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749. 

WORDS AND PHRASES - INTERPRETATION "COMPENSA­
TION", "SALARY"-ARTICLE II, SECTION 20 CONSTITU­
TION OF OHIO-POWER OF LEGISLATURE TO CHANGE 
COMPENSATION OF ANY OFFICER-TIME-EXISTING 
TERM-OFFICE ABOLISHED-TOWNSHIP TRUSTEES­
CLERKS-HOUSE BILL 477, 93rd GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

1. The terms "compensation" and "salary", as used in Article II, 
section 20 of the Constitution of Ohio, are not synonymous. 

2. Under the provisions of Article II, section 20 of the· Constitution, 
the Legislature may change the compensation of any officer so as to affect 
those in office at the time of such change, but may not so do with respect 
to the salary of any officer during his e·xisting term, unless the office be 
abolished. 

3. Township trustees and clerks who· are in office on September 2, 
1939, the effectt"ve date of House Bill No. 477 of the 93rd General Assem­
bly, are subject to the provisions thereof and may receive the compensa­
tion therein provided. 

CoLUMBUS, OHIO, June 12, 1939. 

HoN. LESTER W. DONALDSO!'i, Prosecuting Attorney, Painesville, Ohio. 

DEAR SIR: I am in receipt of a request from your office for my 
opinion on the following: 

"House Bill No. 477 as passed at the present legislature pro­
vides in general for the increase in the number of days allowed 
the Township Trustees to devote to their office and also increases 
the allowance of pay which they are to receive per diem, being 
based upon the population and it also provides for the increase 
of the maximum salary to be paid to the Oerk of the Board 
of Township Trustees. 

Since the passage of this bill we have had many requests 
from Township Trustees and Clerks to know whether or not 
the increase in the number of days allowed to the Township 
Trustees becomes effective as to the present trustees in office 
during their present term of office, and whether the increase in 
per diem pay is applicable to the present trustees in their present 
term of office or whether the new provision as to the number 
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of days in increased pay will be applicable only at the expiration 
of the present terms of the present trustees. 

Also relative to the clerks of the Board of Township 
Trustees, does the increase of the maximum salary allowed to 
them apply and become effective as to clerks during their present 
term of office or is it applicable only after the expiration of the 
present term? In other words, if a clerk is receiving $250.00 per 
year, the maximum, at the present time during his present term, 
can his pay be increased to $600.00, the maximum, under House 
Bill No. 477 immediately or must we wait until his term expires 
and make the increased maximum apply to the then newly elected 
or re-elected clerk?" 

Recently, the 93rd General Assembly enacted House Bill No. 477, 
by which it amended sections 3294 and 3308, General Code, relative to 
the compensation of township trustees and the fees of township clerks. 
In view of these amendments, you seek my opinion as to whether or not 
the provisions thereof will apply, at such time as said amendments be­
come effective, to township trustees and clerks now holding office. 

Before entering a discussion of the question presented by your inquiry, 
I direct your attention to the changes brought about by the recent legisla­
tion above referred to. Section 3294, as it now appears in the General 
Code, reads as follows : 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty cents 
for each day of service in the discharge of his duties in relation to 
partition fences, to be paid in equal proportions by the parties, 
and two dollars and fifty cents for each day of service in the busi­
ness of the township, to be paid from the township treasury. 
The compensation of any trustee to be paid from the treasury 
shall not exceed two hundred and fifty dollars in any year in­
cluding services in connection with the poor. Each trustee shall 
present an itemized statement of his account for such per diem 
and services, which shall be filed with the clerk of the township, 
and by him preserved for inspection by .any persons interested." 

The same section as amended by House Bill No. 477 of the 93rd 
General Assembly, which will become effective September 2, 1939, pro­
vides: 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty cents 
for each day of service in the discharge of his duties in relation 
to partition fences, to be paid in equal proportions by the parties, 
and three dollars and fifty cents for each day of service in the 
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business of the township, to be paid from the township treasury. 
Provided, however, that in townships having a budget of less than 
ten thousand dollars, the trustees shall be entitled to compensa­
tion for not more than one hundred days at said rate of three 
dollars and fifty cents per day; in townships having a budget 
of from ten thousand to twenty thousand dollars, the trustees 
shall be entitled to compensation for not more than one hundred 
and twenty-five days at said rate of three dollars and fifty cents 
per day; and in townships having a budget of twenty thousand 
dollars or over, the trustees shall be entitled to compensation for 
not more than one hundred and fifty days at said rate of three 
dollars and fifty cents per day. Each trustee shall present an 
itemized statement of his account for such per diem and services, 
which shall be filed with the clerk of the township, and by him 
preserved for inspection by any persons interested." 
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Section 3308, as it now appears in the General Code, reads as follows: 

