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You have submitted an encumbrance estimate which contains the cer­
tificate of the Director of Finance to the effect that funds are available 
for the payment of rental for the months of ~lay and June, 1936. 

Finding said lease in proper legal form, 1 hereby approve it as to 
form and return it herewith. 

5629. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

BARBERS-BOARD MAY LICE:\SE APPLICANT FROJ\1 AN­
OTHER STATE WHEN-MAY l{E.FUSE TO RECOGNIZE 
SCHOOL OF BARBERING WHEN. 

SYLLABUS: 
1. A person who has barbered in another state, and who seeks a 

license to barber in Ohio must comply with the provisions of Section 
1081-19, General Code. The State Board of Barber Examiners is in­
vested with discretion to determine 7J.Jhether or not a person who makes 
such an application has the necessary qualifications. 

2. The sole fact that a school of barbering teaches a course of in­
struction in e%cess of one thousand hours, would not justify the State 
Board of Barber E%aminers in refusing to approve such a school. 

3. The State Board of Barber E%aminers may refuse to approve u 
school of barberi.ng that does not teach the required course of instruction 
but may not order the closing of such a school. 

CoLUMBUS, Omo, May 27, 1936. 

State Board of Barber E%antiners, 605 Wyandotte Building, Columbus, 
Ohio. 

GENTLEMEN: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion upon the following questions : 

1. What is the meaning of the words "immediately prior to making 
application" as the same are used in Section 1081-19, General Code? 

2. May the State Board of Barber Examiners compel a school of 
barbering to discharge a student at the expiration of one thousand hours 
schooling? 

3. Does the state barber law give this board power to close a barber 
school or college that is not teaching our curriculum? 
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Section 1081-19, General Code, referred to in your letter, provides 
the procedure whereby a barber coming into this state from another state 
may secure a license to barber in Ohio without first attending a school 
of barbering recognized by your board and serving an apprenticeship. 
Section 1081-19, General Code, reads in part as follows: 

" ( 1) A person who is at least eighteen years of age and 
has a diploma showing graduation from an eighth grade gram­
mar school, or an equivalent education as determined by an ex­
amination conducted under the supervision of the board, and 
either has a license or certificate of registration as a practicing 
:barber from another state or country, which has substantially 
the same requirements for licensing or registering barbers as 
required by this act, or who can prove by sworn affidavits that he 
has practiced as a barber in another state or country for at least 
two years immediately prior to making application in this state, 
shall upon payment of the required fee be issued a permit to 
practice as a journeyman barber until he is called by the board 
for examination to determine his fitness to receive a certificate 
of registration to practice barbering. 

If such applicant fails to pass the examination he shall be 
permitted to continue to practice as a journeyman barber. until 
the next examination when he shall again be examined to deter­
mine his fitness to receive a certificate. 

Should any such applicant fail to pass three such examina­
tions he shall not be eligible for further examination and shall 
not be qualified to continue to practice in this state." 

You inquire as to the meaning of the words "immediately prior" in 
the above quoted section. It is clear that a person who has an eighth 
grade education or its equivalent and who can prove by sworn affidavits 
that he has barbered in another state for at least two years immediately 
prior to making application, may secure a permit to practice as a barber 
until called to take an examination by your board. It is a fundamental 
principle of statutory construction that effect must be given to all the lan­
guage of a statute. In other words, had the legislature intended that the 
practice of barbering in another state for a two-year period would be 
sufficient, without regard to when that two-year period had been served, 
it would have been unnecessary to have included the words "immediately 
prior" in Section 1081-19, General Code, supra. No doubt the legisla­
ture had in mind a situation where a person might have barbered for a 
two-year period in another state but such period of barbering might have 
occurred quite a number of years prior to the making of the application 
1n this state. Such a person by reason of his lay off from the actu<~.l 
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practice of barbering, might not be thought to be qualified to barber in 
Ohio in the absence of his producing a license from another state that has 
qualifications similar to those required in Ohio. The words "immedi­
ately prior" therefore, would seem to require that a person be in the active 
practice of barbering for a period of two years just before he makes appli­
cation in this state. However, it is evident that some time must elapse 
before a person leaving another state could make an application in this 
state. Consequently, some discretion is placed in the State Board of 
Barber Examiners and in the absence of an abuse of that discretion, a 
court would not substitute its judgment for that of your board. 

