, by installment payments, 
with or without a mortgage, by entering into 
lease-purchase agreements, or by lease with 
an option to purchase, provided that if the 
purchase price is to be paid over a period 
of time, such payments shall not extend for 
a period of time of more than five years,
and a special tax levy shall be authorized 
by the voters of the school district in ac­
cordance with section 5705.21 of the Revised 
Code to provide a special fund to meet the 
future time payments. 

"For the purpose of section 5705.21 
of the Revised Code, acquisition of land 
under the provisions of this section shall 
be considered a necessary requirement of the 
school district. 
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"* * * * * * * * *" 
This statute states that under lease-purchase agree­

ments, payments shall not extend over a period of five years.
A separate and additional requirement ls that a special tax 
levy be authorized by the voters to provide for payment of the 
purchase price. 

The factual situation presented by you ls to be distin­
guished from a true lease with option to purchase agreement. The 
true lease-purchase agreement with option to buy was considered 
by this office in Opinion No. 501, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1963. The first branch of the syllabus of Opinion No. 
501 states: 

11 A board of education may rent, with 
option to buy, portable buildings located 
on board owned property to be used as class­
rooms provided, however, that no portion of 
the rental payments apply to the prospective
purchase price of the building." 

My understanding of your request is that the rental pay­
ments under the lease would liquidate the bonds of the holding
corporation and that, therefore, portions of the rental payments
would apply to the purchase price of the building. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that: 

1. School Districts are without authority under the pro­
visions of Section 3313.42, Revised Code, to enter into a lease­
purchase contract for the purchase of a school building by the 
terms of which the building would become the property of the School 
District at the expiration of the lease term. 

2-. Boards of Education may, however, purchase land under 
Section 3313.37, Revlsed~Oode, by entering into a lease-purchase 
agreement provided that payments of the purchase price shall not 
extend over a period of time more than five years and further pro­
vided a special tax levy shall be authorized by the electors for 
the purpose of meeting future time payments. 




