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Permit C: * * * The permit fee shall be fifty dollars ($50.00) per 
year for each location. * * * 

Permit D: * * * The permit fee shall be one hundred dollars ($100.00) 
per year for each location. * * * All fees paid by permit holders of A, 
B, C, or D permits shall be paid as follows: 

1. Initial fee when permit is issued. 

* * * * * * 
(Italics the writer's.) 

* * *." 

Specifically answering your inquiry, I am of the opinion that: 
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1. The Ohio Liquor Control Commission can revoke permits for any of the 
causes enumerated in the Ackerman-Lawrence Bill without giving permit holders 
notice and an opportunity to be heard. 

2. The Ohio Liquor Control Commission has no authority to issue blanket 
class D permits to railroad ·companies· so as to enable such common carriers to 
sell and serve beer to passengers in any and all of the dining cars that may be 
used and operated by such common carriers in and through Ohio. In order to 
sell beer on dining cars, it will be· necessary for railroad companies to take out 
a class D permit for each separate diner used and operated in and through Ohio. 

3. The Ohio Liquor Control Commission, under section 11 of Amended 
Substitute Senate Bill No. 346, has no authority to issue permits for less than 
one year. 

4. The Ohio Liquor Control Commission has the power to revoke a permit 
because of false statements made in the application for such permit. 

5. Under the Ackerman-Lawrence Bill, a hospital is not required to take 
out a permit in order, in good faith, to supply its patients with beer for medicinal 
purposes on the advice of the physicians of the patients. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

A ttomey General. 

896. 

DIRECTOR OF EDUCATION-MAY NOT BE COMPENSATED FOR AD­
DRESSES AT EDUCATIONAL GATHERINGS BY SCHOOL DISTRICT 
-EXCEPTION AS TO ASSISTANT DIRECTOR AND DIRECTORS 
OF OTHER ADMINISTRATIVE DEPARTMENTS-ILLEGAL EX­
PENDITURE OF PUBLIC FUNDS SUBJECT TO FINDING FOR RE­
COVERY. 

SYLLABUS: 
1. The Director of Education may not legally receive compensation from the 

school funds of a school district or from the county board of education fund, for 
making addresses at school commencemettl.s or teachers' institutes or other educa­
tional gatherings. 

2. The Assistant Director of Education and the Chiefs of the Division of 
Examination and Licensing and Film Censorship within the Department of Edu­
cation may legally receive compensation from a county board of education fund 
or from the funds of a city school district, a.s the case may be, for making ad.J 
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dresses at county or city teachers' institutes. 
They may also legally accept compensation for making addresses at other\ 

educational gatherings and school commencements .so long as such compensation is 
not illegally paid from public funds. 

3. The directors of the several administrative departments of state govern­
meilt, as created by Section ·154-3, General Code, except the Director of Education, 
may lawfully receive compmsation for making addresses at teachers' instituteS',\ 
school commetlcements or other edttcational gatherings, so long as these payments 
do not constitute an illegal expenditure of public funds. 

4. Any illegal expenditure of public money may be the subject of a fittding 
for rcco·uery by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. 

CoLUMBus, OHIO, May, 29, 1933. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"Under date of May 6th, 1924, C. C. Crabbe, Attorney General, 
addressed the following letter to Hon. Vernon M. Riegel, then the 
Director of Education: 

'Acknowledgment is made of your communication presenting three 
questions: 

First, whether there is any provision of the law permitting a vaca­
tion for the Director of Education; second, whether such Director may 
accept compensation for lectures delivered at institutes; and, third, 
whether there is any section specifying the number of hours the Di­
rector is required to work, and what is meant by entire time as men­
tioned in section 154-16 of the General Code. 

It is evident that section 154-20, which provides for the eight hours 
of daily service and vacation, relates only to employes in departments as 
contradistinguished from the officials therein. The director of a depart­
ment obviously would not be governed by such section either as to the 
required number of hours of daily service or the vacation period. It 
has generally been the practice of state officials to take reasonable vaca­
tions, and as to such right or authority, perhaps the only inquiry that 
could be made would be by the State Auditor. It is believed that it is 
the general responsibility of a position that the Director assumes, and the 
law does not necessarily contemplate any special number of hours or 
regularity of labor. 

However, in reference to the other questions you present as you sug­
gest, section 154-16 requires the Director to devote his entire time to the 
duties of his office, and shall hold no other office or position of profit. 
It is believed that the intent of this section is to prevent such a Director 
from holding other positions or engaging in other activities which will 
take his time and thought away from his duties to the State. 

In this connection you are referred to section 354 of the General 
Code which provides that the Superintendent of Public Instruction shall 
hold no other office or position of employment. Said section further 
provides: 

"He may visit and inspect schools and attend educational gather­
ings either within or without the state, and deliver lectures on topics 
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calculated to subserve the interests of popular education and his neces­
sary actual expenses therefor when properly certified shall be paid by 
the State." 