"The clerk shall be entitled to the following fees, to be paid 
by the parties requiring the service: twenty-five cents for record­
ing each mark or brand ; ten cents for each hundred words of 
record required in the establishment of township roads, to be 
opened and repaired by the parties; ten cents for each hundred 
words of records or copies in matters relating to partition fences, 
hut not less than twenty-five cents for any one copy, to be paid 
from the township treasury ; ten cents for each hundred words 
of record required in the establishment of township roads, to be 
opened and kept in repair by the superintendents; for keeping 
the record of the proceedings of the trustees, stating and making 
copies of accounts and settlements, attending suits for and against 
the township, and for any other township business the trustees 
require him to perform, such reasonable compensation as they 
allow. In no one year shall he be entitled to receive from the 
township treasury more than two hundred and fifty dollars." 

The same section as amended by House Bill No. 477, supra, pro­
vides: 

"The clerk shall be entitled to the following fees, to be paid 
by the parties requiring the service: twenty-five cents for record­
ing each mark or brand; ten cents for each hundred words of 
record required in the establishment of township roads, to be 
opened and repaired by the parties; ten cents for each hundred 
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words of records or copies in matters relating to partition fences, 
but not less than twenty-five cents for any one copy, to be paid 
from the township treasury; ten cents for each hundred words of 
record required in the establishment of township roads, to be 
opened and kept in repair by the superintendents; for keeping 
the record of the proceedings of the trustees, stating and making 
copies of accounts and settlements, attending suits for and 
against the township, and for any other township business the 
trustees require him to perform, such reasonable compensation as 
they allow. Provided, however, in those townships having a budget 
less than five thousand dollars, the township. trustees shall deter­
mine the salary of the clerk which in no event shall exceed three 
hundred and fifty dollars per year; and in townships having a 
budget of five thousand dollars or over, the clerk shall receive 
two percent of the total expenditures of such township in excess 
of five thousand dollars in addition to the amount above provided 
in townships having a budget of less than five thousand dollars, 
provided, however, no township clerk shall receive for his com­
pensation in excess of six hundred dollars in any one calendar 
year for said services as such township clerk." 

It will be observed from a comparison of the statutes above that by 
virtue of the amendments the daily and maximum compensation per­
mitted township trustees is increased, and in like manner the maximum 
compensation of township clerks is also raised. The question is, whether 
present incumbents of the offices of township trustee and clerk may law­
fully earn the increased compensation, or whether the recent amendments, 
supra, apply only to those township trustees and clerks who are chosen 
after the effective date of said amendments. 

The answer to the question above propounded requires an interpre­
tation of Article II, section 20 of the Constitution of Ohio, the provisions 
of which follow: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this con­
stitution, shall fix the term of office and the compensation of all 
officers; but no change therein shall affect the salary of any of­
ficer during his existing term, unless the office be abolished." 

It will be noted that in the opening clause the term "compensation" 
is used, while the prohibitory clause refers to "salary". It follows that the 
two terms are not used synonymously and do not bear the same meaning. 
"Compensation" may be said to include money received by a public officer 
in direct proportion to services rendered, for example, $10.00 per day, 



ATTORNEY GENERAL 951 

whereas "salary" denotes a fixed wage, such as $100 per month, irrespec­
tive of the time or labor put forth. 

The following pertinent language is contained in 32 0. Jur. at page 
1026: 

"Obviously, from the change of expression in the two clauses 
of art. 2, sec. 20, the word 'salary' was not used in a general sense 
embracing any compensation fixed for an officer, but in its limited 
sense of an annual or periodical payment for services-a payment 
dependent on the time, not on the amount, of service rendered. 
Hence, the prohibition against a change during the existing term 
of office applies to only those officers receiving salaries and ex­
cepts those who are compensated otherwise." 

See also Thompson v. Phillips, 12 0. S. 617; Gobrecht v. Cincinnati, 
51 0. S. 68. The following will also be noted in 32 0. Jur. at page 1028: 

"Certainty as to the amount to be paid an officer for serv­
ices is the distinguishing feature of a salary. Compensation, 
based upon a method of ascertainment producing different 
amounts at different times, is not salary." 

