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3794. 

APPROVAL, BONDS OF HOPEWELL RURAL SCHOOL DISTRICT, LICK­
ING COUNTY, OHI0-$515.05. 

CoLUMBUS, OHIO, January 11, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3795. 

APPROVAL, BONDS OF OHIO RURAL SCHOOL DISTRICT, GALLIA 
COUNTY, OHI0-$3,022.63. 

Cor.UMBUS, OHIO, January 11, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3796. 

APPROVAL, BONDS OF ADAMS SPECIAL RURAL SCHOOL DISTRICT, 
MONROE COUNTY, OHI0-$674.89. 

CoLUMBUS, OHIO, January 11, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3797. 

CHILD-HAIR MAY BE CUT EITHER BY LICENSED BARBERS OR 
LICENSED COSMETOLOGISTS. 

SYLLABUS: 
Childrw's hair may be cut by either licensed barbers or by licensed cosme­

tologists, inasmuch as such practice is a part of the ordinary and usual vocatio11 
of both. 
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CoLL:MBL:S, OHIO, January 12, 1935. 

State Board of Cosmetology, 810 Wyandotte Building, Columbus, Ohio. 

MESDAMES :-I am in receipt of your request for my opinion which reads as 
follows: 

"The State Board of Cosmetology is hereby requesting a formal 
opinion on the following subject: 

There is considerable controversy pertaining to the right of a 
beauty operator to cut hair, particularly children's hair. Section 
1082-1(b) of the Cosmetology Law pertains to the cutting of women's 
hair in a licensed beauty shop. Neither the Barber Law nor the 
Cosmetology Law provides specifically for the cutting of children's 
hair. 

Section 1081-7(4) of the Barber Law exempts hairdressers and 
beauty culturists, insofar as their usual and ordinary vocation and pro­
fession is concerned. It has been the practice of beauty schools to 
teach children's hair cutting and a usual and ordinary practice for a 
beauty operator to cut children's hair. 

Is it your opinion that beauty operator> may continue to cut 
children's hair? Since children are minors and may not exercise their 
personal rights and, therefore, are subject to the decisions of their 
parents, is it your opinion that a parent may take a child to either a 
beauty shop or barber shop for the purpose of having a child's hair 
cut." 

Section 1081-8, General Code, of the Ohio Barber Law (Section 1081-1 
to 1081-27, G. C., inclusive) provides: 

"Any one or any combination of the following practices, when 
done upon the head, face and neck for cosmetic purposes and clone for the 
public generally for pay, either directly or indirectly, shall constitute 
the practice of barbering: 

Shaving or trimming the beard. 
Cutting hair. 
Giving facial and scalp massage or application of oils, creams, 

lotions or other preparations, either by hand or mechanical appli­
ances. 

Singeing, shampooing or dyeing the hair or applying hair tonics. 
Applying cosmetic preparations, antiseptics, powders, oils, clays, 

or lotions to scalp, face or neck. 

* * * * * * * * * *" 
(Italics the writer's.) 

Section 1081-8, General Code, provides: 



ATTOR::\'EY GE:>:ERAL. 1937 

"On and after the taking effect of this act no person shall engage 
in or attempt to engage in the practice of barbering, either as a 
barber or as an apprentice barber, without a certificate of registration 
as a registered barber or registered ;tpprcntice issued pursuant to the 
provisions of this act; and it shall be unlawful to operate a barber 
shop unless it is at all times under the direct supervision and man­
agement of a registered barber." 

Section 1081-22, General Code, provides m part: 

"Each of the following constitutes a misdemeanor, punishable 
upon conviction by a fine of not less than twenty-five and not more 
than two hundred dollars: 

(I) The violation of any of the provisions of section 8 (G. C. 
1081-8) ***of this act. * * *" 

It is to be noted that it would be a violation of Section 1081-22, General 
Code, referred to supra, to cut the hair of small children for compensation 
"without a certificate of registration as a registered barber or registered 
apprentice," as such would be engaging in the practice of barbering, unless 
children's hair cutting is exempted under Section 1081-7, General Code, of 
the Ohio Barber Law. This brings us to a construction of Section 1081-7, 
General Code, relative to the persons exempt from the provisions of the 
Barber Law. Section 1081-7, General Code, provides in part: 

"The following persons are exempt from the provisions of this 
act while in the proper discharge of their professional duties: 

*** *** *** 
4. Hairdressers and beauty culturists, in so far as their usual 

and ordinary vocation and profession is concerned. 

* * * * * * * * * " 

The pertinent proviSIOns of the Cosmetology Law are as follows: 
Section I 082-1. 

"\Vords and phrases defined. 

*** *** * * * 
(b) The practice of cosmetology is defined to be and includes 

any or all work done for compensation by any person, which work 
is generally and usually performed by so-called hair dressers, cos­
metologists, cosmeticians or beauty culturists, and however denomi­
nated, in so-called hairdressing and beauty shops, ordi11ari."y patronized 
by women; which work is for the embellishment, cleanliness, and beauti­
fication of the women's hair, such as arranging, dressing, curling, waving, 
permanent waving, cleansing, wtting, singeing, bleaching, coloring, or 
similar work thereon and thereabout, and the massaging, cleansing, 
stimulating, manipulating, exercising, or similar work upon the scalp, 
face, arms, or hands, by the use of mechanical or electrically oper­
ated apparatus or appliances, or cosmetics, preparations, tonics, anti­
septics, creams or lotions, and of manicuring the nails, which enumer-
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ated practices shall be inclusive of the practice of beauty culture, but 
not in limitation thereof. * * * " (Italics the writer's.) 

