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OPINION NO. 78-035 

Syllabus: 

The terms of R.C. 4115.03(8) exempt from the operation of the prevailing 
wage laws only the full-time, non-probationary employees in the classified service 
of a public authority included within the scope of R.C. 124,ll, 

To: Helen W. Evans, Director, Dept. of Industrial Relations 
By: William J. Brown, Attorney General, June 13, 1978 

I h11.ve before me your request for my opinion which reads as follows: 

I must request your opinion for tha purpose of clarifying 

certain aspects of Chapter ,ms of the Ohi" Revised 

Code. Section 4115.0~(B) indicatP.s that work done by 

full-time non-probationary employees in the classsified 

service of a public authority is excluded from the 

operation of Ohio's prevailing wage laws. 


The problem has arisen in that many public authorities 

afford their employees the protections of a civil service 

system but they have not established such a system per 

SP., L"l many jurisr1ictions these protections such as a 

right to appeal personnel actions nave been extencled to 

unclassified personnel as well. In applying the 

prevailing wage statutes to these public authorities, the 

contention has been raised that these employees fall 

within the exemption stated in 4115.03(8) R.C. on a de 

facto basis if not de-jure. ­
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I must request explicati.on as to when the "classified 
service" exemption of Section 4115.03(8) of the Ohio 
Revised Code is applicr.ble to a public works project 
constructed by a public authority using its own forces. 

The provisions of R.C. Chapter ,ms set a number of requirements applicable 
to wages and hours an public works, For example, R,C, <)115.04 requires that every 
public authority authorized to contract for or constuct with its own forces a public 
improvement have the Department of Industrial Relations determine the prevailing 
rnte of wages for the class of v.rork called for by ,m improvement prior to 
advertising for bids or undertaking construction with its own forces. 

As you have noted, however, the clefinitions set forth in R.C. 4ll5.03 govern 
the prevailing wage provisions of R.C. 4ll5.03 to -1115.10 inclusive. R.C', 4ll5.03(B) 
defines "construction" for the purposes of R.C. ·nl5.03 to t.ll5.IO as follows: 

"Construction" means t1ny construction, reconstruction, 
improvement, enl"!rgcment, 1J.lteration, repRir, painting 
or decorating of 1my public improvement fairly 
estimnted to cost more than tv.ro thousand dollars and 
erformed b oth.::r than full-time ,,m lo ees who have 

com 1':iterl their roba tionnrv eriocls in the i:?lassi iecl 
service of a public authority, Emphasis Added, 

Consequently, work done by full-time non-probationary J classified emplovees of a 
public authority is, by definition, not construction and such work thus is no't subject 
to the prevailing wage requirements of R.C. 4ll5.03 to 4115.10. 

Your question, therefore, centers upon a determination of which employees 
shall be considered as in the clessified service of a public authority so as to exempt 
work performed by such employees from the prevRiling wage requirements of R.C. 
4ll5.03 to 4115.IO. R.C. 4115.03(A) defines "public authority" in the following terms: 

"Public authority" means any officer, board, or 
commission of the stRte, or any politicnl subdivision of 
the state, auttiorized to enter into a contract for the 
construction of a public improvement or to construct 
the same by the direct employment of labor, or any 
institution supported in whole or in part by public fun~s 
ancl said sections npply to expenditures of such 
institutions made in whole or in part from public funds. 

While there is no definition of the term "classified service" provided in R..C. 
Ctiapter 4ll5, a reference to the civil service laws is clear. R,r;, 124,ll divides the 
civil service of the state, the several counties, cities, civil service townships, city 
health districts, general health districts and city school districts into the classified 
and unclassifieci service as therein providecl, When a public employee enjoys 
classified status for the purposes of Ohio's civil service laws, he does so as provided 
by R.C. 12-1.U. Under the terms of H..C. 124.U, an employee in the classifiecl service 
must be in the service of the St!:.te or one of the subdivisions enumel'atcd therein. 
See, e.g., 1976 Op. Atty Gen. No. 76-018; 1965 Op. Atty Gen. No, 65-121; 19B2 Op. 
Atty Gen. No. 3073. 

As you have observed, there are political subdivi!iions of the state which are 
"public authorities" as defined by R.C. 4ll5.03(A) but are not included within the 
terms of R.C. 124.ll. Some of these subdivisions elect to provide protections to 
their employees similar to those extended to employees in the classified service as 
defined by R.C. l?.Ll.•11. While the governing officer or body of such a subdivision is, 
in many instances, empowered to grant such protections to the employees of the 
subdivision, the extension of !)rotection does not confer upon the employees 
involved "classified" stHtus under the terms of R.C. 121i.u. I am of the opinion thl\t 
the governing officer or body of a political subdivision not included within the 
scope of R.C. 124,ll lacks the authority to exempt its work force from the 
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application of the prevailing wage laws, sinc•J the pll.rameters of the classified civil 
service are set by the provisions of R.C. 124,ll, 

In specific answer to your question, it is my opinion, and you are so advised, 
that the terms of R.C. 4ll5.03(B) exempt from the operation of the prevailing wage 
lews only the full-time, non-probationary employees in the '!lassified service of a 
public authority included within the scope of R.C. 121,ll. 




