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stitution of Ohio by adopting a new section to be known as sec­
tion 13 of Article XII." 

Respectfully, 
THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 

PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT ACT-GENERAL CODE OF 
OHIO-NO PROVISION IN EITHER THAT PERSONS 
PAST AGE OF SEVENTY YEARS ON FIRST DAY OF EM­
PLOYMENT, INELIGIBLE FOR EMPLOYMENT BY A 
STATE DEPARTMENT-COMPULSORY RETIREMENT. 

SYLLABUS: 
Nothing in the Public Employes Retirement Act or any other provi­

sion of the General Code of Ohio makes ineligible for employment by a 
state department persons who are past the age of seventy years on the 
first day of their employment. 

CoLUMBus, Omo, July 13, 1939. 

HONORABLE WILSON E. HoGE, Secretary, Public Employes' Retirement 
System, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: I have your letter requesting my opinion as to whether 
or not a person over seventy years of age is eligible to be employed by 
one of the departments of state. 

You invite my attention to Section 486-59, General Code, which, as 
you point, "provides compulsory retirement at 70 years of age, with cer­
tain specific exceptions for certain periods," and you ask whether or pot 
persons who are "past the age of 70 years on the first date of their employ­
ment" may be so employed. 

An examination of the Public Employes Retirement Act, Sections 
486-32 to 486-71, inclusive, General Code, disclose that there is nothing 
in any of said sections making ineligible for appointment by one of the 
state departments a person who has attained seventy years of age, and I 
know of no provision in the General Code containing any such limitation 
or prohibition. 

Section 486-59, General Code, was amended by the 93rd General 
Assembly in Amended Senate Bill No. 54, effective June 30, 1939, the 
second paragraph of which reads as follows: 

"At the end of the year in which he becomes a member the 
retirement board shall retire any state employe who was over 
seventy years of age at the time he became a member and shall 
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retire all other members at the end of the year in which the age 
of seventy is attained except state employes in the classified 
service holding positions on account of exceptional qualifications 
under the provisions of section 486-14 of the General Code. 
Provided, that until January 1, 1942, any member having reached 
the age of seventy years may, upon written application, approved 
by the head of his department or institution, be continued in 
service for a period of one year, and thereafter may be con­
tinued in service for periods of one year each, upon the filing 
of like application and approval." 
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By the provisions of this section, the Retirement Board is required 
to retire any state employe who was over seventy years of age at the 
time he became a member of the Public Employes Retirement System who 
does not come within the exceptions expressly provided by the Legis­
lature. If a person over seventy years of age who is appointed by a 
state department comes within either of the exceptions in the above quoted 
section, obviously he would not be affected by the mandatory requirement 
that the Retirement Board shall retire a state employe who was over 
~eventy years of age at the time he became a member of the Retirment 
System. 

Moreover, Section 486-33, after providing that membership in the 
Retirement System shall be compulsory, contains the provision that "any 
new member over the age of fifty years may be exempted for membership 
by filing written application for exemption with the retirement board 
within three months after being regularly employed as a state employe." 

The same section contains authority for other exemptions for com­
pulsory membership not necessary here to be noticed. It is sufficient 
to say, that since there are certain cases in which a person over seventy 
years of age may continue in active employment, and since any new mem­
ber over the age of fifty years may be exempted from membership as 
provided in Section 486-33c, it is manifest that the retirement act does 
not prohibit the employment by a state department of persons who are 
past the age of seventy years on the first day of their employment. 

Specifically answering your question, it is my opinion that nothing in 
the Public Employes Retirement Act or any other provision of the Gen­
eral Code of Ohio makes ineligible for employment by a state department 
persons who are past the age of seventy years on the first day of their 
employment. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBER1, 

Attorney General. 


