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Therefore, I am of the opinion that there can be no division of indebtedness between 
the rural district and the Ravenna city school district. 

With reference to your second question concerning the distribution of the August 
settlement of taxes, attention is directed to section 76CO G. C. wherein it is provided 
that: 

" * * * The school tax levied by boards of education and collected 
from the several districts * * * in the county shall be paid to the 
districts from which it was .collected." 

It is believed that in view of the fact that the annexation of the territory into the 
city of Ravenna did not become final until the tenth day of May, 1926, and the further 
fact that the taxes in question had already been levied by the authority of the Ravenna 
township rural school district, and have probably already been appropriated and 
encumbered, should therefore be paid to said district. 

3758. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Atlorney-Gen' ral. 

EXPENSES OF QUARANTINE WHEN PATIENT IS UNABLE TO PAY­
PAID BY TOWNSHIP OR MUNICIPALITY IN WHICH QUARANTINE 
IS MAINTAINED. 

SYLLABUS: 
1. The expenses of quarantine required to be paid und~r section 4436 when the patient 

is unable to pay, are to be paid by the township or municipality m which the quarantine 
is maintained. 

2. In non-contagious cases a hospital may recovbr for necessary hospital care, ren­
dered to one requiring public relief, from the township or municipality in which the patient 
resides whw th~: provision in section 3480 in reference to notice, etc., has been complied 
with. 

3. The county authorities may compensate a city hospital for relief furnished to a 
needy re.sident of another county and in turn collect from the county in which said patient 
resides. 

CoLUMBUs, OHIO, October 28, 1926. 

Bureau of Inspection and Supnvision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Acknowledgrnent is made of your request for my opinion as follows: 

"1. (a) Can a City Hospital, which furnishes or has furni~hed relief to 
one suffering from a contagious disease, who requires relief and is unable to 
pay for the same, recover, under section 4436 or any other section or sec­
tions of the General Code of Ohio, from a municipality or township within 
the same countv, when the patient relieved is a legal resident of such last 
named municip~lity or township? · 

(b) If so, what is the necessary and proper procedure for such 
hospital to follow? 
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2. (a) Can a City Hospital recover, under section 3480 or any other 
section or sections of the Geneml Code of Ohio, in the above situation, when 
the patient relieved is suffering from an accident or non-cantagious disease? 

. (b) If so, what is the necessary and proper procedure for such 
hospital to follow? . 

3. (a) Can a City Hospital which furnishes or ha~ furnished relief to 
one suffering from an accident or non-contagious disease, who requires relief and 
is unable to pay for the Rame, recover, under sections 3482 to 3484 or any 
ot.her section or sections of the Geneml Code of Ohio, from the county of legal 
settlement of !:>Uch person when such county is not the one in which the hos­
pital is located? 

(b) If so,what is the necessary and proper procedure for such hospital 
to follow?" 

4~3 . 

Section 4436 G. C. to which you refer in the first branch of your first interrogatory, 
provides: 

. "When a house or other place is quarantined on account of contagious 
diseases, the board of health having jurisdiction shall provide for all persons 
confined in such house or place, food, fuel and all other necessaries of life, 
including medical attendance, medicine and nurses when necessary. The 
expen..<;es so incurred, except those for disinfection, quarantine or other measures 
strictly for the protection of the public health, when properly certified by the 
president and clerk of the board of health, or health officer where there is no 
board of health, shall be paid by the person or persons quarantined, when 
able to make such payment, and when not, by the municipality or town­
ships in which quarantined." 

It. would appear from this section that in the first instance the expense of such a 
quarantine, saving the exceptions mentioned therein, are to be paid by the person 
quarantined when able to pay. When such person is unable to pay such expenses, when 
properly certified they are to be paid by "the municipality or township" in which the 
quarantine is maintained. It would therefore appear that there is no authority to 
require the payment of such expense.'!_by a municipality other than the one in which 
such a patient is quarantined, irrespective of the residence of the patient. 

