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Casualty and Surety Company as surety, the power of attorney ior 
its signer, its financial statement and certiiicate to do business in 
the State of Ohio. 

Finding said contract and bond in proper kg·al iorm, 1 have 
this day noted my appro\·al thereon and return the same herewith 
to you, together with all other papers submitted in this connection. 

Rcspectiully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

2527. 

COU~TY 0\VXED ~IOTOR VEillCLES-U~DER SECTIO~ 2983 
G. C.-CLERKS OF COURTS SHALL ~OT EXACT FROM 
COU~TY OFFICI~RS FEES REQUIRED HY SECTI0:\1 6290-
15, G. C. FOR ISSUI~G CERTIFICATE OF TJTLE, NOTA­
TIO~, CANCI•:LI.ATJ0:\1" OF' LIEN . 

. 'JTLLI!iUS: 
H:v virtue of Sation 2983, General Code, cler!?s of courts shall not 

e.racl from count.v officers fees provided for ·in Section 6290-15 of the 
General Code, for services rendered in the issuing of certificates of title, 
JJteJJioranduJJI certificates or for the notation or ccmcellation of a lien on 
a certificate of title covcriny count)' owned motor vehicles. (Opinion No. 
SI36 rendered February 3, 1936, approved and followed.) 

CoLL\IBt..:s, OHIO, lVIay 31, 1938. 

llo:-:. 1\:Ald. T. STOL'FFI·:R, Prosecuting /lt/orney, Lisbon, Ohio. 
DEAR SiR: Acknm\'ledgment is made of your recent comintll1ication 

\\'herein you request my opinion on the follo\\·ing-: 

"Concerning the recent certificate of title law, our Clerk of 
Courts has requested an opinion as to \\'hether or not he shall 
charge county offices the regular fee on certificate of titles. 
Oi course, it is apparent he shall charge tmrnship trustees, but 
it \\'Oulcl seem that in accordance with the opinion of your pre­
decessor rendered on ]:;"ebruary 3, 1936, and known as Number 
5136, all county offices are exempt from payment oi fees for 
certificate of title. 

The County Commissioner's office has paid $1.50 ior certi­
ficate of title for a county car, and the Commissioners have rc-
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quested the Clerk of Courts to refund this $1.50 for the reason 
they maintain county offices need not pay the fees for certifi­
cate of title on county cars. 

Is the opinion rendered by your predecessor to my predeces­
sor applicable to the new certificate of title law?" 

Section 6290-15 of the General Code, a statute comprising a part of 
the recently enacted Certificate of Title Law provides as follows: 

''The clerk of courts shall charge a fee of twenty-five cents 
ior each memorandum certificate and seventy-five cents for each 
certified copy of a certificate of title. Such ices shall he retained 
by the clerk of courts. 

In addition to the foregoing ices, the clerk of courts shall 
charge a fee of seventy-f'ive cents for each cntificate of title, 
a ice of thirty cents for each notation of any lien on a certifi­
cate oi title and thirty cents for each cancellation of notation 
oi any lien on a certificate of title. The clerk oi courts shall re­
tain fifty cents of the seventy-five cents charged for each cer­
tif·icate of title; fifteen cents for each notation of lien; and 
fi itecn cents for each cancellation oi notation of lien. The re­
maining twenty-five cents charged for the certificate of title, the 
remaining fifteen cents charged for notation of any lien on a 
certificate of title and the remaining fifteen cents charged for 
any cancellation of notation of lien shall be paid to the regis­
trar of motor vehicles by monthly returns which shall be for­
warded to the registrar not later than the fifth day of the month 
next succeeding that in which the certificate is forwarded or 
that in which the registrar is notified of a lien or cancellation 
thereof. The registrar shall pay the same into the state treas­
ury to be disbursed upon his order for the expense of the ad­
ministration of this act. Any surplus over and above the cost of 
the administration of this act shall upon the order of the regis­
trar be credited to the maintenance ancl repair iund of the high­
ll"ay department and is hereby appropriated to the use of said 
fund. The registrar, with the approval of the director of high­
ll"ays. is hereby authorized to transfer any sum not exceeding 
one hundred thousand dollars of the funds arising from the tax 
or ices on motor vehicles which shall have been paid into his 
hands and not finally distributed, to a iund for deiraying the 
initial expenses of this act and the auditor of state ancl the treas­
urer of state arc hereby authorized and directed to make such 
transfers as may be necessary to give dlect to this section. 
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Provided, however, that the funds from which the transfer is 
made shall be reimbursed from the first receipts of the fees pro­
vided for in this act." 

