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OPINION NO. 71-021 

Syllabus: 

1. A noncertified school employee may hold a continuing 
contract as both a custodian and a bus driver. 

2. Continuing contracts of noncertified school employees 
may not be altered or terminated except pursuant to a uniform plan 
affecting all such employees of the entire district, Section 3319.082, 
Revised code, or for such other reasons as are specific.illy authorized 
by statute. 

3. A teacher, who is also a bus driver, may hold a continuing 
contract as a bus driver after completion of three consecutive years 
of service as bus driver. 

To: James D. Ruppert, Warren County Pros. Atty., Lebanon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, IVlay 24, 1971 

I have your request for opinion addressed to my predecessor, 
setting forth the following questions: 

"1. Can a non-certified employee hold a 
continuing contract in both custodial and bus 
driving services? 

"2. Can a Board of Education, by reso­
lution, using Section 3313.20 of the Revised 
Code, set a policy that non-certified employees 
cannot hold both the position of custodian and 
bus driver and consequently dismiss a bus driver 
who is on continuing contract status as a custo­
dian and bus driver? 

"3. can a teacher, who is also a bus 
driver, hold a continuing contract as a bus 
driver after the completion of three consecu­
tive years of service?" 

You indicate the focus of such questions to be the liability 
of schools for the payment of overtime compensation, as required 
under the Fair Labor Standards Act, 29 u.s.c. Section 201 et seq., 
pursuant to decision of the Supreme Court of the United States in 
Maryland v. Wirtz,392 U.S. 183. 

It appears that various employees of school districts have held 
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more than one position under employment contracts (Opinion No. 
70-041, Opinions of the Attorney General for 1970). 

"Contract", as used in school employment,- is a form of 
employment regulation and protection (48 O. Jur. 820, 839), 
similar to civil service (see below, the opening clauses of 
Section 3319.081, Revised Code, providing regulation by contract 
where the employment is not regulated by the civil service laws). 
There would seem to be no more reason to question dual responsibili­
ties discharged by one person where contract is involved than in 
other areas of public employment. such has been the view of my 
predecessors, who have applied the ordinary rules of compatibility 
to contract situations. (Opinion No. 1612, Opinions of the Attorney 
General for 1964: Opinion No. 970, Opinions of the Attorney General 
for 1964: see, also, Opinion No. 70-041, supra). 

Your first and third questions pertain to the compatibility of 
dual responsibilities as (a) bus driver and custodial employee, both 
being nonteaching positions, and (b) bus driver and teacher. 

No statute has come to my attention that forbids an individual 
to hold either of such sets of dual positions. Likewise, the common 
law that, in the absence of statute, may operate to forbid dual 
positions, would not appear to bar either set. Common law incom­
patibility rests on (1) subordination of one position to the other: 
(2) operation of one as a check upon the other: or (3) physical 
impossibility. (See State, ex rel. v. Wolven, 175 Ohio St. 114). 
In neither set of dual positions here is there any apparent poten­
tial for subordination, for check or for physical impossibility. 
It may be concluded therefore that a custodial employee and a 
teacher may each discharge the additional duties of a school bus 
driver. 

More specifically, your first question involves the coverage 
in "a continuing contract" of the dual responsibilities of custodian 
and bus driver. Contracts of nonteaching employees are provided 
for and regulated in Sections 3319.081, to 3319.088, Revised Code. 
Section 3319.081, supra, in pertinent part, is as follows: 

"In all school districts wherein the pro­
visions of section 143.01 to 143.48, inclnsive, 
of the Revised Code do not apply the following 
employment contract system shall control for 
employees whose contracts of employment are not 
otherwise provided by law: 

"(A) Newly hired regular nonteaching 
school employees, including regular hourly rate 
and per diem employees, shall enter into written 
contracts for their employment which shall be 
for a period of not more than one year. If such 
employees are rehired, their subsequent contracts 
shall be for a period of two years. 

"(Bl After the termination of the two-year 
contract provided in division (A) of this section, 
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if the contract of a nonteaching employee is 
renewed, the employee shall be continued in 
employment, and the salary provided in the contract 
may be increased but not reduced unless such re­
duction is a part of a uniform plan affecting the 
nonteaching employees of the entire district. 