It is clear from the provisions of this section that if the Superintendent 
of Public Instruction attends educational gatherings in the State, such 
attendance is considered as a part· of his official duties, and the State 
may pay his necessary and actual expenses. Since such activities are a 
part of the duties attaching to his office it would seem improper for 
him to receive compensation other than the salary provided by law. 

Very truly yours, 
C. C. Crabbe, Attorney General.' 

It would seem under the ruling contained in this letter that the at­
tendance of education meetings and the making of education addresses 
within the State is a part of the duty of the Director of Education and 
that it would be improper for him to receive compensation other than the 
salary provided by law. This department has been making findings 
against Directors of Education for money paid to them for making ad­
dresses at Teachers' Institutes and Graduating Exercises. It would seem 
that the ruling of the Attorney General was based principally upon the 
provisions of section 354 G. C., although section 154-16 is referred to. 
You are specifically requested to render this department your written 
opinion upon the following: 

Question I. May the Director of Education legally receive compen­
sation from the school funds of a school district, or from the county 
board of education fund, for making addresses .at commencement or 
teachers' institutes, or other educational gatherings? 

Question 2. May the officers provided for in section 154-5 and 
154-6, General Code, in the department of education, legally receive 
compensation from the school districts or the county board of education 
for services in making addresses at commencements, teachers' institutes 
or other educational gatherings? 

Question 3. May the officers of the departments created under the 
provisions of section 154-3 G. C. other than the Director of Education, 
legally receive compensation for making addresses at commencements, 
teachers' institutes or other educational gatherings? 

Question 4. In the event that you hold such payments to be illegal, 
may the amount paid be recovered on findings made by examiners from 
this department?" 

Your questions will be considered in their order. 
So far as your first question is concerned, I believe the letter of former 

Attorney General Crabbe, referred 'to in your inquiry, fully covers the matter. 
Section 354, General Code, quoted by the Attorney General in his letter clearly 
implies that the Director of Education, as a part of the duties of his office, may 
deliver lectures within the state of Ohio on topics calculated to subserve the in­
terests of popular education and his expenses in so doing will be paid by the 
state. Any addresses he might make or lectures he might deliver at commence­
ments, teachers' institutes or other educational gatherings would be, of course, 
in the interest of popular education. That being true, it clearly would not be 
legal for him to receive any other remuneration for delivering these lectures 
than his salary fixed by law for his office whether such remuneration might be 
paid from public funds or otherwise. 



818 OPINIONS 

There can be no question but that the Director of Education, who is the 
Superintendent of Public Instruction, a position established by Section 4 of 
Article VI of the Constitution of Ohio, is a public officer. As such, he is pro­
hibited under penalty, by force of Section 12916, General Code, from receiving 
any reward other than that provided by law for the performance of his official 
duties. Said Section 12916, General Code, reads in part, as follows: 

"Whoever, being an officer under the constitution or laws of this 
state, knowingly asks, demands or receives a reward, other than is al­
lowed by law, to execute his official duty, * * shall be fined not more 
than two hundred dollars or imprisoned not more than twenty days, or 
both, and forfeit his office." 

With respect to your second question it will be necessary to note the perti­
nent provisions of Sections 154-5 and 154-6 of the General Code of Ohio which 
relate to subordinate offices within the several departments created by the "Ad­
ministrative Code" (Chapter 1a of the General Code of Ohio). Section 154-5, 
General Code, reads as follows : 

"In each department there shall be an assistant director, who shall 
be designated by the director to fill one of the offices within such depart­
ment, enumerated in section 154-6 of the General Code, or as the head of 
one of the divisions created within such department as authorized by 
section 154-8 of the General Code. When a vacancy occurs in the office 
of director of any department, the assistant director thereof shall act 
as director of the department until such vacancy is filled." 

Section 154-6 of the General Code, reads in part, as follows 

"Offices are created within the several departments as follows: 

* * * * * * * * 
In the department of education: 

Chiefs of division as follows: 
Examination and licensing. 
Film censorship." 

Although the persons occupying the offices created by Sections 154-5 and 
154-6, General Code, supra, are "officers" within the meaning of the term as 
used in Section 12916, General Code, supra, the law does not make it any part 
of the official duties of these officers to make addresses or deliver lectures at 
teachers' institutes or at other similar educational gatherings and for that reason 
the statute would have no application if these officers should make addresses 
and receive remuneration therefor. Neither, in my opinion, do the terms of Sec­
tion 154-20, General Code, with reference to eight hours of daily service in the 
several departments apply to these officers for the reason that the statute applies 
to employes only, rather than officers in the several departments. 

