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EXPENSES-MEMBERS OF STATE BOARDS AND COMMIS­
SIONS-LUNCHEON, TRAVEL, PARKING-LIMITS OF REA­
SONABLENESS - COSMETOLOGY BOARD - 1178 OAG 1957 
AND STATE EX REL., LEIS v. FERGUSON, 149 Ohio St., 555, Dis­
tinguished. 

SYLLABUS: 

1. \Vhether a member of the State Board of Cosmetology who resides in Co­
lumbus and attends a board meeting in Columbus may be reimbursed for his reasonable 
luncheon expense depends upon whether the luncheon expense is one necessary to 
enable the member to be present at the meeting; such necessity is a question of fact 
the determination of which is dependent upon the facts of each case. 

2. If it be determined that the member's reasonable luncheon expense is necessary 
in order to enable the member to attend the meeting, reimbursement is authorized by 
Section 4713.02, Revised Code. 
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3. Parking expense incurred by a member of the State Board of Cosmetology 
who resides in Columbus and attends a board meeting in Columbus, is an expense 
necessary to enable the member to attend the meeting, and the member may be re­
imbursed therefor as authorized by Section 4713.02, Revised Code. 

4. Section 4713.02, Revised Code, authorizes a member of the State Board of 
Cosmetology who resides in Columbus and attends a meeting in Columbus, to receive 
a mileage allowance for the number of miles necessarily traveled in order to enable 
the member to attend the meeting. Opinion No. 1178, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1957, p. 589 and State e.r rel. Leis v. Ferguson, 149 Ohio St., 555, distinguished. 

Columbus, Ohio, February 13, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"There has been presented to the State Auditor an expense 
voucher by a member of the State Board of Cosmetology who is 
a resident of the city of Columbus. The expense voucher cov­
ers mileage, automobile parking and noon day lunches in Co­
lumbus. 

"Section 4713.02 establishes the office of the Board of Cos­
metology in Columbus. It further provides that: 

'all reasonable expense incurred by the board shall be 
paid upon the warrant of the Auditor of State and charged 
against the board's Rotary Fund, etc.' 

"In view of your holding in Opinion No. 1178 dated Octo­
ber 16, 1957 that members of the Ohio Board of Liquor Control 
'cannot properly be paid an allowance to cover the expense of 
travel between such central office and the place where they re­
side,' may this board member lawfully receive expense money 
for such mileage, parking, meal allowance, cab fare, etc.? 

"I might point out that there is a distinction between mem­
bership on the Board of Liquor Control and membership on the 
Board of Cosmetology in that they, Cosmetology Board members, 
are not full time employees on an annual salary but receive $15.00 
per diem for every meeting of the Board which they attend to­
gether with their necessary expenses and mileage for each mile 
necessarily traveled." 

I note that the voucher which has been submitted does not include 

any claim for payment of cab fares, so I will not consider this item and 
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will deal with only those three items for which claim actually has been 

made. 

At the outset, it may be noted that your request is premised on the 

conclusion that the interpretation of the portion of Section 4713.02, Re­

vised Code, which you quote is dispositive of your question. With this 

conclusion I must disagree, and I quote portions of Sections 4713.02, 

Revised Code, in order to explain my position in this regard, and to 

provide a basis for the discussion which follows : 

"There is hereby created the state board of cosmetology, to 
consist of three members, two of whom shall be graduate cosme­
tologists and one of whom shall be a regularly licensed physician. 
* * *" 

"The members of the board shall receive fifteen dollars per 
diem for every meeting of the board which they attend, together 
with their necessary expenses, and mileage for each mile neces­
sarily traveled. All such compensation, necessary expenses, and 
mileage, shall be paid upon warrant of the auditor of state and 
charged against the board's rotary funds and no part thereof 
shall be paid out of other state funds. (Emphasis added) 

"The board shall * * * establish an office at Columbus. * * * 
"The board may employ necessary inspectors and clerks. The 

compensation of such employees and all reasonable expense in­
curred by the board, shall be paid upon the warrant of the auditor 
of state and charged against the board's rotary fund and no part 
thereof shall be paid out of other state funds." 

Also applicable is Section 4713.03, Revised Code, as follows: 

"The state board of cosmetology shall hold a meeting for 
the examination of applicants for license and the transaction of 
such other business as shall pertain to its duties at least twice a 
year, one of which meetings shall be held in Cleveland, and one in 
Cincinnati, and the board may hold other meetings for the exam­
ination of applicants or for the transaction of necessary business 
as, in its judgment, may be required, at such times and places as 
it may determine." 

