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TOWNSHIP TRUSTEE-OFFICE NOT FULL TIME SALARIED 

OFFICE-SECTION 486-59 G. C. 

SYLLABUS: 

The office of Township Trustee is not a full-time salaried office within the pro­
visions of Section 486-59 of the General Code. 

Columbus, Ohio, March 1, 1947 

Mr. Freel L. Schneider, Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Mr. Schneider: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"'vVe kindly request your opinion whether this Board should 
hold in abeyance a retirement allowance of a pensioner who 
has been elected Township Trustee. 

The particular case in question involves Mr. S. who prior 
to his retirement on an allowance on December 31, 1940 was 
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employed by Perry County. The allowance of $21.31 per month 
has been paid since that time. Upon learning that Mr. S. had 
been elected Township Trustee, the regular monthly allowance 
was suspended by our office in January in view of the provision 
of Section 486-59, General Code. 

The question has now been raised whether we were justified 
in holding the allowance in abeyance since it is contended that 
the position of Township Trustee should exclude Mr. S. from 
the provisions of Section 486-59, General Code. We, there­
fore, request your opinion whether the allowance should be held 
in abeyance in the case of Mr. S." 

Section 486-59, General Code, being a part of the act governing the 

public employes retirement system, provides in part as follows: 

"In the event any retired pensioner, after such retirement, 
is elected to a full-time salaried office by the electors of the state 
or any political subdivision thereof at any election, such pen­
sioner, by the acceptance of any such office shall not forfeit his 
pension but the same shall be held in abeyance during the period 
such pensioner so holds such office and receives the salary 
therefor." 

The above provisions would clearly dispose of your question unless 

the office of Township Trustee is not a "full-time salaried office." 

Section 3268, General Code, relative to the election and term of 

e,ffice of a Township Trustee, reads as follows: 

"Two trustees shall be elected at the general election in 
1937 and quadrennially thereafter, in each township, who shall 
hold office for a term of four years, commencing on the first 
day of January next after their election. One trustee shall be 
elected at the general election in 1937 in each township who shall 
hold his office for a term of two years, commencing on the first 
day of January next after his election. One trustee shall be 
elected at the general election in 1939 and quadrennially there­
after in each township, who shall hold his office for a term of 
four years, commencing on the first day of January next after 
his election." 

I do not deem it necessary to attempt an enumeration of the duties 

of a Township Trustee. It is sufficient to say that they are multifarious. 

The sole question that seems to be the key to the problem you have 

presented is whether the office of Township Trustee is a "full-time 

salaried office" within the meaning of that phrase as used in Section 
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486-59, supra. It is not easy to determine what the General Assembly 

meant by the use of these words. Elective state offices may safely and 

reasonably be regarded as full-time salaried offices. Some appointive 

state offices are plainly full-time and some, such as boards and commis­

sions where the members have limited duties and are paid on a per diem 

basis for the time actually given, are certainly not. 

As to county elective offices general opinion would probably class 

them as full-time salaried offices, although it is notorious that many of 

the county officers in the smaller counties spend only a small fraction 

of their time on their official duties. The General Assembly has seen 

fit to provide by Section 7181, General Code, that the County Engineer 

"shall give his entire time and attention to the duties of his office", but 

I find no similar provision as to any other county officer. 

As to municipal and other local offices, the test would appear to 

depend largely upon the size of the municipality or other subdivision 

and the amount of the salary, which may be large or small, depending 

Oil the amount of time that the officer is expected to devote to a public 

duty. Thus, it may well be said that the Mayor of a large city who 

receives $10,000 or more by way of salary is to be regarded as a full-time 

officer, while the Mayor of a small city who receives an annual salary of 

$500 or less, is certainly not to be regarded as a full-time officer since he 

probably spends most of his time and makes his principal living m 

running a business of his own or in some lucrative employment. 

Therefore, since there seems to be no legal definition for "full-time 

salaried office", I thin:k we are justified in determining the question on 

the basis of common knowledge and good sense. From this standpoint 

it is certainly obvious to anyone that the clerk or member of council 

in a small village who devotes one or two evenings in a month to his 

official duties is not a full-time officer although he is elected for a term 

of two years. By the same reasoning a Township Trustee who probably 

devotes not over one-tenth of his time to his official duties is not a full­

time officer although he is under the law elected for a term of four years. 

