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CONSTABLE, SPECIAL-APPOINTMENT; §1907.201 R.C. -

BOND, GIVING OF NOT REQUIRED. 

SYLLABUS: 

A special constable appointed under the provisions of Section 1907.201, Revised 
Code, is not required to give a bond. 

Columbus, Ohio, November 14, 1958 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The trustees of Austintown Township, this county, have 
made a request that I secure: 
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"'an op1111on from the Attorney General as to whether 
the bond of a special constable appointed by a county judge 
under the provisions of RC. 1907.201 should be approved by 
the appointing judge or the township trustees.' 

"The trustees feel that inasmuch as they have nothing what­
soever to do with the selection, appointment or compensation of 
such constable, that the bond should be approved by the county 
judge making the appointment." 

Section 1907.201, Revised Code, provides: 

"Upon the written application of the director of public works 
or of three freeholders of the county in which a county court judge 
resides, such judge may appoint one or more electors of the county 
special constables who shall guard and protect the property of 
this state, or the property of such freeholders, and the property of 
this state under lease to such freeholders, designated in general 
terms in such application, from all unlawful acts, and so far as 
necessary for that purpose, a constable so appointed has the 
same authority and is subject to the sanie obligations as other con­
stables." ( Emphasis added) 

Section 1907.211, Revised Code, provides: 

"The judge of a county court appointing a constable as pro­
vided in section 1907.201 of the Revised Code, shall make a memo­
randum of such appointment upon his docket, and such appoint­
ment shall continue in force for one year, unless such judge 
revokes such appointment sooner. A constable appointed under 
this section and section 1907.201 of the Revised Code, shall be 
paid in full for his services, shall be paid in full for his services 
by the freeholders for whose benefit he was appointed, and shall 
receive no compensation except from such freeholders." 

The question asked by your inquiry as to whether the appointing judge 

or the township trustees should approve the bond of a special constable 

appointed under the provisions of Section 1907.201, supra, rests on the 

assumption that the above quoted sections of the Revised Code require a 

bond to be given. If this assumption is not justified, your question, by 

necessity, is moot. 

Since it is not expressly required, in either section of the Revised 

Code, quoted above, that the special constable give a bond, it is apparent 

that the justification for your assumption must depend on whether the 

requirement is manifested by other sections of the Revised Code, or, if not, 

whether the necessity of a bond can be properly inferred from the empha­

sized portion of Section 1907.201, supra, as set forth above. 
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Section 509.02, supra, provides: 

"Each constable, before entering upon the discharge of his 
duties, shall give bond to the state in a sum of not less than ti ve 
hundred nor more than two thomand dollars, conditioned for the 
faithful and deligent discharge of his duties, and with sureties 
resident of the township. The amount of such bond and its sure­
ties shall be approved by the board of township trustees. Such 
bond shall be deposited with the township clerk." 

In Section 509.02, supra the requirement of giving a bond is clearly 

intended as a prerequisite to the assumption of the duties of a constable. 

See Barrett v. Reed, 2 Ohio, 409. 

The possible applicability of Section 509.02, supra, quoted above, is 

dependent upon the meaning of the words "Each constable." Are these 

words used in a universal sense, that is, do they refer to all and any type 

constable, or are they being used to refer to each elected constable as 

provided for in Section 509.01, Revised Code? 

Section 509.03, Revised Code, provides for the appointment of a suit­

able person by the board of township trustees when, on certain enumerated 

contingencies, a vacancy occurs in the office of elected constable. This 

section of the Revised Code provides that "The constable so appointed 

shall * * * give a bond as required by Section 509.02 of the Revised Code." 

Section 509.04, Revised Code, provides in part that a justice of the 

peace may appoint a constable for a special purpose on certain enumerated 

contingencies. 

The last paragraph of Section 509.04, supra, provides: 

"Such justice of the peace and his sureties shall be liable as 
surety for any neglect of duty or illegal proceedings on the part of 
any constable so appointed by him." 

It should be noted that Section 509.04, supra, refers to justice of 

peace. I am aware that the legislature, in eliminating this office and 

creating county courts, did not expressly mention this section, but I need 

not, and do not, express an opinion on the problems thereby raised. 

Sections 509.03 and 509.04, supra, strongly suggest that the words 

"Each constable" in Section 509.02, supra were intended by the legislature 

to mean each elected constable; that it was not the legislative intent to 

require all and any type constables to give a bond under Section 509.02, 
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supra. If such were not the intention of the legislature, then the express 

requirement of a bond in Section 509.03, supra, and the requirement that 

the appointing justice of the peace shall be liable as surety in Section 509.04, 

supra, would be unnecessary and tautological-a result which is the last 

extremity of judicial construction and one which the courts should avoid 

whenever an equally susceptible construction is available. 37 Ohio Juris­

prudence, 614-619. 