It thus may be seen that the emphasized portion of Section 4713.02, 

Revised Code, deals specifically with board members' attendance at meet­

ings, their compensation, necessary expenses and mileage. This portion 

will thus prevail over the portion of the statute which you quote, since 

this latter portion of the statute deals only generally with the question of 

expenses. 
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The question thus presented by your request 1s whether the empha­

sized portion of Section 4713.02, Revised Code, authorizes payment of the 

voucher items mentioned in your request. 

Plainly, this portion of the statute entitles the board members to 

reimbursement of those expenses which necessarily must be incurred 

in order to enable them to be present at board meetings. \Vith regard to 

the member's expense for noonday lunch, whether this is an expense 

necessary to enable the member to attend is a question of fact which must 

necessarily depend upon the circumstances in each case. If the meeting 

is held in Columbus between the hours of 9 a. m. and 10 a. m., obviously 

the noonday luncheon is not a necessary expense. If, however, the meet­

ing extends from the morning until the afternoon hours, through the 

luncheon period, and the meeting is adjourned for lunch, the Columbus 

member's reasonable luncheon expense would be legitimate and could be 

allowed the member. 

It is my understanding that meetings oftentimes are held in Columbus 

at noon in order that the physician member of the board might be able 

to attend. In these circumstances it seems perfectly reasonable to me 

that the Columbus member's luncheon either immediately before or imme­

diately after the meeting may properly be considered an expense necessary 

to enable the member to attend the meeting. Tn this situation, reimburse­

ment would be proper. 

Turning to the second item, that of automobile parking, it is my 

judgment that inasmuch as Section 4713.02, Revised Code, authorizes the 

payment of automobile mileage, the use of the member's personal auto­

mobile in getting to and from the meeting is thus sanctioned. It hardly 

can be argued that it is not necessary for the member to park his car in 

the downtown Columbus area in order to attend the meeting, and it may 

thus be concluded that the second item is perfectly proper. 

We come now to consider the third and final item, that of mileage 

from the member's home to downtown Columbus and the return trip. 

Again it may be observed that Section 4713.02, Revised Code, authorizes 

payment to the board member of mileage for attendance at board meetings 

only. Mileage for other purposes is thus not authorized. It is obvious 

that the member necessarily must travel the distance between his home 

and the place of meeting in order to be physically in attendance. The 

statute plainly grants mileage for each such mile thus necessarily traveled, 
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and makes no express exception in the case of a member who happens 

to reside in the city where the meeting is held. 

It is only when the concept of "central office or" "headquarters" is 

injected that there arises any difficulty in applying the statute to the facts 

as you present them. It is my opinion that these terms have no application 

to the instant case which is clearly distinguishable from those situations 

where the above terms have been employed to defeat a claim for mileage 

or travel allowance. 

As you point out, I recently held in Opinion No. 1178, Opinions of 

the Attorney General for 1957, p. 589, in the second paragraph of the 

syllabus, as follows: 

"2. Members of the Ohio Board of Liquor Control are 
required by the statute to devote their entire time to the duties 
of the office which they hold, and are regularly and customarily 
engaged in the performance of those duties at the central office 
of the department in Columbus; and they cannot properly be paid 
an allowance to cover the expense of travel between such central 
office and the place where they reside." 

In reaching the above conclusion, I had before me the following facts: 

( 1) A member of the Board of Liquor Control by statute was a full 

time officer receiving a substantial annual salary; 

(2) The member resided in Cincinnati although the central office of 

the Department was in Columbus; 

( 3) The member made weekend journeys to his place of residence, 

and 

(4) The pertinent statute provided that the member receive an 

annual salary, "together with his actual and necessary traveling expenses 

incurred in the performance of his official duties." 

I thus concluded that the weekend journeys to Cincinnati were for 

personal rather than official business reasons, and were therefore not 

within the purview of "traveling expenses incurred in the performance 

of his official duties." 

In the case under consideration, the board member neither is a full 
time officer nor does he receive a substantial annual salary. Further, no 

problem of weekend journeys to the member's home is here involved, and 

the statute here under consideration is materially different. It thus be-
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comes apparent that this prior ruling is not factually comparable with 

the case here under consideration, but is easily distinguishable, and thus not 

applicable, for the above reasons. 

