
643 ATTORNEY GENERAL 

6016 

.EMPL<;)YES, SCHOOL DISTRICTS-SECTION 3317.02 RC­

CONTRIBUTION BY STATE TO SEVERAL SCHOOL DIS­

TRICTS-WITH OTHER SOURJCES OF INCOME FUNDS 
FURNiSHED FOR PAYMENT OF TEACHERS AND OTHER 

EMPLOYES OF BOARDS-THESE EMPLOYES NOT EM­

PLOYES- OF STATE-NOT WITHIN PROVISIONS OF SEC­
TION 121.16 RC PROVIDING FOR STANDARD WORK WEEK 
FOR .EMPLOYES WHOSE SALARY OR WAGE IS PAID IN 

WHOLE OR IN PART BY STATE. 

SYLLABUS: 

Section 3317.02 of the Revised !Code, providing for a contribution ,by the state 
to the several school districts of the state which, with other sources of income 
furnishes the funds for the payment of teachers and other employees of such boards 
does not make the employees of such board of education employees of the state and 
does not bring such employees within the ,provisions of Section 121.16 of the RevJsed 
Code, providing for a standard work week for employees whose ·saiary or:_wage is 
paid in whole or in part by the state. 

Columbus, Ohio, December 6, 1955 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The Legislature enacted Amended House Bill No. 52 
which amended Section 121.16 and which became effective 
October 11, 1955. 

"Section 121.16 before the amendment set the hours of 
labor for employees in the several departments of State service. 
Amended House Bill No. 52 reads: 

'Forty hours shall be the standard work wee\c f9r all 
employees whose salary or wage is paid in whole, 'or in' Ptirt 
by the State.' (Underscoring the· writer's;) 

; 

"The School Foundation Program (R.C. 3117.02) provides 
that there shall be paid for the current operation to each local, 
exempted village and city school dist_rict certain funds. It is 
significant to note that these funds are not allocated to the several 
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school districts by the County Budget Commission but that they 
are specific apprapriations on a specific formula or basis. 

"An opinion is re.quested whether or not the employees of 
a school district by reason of the payments made to such districts 
lby the State under the School Foundation Program are subject 
to the provisions of R. iC. 121.16 as that section has been amended 
lby Amended House Bill No. 52." 

Section 121.16, Revised Code, to which you direct my attention, 

forms a part of Chapter 121 "State Departments. Chapter 121 is a por­

tion of Title 1 "State Government." Said Section 121.16 reads in part 

as follows: 

"Forty hours shall be the standard work-week for all em­
ployees whose salary or wage is paid in whole or in part by the 
state. Such employees shall not be required to work on days 
declared by law to be holidays unless failure to work on such 
holidays would impair the public service. * * * 

"In the department of mental hygiene and correction, the 
director may fix the work-week for employees, but, on and after 
July 1, 1956, the standard work-week in such department shall 
not exceed forty-four hours." * * * (Emphasis added.) 

As bearing on the intended scope of House Bill No. 52 by which the 
section in question was amended, I think it is worth while to call attention 

to the title of the bill, which reads as follows: 

"(Amended House Bill No. 52) 

IAN ACT 

"To amend section 121.16 of the Revised Code and to enact 
section 121.161 of the Revised Code, relative to the establishment 
of a standard work week, and vacation leave and payment for 
unused vacation leave upon death of employees of the state." 

(Emphasis added.) 

I deem the above facts as to the placing and the title of some im­
portance as indicating that it was the intention of the legislature in making 

the provision above quoted, to deal with persons employed in the several 

state departments and none other. 

The essence of your question is whether the employees of a school 

district are employees of the state and whether their salary or wage is 

paid in whole or in part by the state. It would appear that you draw on 
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the prov1s1ons of the school foundation program particularly Section 

3317.02, Revised Code, as amended by the 101st General Assembly. 

Senate Bill 321, embracing Sections 3317.01 to 3317.14, Revised 

Code, provided an entirely new basis of distribution of the "foundation 

fund" in aid of the school districts of the state. Section 3317.02 under­

takes to set up the total amount of contribution or subsidy to be given by 

the state to the several local, exempted village and city school districts, 

and reads in part as follows : 

"There shall be paid, in the last quarter of the calendar year 
1956 and in each calendar year therafter, to each local, exempted 
village and city school district, which has a tax levy for current 
school operation for the current calendar year of at least ten mills, 
the total sum of the following factors : 

" (A) The total approved salary allowance allocated to such 
district under section 3317.052 (3317.05.2) of the Revised Code, 
or the ,total of the salaries for certificated employees for the cur­
rent school year, whichever amount is the lesser; 

