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TRANSFER, TERRITORY TO SCHOOL DISTRICT-COM­
PLETED BY VOTE OF ELECTORS-PRIOR TO ORDINANCE 
OR RESOLUTION AUTHORIZING REAL PROPERTY TAX 
LEVY WITHIN DISTRICT-LEVY AT RATE AUTHORIZED 
SHOULD BE APPLIED TO ENTIRE DISTRICT AS ENLARGED 
FOR CURRENT YEAR-FAVORABLE VOTE OF ELECTORS 

ON ISSUE OF TRANSFER IS FINAL ACT TO COMPLETE 

TRANSFER-SECTION 3311.29, 5705.34 RC. 
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SYLLABUS: 

Where a transfer of territory to a school district has been completed by vote 
of the electors concerned as provided in Section 3311.29, Revised Code, prior to the 
authorization, by "ordinance or resolution" as provided in Section 5705.34, Revised 
Code, of a real property tax levy within such district, such levy at the rate so 
authorized should be applied to the entire district as thus enlarged for the current 
year. The favorable vote of the electors on the issue of such transfer is the final 
act in the completion of such transfer. 

Columbus, Ohio, February 25, 1956 

Hon. Danny D. Johnson, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Tuscarawas County Board of Education ·by Resolu­
tion dated August 3, 1955 dissolved the Oxford Local School 
District by Section 3311.29 of the Revised Code; subsequent 
thereto on November 8, 1955 the electors of the Oxford Local 
School District approved the transfer of their school district to 
the Newcomerstown Exempted Village School District. 

"On December 7, 1955 the Tuscarawas County Board of 
Education dissolved the Oxford Local School District and trans­
ferred .the territory to the Newcomerstown Exempted School 
District together with title of all property, funds and indebtedness 
of the Oxford Local School District. 

"In light of Opinions numbered 4645-4646 of 1954, the 
county auditor after the election on November 8, 1955 set the 
rt:ax rate for the Oxford Local School District at that of the New­
comerstown Exempted Village Sohool District for the year 1955. 
Tax statements were mailed to the residents of the dissolved 
Oxford Local School District at the new rate of the Newcomers­
town Exempted Village School District. 

"The question is, what tax year should the Newcomerstown 
Exempted Village School District rate 'he collected of the resi­
dents of the dissolved Oxford Local School District which by a 
vote on November 8, 1955 transferred them to the said Exempted 
Village School District?" 

In Opinion No. 4645, Opinions of the Attorney General for 1954, 

p. 667, my conclusions were set out in the syllabus as follows: 

"vVhere, pursuant to the provisions of Section 3311.29, Re­
vised Code, a majority of the electors in a district having no 
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schools have voted in favor of joining the territory of such 
district to an adjoining city school district, such favorable vote 
is the final act in dissolving such district and transferring its 
territory to the city district and ,the consent of the board of 
education of such city district is not required. 

"When pursuant to the provisions of Section 3311.29, Re­
vised Code, the territory of a dissolved •school district has been 
joined to the territory of a city school district, such city district 
succeeds to all the property and rights of such dissolved district, 
and is entitled to receive from the county treasurer the proceeds 
of all current taxes levied on the property in such dissolved 
district." ( Emphasis added.) 

Of primary interest in the case at hand 1s the conclusion that "such 

favorable vote is the final act in * * * transferring its territory." Hence, 

it would seem that the transfer here involved was effected by the favor­

able vote of November 8, 1955. 

A situation quite similar to that here involved was under considera­

tion in Opinion No. 6209, Opinions of the Attorney General for 1943, p. 

384, the syllabus in which is as follows: 

"When an entire school district is transferred from one 
school district to another by authority of Section 4692, General 
Code, and such transfer is completed subsequent to the second 
Monday of April of any year but prior to the levy of taxes for 
the current year as provided by Section 5625-25, General Code, 
all levies of taxes should be extended for collection in the 
current tax year on all the taxable property in the combined 
district, including that of the territory in the district transferred." 

( Emphasis added.) 