See also State, ex rei. Taylor v. Madison Co. 13 0. D. (N. P.) 97. 

The first and second branches of the syllabus of the Gobrecht case 
above cited afford additional support to the view expressed herein: 

"Compensation of a public officer fixed by a provision that 
'each member of the board who is present during the entire 
session of any regular meeting, and not otherwise, shall be en­
titled to receive five dollars for his attendance,' is not 'salary' 
within the meaning of section 20, of article 2, of the constitu­
tion, which provides that 'the general assembly, in cases not 
provided for in this constitution, shall fix the term of office, and 
the compensation of all officers; but no change therein shall affect 
the salary of any officer during his existing term, unless the office 
be abolished.' " 

"An increase in the compensation of such officer during his 
term is not prohibited by the constitution." 

At page 72 of that case, Spear, J., says: 

"The question, therefore, is, whether or not the pay of a 
member of the board is 'salary' within the meaning of the above 
section? 
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We think it is not. A general definition of salary includes 
compensation. General definitions, do not, however, cover all 
cases. Salary is compensation, but, under the section quoted, 
compensation is not, in every instance, salary. The point is 
emphasized by this court in the case of Thompson v. Phillips, 
12 Ohio St. 617, where it is said that 'it is manifest from the 
change of expression in the two clauses of the section that the 
word 'salary' was not used in a general sense, embracing any 
compensation fixed for an officer, but in its limited sense, of an 
annual or periodical payment for services-a payment dependent 
on the time and not on the amount of the service rendered.' 
And it was there held that a percentage compensation allowed by 
law to a public treasurer for official duties, could be altered during 
his term. It is the 'salary' which shall not be changed during the 
term, not necessarily, the compensation." 

In the case of State, ex rei. Taylor, v. Madison County, supra, the 
court in discussing Article II, section 20 of the Constitution, held as dis­
closed on page 99 of the opinion: 

"This section empowers the General Assembly to fix com­
pensation and forbids any change in the salary during the existing 
terms of office of a class of public officers to which relator belongs. 
In this section, 'compensation' and 'salary' are not used synony­
mously, because it is only as to salary that a change is forbidden; 
'compensation' may be changed and there is nothing in the Con­
stitution to prevent the change affecting those in office at the time 
of the change.'' 

A problem very similar to the one at hand was discussed in Opinion 
No. 565 of the Opinions of the Attorney General for 1917, Vol. II, page 
1614. That opinion was written pursuant to the enactment of legislation 
by which the compensation of township trustees and clerks was increased. 
The first branch of the syllabus of that opinion provides as follows: 

"The sections of the statute modifying the compensation of 
township clerks, treasurers and trustees became effective on the 
same day that the acts of which they are a part became operative. 
Section 20 of article II of the constitution does not apply because 
said officers draw compensation and not salaries." 

In the course of the opinion, at page 1617, the then Attorney Gen­
eral said: 



ATTORNEY GENERAL 

"From the earliest times in this state it has been uniformally 
held that the word 'salary,' as used in this section, is designedly 
employed in contradistinction to the term 'compensation' as used 
in the same section; that a change of compensation other than 
salary, to take effect during the existing term of an officer, is 
not prohibited, and that a salary is compensation dependent upon 
the lapse of time only, and in nowise dependent upon the amount 
of official services performed." 
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There being a difference in meaning between "compensation" and 
"salary", as used in Article II, section 20, supra, the one subject to change 
so as to affect existing officers and the other not, the question is, does 
the official pay of township trustees and clerks provided for by sections 
3294 and 3308, supra, respectively, come within the definition of the term 
"salary" as used in said constitutional provision? The amount of com­
pensation which township trustees and clerks are paid depends entirely 
upon the amount of time and service each renders in the performance of 
duties imposed by statute. " True, the maximum amount which such 
officers may receive is fixed, but there is no assurance that each will be 
paid the maximum. In other words, their compensatfon is not definite 
and certain, as is true in the case of a salary. Our constitution prohibits 
a change in salary of any officer during his existing term. It would 
follow that a change of compensation, as distinguished from salary, is 
permissible and in no wise violates the provisions of Article II, section 20, 
supra. 

It is my opinion that the moneys received by township trustees and 
clerks under the provisions of sections 3294 and 3308, General Code, as 
they now exist, constitute compensation and not salary, and therefore may 
be changed so as to affect those in office at the time of such change. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