"(B) plus fourteen hundred and twenty-five dollars multi­
plied by the total number of approved teacher units credited to 
such district under section 3317.05 of the Revised Code, for 
other current expenses ; 

"(IC) plus the total approved transportation costs allocated 
to such district under section 3317.051 ( 3317.05.l) of the Revised 
Code: 

"(D) plus ten per cent of the total approved salary allow­
ance allocated to such district under section 3317.052 (3317.05.2) 
of the Revised Code, for the employer's contribution to the teach­
ers' retirement fund and the cost of the certificated employees' 
sick leave; 

"(E) minus an amount equal to ten mills multiplied by 
the total value of the tax duplicate of such district as certified by 
the department of taxation under section 3317.10 of the Re­
vised Code. * * * 

"In no event shall there be paid to each local, exempted 
village and city school district an amount less than nineteen hun­
dred and twenty-five dollars multiplied by the number of ap­
proved teacher units credited to such district under section 3317.05 
of the Revised Code." * * * 

It is to be noted in paragraph (A) that reference is made to the total 

approved salary allowance allocated to each district under Section 3317.052. 
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By reference to that section it appears that the approved regular salary 

allowance for each district is to be calculated by the state board of educa­

tion on the basis of the total number of certificated employees employed in 

each district, of varying grades of educational preparation, multiplied by 

certain amounts, beginning with $3,000 for certificated employees with 

less than three years of recognized training. A comparison of these 

amounts with the minimum teachers' salary schedule contained in Section 

3317.06 which was also amended in said Senate Bill 321, shows that these 

amounts are different from and generally in excess of the minimum 

salaries. 

Are we to· infer, therefore, that merely because the legislature in 

fixing the total amount of the foundation fund to be paid by the state 

to each district, has provided that it is to be calculated in part, by reference 

to the salaries which the district pays its teachers, therefore, the salaries 

of the teachers and other employees of a board of education are to be con­

sidered as paid by the state? I find myself unable to draw any such con­

clusion from the statutory provisions aibove outlined. 

It is true that the school system of the state is set up by statutes pro­

viding for their organization and management. So are other subdivisions 

of state government such as counties, townships and many other boards 

and commissions. But the school districts of the state are bodies corpo­
rate, organized under general laws, and the administrative body of every 

district, to wit the board of education, is made up of public officers elected 

by the people of the district. All school boards are authorized to hire their 

teachers and employ such other administrative and operative employees 

as the law permits. All of these are paid by the school districts employing 

them on the ,basis of salaries or wages fixed by the boards of education. 

While the minimum of the salaries to be paid to teachers is specified by the 
statute, no maximum is fixed and subject to such minimum the boards pay 

their teachers whatever amount they determine. The teachers and other 

employees receive their money on vouchers issued by the clerk of the board. 

No warrant is ever issued by the state auditor to a teacher or other school 
employee in payment of his salary or wage or any part thereof. The 

payments by the state are to the boards of education. 

And let it be borne in mind that the schools do not live entirely on 

the foundation fund contributed by the state. That contribution only 

supplements their other sources of income, particularly the proceeds of 

general taxes. 
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No state board or state official is given by the law any authority 

whatsoever over the boards of education in the employment of their 
teachers or other employees or in fixing their compensation. In my 

opinion they are in 1;10 sense employees of the state, and the fact that a 

portion of the funds _used for _paying _thei_r salaries and wages comes by 

way of gift from the state does not ,make them "employees whose salary 
or wage is paid in whole or in part by the state." 

In Opinion No. 2077, Opinions of the Attorney General for 1950, page 

535, my immediate predecessor had the question whether employees of a 

school district library come within the provisions of Section 486-17c, Gen­
eral Code, providing for sick leave for employees of the board of education 

under which the library was organized. He held that they could not be 

entitled to sick leave benefits under that statute, pointing out that although 
the trustees of the library were appointed by the board of education, and 

the board of education furnished the funds for its operation by a levy 

of taxes, yet such board had no control whatsoever over the trustees of 
the library in appointing and fixing the compensation of their employees; 

that the library is a body corporate and entitled to hold its own property 

and to conduct its own affairs without any control from the board. Ac­
cordingly, in conclusion, he said: 

"Accordingly, the employees of the board of library trustees 
are not employees of a board of education as that term is used in 
Section 486-17c, General Code." 

It is accordingly my opinion and you are advised that Section 3317.02 

of the Revised Code, providing for a contribution by the state to the several 

school districts of the state which, with other sources of income, furnishes 

the funds for the payment of teachers and other employees of such boards 

does not make the employees of such board of education employees of the 
state and does not bring such employees within the provisions of Section 

121.16 of the Revised Code, providing for a standard•work week for em­

ployees whose salary or wage is paid in whole or in part by the state. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