"(C) The contracts as provided for in this 
section may be terminated by a majority vote of 
the board of education. Such contracts may be 
terminated only for violation of written rules and 
regulations as set forth by the board of education 
or for incompetency, inefficiency, dishonesty, 
drunkenness, immoral conduct, insubordination, 
discourteous treatment of the public, neglect of 
duty, or any other acts of misfeasance, malfeasance, 
or nonfeasance. In addition to the right of the 
board of education to terminate the contract of an 
employee the board may suspend an employee for a 
definite period of time or demote the employee for 
the reasons set forth in this division. The 
action of the board of education terminating the 
contract of an employee or suspending or demoting 
him shall be served upon the employee by registered 
mail.* * *" 

It provides generally for a nonteaching contract to be executed 
initially for not more than one year: the subsequent contract, 
for two years: and on further renewal, the contract is to be a 
continuing one. (Opinion No. 68-095, Opinions of the Attorney 
General for 1968). A continuing contract is terminable for 
specified causes, as set out in the statute, quoted above. 

Since the contract form of employment is a type of employment 
protection comparable to civil service protection, one holding "a 
contract" for such dual duties would be protected by it and such 
contract could be terminated only as provided by law. In addition 
to the grounds for termination set out in the statute, a question 
might also arise where the employee becomes ineligible to continue 
to drive a bus because his certificate is revoked pursuant to 
Section 3327.10, Revised Code. 

As to your third question, the only difference is that the 
teaching contract would be entered into under Sections 3319.08 
and 3319.09 et seq., Revised Code. Accordingly, the duties of bus 
driver would be covered by separate contract under Section 3319.081, 
supra. '!'here would appear to be no reason that the contract under the 
latter Section would not be a continuing one after three years. In 
dealing with contracts generally, one of my predecessors arrived at 
a similar conclusion in Opinion No. 68-095, supra. The second and 
third paragraphs of the syllabus of that Opinion are as follows: 

"2. Section 3319.081, Revised Code, pro­
vides that each non-teaching employee of a 
school be granted a continuing contract upon 
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the completion of three years of continuous 
employment. 

"3. The requirement that non-teaching 
employees of a school district be granted a 
continuing contract upon the completion of three 
years of service is mandatory." 

Your second question must be considered separately. In 
essence, it involves the possibility of terminating continuing 
contracts through general policy decisions. 

My predecessor has dealt with a related problem in Opinion 
No. 70-041, supra. There he held that a modification of contracts 
might be accomplished through a uniform plan affecting nonteaching 
employees and, by such ruling, permitted hours of such employees 
to be set at a maximum of forty hours per week. The authority for 
such conclusion, he pointed out, was contained in Section 3319.082, 
Revised Code, which is as follows: 

"In all school districts wherein the pro­
visions of sections 143.01 to 143.48, inclu­
sive, of the Revised Code do not apply, each 
board of education shall cause notice to be 
given annually not later than the first day of 
July to each non-teaching school employee, who 
holds a contract valid for the succeeding school 
year, as to the salary to be paid such school 
employee during such year. Such salary shall 
not be lower than the salary paid durinq the 
precedinq school year unless such reduction is 
part of a uniform plan affecting the non-teaching 
employees of the entire district. This section 
does not prevent increases of salary after the 
board's annual notice has been given." 

(Emphasis added) 

In the absence of such uniform plan, however, my predecessor also 
held that a reduction in salary of a nonteaching employee was not 
permitted (0pinion No. 69-002, Opinions of the Attorney General 
for 1969 - the reduction of bus drivers' salary alone, invalid). 
These Opinions indicate an underlying understanding of the Sections 
involved here, which I share, namely, that continuing contracts 
may not be altered or terminated for reasons not specifically 
authorized, such as those grounds set out in the Sections involved 
here and possibly in others, such as Section 3327.10, Revised Code. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and you 
are advised that: 

1. A noncertified school employee may hold a continuing 
contract as both a custodian and a bus driver. 

2. continuing contracts of noncertified school employees 
may not be altered or terminated except pursuant to a uniform plan 



2-61 1971 OPINIONS OAG 71-022 

affecting all such employees of the entire district, Section 3319.082, 
Revised Code, or for such other reasons as are specifically authoriz­
ed by statute. 

3. A teacher, who is also a bus driver, may hold a continuing 
contract as a bus driver a~er completion of three consecutive 
years of service as bus driver. 




