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OPINION NO. 75-096

Syllabus:

The amount of reimburscment payable to a county bonrd of
oducation for services provided a local school district pursuant
to R.C. 3317.11 isay not e veduucd, cven whouagh INEA IS
in payment to the lecal schouol distriot aficer on of
R.C. 3317.51 ig loos thoan the original adjuscment made pursuant
to R.C. 337.0220),

To: Martin W, Essex, Supt.of Public Instruction, Dept. of Education, Columbus,
Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, December 31, 1975

Having recently received my opinion to you (iio. 75-070)
concerning the calculation of state Toundation paynents o local
school districts, you have now ralsed another quasticn conccrning
state foundation payments to county boards of education.

Calculations of foundation fund payments are made pursvanc
to various gections in R.C. Chapter 3317 and ave complex.

Ag an overview, it is accurate to gay that the staite funds
bhoth county and local school districts for educational services
performed. R.C. 3317.11 is a specific provision which requires
county boerds of education to provide supervisory services to
local school districts. In turn, N.C. 3317.11 also provides,
generally, that the local districts "pay”’ for these services Dy
having their state foundation funds reduced by the amount of
the supervisory services received from the county hoard. R.C.
3317.11 then also provides that the gstate will reimburse ithe
county board for having provided the supervisory services to
local districts. In pertinent part R.C. 3317.11 rcads as follows:

"“Ii'very local school district shall be provided
supervisory scervices by its county board of education
as approved by the state hoard of education, bul not
to exceed one supervisory teacher for the first £ifuy
classroom tcachers calculated under section 3317.023
of the Revised Code and one supcervisory taacher for
every additional one hundred such classroom teachoers
80 calculated. Reinbursement for such suporvi

services shall be a deduction by the stafo'hb‘

education frxom the payment to the local nchool
district undor Baction 3317.072 oF The lovisod
Code. Doductions for all supervisory services
and extended services for supervisory and child
study in excess of that paid by the state pur-
suant to section 3317.024 of the Revised Code
shall be apportioned among local school districts
within the county by the state board of education
on the bacis of the total number of pupils in
each school district, except that wherc such
services are provided to districts other than local
school districts within the county, such charges
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shall be apportioned among all participating
districts on the hasis of the teotal number of
pupils in cuch uchool district. All ogductlo
from state funding to local school dist
chulrco [ aurseuent of county bo:
education uhaTL bg wnno undor ﬂJV]nJOD (D) of
Scction 3217.023 of the Revised Lodo
(Emphasis added. )

This scection in effect requires that the amount necessary to
veimburse county boards for providing supervisory services to
local school districts be deducted from the payments calculated
under R.C. 3317.022 for the local districts. Thus, the apparent
intent of R.C, 3317.11 has been and remains that the reimburscwment
of county boards of education bhe funded by a comparable reduction
in payments to the local school districts, which have received
services provided the county boards under that section. JHowever,
as a result of 8.B. No. 170, which enacted R.C. 3317.023(D), the
deduction for supervisory services is mechanically incorporatcd
into the computaticn, under R.C. 3317.022, for payments to local
scheol districts. The mechanics of that formula were discusscd
in my recent opinion to you, 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-08G¢,
in which I stated in part:

"R.C. 3317.022(27), thercfore, provides the formula
for computing basic state aid. R.C. 3317.023(D) provides
that in the case of a local school district, basic state
aid as computed under R.C. 3317.022(a) is to be decreascd
by the amount of the reimburscement to the county board of
education pursuvant to R.C. 3317.11. It should be noted
that adjustiments required by R.C. 3317.023 ~re to be made
to computations under R.C. 3317.022(A). Oncce these adjust-
ments are made, R.C. 3317.022(B) requires a determination
as to whetber the adjusted computations are oequal to or
greater than basie state ajd. R.C. 3317.022(B) then
provides for payments reflecting the differcnce between
hasic aid and the amount computed in accord .nce with
R.C. 3317.022(pA) and R.C. 3317.023."

R.C. 3317.51 provides that, notwithstanding the adjustment
provisions of R.C. 3317.022, each school district shall be paid
an amount determined in accordance with R.C. 3317.51.

This is the point of your specific concern. As a result of
R.C., 32317.51 the actual reduction of a local school district payment,
on account of supervisory services received from the county board,
may be less than the reduction originally computed pursuant to
R.C. 3317.023(D).

It does not follow, however, rhat the reinlrursement to the
county board under R.C. 3317.11 must be adjusted accordingly. »As
noted above, that section bases the amount of reimbursecment to the
county board on the services which arc provided, #nd while it does
require that the amount of reimbursement he a docduction from local
school district payments under R.C, 3317.022 and R.C. 3317.023(D),
it does not makce the county hoard's rcimbursement contingent on
dollar for dollar deductions from payments to local districts.

As discussed above, as well as in Op. No. 75-080, supra,
R.C. 3317.051 operates as an exception to the payment reguirements
of R.C. 3317.022. UWo provision is contained in R.C. 3317.51,
which either requires that a local school districi's payment be
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reduced by an amount equal to the amount of reimbursement to
county hoards, or makes the amount of county board reimbursement
contingent on a similar reduction of the local school district's
payments.

Finally, I would point out that, since the amount of reimburse-
ment to the county boards under R.C. 3317.11 is itself used in
the computations under R.C, 3317.022 and R.C. 3317.023(D), and,
therefore, indirectly in the computation of payments to the local
school districts under R.C. 3317.51, it is not possible to base
the amount of county board reimbursement on the result of the local
school district payment computations. It is a well scttled, and
now codified, rule of statutory construction that words and phrases
shall be read in context and construed according to the rules of
grammar and common usage, and that in enacting a statute a result
feasible of exccution is intended. R.C. Sections 1.41 and 1.47(D).

I must, therefore, conclude that R.C. 3317.1l requires
county beoards of cducation to be reimbursed in full for services
provided by them to local school districts pursuant to that
se2ction, regardless of the amount by which payments to the local
school districts are ultimately reduced after application of
R.C. 3317.51.

In specific answer to your question it is my opinion,
end you are so advised that the amount of veimbursement payahle
to a county board of education for scrvices provided a local
school district pursuant to R.C. 3317.11 may not be reduced, coven
though the net reduction in payment to the local school district
after application of R.C. 3317.51 is less than the original
adjustment wmade pursuant to R.C. 3317.023(D).
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