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OPINIONS 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners may establish and operate a base radio 
station to receive and transmit official fire activity messages from and to the 
fire departments of political subdivisions in the county which operate fire 
departments and which may care to join in such network, provided that agree­
ments are entered into between the county and the political subdivisions in­
volved, under Sections 307.15 and 307.16, Revised Code, for the furnishing of 
such services by the board. 

Columbus, Ohio, February 5, 1963 

Hon. Tom Richards 

Prosecuting Attorney 

Carroll County 

Carrollton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for an opinion reads, in part, as follows: 

"* * *The commissioners of this county desire to 
know whether they have the power to expend funds for the 
purchase and installation in the county court house of a 
base station for the purpose of receiving and transmitting 
official fire activity messages from and to all the fire de­
partments in this county who may care to join in such net­
work and who may care to contribute to and participate 
in said base station and network for official fire activity 
communications.'' 

As you are no doubt aware, it has long been established in this 
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state that boards of county commissioners, being creatures of sta­
tute, are strictly limited in their powers to those expressly granted 
by statute and those necessarily implied from those expressly grant­
ed (see 14 Ohio Jurisprudence 2d, 259-60, and the cases there cited). 
If a board of county commissioners is possessed of the power about 
which you ask, then, the necessary authority must appear in a 
state statute or be a necessary implication therefrom. 

On reviewing the laws of this state I have not found that auth­
ority to establish a base station such as here concerned has been 
granted directly to a board of county commissioners. It does appear, 
however, that under certain circumstances, such body may become 
possessed of that authority by agreement with other political sub­
divisions, which other subdivisions are expressly granted such 
authority. 

Section 307.15, Revised Code, provides as follows: 

"The board of county commissioners may enter into an 
agreement with the legislative authority of any municipal 
corporation, township, port authority, water or sewer dis­
trict, school district, library district, health district, park 
district, soil conservation district, water conservancy dis­
trct, or other taxing district, or with the board of any 
other county, and such legislative authorities may enter 
into agreements with the board, whereby such board un­
dertakes, and is authorized by the contracting subdivision, 
to exercise any power, perform any function, or render any 
service, in behalf of the contracting subdivision or its leg­
islative authority, which such subdivision or legislative 
authorty may exercise, perform, or render. 

"Upon the execution of such agreement and within the 
limitations prescribed by it, the board may exercise the 
same powers as the contracting subdivision possesses with 
respect to the performance of any function or the render­
ing of any service, which, by such agreement, it undertakes 
to perform or render, and all powers necessary or inci­
dental thereto, as amply as such powers are possessed and 
exercised by the contracting subdivision directly. In the 
absence in such agreement of provisions determining by 
what officer, office, department, agency, or authority, the 
powers and duties of the board shall be exercised or per­
formed, the board shall determine and assign such powers 
and duties. Sections 307.14 to 307.19, inclusive, of the 
Revised Code, or any agreement authorized by such sec­
tions, shall not suspend the possession by a contracting 
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subdivision of any power or function exercised or per­
formed by the board in pursuance of such agreement. Nor 
shall the board, by virtue of any agreement entered into 
under this section, acquire any power to levy taxes·within 
and in behalf of a contracting subdivision unless approved 
by a majority of the electors of the contracting subdi­
vision. 

"The boards of county commissioners of any two or 
more counties may contract with each other or by contract 
create any joint agency to exercise any power, perform 
any function, or render any service which any board of 
county commissioners may exercise, perform, or render." 

And, Section 307.16, Revised Code, provides: 

"Every agreement entered into under section 307.14 
to 307.19, inclusive, of the Revised Code, shall provide, 
either in specific terms or by prescribing a method for 
determining the amounts, for any payments to be made by 
the contracting subdivision into the county treasury, in 
consideration of the performance of the agreement. In 
cases where it is deemed practicable, the agreement may 
provide that payment shall be made by the retention in the 
treasury of the amounts due from taxes collected for the 
contracting subdivision and the county auditor and county 
treasurer shall be governed by any such provision in set­
tling the accounts for such taxes. 

"Any agreement entered into by and between two or 
more boards of county commissioners shall specify the 
method of payment for the joint exercise of any power, the 
joint performing of any function, or the joint rendering 
of any service which method of payment shall be author­
ized and binding on the counties so long as the agreement 
is in effect." 

In your question you refer to "fire departments * * * who may 
care to contribute to and participate in such base station and net­
work." So far as contribution and participation are concerned, I 
assume you refer to the legislative authorities of the various poli­
tical subdivisions which have authority under the Revised Code to 
establish and maintain the fire departments of which you speak. As 
to these political subdivisions there appears to me no doubt that the 
action proposed in your question could be lawfully undertaken. See 
Section 715.05 and 737.24, Revised Code, as to municipal corpora­
tions and Section 505.37, Revised Code, as to townships. This being 
so, I would conclude- that, pursuant to an appropriate agreement in 
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accordance with the provisions of Sections 307.15 and 307.16, su:pra, 
a board of county commissioners could lawfully undertake the action 
proposed in your question. Absent such an agreement, I must con­
clude that such action could not lawfully be undertaken by that 
body. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a board 
of county commissioners may establish and operate a base radio 
station to receive and transmit official fire activity messages from 
and to the fire departments of political subdivisions in the county 
which operate fire departments and which may care to join in such 
network, provided that agreements are entered into between the 
county and the political subdivisions involved, under Sections 307.15 
and 307.16 Revised Code, for the furnishing of such services by the 
board. 

Respectfully, 

WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




