
Note from the Attorney General's Office: 

1928 Op. Att'y Gen. No. 28-1678 was overruled in 
part by 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-069.
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·The attorneys have also suggested a rather technical objection to the claim of 
the state in this instance. They say that, because Sections 183 and 184 of the Code 
were expressly repealed by the last Legislature and re-enacted in amended form, tech­
nically speaking the corporation has not "filed its statement and paid the fee· pre­
scribed by the preceding two sections" within the language of Section 185 as it ap­
pears in the new act. I do not feel that any court would have difficulty in construing 
this language to be applicable to payments under the sections as they existed prior to 
amendment by the last Legislature. The identity of the sections in question was not 
lost by reason of the fact that they were, pursuant to constitutional requirement, re­
pealt.d and re-enacted in changed form in order to accomplish their amendment. In 
my opinion the application of Section 185 of the Code is not affected merely because 
the payments were made by the corporation in question under the provisions of Sec­
tion 183 and 184, General Code, prior to their amendment. 

1678. 

CERTIFICATE-FISCAL OFFICER--CONTRACT OR LEASE RUNNING 
BEYOND FISCAL YEAR-CITY COUXCIL-~IAY NOT ISSUE BONDS 
IN INSTALLMENTS. 

SYLLABUS: 

1. The provisions of Section 5625-36, General Code, (112 0. L. 391,408), relative 
to certificates of fiscal officers in cases of contracts or leases runni11g beyoud the ter-
111in,ati01i of the fiscal :i•ear in which they are made, have 110 application to contracts 
for the co11struction of impro1.:e111ents to be paid for out of bond issues. 

2. A city council is not a11thori.=ed under Section 2293-26, General Code, to is­
sue bonds i,i installments as.fu11ds are ueeded to meet contractor's estimates as the 
same fall due. 

COLUMBUS, Omo, February 6, 1928. 

Bureau of Inspection a11d Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication requesting 
my opinion upon the following: 

"When bonds are authorized for the purpose of providing funds for the 
construction of a city building which will not be completed for several years, 
and council desires to issue such bonds in series as funds are needed to meet 
the contractor's estimates, may the fiscal officer, by virtue of the provisions of 
Section 5625-36 (112 0. L. 408), legally limit the amount of his certificates on 
such contracts to the amount that will be available and expended during the 
fiscal year in which the certificates are made?" 

The portion of Section 5625-36, General Code, to which you refer in your com­
munication, reads : 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 
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"In the case of contracts or leases running beyond the termination of the 
fiscal year in which they are made, the fiscal officer shall make a certification 
for the amount required to meet the obligation of such contract or lease ma­
turing in such year. In all such contracts or leases the amount of the obli­
gation remaining unfulfilled at the end of a fiscal year, and which will become 
payable during the next fiscal year, shall be included in the annual appropri­
ation measure for such next year as a fixed charge. * * * " 

The certificate of the fiscal officer referred to in the above section is the certificate 
prescribed by paragraph (d) of Section 5625-33 of the General Code, which reads: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

* * * 
( d) Make any contract or give any order involving the expenditure of 

money unless there is attached thereto a certificate of the fiscal officer of the 
subdivision that the amount required to meet the same (or in the case of a con­
tinuing contract to be performed in whole, or in part, in an ensuing fiscal 
year, the amount required to meet the same in the fiscal year in which the con­
tract is made), has been lawfully appropriated for such purpose and is in the 
treasury or in process of collection to the credit of an appropriate fund free 
from any previous encumbrances. Every such contract made without such a 
certificate shall be void and no warrant shall be issued in payment of any 
amount due thereon. * * * " 
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Reading the above quoted portions of Sections 5625-36 and 5625-33, General 
Code, together, it seems clear that the words "contracts or leases running beyond the 
termination of the fiscal year in which they are made" refers to continuing contracts 
or leases which by their terms extend beyond the fiscal year in which they are made, 
for which payment is made out of funds raised by taxation and which require annual 
appropriations to meet the obligations thereof. This conclusion is strengthened by 
an examination of paragraph (a) of Section 5625-33, General Code, which provides: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

(a) Make any appropriation of money except as provided in this act; 
provided that the authorization of a bond issue shall be deemed to be an ap­
propriation of the proceeds of the same for the purpose for which such bonds 
were issued, but no expenditure shall be made from any bond fund until first 
authorized by the taxing authority. 

