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2008-018 

A board of township trustees, in accordance with R.C. 505.60, may procure 
and pay for all or a portion of the cost of a high-deductible health care insurance 
policy that provides the benefits enumerated in R.C. 505.60(A) for township person­
nel and may, at the same time, establish and maintain with township moneys a 
program of self-insurance in accordance with R.C. 9.833 to pay the co-payments 
and deductible amounts not paid by the health care insurance policy for the benefits 
listed in R.c. 505.60(A). (1989 Op. Att'y Gen. No. 89-009, overruled in part.) 

To: Timothy P. Gleeson, Vinton County Prosecuting Attorney, McArthur, 
Ohio 
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By: Nancy H. Rogers, Attorney General, June 16,2008 

You have requested the Attorney General's opinion concerning the author­
ity of a board of township trustees to provide health care benefits for township offic­
ers and employees. As you explain in your opinion request, certain townships in 
Vinton County, in an attempt to lower their health insurance premium costs, con­
template obtaining insurance that has a higher deductible and higher co-payments 
than are commonly offered under health insurance policies. In addition, the town­
ships would like to reimburse township personnel directly for all co-payments they 
incur, as well as for all health care expenses they incur that are included in the de­
ductible amount, under the township's health care insurance policy. By providing 
both coverage under a high-deductible health care insurance policy and payment for 
all co-payments and deductibles under such policy, the township will assure that 
township personnel incur absolutely no personal expense for any covered health 
care costs. We also understand that the townships contemplate making the 
reimbursements for co-payments and deductible amounts directly to their officers 
and employees from township funds. 

As you further note, R.C. 505.60 authorizes a township to procure and pay 
for all or a portion of health care insurance for township personnel, and R.C. 9.833 
authorizes townships, among other entities, to establish and maintain self-insured 
health care benefit programs. You ask whether townships may use their authority 
under both R.C. 505.60 and R.c. 9.833 in combination in order to provide township 
personnel the type of health care benefit program you describe. 

Authority of Township Trustees to Provide Health Care Benefits 

We begin with the well-established principle that a board of township trust­
ees is a creature of statute with those powers and duties vested in it by the General 
Assembly. See In re Village ofHoliday City, 70 Ohio St. 3d 365,369,6.39 N.E.2d 
42 (1994) (it is a "well-settled principle that township trustees can exercise only 
those powers granted by the General Assembly").1 Thus, whether a board of town­
ship trustees may provide health care benefits for township personnel in the manner 
you describe depends upon whether the General Assembly has authorized the board 
to establish such a health care program. 

The General Assembly has granted townships many options in providing 
health care benefits for township personnel. For example, R.c. 505.60 states, in 
pertinent part: 

(A) As provided in this section and [R.C. 505.601],2 the board of 
township trustees of any township may procure and pay all or any part of 

1 Because you have not asked specifically about the authority of those townships 
exercising limited home rule powers under R.C. Chapter 504, this opinion addresses 
the authority of only those townships that are not limited home rule townships. See 
generally, e.g., 2003 Op. Att'y Gen. No. 2003-026. 

2 R.C. 505.601 authorizes a township to reimburse its personnel for health care 
insurance premiums they incur, but only if, among other things, the "board of 
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the cost of insurance policies that may provide benefits for hospitaliza­
tion, surgical care, major medical care, disability, dental care, eye care, 
medical care, hearing aids, prescription drugs, or sickness and accident 
insurance, or a combination of any of the foregoing types of insurance for 
township officers and employees. 

(B) .... 

The board may also contract for group health care services with 
health insuring corporations holding certificates of authority under [R.c. 
Chapter 1751] for township officers and employees. 

(D) .. 

The board may also provide the benefits described in this section 
through an individual self-insurance program or a joint self-insurance 
program as provided in [R.C. 9.833]. (Footnote and emphasis added.) 

Thus, under R.C. 505.60(A) a township may procure and pay all or any portion of 
the cost of insurance policies that provide the types ofhealth care benefits described 
therein. 