It is believed that the foregoing will render it unnecessary to consider the second 
branch of your first question. 

Section 3480 G. C. to which reference is made in your second question, provides: 

"When a person in a township or municipal corporation requires public 
relief, or the services of a physician or surgeon, complaint theJ:eof shall be 
forthwith made by a person having knowledge of the facts to the township 
trustees, or proper municipal officer. If medical services are required, and no 
physjcian or surgeon is regularly employed by contract to furnish medical 
attendance to such poor, the physician called or attending shall immediately 
notify such trustees or officer, in writing, that he is attending such person, 
and thereupon the township or municipal corporation shall be liable for 
relief and services thereafter rendered such person, in such amount as such 
trustees or proper officers determine to be just and reasonable. If such notice 
be not given within three days after such relief is afforded or services begin, the 
township or muniCipal corporation shall be liable only for relief or services 
rendered after notice has been given. Such trustees or officer, at.any time may 
order the discontinuance of such services, and shall not be liable for services 
or relief thereafter rendered." 
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While this section relates primarily to the services of a physician or surgeon, I 
am inclined to the view that it is broad enough to include the necessary incidental 
hospital care, and if the proper notice is given as required by the section, a recovery 
may be had if it is essential to the well being of the patient that he be removed to a 
hospital outside of the municipal corporation or township in which he resides. It has 
been held, however, that a physician under this section can recover against the township 
only <.<such sum as the trustees deem just and reasonable." Trustees v. Houston, 2 
C. C:l4. It is probable that t3e same rule would apply to the recovery 'from a mu-
nicipality. 

In reply to the second branch of the second inquiry as to the method of procedure, 
you are aivise:l that the notice set forth in section 3480 must be complied with. It 
will be noted in this connection that after such notice, the officerJ may discor.t!nue 
such services, and shall not be liable after such action. 

Sections 3!82 and 3483 to which you refer in the first branch of your third inquiry, 
provide: · · 

"Sec. 3482. When it has been so ascertained that a person requiting' 
relief has a legal settlement in some other county of the state, such trustees or 
officers shall immediately notify the infirmary superintendent of the county in 
which the person is' found, who, if his health permits, shall imrr.ediately remove 
t.he person to the infirmary of the county of his legal settlement. If such 
person refuses to be moved, on the complaint being made by the infirmary 
superintendent, the probate judge of the county in which the :rerson is found 
shall issue a warrant for such removal, and the county wherein the legal 
settlement of the person is, shall pay all expenses of such removal arid tl:e 
necessary charges for relief and in case of death the expense of burial if a 
written notice is given the county commissioners 'thereof within twenty days 
after such legal settlement has been ascertained." · 

'·Sec. 3!83. Upon refusal or failure to pay such expenses, such board 
of county commissioners may be compelled so to do by a civil aCtion against 
them by the board of county commissioners of the county from which such 
person is removed, in the court of common pleas of the county to which such 
removal is made. If such notice is not given within twenty days after such 
board ·of county commissioners ascertain such person's residence; and within 
ninety days after ·such relief has been afforded, the board of county com­
missioners where such person belongs shall not be liable for charges or ex­
penditures accruing prior to such notice." 

Under these sections it is believed that outside relief may be given by the county 
officials in which the ·party is found in need of' such relief. The county under such 
circumstances could reimburse the City Hospital for the reasonable value of tli.e neces­
sary relief-rendered, and in turri can collect from the county of which the patient is 
a resident. · · 

In a brief reply to your further inquiry as to the procedure to be followed, it is 
believed that' upon receiving such a patient, the hospital authorities should get in 
touch with the infirmary superintendent in the county in which the relief is ·granted, 
who should be able to advise as to the necessary steps to be taken. 

Respectfully, 
· C: C.· CitA.BiiE, · 

· Attorney-Gimeral . 

. • 


