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TITLE TO A MOTOR VEHICLE SHOULD BE SURRENDERED 
TO THE CLERK OF COURT ONLY AFTER THE VEHICLE 
HAS BEEN DISMANTLED, DESTROYED, OR CHANGED IN 
SUCH MANNER THAT IT HAS LOST ITS CHARACTER­
WHERE A MOTOR VEHICLE HAS BEEN ASSIGNED TO A 
SALVAGE DEALER, SUCH DEALER IS REQUIRED TO OB­
TAIN A CERTIFICATE OF TITLE IN HIS OWN NAME­

§§4505.11, 4505.03 RC. 

SYLLABUS: 

1. Under Section 4505.11, Revised Code, a certificate of title should be sur­
rendered to the clerk of courts and cancelled by said clerk only after the motor 
vehicle for which the certificate was issued has been dismantled, destroyed, or 
changed in ,such manner that it has k>st its character as a motor vehicle or changed 
in such manner that its not the motor vehicle described in the certificate of title. 

2. Where a certificate of title to a motor vehicle has been assigned by the 
owner to a salvage dealer, such dealer is required by Section 4505.03, Revised Code, 
to obtain a certificate of title to the motor vehicle in his own name; and there is no 
authority by which the dealer may surrender the assigned title to the clerk of courts. 

Columbus, Ohio, January 19, 1962 

Hon. Grant Keys, Director 
Department of Highway Safety 
240 Parsons Avenue, Columbus 5, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Your formal opinion concerning the matter outlined below is 
respectfully requested. 

"The present procedure followed by the certificate of title section 
of the Bureau of Motor Vehicles is that if a certificate of title has been 
cancelled or surrendered to a court for cancellation and a salvage 
dealer has an opportunity to repair and sell the car, he is advised to 
apply to the court for a certificate of title. 

"The question is--can the owner of a motor vehicle, as mentioned 
on a certificate of title, legally surrender his original certificate of 
title to the Clerk of Court to be cancelled under Section 4505.11 of 
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the Revised Code before he has dismantled the motor vehicle as men­
tioned in the certificate of title? 

·"In the event your answer to the above question is 'no', then can 
a salvage dealer legally surrender an assigned certificate of title to th_e 
Clerk of Court and be cancelled under Section 4505.11 of the Revised 
Code before he has dismantled the motor vehicle or must the salvage 
dealer, upon purchasing a motor vehicle, make application and obtain 
a certificate of title in his name as provided in Section 4505.03 of the 
Revised Code and hold the original certificate of title in his ·name 
until such time he has dismantled the motor vehicle? 

"If the answer to the above is 'yes', then how can the owner, as 
mentioned on the certificate of title, or the salvage dealer obtain title 
to legally dispose of a motor vehicle that was never dismantled since 
the original certificate of title was cancelled. under Section 4505.11 
of the Revised Code? 

"Has the registrar of motor vehicles, in such instances, authority 
to authorize the Clerk of Court to return the original certificate of 
title to the owner or salvage dealer in order that they may provide the 
purchaser with an assigned certificate of title as provided for in Sec­
tion 4505.03 of the Revised Code? 

"Due to the volume of such requests received in the Bureau of 
Motor Veqicles, .we herewith request your opinion to ascertain if our 
procedure is correct." 

Section 4505.11, Revised Code, provides: 

"Each owner of a motor vehicle and each person mentioned as 
owner in the last certificate. of title, when such motor vehicle is dis­
mantled, destroyed, or changed in such manner that it loses its char­
acter as a motor vehicle, or changed in _such manner that it is not the 
motor vehicle described in the certificate of title;· shall surrender· his 
certificate of title to the clerk of the court of common pleas who 
issued it, and thereupon said clerk shall, with the consent of any hold­
ers of any liens noted thereon, enter a cancellation upon his recor.cis 
and shall notify the rgeistrar of motor vehicles of such cancellation. 

"Upon the cancellation of a certificate of title in the manner pre­
scribed by this section, the clerk and the registrar may cancel and 
destroy all certificates and all memorandum certificates in that chain 
of title." (Emphasis added) 

The above quoted section of the Revised Code indicates that the 

owner of a motor vehicle must surrender the certificate of title after the 

vehicle is dismantled, destroyed or changed in such manner that it loses 

its character as a motor vehicle; and that the clerk shall then, with consent 

of lienholders, cancel the certificate. 
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I am unable to find any provision of law whereby the certificate of 

title of a motor vehicle which has not lost its identity as such may be 

surrendered and cancelled, and therefore answer your first question in the 

negative. 

As to your second question, Section 4505.03, Revised Code, provides: 

"No person, except as provided in Section 4505.05 of the Revised 

Code, shall sell or otherwise dispose of a motor vehicle without de­
livering to the purchaser or transferee thereof a certificate of title 
with such assignment thereon as is necessary to show title in the pur­
chaser; nor shall any person purchase or otherwise acquire a motor 
vehicle without obtaining a certificate of title for it in his name in ac­
cordance with sections 4505.01 to 4505.19, inclusive, of the Revised 
Code." (Emphasis added) 

This section makes it clear that, upon purchase of the motor vehicle, 

the salvage dealer must get an assignment of the certificate of title to the 

motor vehicle, and must then obtain a certificate of title to the motor ve­

hicle in his own name; and there is no authority for the surrendering of 

the assignment of the certificate of title. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised : 

1. Under Section 4505.11, Revised Code, a certificate of title should 

be surrendered to the clerk of courts and cancelled by said clerk only after 

the motor vehicle for which the certificate was issued has been dismantled, 

destroyed, or changed in such manner that it has lost its character as a 

motor vehicle or changed in such manner that it is not the motor vehicle 

described in the certificate of title. 

2. Where a certificate of title to a motor vehicle has been assigned 

by the owner to a salvage dealer, such dealer is required by Section 

4505.03, Revised Code, to obtain a certificate of title to the motor vehicle 

in his own name; and there is no authority by which the dealer may sur­

render the assigned title to the clerk of courts. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