The first portion ofyour question concerns the authority of a board oftown­
ship trustees to procure a high-deductible health care insurance policy covering 
township personnel. R.C. 505.60(A) expressly authorizes a township to procure and 
pay all or a portion of the cost of insurance policies that provide any combinations 
of the benefits listed therein, e.g., hospitalization, eye care, prescription drugs. 
Nothing in R.C. 505.60 addresses the amount of the deductible under any such in­
surance policy. Because the General Assembly was silent with respect to the de­
ductible allowable under any such insurance policy, we find that the General As­
sembly did not intend to limit, based upon the amount of the deductible, the 
township's ability to procure health care insurance policies that provide the benefits 
enumerated in R.C. 505.60(A). We conclude, therefore, that R.C. 505.60(A) 
authorizes a board of township trustees to procure and pay all Dr a portion of the 
cost of a high-deductible health care insurance policy that provides any of the 
benefits listed in R.c. 505.60(A). 

township trustees does not procure an insurance policy or group health care services 
as provided in [R.C. 505.60]." R.C. 505.601 specifically limits the circumstances in 
which a board of township trustees may make such reimbursements, as follows: 1) 
the township has not procured health care coverage for township personnel under 
R.C. 505.60; 2) reimbursement is only for each out-of-pocket health care premium 
the officer or employee incurs for the types of insurance benefits listed in R.C. 
505.60(A); and 3) the township adopts a resolution concerning such reimbursement 
that meets the requirements established by R.C. 505.601. R.C. 505.601 does not, 
however, mention reimbursement of township personnel for health care costs that 
are incurred as co-payments or that are for amounts included in the deductible 
under a health care insurance plan. 
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The second portion of your question concerns the authority of a board of 
township trustees to supplement the health care benefits provided township person­
nel under a high-deductible health care insurance policy provided under R.C. 
505.60(A) with a program of self-insurance under R.C. 9.8333 that would reimburse 
township personnel for any co-payments or deductible amounts not paid by the 
health care insurance policy. As provided by R.C. 505.60(D), "[t]he board [of 
township trustees] may also provide the benefits described in thi,s section through 
an individual self-insurance program or a joint self-insurance program as provided 
in section 9.833 of the Revised Code. " (Emphasis added.) Although this portion of 
R.C. 505.60(D) may be read as authorizing a board of township trustees to proceed 
under R.c. 9.833 as an alternative to providing health care benefits through policies 

3 R.C. 9.833 states, in pertinent part: 

(A) As used in this section, "political subdivision" means a municipal 
corporation, township, county, or other body corporate and politic responsible for 
governmental activities in a geographic area smaller than that of the state, and agen­
cies and instrumentalities of these entities. 

(B) Political subdivisions that provide health care benefits for their officers 
or employees may do any of the following: 

(1) Establish and maintain an individual self-insurance program with public 
moneys to provide authorized health care benefits, including but not limited to, 
health care, prescription drugs, dental care, and vision care, in accordance with 
division (C) of this section; 

(2) Establish and maintain a health savings account program whereby em­
ployees or officers may establish and maintain health savings accounts in accor­
dance with section 223 of the Internal Revenue Code. Public moneys may be used 
to pay for or fund federally qualified high deductible health plans that are linked to 
health savings accounts or to make contributions to health savings accounts. A 
health savings account program may be a part of a self-insurance program. 