Sec. 1082-15. 

"Nothing in this act shall be construed to prohibit service con­
templated by this act in cases of emergency or domestic administra­
tion, without compensation; and the following persons shall be 
exempt from the provisions hereof, namely: 

*** *** *** 
(c) Barbers, insofar as their usual and ordinary vocation and pro-

fession is concerned." (Italics the writer's.) 

It should b.e noted that the practice of cosmetology as defined in para­
graph (b) of Section 1082-1, General Code, quoted supra, is not limited 
exclusively to "women" patrons but is "work done for compensation by any 
person, which work is generally and usually performed by so-called hair­
dressers, cosmetologists, * * * in so-called hairdressing and beauty shops 
ordinarily patronized by women." It is also to be observed that the "cutting" 
of hair is listed as one of the enumerated incidental practice;s of the trade 
of a hairdresser or beauty culturist. It is also obvious that the occasional 
cutting of children's hair would not keep a beauty shop from being "ordinarily 
patronized by women." 

Both the occupation of a barber and a beauty culturist bring the practi­
tioner in contact with the persons of their patrons, and their careless and 
'Jnsanitary use and application of cosmetic preparations by means of devices 
or appliances, or the bleaching, coloring or otherwise treating the hair, may 
injure their patrons or induce diseases. For this reason both the laws regu­
lating barbers and the laws regulating cosmetologists are primarily health 
measures to protect the public health and to secure the public safety and 
welfare. On these grounds such regulations have been upheld as constitu­
tional in other states as a legitimate exercise of the police power of the state. 
Ritchie vs. People, 155 Ill. 98, 40 N. E. 454; Banghart, et a/, vs. Walsh, 339 Ill. 
132, 171 N. E. 154. Inasmuch as beauty parlors and cosmetologists are 
licensed and regulated in this state, and such persons and shops are regularly 
inspected by agents of the State Board of Cosmetology, women and children 
obtaining hair cuts in licensed beauty parlors are in some measure protected 
against both disease and incompetence during the rendition of such services. 
To hold that no beauty culturist could be authorized to practice the trade 
of cutting women and children's hair in a licensed beauty shop unless she is 
a barber, qualified by years of training to shave men and trim their beards, 
could hardly be regarded as a necessary or reasonable requirement to qualify 
:-;uch beauty culturist to cut and trim the hair of women and children. In 
fact it has been held in the case of Banghart vs. lflalsh, referred to supra, that 
the Illinois Barbers Act denying beauty culturists the right to cut women's 
],air without a barber's license was a denial of "clue process of law." 

The difficulty with the question you present is due to the fact that the 
occupation of a beauty culturist is engaged in primarily by women and is 
practiced ordinarily upon the persons of women, while the occupation of 
barbering is made up principally of men and is ordinarily practiced upon the 
persons of men. However, you state in your request for my opinion that 
the cutting of children's hair is one of the usual and ordinary practices of 



ATTORNEY GENERAL. 1939 

a beautician or hairdresser. I assume this fact to be true. In addition, it is 
also well known that the cutting of children's hair is one of the usual and ordinary 
practices of barbers. It is thus apparent that the occupation of barbering 
and the occupation of a beauty culturist overlap in some respects, in that 
the cutting or trimming of women and children's hair is included in both 
occupations, although this is not the main part of either business, but merely 
an incidental part thereof. 

\Vithout further extending this discussion it is my opinion that children's 
l:air may be cut by either licensed barbers or by licensed cosmetologists, 
inasmuch as such practice is a part of the ordinary and usual vocation of both. 

3798. 

Respectfuliy, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

BOND-CITY AUTHOI:UZED TO SELL BONDS IN ANTICIPATION OF. 
COLLECTION OF UNPAID ASSESSMENTS, THOUGH PAST DUE, 
WHEN. 

SYLLABUS: 
Where notes are issued a11d sold by a city in anticipation of the issue of 

bonds in anticipation of the collection of special assessments and said notes have 
become dJte, bonds may be sold in a11ticipation of the collection of suci1 assess­
ments as are unpaid, eve11 though a porti011 thereof are past due. 

CoLUMBUS, OHIO, January 12, 1935. 

Bureau of Inspection a11d Supen•ision of Public 0 D'icers, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your communication which reads 

as follows: 

"We are inclosing a letter received from the City Auditor of Massillon 
containing five questions relative to the legal authority of the city to issue 
bonds now, in order to pay notes issued in 1929 in anticipation of the 
sale of bonds in anticipation of the collection of special assessments. 

After a discussion of this matter with the Auditor and other officials 
of the city, it develops that there is only one question on which your 
legal opinion is desired and that is, whether the city may issue bonds in 
an amount equal to the assessments levied and delinquent, and the assess­
ments levied but not yet due." 

Section 2293-24, General Code, reads as follows: 

"Subdivisions shall have power to issue bonds in anticipation of 
the collection of special assessments. Such bonds may be in s~fficient 
amount to pay that portion of the estimated cost of the improvement 
or service for which the assessments are levied, and the assessments as 
paid shall be applied to the liquidation of such bonds. Subdivisions 