I feel it is necessary to point out that a strict construction must be 

given Section 4713.02, Revised Code. This rule requiring such a con­

struction was set forth by our Supreme Court and embodied in the second 

paragraph of the syllabus in the case of State ex rel. Leis v. Ferguson, 149 

Ohio St., 555 ( 1948) as follows: 

"2. Statutes relating to compensation and allowances of 
public officers are to be strictly construed, and such officers are 
entitled to no more than that clearly given thereby." 

As I view it, strict construction does not mean penurious illiberality 

of construction, and in this regard, of assistance is the following excerpt 

from 37 Ohio Jurisprudence, 719 et seq.: 

"Strict construction of a statute is one which refuses to ex­
tend the law by implication, inference or construction, and con­
fines its operation to cases which fall fairly within the letter of the 
statute, as well as within its spirit or reason, and recognizes 
nothing that is not expressed. The statute should not be made to 
extend beyond the manifest intention of the legislature as indi­
cated by the clear, plain, obvious, or natural import of the lan­
guage used. * * *" 

"The rule of strict construction should not be carried beyond 
the reason for its existence. A statute which is subject to the 
rule of strict construction is nevertheless entitled to a reasonable, 
sensible, and fair construction according to the sense in which 
the terms thereof were intended to be used. The rule does not 
require the courts to depart from the plain or usual meaning of 
the terms employed. Nor is the rule violated by allowing the 
words of the statute to have their full meaning, or even the more 
extended of two meanings, where such construction best har­
monizes with the context and most fully promotes the policy and 
objective of the legislature. The construction, though strict, should 
not be unduly technical, arbitrary, severe, artificial, or narrow. 
Strict construction does not mean that the statute should be 
construed in a spirit of hostility, or so constructed as to render 
it practically inoperative and ineffectual, or as to defeat the 
obvious purpose and intention of the legislature. * * *" (Empha­
sis added) 

It will be noted that the legislature chose not to enumerate with any 

degree of particularity those expenses for which board members might 
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be reimbursed, and prescribed no express limitations on the mileage 

allowance. It preferred to use broad terms, and, giving these words their 

natural, full meaning, I can only conclude that it was the intent of the 

legislature to authorize payment of all three voucher items mentioned in 

your request. To hold otherwise would be to adopt a strained, stinted 

construction of the statute under consideration. 

If we assume for the moment that the board member who resides 

in Columbus were to make a trip to a board meeting held in Cleveland 

pursuant to Section 4713.03, Revised Code, it could hardly be argued 

that these voucher items are not necessary and proper ones. I can see 

no valid basis for making a distinction between lunch and parking expenses 

incurred in this latter case and such expenses incurred by the same board 

member in Columbus merely because the member happens to reside in 

Columbus. 

If the board members were on a full time basis, receiving a substan­

tial annual salary while working in Columbus, my opinion might be 

different because of State ex rel. Leis v. Ferguson, supra. As heretofore 

mentioned this is not the case here, and I find no public policy prohibiting 

payment of all three voucher items contained in your request. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised that: 

1. Whether a member of the State Board of Cosmetology who 

resides in Columbus and attends a board meeting in Columbus may be 

reimbursed for his reasonable luncheon expense depends upon whether 

the luncheon expense is one necessary to enable the member to be present 

at the meeting; such necessity is a question of fact the determination of 

which is dependent upon the facts of each case. 

2. If it be determined that the member's reasonable luncheon ex­

pense is necessary in order to enable the member to attend the meeting, 

reimbursement is authorized by Section 4713.02, Revised Code. 

3. Parking expense incurred by a member of the State Board of 

Cosmetology who resides in Columbus and attends a board meeting in 

Columbus, is an expense necessary to enable the member to attend the 

meeting, and the member may be reimbursed therefore as authorized by 

Section 4713.02, Revised Code. 

4. Section 4713.02, Revised Code, authorizes a member of the State 

Board of Cosmetology who resides in Columbus and attends a meeting in 
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Columbus, to receive a mileage allowance for the number of miles neces­

sarily traveled in order to enable the member to attend the meeting. 

Opinion No. 1178, Opinions of the Attorney General for 1957, p. 589, and 

State ex rel. Leis v. Ferguson, 149 Ohio St., 555, distinguished. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