Tt is quite evident from the reading uf Section 6290-15. quoted supra, 
that no provision is therein contained which specifically exempts county 
officials from the payment of the fees therein provided for the issuance, 
by a Clerk of Courts. of certiticates of title, memorandum certificates or 
for the notation or cancellation of a lien on county mn1ed motor ve­
hicles. lt is further quite apparent that, unless authority Clll be iound 
elsewhere which specifically exempts county officials from the payment 
of such ices, such officials must be treated in the same category and 
must be charged ancl required to pay the same fees as any other person 
desiring the services of the Clerk of Courts in this respect. 

However, I fine! from an examination of the statutes relating to the 
charging of fees by clerks of court, county recorders or other county 
officers for making and certifying copies of any record pertaining· to such 
offices, that by the express provision of Section 29~3 of the General Code. 
such officers are not permitted to collect any fees irom the county. This 
<;ection provides as f ollo\\'s : 

"On the first business clay of each month. and at the l'nd 
of his term of office, each of such officers shall p;1y into the 
county treasury, to the credit of the general county fund, on 
the warrant of the county auditor, ali fees, costs, penalties, per­
centages, allowances and perquisiks of 11·hakvcr kind collected 
by his office during the preceding month or part then:oi for 
official services, provided that none of such officers shall co!!ccl 
any fees from the county; and he shall also at the end of each 
calendar year, make and Jile a sworn statement 11·ith the county 
commissioners of all fees, costs, penalties, percentages, ;dlml·­
ances and perquisites of whatever kind 11·hich have been due in 
his office, and unpaitl for more than one year prior to the 
date such statement is required to be made." ( 1 talics mine.) 

Jn Opinion No. 5136 referred to in your letter ancl f nunc! in the 
opinions of the Attorney General for the year 1936, my immediate pre­
decessor in office had under consideration the provisions of Section 2983, 
supra, in considering a question received from the prosecuting attorney 
of Columbiana County as to whether or not the county recorder was 
authorized, under the provisions of Sections 2772 and 2778 of the Gen­
eral Code, to charge a fee for the certifying nf copies of deeds and mort­
g·ages to be used by the prosecuting attorney as evidence in the trial of a 
criminal case. Jt was held in this opinion as fol101rs: 
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"1\ county recorder may nut require a prosecuting attorney 
or his assistant to pay the fees set forth in Section 2778, General 
Code, at the time of application fur certified copies of deeds am\ 
mortgages recorded in the recorder's office, when such copies 
are to be used as evidence by the State in the trial of a criminal 
case in such county." 

The reasoning upon \\'hich the foregoing conclusion was reached 
\\'as based entirely on Section 2983, supra, which the then Attorney Gen­
eral held must be read in connection \\'ith the provisions of other sec­
tions of the General Code, including Sections 2772 and 2778. The pro­
visions of Section 2983, supra, remain the same today as they \\'ere \\·hen 
under consideration in Opinion No. 5136. 

In support of the contention that a county recorder may not exact 
from county oH'icers the ices provided for in Section 2778 of the Gen­
eral Code for services rendered in certifying copies of records in liis 
office, the then Attorney c;eneral cited :u1 opinion of the Attorney Gen­
eral found in the Opinions of the Attorney General for 1921, Volume l, 
page 320. Reierence to this opinion reveals that the syllabus thereof held 
as follows: 

''Section 2983, General Code, as amended in 108 0. L., 
Part ] I, page 1217, impliedly repeals Section 5372-4, General 
Code, in so far as the latter ;;ection provides for the collection 
oi ices by county oilicers from the county." 