(3) After establishing an individual self-insurance program, agree with other 
political subdivisions that have established individual self-insurance programs for 
health care benefits, that their programs will be jointly administered in a manner 
specified in the agreement; 

(4) Pursuant to a written agreement and in accordance with division (C) of 
this section, join in any combination with other political subdivisions to establish 
and maintain a joint self-insurance program to provide health care benefits; 

(5) Pursuant to a written agreement, join in any combination with other po­
litical subdivisions to procure or contract for policies, contracts, or plans of insur­
ance to provide health care benefits, which may include a health savings account 
program, for their officers and employees subject to the agreement; 

(6) Use in any combination any of the policies, contracts, plans, or 
programs authorized under this division. (Emphasis added.) 
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of insurance under R.C. 505.60, we believe that the General Assembly intended that 
R.C. 9.833 provide political subdivisions, including townships, an additional, rather 
than alternative, means of providing health care benefits for subdivision personnel.4 

Under R.C. 9.833(B)(1), a political subdivision, including a township, may 
establish and maintain a self-insurance program with public moneys for health care 
benefits for its personnel. The township you describe plans to use the self-insurance 
program to pay any co-payments or deductibles associated with the health care 
benefits provided township personnel under a high-deductible health care insurance 
policy procured under R.C. 505.60. Because the payments under the self-insurance 
program will be for health care expenses that are, but for the co-payments and de­
ductibles, covered by a health care insurance policy procured under R.C. 505.60, 
such payments under the self-insurance program are for "health care expenses," as 
authorized by R.C. 9.833(B)(1). We conclude, therefore, that a board of township 
trustees that has procured a policy of health care insurance under R.C. 505.60 may 
also establish and maintain with township moneys a program of self-insurance 
under R.C. 9.833 to pay township personnel for co-payments and deductible 
amounts under the township'S health care insurance policy.5 

4 See 2002 Op. Att'y Gen. No. 2002-026 at 2-172 to 2-173 ("R.C. 9.833 does not 
use the term 'partial self-insurer.' However, the authority of a political subdivision 
to provide health care benefits in part by means of self-insurance and in part by 
means of one or more insurance policies is evident from the language ofR.C. 9.833 
authorizing the political subdivision to '[u ]se in any combination any of the poli­
cies, contracts, plans, or programs authorized under [R.C. 9.833(B)].' R.C. 
9.833(B)(S). The statute authorizes individual self-insurance, joint administration, 
and joint self-insurance, as well as policies, contracts, or plans of insurance. 
Therefore, political subdivisions, including county library districts, may use any of 
these arrangements in any combination to become self-insurers or partial self­
insurers of health care benefits that they are authorized to provide. See, e.g., 1991 
Op. Att'y Gen. No. 91-048 (describing county health care benefit plan that is, in 
part, self-funded). See generally 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-069"); 2001 Op. 
Att'y Gen. No. 2001-025 at 2-141 (finding that R.C. 505.60 and R.C. 9.833 "[evi­
dence] a clear intent by the General Assembly to grant townships a broad, flexible 
range of options under which to provide health care coverage for their officers and 
employees"). See generally, e.g., 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-044 (finding that the 
enactment ofR.C. 9.833 was intended to enhance the existing options available to 
political subdivisions to provide health care benefits for subdivision personnel). 

5 Prior to the enactment of R.C. 9.833 in 1989-1990 Ohio Laws, Part IV, 6412 
(Am. Sub. H.B. 737, eff. April 11, 1991), 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-009 
concluded in the syllabus: "A board of township trustees may not make monetary 
payments or grant compensation increases to township officers and employees as 
reimbursement for deductible payments those officers and employees incur in con­
nection with health care insurance policies that are procured and paid for by the 
board pursuant to the terms ofR.C. 50S.60(A)."Because ofthe General Assembly's 
enactment ofR.C. 9.833, we hereby overrule the portion of 1989 Op. Att'y Gen. 
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Conclusion 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, 
a board of township trustees, in accordance with R.C. SOS.60, may procure and pay 
for all or a portion of the cost of a high-deductible health care insurance policy that 
provides the benefits enumerated in R.C. SOS.60(A) for township personnel and 
may, at the same time, establish and maintain with township moneys a program of 
self-insurance in accordance with R.C. 9.833 to pay the co-payments and deductible 
amounts not paid by the health care insurance policy for the benefits listed in R.C. 
50S.60(A). (1989 Op. Att'y Gen. No. 89-009, overruled in part.) 




