
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1978 Op. Att’y Gen. No. 78-066 was modified by 
1985 Op. Att’y Gen. No. 85-065. 
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OPINION NO. 78-066 

Syllabus: 

Legal title to stock of a professional association may be held by a trustee of a 
qualified pension or profit sharing plan, licensed to render the same professional 
service as that for which such association was organized, as long as equitable title 
to the stock is also held by such professionals. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General. December 20, 1978 

I have before me your request for my opinion which reads, in pertinent part, 
as follows: 

We request your opinion as to whether, under Ohio 
professional association law, legal title to stock of a 
professional association can be held by a trustee of a 
qualified pension or profit sharing plan for the benefit 
of a licensed professional. 

Prior to the enactment of R.C. Chapter 1785 by the General Assembly in 1961, 
Ohio courts uniformly held that incorporation by professionals for the purpose of 
carrying on a practice was forbidden under Ohio law. See,~. State v. Myers, 128 
Ohio St. 366 (1934); Title Abstract & Trust Co. v. Dwonker, 129 Ohio St. 23 (1934); 
State, ex rel. Green v. Brown, 173 Ohio St. 114 (1962); 1952 Op. Att'y Gen. No. 1751; 
1961 Op. Att'y Gen. No. 2495. While R.C. Chapter 1785 has, in large part, removed 
this impediment, it has also placed certain conditions and restrictions upon 
professional corporations. R.C. 1785.02 and 1785.05 permit only licensed 
professionals to be stockholders in professional corporations. Specifically, R.C. 
1785.05 provides as foll_ows: 

A professional association may issue its stock only to 
~~ who are duly licensed or otherwise legally 
authorized to render the same p1'ofessional service as 
that for which the association was organized. (emphasis 
added) 

R.C. 1785.07 imposes a similar restriction upon the sale or transfer of stock in a 
professional corporation. 

Your inquiry concerns whether, in light of such restrictions, a professional 
association incorporated under Ohio law may transfer its shares to the trustee of a 
pension or profit sharing plan and trust qual:fied under §§401 and 50l(a) of the 
Internal Revenue Code of 1954, Presumably, stock of the professional association 
would be issued to the plan trustee to fund the benefits accruing to an individual 
under the plan. In order to determine whether such issuance or transfers comport 
with R,C. 1785.02, 1785.05 and R.C. 1785.07, it is necessary to analyze the nature of 
ownership of trust property, Ownership of property held in trust is not lodged 
within the trust. Rather, the legal title to the trust ~ is vested in the trustee. 1 
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Bogert, Trusts and Trustees, §1 (2d ed., 1965). Equitable title is vested in the 
beneficiary. Robbins v. Smith, 72 Ohio St. I (1905); Bogert, supra, §I. Therefore, 
the ownership of property held in trust is split between the legal title of the trustee 
and the equitable title of the beneficiary. Accordingly, stock in a professional 
association may be transferred in trust where both the trustee and the beneficiary 
are "persons duly licensed or otherwise legally authorized to render the same 
professional service for which the association was organized." This result has been 
suggested by one commentator. §~, Smith, Professional Corporations in Ohio: The 
Time for Statutory Revision, 30 Ohio St.L.J. 439, 456 (1969). Moreover, Attorneys 
General in Georgia and Michigan have reached the same conclusion after analyzing 
professional corporation statutes similar to R.C. Chapter 1785. See, 1975 Op. Att'y 
Gen. of Georgia No. 75-61; 1978 Op. Att•y Gen. of Michigan No:--1285. \'7here the 
trustee is not such a licensed professional, stock of a professional corporation may 
not be transferred to him. Such a transfer vests the legal title to the stock of a 
professional association in a person not licensed to perform the professional service 
for which the association was organized, in contravention of R.C. 1785.02, 1785.05 
and 1785.07. Therefore, I conclude that legal title to stock of a professional 
association may be held by a trustee of a qualified pension or profit sharing plan, 
licensed to render the same professional service as that for which such association 
was organized, as long as equitable title to the stock is also held by such licensed 
professionals. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that the legal title to 
stock of a professional association may be held by a trustee of a qualified pension 
and profit sharing plan, licensed to render the same professional service as that for 
which such association was organized, as long as equitable title to the stock is also 
held by such professionals. 
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