As to the Township Trustee, we get a further light when we examine the 

statute fixing his compensation. Section 3294, General Code, provides 

as follows: 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty cents 
for each day of service in the discharge of his duties in relation 



102 OPINIONS 

to partition fences, to be paid in equal proportions by the parties, 
and three dollars and fifty cents for each day of service in the 
business of the township, to be paid from the township treas-
ury. Provided, however, that in townships having a budget of 
less than ten thousand dollars, the trustees shall be entitled to 
compensation for not more than one hundred days at said rate 
of three dollars and fifty cents per day; in townships having a 
budget of from ten thousand to twenty thousand dollars, the 
trustees shall be entitled to compensation for not more than one 
hundred and twenty-five days at said rate of three dollars and 
fifty cents per day; and in townships having a budget of twenty 
thousand dollars or over, the trustees shall be entitled to com­
pensation for not more than one hundred and fifty days at said 
rate of three dollars and fifty cents per day. Each trustee shall 
present an itemized statement of his account for such per diem 
and services, which shall be filed with the clerk of the township, 
and by him preserved for inspection by any persons interested." 

Here, it will be noted that no township trustee can be paid by the 

township for his public service more than for a fixed maximum of days-

100 days in the smaller townships and 125 and 150 days in the townships 

having a larger annual budget. These salaries are not fixed on an annual 

basis excepting in so far as they are limited to a certain number of days' 

pay within a year, and it appears to me that there is a very fair inference 

from the manner in which this salary is fixed and limited that the General 

Assembly does not expect the Township Trustee to devote any large 

portion of his time to the duties of his office. 

I direct your attention to an opinion of my immediate predecessor, 

found in 1942 Opinions of the Attorney General, p. 441. Section 486-60, 

General Code, provided that a retiring employe should receive among 

other benefits, " ( c) an additional pension, if such employe is an original 

member, equal to one and one-third per centum of his average prior 

service multiplied by the number of years of service in his prior service 

certificate." Construing this and related sections it was held that the 

Public Employes Retirement Board, in determining the number of years 

of prior service which was the measure of the prior service pension, 

rnust give credit for the number of years an employe had held an office 

or appointment which was for a definite number of years and on an 

annual salary, even though the duties of the office or employment did 

not require the full time of the employe. In the course of the opinion, 
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~nd speaking of village officers who may receive only a nominal salary, it 

was said: 

"We have no means of knowing just how much time these 
officials put in although we may know as a matter of fact that 
they do not devote their entire time to the office. There is no 
justification, however, for saying as a matter of law that they 
are not on duty at all times. Rather, there is justification for 
saying that these officials are on duty at all times, and often­
times they put in considerable time outside of regular business 
hours in consultation with their constituents or making investi­
gations of one kind or another, * * * 

The law definitely contemplates in my opinion, that the service 
to be credited as prior service for members of the retirement 
system, should be computed and credited on the basis of years, 
and there will be found no place in the law where it is provided 
or even suggested that a full year of service should not be 
allowed either as prior service or current service, to an elected 
official for each year of a term for which he is elected and 
serves, even though as a matter of fact, he may not devote his 
entire time to the office." 

That opinion may be accepted as sound as the law then stood, since 

it was provided in Section 486-33b that the service of all employes within 

the scope of the system prior to January 1, 1935, should be included as 

prior service. However, at the next session of the General Assembly that 

section was amended by adding : 

"Provided, however, that if the Public Retirement Board 
shall determine that a position as such employe in any one cal­
endar year was a part time position, the retirement board shall 
have the authority to determine what fractional part of a year's 
credit shall be given." (Emphasis added.) 

Here, the General Assembly recognized without attempting to define 

the difference between a "full-time" and a "part-time" position. In your 

statement of facts it appears that in 1940 the officer in question was 

retired on an allowance of $21.31 per month and that he has now been 

eiectecl a Township Trustee. In this latter position the maximum he can 

possibly receive if he serves the largest number of clays for which he 

can be paid is from $350 to $525 per annum, equal to $27.50 to $41.25 
per month, depending upon the budget of his township. Believing that 

one of the purposes of the institution of the retirement system was to 

enable a retired employe to live without becoming an object of charity, 
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am loath to believe that it was the intention of the General Assembly 

to cause this man's retirement allowance to be held in abeyance merely 

because he had been elected to a minor office which yields a mere pittance 

by way of salary. There may be reason in the provision in question, if 

he is elected to a position which carries with it a substantial salary based 

on full-time service. 

If the offices of Township Trustee or Village Clerk or Village Coun­

cilman are "full-time" of-fices, we may well inquire what there is left of 

elective offices that could be classed as "part-time." 

In specific answer to your question it is my opinion that the office of 

Township Trustee is not a full-time salaried office within the provision of 

Section 486-59 of the General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