From an examination oi Section 5372-4 of the General Code, as 
the same existed at tlie time of the rendition of the 1921 opinion, it is 
iound that this section provided that the probate judge of a county, as 
well as some other officers, shall annually deliver to the county auditor a 
'Vritten statement sho\\'ing the names of all administrators, etc., in cr.ntrnl 
of an estate in his court, together with the aggregate value of all classes 
of property in their hands, and for this service, such judge shall recefv(· 
ior each certified estate the sum Qf ten cents, payable out of the county 
treasury. Jn holding that Section 2983, supra, repealed by implication, 
the fee provision contained in ~ection 5372-4 of the General Code, on 
page 320 of the opinion is was stated: 

"The later section (2983) says that no fees of any kind 
shall be paid. such officers (which mc\udes Clerks of Court) 
irom the county." (Matter in parenthesis mine.) 
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Jt was further stated 111 commenting on the provtstons of Section 
2983, supra, as follows: 

"Considering the history of these sections, it is concluded that 
in this later negative statute, 2983, the legislature had in mind 
the special object of charging off, if it may be so expressed, the 
fees theretofore collected, under special ice statutes, as well 
as general ice statutes from the county, and to thus dispense with 
such unnecessary bookkeeping transactions which under the ne\1' 
policy would have no practical effect." 

Another opinion ,,·hich was cited in Opinion Xo. 513G and which T 
believe worthy oi note in the determination oi the question here con­
sidered was Opinion No. 817, rendered September 3, 1929 and found in 
the Opinions of the Attorney General for that year, Vol. TT, at page 12.19. 
In this opinion the then Attorney General, in holding that the Legislature 
had failed to provide for the collection of fees j rom the county treas­
urer i or the recording, etc., of liens as provided ior in Section 13435-5, 
General Code, stated at page 1261 of the opinion as follows: 

"Another angle that gives rise to some difficulty in connec­
tion \\·ith your inquiry is as to the purpose of requiring a ice 
under such circumstances. Section 2983 of the General Code 
requires each county officer to pay into the county treasury all 
fees, costs and penalties collected by his office and iurthcr ex­
pressly provides that no such ,)fficer shall collect any ices from 
the county. The Legislature in the enactmen~ of the provision 
under consideration certainly did not intend that any ices to 
he charged were to be retained by the recorder. The iact that 
the same are authorized to be collected \\·ould seem to he in­
consistent \\'ith the provisions of said section in so far as it 
au~horizes the payment out of the county treasury. Tn any event, 
if the statute under consideration can be said to provide for a 
ice, which the recorder is authori7~d to collect from the county 
treasurer, it follm,·s .that he \\'ottld have to again return it to 
the county treasury in pursuance of the provisions of Section 
2983." 

In Opinion ='J o. 5136, I find that the then Attorney General, in de­
termining that no good reason \\·ould be served if the county recorder were 
to collect from the prosecuting attorney fees for services rendered in 
certi iying copies of deeds and mortgages requested by the prosecuting 
attorney to be used as evidence in the trial of a criminal case, stated: 
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"Section 2983, General Code, quoted, supra, states that the 
iecs collected by county officers (including the county recorder) 
shall go into the county treasury to the credit of the general 
county fund. Hence, if a fee were to be collected by the county 
recorder for such a service as described by your communica­
tion, the effect would be that it would come from the general 
fund only to be returned therein, as pointed out in the t\\'o 
former opinions oi the Attorney General, which certainly the 
legislature could not have intended by the language of Section 
2983, Ccncral Code, in question." 

. The contents oi Opinion No. S13G have been quoted somewhat in 
detail ior the reason that it is believed that the same is directly applicable 
and dispositive oi the question which you have presented. Although it is 
admitted that the provisions uf Section 6290-lS, supra, do not, by express 
language, specifically except county officials· irom. the payment oi ices 
therein proviclccl, yet in the absence oi express languag·e to the cffel't that 
such officials shall be exempted from the payment of such fees, it is quite 
obvious to my mind that the Legislature did not intend or contemplate 
that such section was to be enacted as an exception to the provisions 
contained in Section 2983, supra. 

There arc some important pr·;nciplcs as to statutory construction 
1rhich I believe applicable to the question here considcrecl to be iound in 
the case of Stale, ex rei. Jaster, Director of 1/igll'ways vs. Court of Colll-
111011 Pleas of .lefJcrso1/ Couuty, el a!., 132 0. S. 93. \Vhile this case is 
not a parallel case, yet the principles involved are parallel to the instant 
discussion. The questimi ll'hich conirontecl the Court in the Jaster case, 
supra, 1ras whether or not the provisions oi Section 1187, General Code. 
(providing that the Di1·ector of Highways is not sueable in any court out­
side of Franklin County in any action not specifically provided for) con­
stituted an exception to Section 11271 of the General Cocle, (providing 
that actions against a public official ior an act clone by him by virtue 
oi or under color oi his oifice, or for neglect of his oi-ficial duty, must 
he brought in the county ll'here the cause of action or part thereoi 
arose.) The Court in deciding this question held as is disclosed by the 
first branch of the syllabus as folloll's: 

"vVhcre a later specific statute is enacted on the same sub­
ject covered by an existing general statute, ll'ithout express or 
implied intention to repeal the existing statute, such specific sta­
tute must be held to have been intended by the Legislature to he 
engra ftecl upon the general statute as an exception thereto." 

