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such compensation can be legally paid only upon clear statutory authority therefor. 
Specifically answering your inquiry it is my opinion that the provisions of Section 

7251-1, General Code, do not authorize the payment of the personal expenses of a dep­
uty sheriff, from the appropriation made by the county commissioners pursuant to that 
statute. 

4321. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

HOSPITAL RELMBURSEMENT ACT-AFFIDAVIT OF INDIGENCY MAY BE 
MADE PRIOR TO NINETY DAYS AFTER TERMINATION OF HOSPITAL 
CASE. 

SYLLABUS: 
The affida'Vit of indigency required by 'Virtue of Section 6308-10, General Code, 

may be made prior to ninety days after the tel'mination of the hospital care. 

COLUMBUS, OHio, June 6, 1935. 

HoN. FRANK WEsT, Registrar, Bureau of Motor F ehicles, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your recent communication which reads as follows: 

"Section 6308-7 of the General Code of Ohio defines 'indigent patient' for 
the purpose of the law providing for the reimbursement to hospitals for care 
given indigent persons injured in motor vehicle accidents. This definition is 
further clarified in Opinions of the Attorney General, No. 2332, dated Febru­
ary 28, 1934. 

Section 6308-10, Art. 5, requires that the claim for reimbursement for the 
cost of the care of an indigent patient shall be made in a form which shall 
show, among other things, 'the affidavit of the indigent patient, if living'. 

Your opinion is respectfully requested as to the following: 
Shall such affidavit of indigency be made no sooner than ninety days af­

ter the termination of the patient's care?" 

Section 6308-7, General Code, provides the following definition of an indigent pa­
tient: 

" * * * 'Indigent patient' means a person who has suffered a motor vehicle 
injury, is received and cared for in a hospital, is unable to pay for the cost of 
such care and whose account therefor remains unpaid at the expiration of 
ninety days after the termination of such care; it excludes an employee suffer­
ing from a motor vehicle injury with respect to which he is entitled to the ben­
efits of the workmen's compensation act of this or any other state or country. 
A person injured by the operating of a motor vehicle shall be deemed unable 
to pay such charges if it shall appear that, should an action· be brought and 
judgment secured for the amount thereof against him, or against any other per-



ATTORNEY GENERAL 671 

son legally responsible for his care, execution thereon would be unavailing." 

Section 6308-10, General Code, provides in part: 

"At the time of making any monthly report each hospital may present a 
statement of its claim for reimbursement for the cost of the care of each in­
digent patient, which claim has matured within the month covered by the re­
port then due or within any previous month. Each such claim shall be made 
in the form prescribed by the registrar of motor vehicles and shall show the 
following: 

* * * * * * * * * 
5. The affidavit of the indigent patient, if living, and the statement of a 

township trustee, municipal officer or director or like representative of a so­
cial agency engaged in the relief of the poor, having knowledge of the facts, 
showing that the indigent patient is unable to pay such hospital charges. * * *" 

Although Section 6308-7, General Code, supra, defines an "indigent patient" and 
Section 6308-10, General Code, makes provision for an affidavit to be made by such pa­
tient, nowhere in the Hospital Reimbursement Act is it stated when the affidavit must 
be made. That is, if a person is unable to pay for the cost of the hospital care and his 
"account remains unpaid at the expiration of ninety days after the termination of such 
care", such person is, for the purpose of the Hospital Reimbursement Act, an "indigent 
patient". Therefore it follows that if the party made his affidavit of indigency at the 
time of his discharge from the hospital and if "his account remains unpaid at the ex­
piration of ninety days after the termination of such care" such affidavit is an affidavit 
of an indigent patient and would satisfy the conditions laid down in Section 6308-10 
of the General Code quoted supra. 

Additional support for this conclusion is to be found in subdivision 4 of Section 
6308-10, 'General Code, which provides with reference to the claim which the hospital 
must make." 

"4. A statement under oath, showing the effort made by the hospital to 
collect the amount of the claim from the indigent patient, and the amount, if 
any, collected from such patients, or any other person on his account." 

It certainly was not the legislative intent that hospitals were to make no attempt to 
collect the amount of their claim for reimbursem,ent until the patient had been dis­
charged for a period of ninety days or more, and consequently in construing both sub­
divisions 4 and 5 of Section 6308-10, the words "indigent patient" should not be con­
strued to mean that a person is not an indigent patient until the period of ninety days 
has elapsed from the date of their discharge from the hospital. 

Moreover it was held in my opinion to be found in Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1934, Vol. 1, page 234, as disclosed by the first branch of the syllabus: 

"1. Hospitals entitled to the benefits of House Bill 80 of the 90th General 
Assembly are entitled to reimbursement for. the care and treatment of non­
resident indigent patients suffering motor vehicle injuries within this state, 
which injuries occurred on or after the effective date of the act." (Italics the 
writer's) 
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In the case of non-residents and inter-county transients the practical difficulties of 
obtaining an affidavit of indigency ninety days after the expiration of hospital care are 
apparent, and in many cases such affidavit could not possibly be obtained. It was stat­
ed at page 237: 

" * * * The entire act is expressive of humanitarian purposes and is to 
secure prompt hospital treatment for all indigents incurring motor vehicle in­
juries within the confines of the state. * * *" 

It is my opinion that the General Assembly did not intend from the language used 
in the Act that the affidavit of the indigent patient could not be made until ninety days 
after the expiration of the hospital care, as in many cases if such were required it 
would be impossible for such hospitals which are neither organized nor operated for 
profit, to obtain payment of legitimate claims. The General Assembly must have been 
aware of these practical difficulties, and since the object of statutory construction is to 
ascertain the int!ention of the legislature, (Barth vs. State ex rei. 107 0. S. 154; Coclz­
rel vs. Robinson, 113 0. S. 526}, it is my opinion that if a person who is discharged 
from a hospital makes an affidavit of indigency and if at the end of ninety days his 
account remains unpaid, the registrar may, if all the other conditions of the law are 
complied with, reimburse the hospital for such claim. Additional protection against 
the prevention of fraudulent claims is provided in Section 6308-11, General Code, which 

reads as follows: 

"The registrar of motor vehicles shall examine and audit each claim pre­
sented to him under the provisions of this act. ,From the facts and informa­
tion contained in the claim, the monthly reports of the claimant hospital, the 
supporting certificates and affidavits, and such other e'Vidence as he may re­
quire, the registrar of motor vehicles shall ascertain and determine, as to each 

claim, the following facts: 
1. Whether or not the claim is predicated upon care given to a person 

suffering from a motor vehicle injury as defined in this act. 
2. Whether or not such person is able to pay the hospital charges for 

which tlr.e clai7u is made, within the meaning of this act." (Italics the writ­
er's) 

Under paragraph (2} of the above section it is incumbent upon the Registrar to 
ascertain whether or not such person "is able to pay the hospital charges for which claim 
is made" and such finding must be made before the claim is paid by him. Gnder the 
power of the Registrar to demand "other evidence as he may require" it may be well 
within his sound discretion to have the hospital obtain an additional affidavit of in­
digency from the indigent patient at the expiration of ninety days after the termination 
of hospital care, but not to require such additional affidavit if it is impossible to ob­
tain such because of the whereabouts of the discharged patient being unknown. 

Specifically answering your inquiry it is my opinion that the affidavit of indigency 
required by virtue of Section 6308-10, General Code, may be made prior to ninety days 
after the termination of the hospital care. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