In the course of this opinion the writer said, pp, 386, 387: 

"If and when the Brady Township District is transferred 
to the West Unity District, as suggested, the Brady Township 
District will thereupon be dissolved and will cease to exist and 
the present existing territory comprising the two districts will 
be included in one district-the West Unity Village District. It 
would then become necessary to spread tax levies to meet the 
needs of the entire territory over the then existing one district. 
Until such time, however, as the contemplated transfer is con­
summated, procedure looking to the levy of taxes for each of the 
two districts should be followed and if the contemplated transfer 
is completed prior to the actual levy of taxes in each of the two 
districts in accordance with Section 5625-25, General Code, the 
procedure followed to that time and then existent -should be con­
solidated and adjusted by the proper authorities and made 
applicable to the one district, ,the West Unity District, which 
will then be the only one of the two districts in question having 
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authority to make tax levies as prescribed by said Section 
5625-25, supra, to cover the territory which formerly had been 
included in the Brady and West Unity Districts. 

"If the proposed transfer of territory is completed prior to 
October 1, 1943, or such later date as may be approved by the 
Department of Taxation of the State of Ohio for the making of 
ta:r levies within the then existing vVest Unity District as men­
tioned in Section 5625-25, supra, and proper adjustment made 
in tax budgets if necessary, it is then the duty of the taxing 
authority of the West Unity Village School District to authorize 
the tax levies for the entire district for the ensuing fiscal 
year. * * *" (Emphasis added.) 

In support of these conclusions the writer appears to have relied 
largely on the reasoning set out in State v. Roose, 90 Ohio St., 345, and 

Opinion No. 2358, Opinions of the Attorney General for 1928, p. 1745. 

I find myself in agreement with this reasoning and these conclu­

sions and, therefore, conclude that where levies are made after the effec­

tive date of the transfer of territory to a school district, the rate fixed 

for such district should be applied to the entire territory then com­

prising such district. This conclusion is in complete harmony with 

those reached in my opinion No. 4646, Opinions of the Attorney General 

for 1954, p. 674, although in that case I did not discuss in any detail the 

precise point at which a tax levy becomes effective. The syllabus in 

that opinion reads: 

"vVhere the territory of a local school district has been 
joined to a city school district by procedure set forth in Section 
3311.29, Revised Code, the rate of taxes as levied by the taxing 
authority of such city school district pursuant to Section 5705.34, 
Revised Code, should be uniformly applied to the entire district 
as enlarged, and when so levied the county auditor is authorized 
and required to place such levy on the tax duplicate for the 
entire district." 

It remains only to determine the precise point at which it can be 

said that a real property tax has been "levied." In this connection it 

is provided in Section 5705.34, Revised Code, formerly Section 5625-25, 

General Code : 

"When the ,budget comm1ss10n has completed its work it 
shall certify its action to the taxing authority of each subdivision 
and other taxing unit within the county, together with an estimate 
by the county auditor of the rate of each tax necessary to be 
levied by each taxing authority within its subdivision or taxing 
unit, and what part thereof is in excess of, and what part within, 
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the ten-mill tax limitation. Each taxing authority by ordinance 
or resolution shall authorize the necessary tax levies and certify 
them to the county auditor before the first day of October in 
each year, or at such later date as is approved by the board of 
tax appeals. * * *" (Emphasis added.) 

This language quite clearly indicates that the real· property tax, at 

a particular rate, is "levied'' by the passage of the "ordinance or resolution" 

thus referred to; and it would follow that if this action took place in 

the instant case after the transfer of territory had been completed in the 

manner above pointed out, ,then the levy throughout the district as 

enlarged should be applied at a uniform rate. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it 1s my opinion 

that where a transfer of territory to a school district has been com­

pleted by vote of the electors concerned as provided in Section 3311.29, 

Revised Code, prior to the authorization, by "ordinance or resolution" 

as provided in Section 5705.34, Revised Code, of a real property tax 

levy within such district, such levy at the rate so authorized should be 

applied to the entire district as thus enlarged for the current year. The 

favorable vote of ;the electors on the issue of such transfer is the final 

act in the completion of such transfer. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