This, therciore, states the principle involved in the consideration oi 
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this particular question. \Vas it intended by the l.egislature th;tt Section 

6290-1 S, supra, was to be engra ftcd upon Section 29i::\3 hereto fore quoted. 

as an exception thereto? The Court in the Jaster case, supra, on p;tge 96 
of the opinion quoted from the holding of the Supreme Court in the case 

of City of Ci11cinuati vs. Gucl?cnbcrgcr, 60 0. S. 3S3, wherein it \\'as held 

as IS disclosed by the first branch of the syllabus: 

"A code of statutes relating to one subject, is presumed to 

he governed by one spirit and policy, and intended to be con­

sistent and harmonious, and all of the several sections arc to lw 
considered in order to arrive at the meaning of any part, unless 
a contrary intent is cle;l!'ly manifest." 

It is quite apparent that the Legislature in the enactment of Section 

<i290-15, supra, did not express a clear intent that the provisions thereof 

should operate as an <.?xception to the provisions of Section 2983 of the 
General Code. It, therefore, becomes imperative in attempting to prop­

erly solve your particular question to construe Sections 2983 and 6290-15 
together in an effort to make them consistent and harmonious and in so 
doing, the conclusion is inescapable that by virtue of Section 2983, supra. 

a clerk of courts may not exact from a county official the fees provided 
for in Section 6290-15 fm· service·s rendered in the issuance of a 

certificate of title, memorandum certificate, or for the notation or 
cancellation ·of a lien on a certificate of title covering a county 

owned motor vehicle. (Opinion :\1 o. S 146 rendered February 

3. 1936, approved and followed.) In reaching this conclusion. 
I am not unmindful of the fact that by virtue o.f the provisions of Sec­

tion 6290-1 S, part of the fees received by a clerk of courts pertaining to 
the issuance oi certificates oi titlt.:, etc., are forwarded to the 1-l.egistrar 
of l\lotor Vehicles and by him paid into the State Treasury to be dis­

bursed as therein provided. 1-lowever, 1 do not believe that this pro­
vision in any manner affects the conclusion heretofore reached. The only 

reason that the same is here raised is due to the fact that the holding in 
Opinion ~ o. S 136 ,,·as based some\\· hat on the theory that fees paid by 
county officials to a county recorder for certifying records in his officl' 
\\·ere paid out of the general fund by such official only to be returned 

therein by the county recorder. 
It, therefore, might be said that, by reason of the fact that part of 

the fees recei vecl by a clerk of courts for services rendered in the isst;­

ance of certificates of title, etc. is paid into the State Treasury as pro­

vided in Section 6290-15, Opinion No. 5136 has no application to the 
question heretofore discussed. However, this, in my opinion, is im­
matrrial in view of the express language contained in Section 2983, Gen-
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eral Code, to the effect that no fees shall be collected by such officers 
from the county. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

..-lttorncy General. 

2S2K 

AI'I'I\OVAL-1\0)JDS, GE='JEVA VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
i\SIITAHULA COUNTY, OHIO, $46,000.00, DATED FEBRU­
AI\Y 1, 1938. 

CoiXl\IBt.:S, 01110, June 1, 1938. 

Retirement Jioard, State Teachers Rctircmc11t S)•stcm, Columbus, Ohio. 
GENTLEl\IEN: 

RE: Bonds oi Geneva Village School District, Ashta­
bula County, Ohio, $46,000.00 (Unlimited). 

have examined the transcript of proceedings relative to the above 
bonds purchased by you. These bonds comprise all of an issue of school 
improvement bonds dated February 1, 1938, bearing interest at the rate 
oi 20% per annum. 

'From this examination, in the light of the law under authority of 
1rhirh these bonds have been authorized, J am of the opinion that bonds 
issued under these proceedings constitute valid and legal obligations of 
sa icl school district. 

Respectfully, 
lTERBERT S. IJL'FFY, 

A It orne)' General. 