It is significant that the words "Each constable" were also used in 

Section 509.01, supra, and there, clearly, they refer to each elected con­

stable. 

Concluding on the basis of the above that your inquiry is not gov­

erned by Section 509.02, snpra, and, in my examination of other chapters 

and sections of the Revised Code of possible applicability, having been 

unable to find any other provisions that would require a special constable 

appointed under Section 1907.201, supra, to give a bond, I now shall 

consider the problem of whether the necessity of a bond can be properly 

inferred from the emphasized portion of Section 1907.201, supra. 

The language of a statute is, of course, its most natural expositor, and 

when the language of a statute is clear and unambiguous, there is no 

occasion to resort to the rules of statutory interpretation, but when the 

language of a statute is ambiguous, as here, where the language of the 

emphasized portion of Section 1907.201, supra is sufficiently doubtful to 

justify, at the very least, a contention that ambiguity exists, then it is 

proper to resort to inference in order to dissolve the ambiguity and ascer­

tain the legislative intent. This rule, however, has its limitations; one must 

be careful in its utilization not to transcend the boundary between proper 

implication and improper legislation by the courts. 

It has been set forth above, that the requirement of giving a bond, 

. under the provisions of Section 509.02, suj;ra, is a prerequisite to the 

assumption of the duties of a regularly elected constable. In Section 

509.04, supra, the justice of the peace and his sureties are held liable as 

surety for the appointed constable's neglect of duty. Clearly, the neces­

sity of giving a bond is not part of the obligations of these constables. 

In neither Section 1711.35, Revised Code, which provides that a 

county judge may appoint a constable to assist in keeping the peace during 

the annual meeting of an association promoting social or literary inter-
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course, nor Section 2931.06, Revised Code, which prm-icles that a county 

judge may appoint special constables when the constabics in certain desig­

nated tO\vnships are insufficient to m::tintain the peace, is there express 

language necessitating a bond or ambiguous language from which the 

requirement could be inferred. 

In Section 509.03, supra, it is expressly provided that the appointed 

constable shall give a bond. The very fact that the legislature considered 

it necessary to include this express provision serves to establish that the 

requirement of giving a bond was not considered by them as a necessary 

portion of the obligations of constables. 

In the State of Ohio ex rel. v. Robins, 71 Ohio St., 273, the court, 

while holding unconstitutional a statute relating to the giving of surety 

bonds, said, at page 291 : 

"It is the undoubted right of the general assembiy to require 
bonds to be given 'for the faithful performance of official or fid11-
ciary duties, or the faithful keeping, applying or accounti!1g for 
funds or property, or for one or more such purposes,' and to make 
reasonable requirements as to execution, approval and security to 
effectuate fully the purposes thereof. * * *" 

The correctness of the above quoted portion of the Robins case, supra, 

in my opinion, cannot be doubted. There is, however, a definite difference 

between the legislature's right to require a bond to be given and the actual 

exercising of this right. 

The passage quoted from the Robins case, supra, states that the legis­

lature has the right "to make reasonable requirements as to execution, 

approval and security to effectuate fully the purposes" of a bond. It thus 

seems clear that a legitimate source of inquiry into whether the legislature 

has, in actuality, exercised its right to require a bond, is to ascertain 

whether such "reasonable requirements," in fact, have been provided. 

It is obvious that Sections 1907.201 and 1907.211, supra, contain no 

procedure for "execution, approval and security." It has been concluded 

above, that Section 509.02, supra, is not applicable to your inquiry, and 

the language employed by the legislature in the quoted portion of Section 

509.04, snpra, clearly manifests the intent that the justice's responsibility 

does not extend beyond the confines of this section. 

Concluding on the basis of the above that the necessity of a bond 

cannot be properly inferred from the emphasized portion of Section 
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1907.201, supra, quoted above, and having already concluded that no other 

section of the Revised Code, controls your inquiry, it is my opinion that 

a special constable appointed under the provisions of Section 1907.201, 

supra, is not required to give a bond. 

Since your inquiry as to whether the appointing judge or the township 

trustees should approve the bond of a special constable appointed under 

the provisions of Section 1907.201, supra, rests on an unjustified assump­

tion, your question by necessity, is moot. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised, as follows: 

A special constable appointed under the provisions of Section 1907.201, 

Revised Code, is not required to give a bond. 

Respectfully, 

VVILLIAl\f SAXBE 

Attorney General 