Just how much time might elapse before your board would be pre­
cluded from issuing the certificate cannot be answered as a matter of 
law. However, it is believed that the above observations are a sufficient 
answer to your first inquiry. 

Your second question pertains to the authority of your board to re­
quire that a student be discharged from a school of barbering at the ex­
piration of a thousand hours of schooling. In other words, you inquire 
whether or not your board may refuse to recognize a school of barbering 
that teaches a course consisting of more than one thousand hours. In 
this connection I call your attention to the provisions of Section 1081-20, 
General Code, which reads as follows: 

"No school of barbering shall be approved by the board 
unless it requires as a prerequisite for admission thereto gradua­
tion from the eighth grade of grammar school or an equivalent 
education as determined by an examination under the supervi­
sion of the board, and unless it requires as a prerequisite to 
graduation a course of instruction of not less than one thousand 
hours of continuous instruction of not more than eight hours in 
any one working day, such course of instruction to include the 
following subjects: Scientific fundamentals for barbering, 
hygiene and bacteriology; histology of the hair, skin, muscles 
and nerves; structure of the head, face and neck; elementary 
chemistry relating to sterilization and antiseptic; diseases of the 
skin, hair and glands; massaging and manipulating of the 
muscles; and cutting, shaving, arranging, dressing, coloring, 
bleaching and tinting of the hair." (Italics the writer's.) 

The above italicized language no doubt was inserted to protect the 
public from incompetent and unqualified barbers. In other words, the 
legislature believed that a student should have at least a training of one 
thousand hours in a recognized school before he could take an examina­
tion. However, there is nothing in the above section which requires a 
school, as a condition precedent to being recognized by the State Board 
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o£ Barber Examiners, to give exactly a thousand hour course. A school 
might not think that it can properly train a student in a thousand hours 
and consequently gives a longer course. Also there may be other states 
that require a longer course than a thousand hours and the school might 
wish to receive students from another state. In addition, the clear lan­
guage of Section 1081-20, General Code, supra, indicates that the legisla­
ture had no intention of limiting a school to a maximum of one thousand 
hours training. It is, therefore, my opinion that your second question 
must be answered in the negative. 

Your third question pertains to the authority of your board to actually 
close a school of barbering that is not teaching the curriculum provided 
in Section 1081-20, General Code, and in your rules and regulations. An 
examination of the entire barber law does not disclose wherein the legisla­
ture has given this power to your board. While your board is within 
their legal authority in refusing to recognize a school of barbering that 
does not teach the required curriculum, still there is nothing in the law 
which would give you authority to close the school. The school, although 
not recognized by your board, might teach a curriculum which would per­
mit their graduates to take an examination in another state. A student 
that takes a course in such a school could not, of course, take your exami­
nation after completing his course of training. In this connection, however, 
it should be noticed that even a non-recognized school must obey the sani­
tary provisions of your law. 

Summarizing, it is my opinion, in specific answer to your inquiries : 

1. A person who has barbered in another state, and who seeks a 
license to barber in Ohio must comply with the provisions of Section 
1081-19, General Code. The State Board of Barber Examiners is in­
vested with discretion to determine whether or not a person who makes 
such an application has the necessary qualifications. 

2. The sole fact that a school of barbering teaches a course of in­
struction in excess of one thousand hours, would not justify the State 
Board of Barber Examiners in refusing to approve such a school. 

3. The State Board of Barber Exminers may refuse to approve a 
school of barbering that does not teach the required course of instruction 
but may not order the closing of such a school. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