* * * ,, 

Inasmuch as by the terms of paragraph (a), supra, the authorization of a bond 
issue is deemed an appropdation of the proceeds of the same for the purpose for which 
such bonds were issued, it follows that no further or other appropriation is necessary. 
The apropriation having been made by virtue of the authorization of the bond issue, 
there is no need for any further appropriation, regardless of the length of time re­
quired in the construction of the improvement. 

The conclusion reached above is further strengthened by the fact that Sections 
5625-33 and 5625-36 of the General Code were enacted to take the place of Sections 
3809 and 5660, General Code, which were repealed at the same time. Section 3809, 
General Code, provided : 



318 OPINIONS 

"The council of a city may authorize, and the council of a village may 
make, a contract with any person, firm or company for lighting the streets, 
alleys, lands, Janes, squares and public places in the municipal corporation, or 
for furnishing water to such corporation, or for the collection and disposal of 
garbage in such corporation, or for the leasing of the electric light plant and 
equipment, or the waterworks plant, or both, of any person, firm, company 
or municipality or for the purchase of electric current for furnishing light, 
heat or power to such municipality or the inhabitants thereof for a period not 
exceeding ten years, and the requirement of a certificate that the necessary 

·money is in the treasury, shall not apply to such contract, and such require­
ment shall not apply to street improvement contracts extending for one year or 
more, nor to contracts made by the board of health, nor to contracts made 
by a village for the employment of legal counsel, nor to contracts by a mu­
nicipality for the leasing or acquisition of the electric light plant and equip­
ment, or the waterworks plant, or both, of any person, firm or corporation 
therein situated." 

Section 5660 provided in part : 

"* * * In the case of contracts running beyond the termination of the 
fiscal year in which they are made for salaries of educational employees of 
boards of education, or for street lighting, collection or disposal of garbage 
or other current services for which contracts may lawfully be made extending 
beyond the end of the fiscal year in which made, or to the making of leases 
the term of which runs beyond the termination of the fiscal year in which they 
are made, the certification of the auditor or chief fiscal officer as to money in 
the treasury or in process of collection, above required as a condition precedent 
to the making of such contract or lease shall be deemed sufficient if such 
certification cover the money required to meet such contract or lease through-
out the fiscal year in which such contract or lease be made, provided further 
that in each subsequent fiscal year in which such contract or lease is in effect 
the auditor or fiscal officer shall make a certification for the amount required 
to meet the obligation of such contract or lease maturing in such year. In all 
such contracts or leases, the amount of the obligation remaining unfulfilled 
at the end of a fiscal year and which will become payable during the next fiscal 
year shall be included in the appropriations for Sl\.ch next year * * * " 

The fact that Sections 3809 and 5660, General Code, were repealed and Sections 
5625-33 and 5625-36 were enacted in place thereof, seems clearly to indicate the class 
of contracts the Legislature had in mind in the enactment of Section 5625-36 of the 
General Code. 

In view of what has been said above, it is my op1mon that the provisions of 
Section 5625-36, relative to the certificate of fiscal officers in cases where contracts 
run beyond the termination of the fiscal year in which they have been made, do 
not apply to an improvement the cost of which is covered by a bond issue. 

You state in your communication that the council desires to issue bonds in series 
as funds are needed to meet the contractor's estimates. The issue of bonds in install• 
ments or series is authorized by Section 2293-26, General Code (112 0. L. 364, 375). 
That section provides in part as follows : 

"If the taxing authority decides not to issue such anticipatory notes, or, 
if such notes are issued, when they are about to fall clue, the taxing authority 
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shall adopt a resolution or ordinance determining whether the bonds are to be 
issued in one lot or in installments, and fixing the amount of the bonds to be 
presently issued which shall not be greater than the amount authorized; fixing 
their purpose in accordance with the prior resolution or ordinance of the 
taxing authority; and fixing the date, rate oi interest and maturity which, 
however, need not be the same as those fixed in the prior resolution or ordi­
nance. If it is determined to issue bonds in installments, then a similar reso­
lution or ordinance shall be adopted whenever a new installment of such bonds 
is to be issued. * * * " 
While Section 2293-26 apparently contains general authority for the issuance of 

