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OPINION NO. 70-103 

Syllabus: 

A school bus driver who has been disqualified medically under 
the provisions of Section 3327.10, Revised Code, does not automat­
ically qualify for a disability benefit under the provisions of 
Section 3309.39, Revised Code. 

To: James O. Brennan, Executive Director, School Employees Retirement 
System, Columbus, Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, August 13, 1970 

Your request for my opinion presents the following guestion: 

"Does a school bus driver who has been dis­
qualified medically under the provisions of Sec­
tion 3327.10, Revised Code, automatically quali­
fy for a disability benefit under the provisions 
of Section 3309.39, Revised Code?" 

Section 3327.10 (A), Revised Code, sets out the qualifica­
tions for a person employed as a driver of a school bus or motor 
van owned and operated by any school district or privately owned 
and operated under contract with any school district in the state. 
Among the requirements listed is the following: 

"(A) ***The county board or the superin­
tendent, as the case may be, shall provide for 
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an annual physical examination that conforms with 

regulations adopted by the state board of educa­

tion of each driver to ascertain his physical fit ­

ness for such employment.***" 


Section 3327.10 (Bl, Revised Code, lists the qualifications 
for a person employed as driver of a school bus or motor van not 
subject to the regulations of the department of education pursuant 
to division (A) of this section. The following appears among the 
requirements set forth: 

"(B) ***Each driver shall have an annual 
physical examination which conforms to the state 
highway patrol regulations, ascertaining his physi­
cal fitness for such employment.***" 

The purpose of the annual physical examination required by 
Section 3327.10, supra, clearly is to determine the fitness of a 
bus driver for performing his duties at the time the examination is 
given. If the driver's physical condition is such that he fails 
to pass the examination, he is entitled to begin receiving sick 
leave benefits which he has accumulated. This is explained in 
Opinion No. 69-057, Opinions of the Attorney General for 1969, 
the syllabus of which states as follows: 

"A school bus driver under contract with a 

board of education is qualified to receive sick 

leave benefits which he has accumulated under Sec­

tion 143.29, Revised Code, from the time he fails 

to pass the required physical examination for bus 

driver to the date of disability pension approval." 


As the above quoted syllabus suggests, if a bus driver antic­
ipates that the condition for which he has been disqualified is 
of a permanent nature, he may apply for disability retirement, 
provided, of course, that he is eligible to receive same under 
the criteria of Section 3309.39, Revised Code. This section pro­
vides that before an application for disability retirement is ap­
proved by the retirement board, the applicant member must submit 
to a medical examination for the purpose of determining the per­
manency of the disability in question. Section 3309.39, supra, 
sets forth the procedures and regulations to be followed in the 
conduct of this examination: 

"* * * * * * * * *

"Medical examination of a member who has ap­

plied for disability retirement shall be conduct­

ed by a competent disinterested physician or 

physicians selected by the retirement board to 

determine whether the member is mentally or physi­

cally incapacitated for the performance of his 

last assigned primary duty as an employee by a 

disabling condition either permanent or presumed 

to be permanent. Such disability must have occur­

red since last becoming a member or have increased 

since last becoming a member to such extent as to 

make the disability permanent or presumed to be 

permanent. Application for disability retirement 

must be made within two years from the date the 

member's contributing service terminated. The 

disability for which the allowance is granted 

must have existed in some degree as evidenced by 
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medical records before the member's contributing 

service was terminated. 


"* * * * * * * * *" 

Section 3309.39, supra, also governs the response of the 
retirement board to the report of the examining physician: 

"* * * * * * * * * 
"If such physician or physicians determine 


that the member qualifies for retirement by rea­

son of disability, and the retirement board con­

curs with such determination, the member shall be 

retired for disability and the action of the board 

shall be final. 


"In the event an employer files a disability 

retirement application to retire a member on dis­

ability retirement as a result of his having been 

separated from service because he is considered to 

be mentally or physically incapacitated for the 

performance of his last assigned primary duty as 

an employee, and the physician or physicians se­

lected by the board report to the board that the 

member is physically and mentally capable of per­

forming service similar to that from which he was 

separated, and the board concurs in such report, 

then the board shall so certify to the employer 

and the said employer shall restore the member to 

his previous position and salary or to a similar 

position and salary." 


Thus, it is clear that a school bus driver who has been dis­
qualified medically under the provisions of Section 3327.10, 
supra, does not automatically oualify for a disability benefit 
under the provisions of Section 3309.39, supra. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
a school bus driver who has been disqualified medically under the 
provisions of Section 3327.10, Revised Code, does not automat­
ically aualify for a disability benefit under the provisions of 
Section 3309.39, Revised Code. 