With respect to the offices created by Sections 154-5 and 154-6, General 
Code, Section 154-16, General Code, provides: 

"Each officer whose office is created by sections 154-3, 154-5, and 
154-6 of the General Code shall devote his entire time to the duties of 
his office, and shall hold no other office or position of profit. In addi-
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tion to his salary provided by law, each such officer and each member 
of the boards and commissions in the departments created by this chap­
ter shall be entitled to his actual and necessary expenses incurred in the 
performance of his official duties." 
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The provisions contained in the foregoing section to the effect that the of­
ficers mentioned shall devote their entire time to the duties of their respective 
offices and that they shall not hold any other offices or positions of profit simply 
means, in my opinion, that they shall not be regularly engaged in some activity 
or hold some regular positions that will, as stated by the former Attorney Gen­
eral, "take their time and thought away from their duties to the state." This 
does not, in my opinion, preclude them from making an occasional address at a 
teachers' institute or other educational gathering in contradistinction to their 
making a business of it, if the Director, who is the head of the department and, 
as such, controls, to a great extent, the activities of these officers in the per­
formance of their official duties, permits them to do so. 

I know of no rule of law which would prevent the officers filling the posi­
tions created by Sections 154-5 and 154-6, General Code, from accepting pay­
ment for delivering lectures or addresses at commencements, teachers' institutes 
or other public gatherings, providing payment is made to them from private 
funds or from public funds when such payments are authorized and permitted 
by law. 

Clear and express authority is extended to county boards of education to 
pay from public funds the expenses of conducting county teachers' institutes by 
Section 7860 of the General Code. Payment for speakers would no doubt be 
regarded as legitimate expense of conducting a teachers' institute. A similar pro­
vision is made in Section 7822, General Code, for the payment of the expense 
of conducting teachers' institutes in city school districts. 

The officers to which your third inquiry refers, are those mentioned in 
Section 154-3, General Code, other than the Director of Education. These of­
ficers are the Director of Finance, the Director of Commerce, the Superintendent 
of Public Works, the Director of Highways, the Director of Agriculture, the 
Director of Health, the Director of Industrial Relations, and the Director of 
Public Welfare. 

There are no provisions of law making it the duty or privilege of any of 
the aforementioned officers to attend educational gatherings or to make ad­
dresses or deliver lectures on topics calculated to subserve the interests of popu­
lar education at the expense of the state or otherwise, as is provided for the 
Director of Education in Section 354, General Code, supra. 

The same observations may therefore be made with reference to the right 
of these officers to receive payment for making any such addresses as were made 
in response to your second question with reference to officers provided for by 
Sections 154-5 and 154-6 of the General Code. 

The applicability of Sections 154-16 and 154-20, General Code, to this ques­
tion is also the same as to questions one and two, and has been fully discussed 
under those heads. 

I come now to the consideration of your fourth question, that is, whether 
or not, if any payments made to any of these officers for delivering commence­
ment addresses, lectures or addresses at teachers' institutes or other educational 
gatherings are found to bt;! illegal, the amount so paid may be recovered on 
findings made by examiners from the Bureau of Inspection and Supervision of 
Public Offices. 
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It will not be necessary for the purposes of this opm10n, to quote the 
pertinent provisions of Sections 274 et seq. of the General Code of Ohio, rela­
tive to the powers and duties of the Bureau of Inspection and Supervision of 
Public Offices in the making of examinations of public offices and the inspection 
and supervision of the accounts of taxing districts and public institutions, as 
everyone is familiar with them. 

The Bureau is directed by Section 286, of the General Code, in its report 
of any such examination, to note whether or not any public money has been 
illegally expended or whether or not any public money collected has not been 
accounted for, or whether any public money due, has not been collected. This 
is what is commonly known as a "finding for recovery." Provision is made in 
the said Section 286, for the recovery, by suit, of any public moneys so found 
to be due any public treasury and it is made the duty of certain officials to in­
stitute and prosecute such suits for the recovery of such moneys. Clearly, if it 
is found that public moneys had been paid from a public treasury illegally, for 
the making of addresses or lectures, it would constitute "public money illegally 
expended", as the term is used in the statute, and a "finding" may and should be 
made for its recovery. 

The receipt or acceptance of money illegally by a public officer, which con­
stiutes a "reward" within the terms of Section 12916, General Code, can not be 
made the subject of a "finding for recovery" by the Bureau, in my opmwn, 
unless this money has been expended from a public treasury as the statutes does 
not extend to the Bureau the power to make such a finding. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
1. The Director of Education may not legally receive compensation from 

the school funds of a school district or from the county board of education 
fund, for making adresses at school commencements or teachers' institutes or 
other educational gatherings. 

2. The Assistant Director of Education and the Chiefs of the Division of 
Examination and Licensing and Film Censorship within the Department of 
Education may legally receive compensation from a county board of education 
fund or from the funds of a city school district, as the case may be, for making 
addresses at county or city teachers' institutes. 

They may also legally accept compensation for making addresses at other 
educational gatherings and school commencements so long as such compensation 
is not illegally paid from public funds. 

3. The directors of the several administrative departments of state govern­
ment, as created by Section 154-3, General Code, except the Director of Educa­
tion, may lawfully receive compensation for making addresses at teachers' in­
stitutes, school commencements or other educational gatherings, so long as these 
payments do not constitute an illegal expenditure of public funds. 

4. Any illega) expenditure of public money may be the subject of a finding 
for recovery by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