bonds in installments, that authority is limited to cases where the taxing authority has 
undertaken a number of improvements, each of which is complete in itself, in which 
case bonds may be issued in installments as the various steps in the improvement pro­
gram are taken. It may also apply to cases where the construction of an improve­
ment may be split up or divided into a series of contracts. In other words, where the 
improvement consists of a building and contracts are let at different times for the 
various parts of the building, bonds may be issued in installments to provide funds 
for the payment of each of the contracts as such contracts are entered into. How­
ever, Section 2293-26, General Code, does not authorize the issuance of bonds in in­
stallments where a single contract is entered into or where all of the contracts for an 
improvement are entered into at the same time, as funds are needed to meet the con­
tractor's estimates. 
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The above conclusion is based upon the language of paragraph ( d) of Section 
5625-33, General Code, which requires a certificate of the fiscal officer that the amount 
required to meet any contract or any order involving the expenditure of money is in 
the treasury or in process of collection to the credit of an appropriate fund free from 
any previous encumbrances before such contract can be entered into or the order 
made. Obviously, where a contract for the construction of an improvement is to be 
paid for by an issue of bonds, it will be impossible for a fiscal officer to make a cer­
tificate that all the funds for the payment of the contract are in the treasury or in 
process of collection unless all of the bonds have been issued. If, for instance, a mu­
nicipality desires to erect a building costing $100,000 and to issue bonds to cover the 
cost of said building, the language of paragraph ( d) of Section 5625-33, General 
Code, would prevent the entering into of a contract for the entire cost of the construc­
tion if bonds in the sum of $25,000 only had been issued. 

The word "issued" is used advisedly above for the reason that until the bonds 
have been sold and are in process of delivery there can be no certification that the 
proceeds of the bonds are in the treasury or in process of collection. The last 
paragraph of Section 5625-33, General Code, provides in part as follows: 

"Taxes and other revenue in process of collection, or the proceeds to be 
derived from lawfully authorized bonds, notes or certificates of indebtedness 
sold and in process of delivery, shall for the purpose of this section be deemed 
in the treasury or in process of collection and in the appropriate fund." 

Until, therefore, bonds have been sold and are in process of delivery, the certifi­
cate of the fiscal officer, to the effect that the proceeds thereof are in the treasury or in 
process of collection, cannot be made. In view of the above it follows that if the 
council of the city referred to in your communication de~ires at the present time to en­
ter into contracts covering the entire construction of the city building referred to, 
it will be necessary to issue all of the bonds for the construction of the improvement 
before the contracts can be entered into. 
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Answering your question specifically, it is my opinion that: 

1. The provisions of Section 5625-36, General Code, (112 0. L. 391, 408), rela­
tive to certificates of fiscal officers in cases of contracts or leases running beyond the 
termination of the fiscal year ir: which they are made, haYe no application to contracts 
for the construction of improvements to be paid for out of bond issues. 

2. A city council is not authorized under Section 2293-26, General Code, to issue 
bonds in installments as funds arc needed to meet contractor's estimates as the same 
fall due. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney General. 

1679. 

TAX AND TAXATION-DELIXQUE:NT TAXES-5% PENALTY UNDER 
SECTION 2656, GEXERAL CODE, APPLIES TO BOTH PERSON"AL AND 
REAL ESTATE TAXES--WiHEN CHARGEABLE-ACCRUAL DATE OF 
10% PENALTY UN:CER SECTION 5678, GEXERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. The penalty of five per cent provided by Section 2656, General Code, applies to 
both personal and real estate taxes; but said penalty may not legally be charged in in­
stances in which taxes are voluntarily paid between the twentieth day of J:anuary, to 
which date the collecting period !zas been extended by the county commissioners, and 
the time of the February settlement. In order legally to charge said five per cent 
penalty the county treasurer must proceed by distress or otherwise, as provided by 
statute, to collect said delinquent tax. 

2. The pen.ally of ten per cent provided in Section 5678, General Code, may not 
legal!)• be charged by the treasurer when payment of the tax on real estate is made be­
fore the time of the February settlement between the county auditor and county treas­
urer. 

COLUMBUS, Omo, February 6, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public O /fices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your recent communication, which 
reads as follows : 

"We are in receipt of the following inquiries from Mr. F. H. Doyle, our 
State Examiner located at Cincinnati, and we are respectfully requesting your 
written opinion upon the same: 

Question 1. Does the penalty of 5% provided by Section 2656, G. C., ap­
ply to both personal and real tax, and may the penalty be legally charged in 
instances in which taxes are voluntarily p_aid between the 20th day of Janu­
ary, when the tax collecting period has been extended to this time by the 
county commissioners, and the time of the February settlement? If not, to 
what extent must the county treasurer exert himself in urging the collections 
in order that this penalty may be attached? 




