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OPINION NO. 70-070 

Syllabus: 

A member of a village board of trustees of public affairs, 
duly elected under Section 735.28, Revised Code, which requires 
such members to be residents of the village, forfeits his member­
ship on such board when he ceases to be a resident of the village. 

To: Herman G. Cartwright, Jr., Clinton County Pros. Atty., Wilmington, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 17, 1970 

Your request for my opinion asks whether a duly elected 
member of a village board of trustees of public affairs can 
move his residence, after being duly elected, to a location 
outside the jurisdiction wherein the board of public affairs 
has authority, and continue to serve on this board? 

Section 735.28, Revised Code, pertaining to such board 
and its members, provides in pertinent part as follows: 

"In each village in which a water works, 
electric light plant, artificial or natural 
gas plant, or other similar public utility 
is situated, or when the legislative authority 
thereof orders a water works, electric light 
plant, natural or artificial gas plant, or 
other similar public utility, to be constructed, 
or to be leased or purchased from any individual, 
company, or corporation, or when such legislative 
authority determines to establish a schedule 
of rates or charges of rents for use of the 
sewage system and sewage pumping treatment, 
and disposal works of the village, such legis­
lative authority shall establish a board of 
trustees of public affairs, which shall consist 
of three members who are residents of the vil­
lage. 

"* * * * * * * * * 
"In case of a vacancy in such board 
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from death, resignati::m, or otherwise, it 
shall be filled for the unexpired term by 
appointment by the mayor, subject to con­
firmation by the legislative authority." 

(Underlining ours) 

The statute requires the members of the board of trustees 
of public affairs to be "residents of the village". H'.:>wever, 
the statute does not specifically state that a member of the 
board forfeits his office upon ceasing to be a resident of 
the village, unless such result was intended by the underlined 
language regarding vacancies. An examination of the history 
of Section 735.28, supra, and the case law interpreting such 
section does not reveal prior consideration of the specific 
question involved. 

The Supreme Court of Ohio, however, has held that a pub­
lic officer must be qualified to hold his office not only when 
he is elected or appointed thereto, but also through his term 
of office. State, ex rel., v. Orr, 61 Ohio St. 384, 385 
(1899); State.ex rel., v. Pask, 126 Ohio St. 633, 635 (1933); 
State, ex rel., v. Brown, 157 Ohio St. 368, 373 (1952); 44 O. 
Jur. 2d, Public Officers, page 516, section 26. 

Since a member of a board of trustees of public affaj_rs 
is a public officer, the qualification of residence required 
by Section 735.28, supra, is one that continues throughout 
the member's term of office. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised 
that a member of a village board of trustees of public af­
fairs, duly elected under Section 735.28, Revised Code, which 
requires such members to be residents of the village, forfeits 
his membership on such board when he ceases to be a resident 
of the village. 
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