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OPINION NO. 93-021
Syllabus:

1. R.C. 135.14 does not authorize the treasurer or goveming board of a
"subdivision," as defined in R.C. 135.01(L), to invest the subdivision’s
interim moneys in those instruments listed in R.C. 135.14 that do not
mature and are not redeemable within two years of the date of purchase,
even though they may be convertible into cash by sale in the market at the
option of the treasurer or governing board within two years from the date
of purchase.

2 The treasurer or governing board of a "subdivision," as defined in R.C.
135.01(L), is not authorized to invest the subdivision’s interim moneys in
instruments issued by the Federal National Mortgage Association.

3. Subchapter 12 U.S.C. §§1716-1723i (1988 & Supp. IV 1992) does not
preempt R.C. 135.14 so as to allow the treasurer or governing board of
a "subdivision,” as defined in R.C. 135.01(L), to invest the subdivision’s
interim moneys in instruments issued by the Federal National Mortgage
Association.

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, October 27, 1993

You have requested an opinion regarding the permissibility of investments by subdivisions
in mortgaged-backed securities which are issued or guaranteed by the Federal National Mortgage
Association ("FNMA"). Specifically, you have posed three questions, which may be
paraphrased as follows:

1. Does R.C. 135.14 authorize a treasurer or governing board to invest in
instruments that do not mature within two years from the date of
purchase, but that can be sold within two years from the date of purchase?

2. Does R.C. 135.14(B) authorize a treasurer or governing board to invest
in instruments issued by FNMA?

3. If a treasurer or governing board is not authorized, pursuant to R.C.
135.14(B), to invest in instruments issued by FNMA, does federal law
supplant or preempt state law to allow such investments?

| Investment of Moneys by Subdivisions

R.C. 135.01-.21 sets forth provisions concerning the investment of moneys by
subdivisions.! R.C. 135.14, which authorizes the investment of interim moneys by subdivisions,

! Except as otherwise provided in R.C. 135.14 and R.C. 135.18, the term "subdivision,"
for purposes of R.C. 135.01-.21, means

any municipal corporation, except one which has adopted a charter under Article
XVII, Ohio Constitution, and the charter or ordinances of the chartered
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provides, in part:

The treasurer or governing board may invest or deposit any part or all of
the interim moneys, provided that such investments will mature or are redeemable
within two years from the date of purchase, except as otherwise limited in this
section. The following classifications of obligations shall be eligible for such
investment or deposit:

(A) Bonds, notes, or other obligations of or guaranteed by the United
States, or those for which the faith of the United States is pledged for the
payment of principal and interest thereon;

(B) Bonds, notes, debentures, or other obligations or securities issued
by any federal government agency, or the export-import bank of Washington,;

(C) Interim deposits in the eligible institutions applying for interim
moneys as provided in section 135.08 of the Revised Code....

(D) Bonds and other obligations of this state;

(E) No-load money market mutual funds consisting exclusively of
obligations described in division (A) or (B) of this section and repurchase
agreements secured by such obligations, provided that investments in securities
described in this division are made only through eligible institutions mentioned
in section 135.03 of the Revised Code.

The treasurer or governing board may also enter into a written repurchase
agreement that sets forth the terms and conditions of the agreement between the
parties for a period not to exceed thirty days with any eligible institution
mentioned in section 135.03 of the Revised Code, under the terms of which
agreement the treasurer or governing board purchases, and such institution agrees
unconditionally to repurchase any of the securities listed in division (A) or (B) of
this section that will mature or are redeemable within five years from the date of
purchase. (Emphasis added.)

R.C. 135.14 thus authorizes a subdivision’s treasurer or governing board to invest or deposit the
subdivision’s interim moneys in specific statutorily enumerated instruments that either will
mature or are redeemable within two years from the date of purchase.

municipal corporation set forth special provisions respecting the deposit or
investment of its public moneys, or any school district including a county school
district, a county school financing district, township, municipal or school district
sinking fund, special taxing or assessment district, or other district or local
authority electing or appointing a treasurer, except a county. In the case of a
school district, special taxing or assessment district, or other local authority for
which a treasurer, elected or appointed primarily as the treasurer of a subdivision,
is authorized or required by law to act as ex officio treasurer, the subdivision for
which such a treasurer has been primarily elected or appointed shall be considered
to be the "subdivision.” The term also includes a union or joint institution or
enterprise of two or more subdivisions, that is not authorized to elect or appoint
a treasurer, and for which no ex officio treasurer is provided by law.

R.C. 135.01(L).
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II. A Subdivision May Not Invest in Those Instruments Listed in R.C.
135.14 that Do Not Mature Within Two Years but that Can Be Sold
in the Market at the Option of the Treasurer or Governing Board
within Two Years from the Date of Purchase

In your first question you are concerned with the authority of a subdivision’s treasurer
or governing board to invest in instruments that do not mature within two years from the date
of purchase, but that can be sold within two years from the date of purchase. As noted above,
a subdivision’s treasurer or governing board is specifically empowered to invest the subdivision's
interim moneys in those instruments listed in R.C. 135.14 that are redeemable within two years
from the date of purchase.

While there is no applicable definition of "redeemable” in the Ohio Revised Code, in
ordinary usage, "redeemable” means "[s]ubject to redemption; admitting of redemption or
repurchase; given or held under conditions admitting of reacquisition by purchase.” Black’s Law
Dictionary 12778 (6th ed. 1990). See generally R.C. 1.42 ("[w]ords and phrases shall be read
in context and construed according to the rules of grammar and common usage”). "Redemption”
is

The reacquisition of a security by the issuer pursuant to a provision in the
security that specifies the terms on which the reacquisition may take place. A
security is called for redemption when the issuer notifies the holder that the
redemption privilege has been exercised....

A repurchase; a buying back....

Repurchase of notes, bonds, stock, bills, or other evidences of debt, by
paying their value to their holders. The payment of principal and unpaid interest
on bonds or other debt obligations.

Repurchase by corporation of its shares at a price equal to the net asset
value of the shares on date a redemption request is received by the corporation.

Black’s Law Dictionary at 1278. The General Assembly’s use of the term "redeemable” in R.C.
135.14, accordingly, evidences a legislative intent to authorize a subdivision’s treasurer or
governing board to invest the subdivision’s interim moneys in those instruments listed in R.C.
135.14 that are subject to repurchase by the issuer within two years from the date of purchase.
See generally 15 U.S.C. §80a-2(a) (1988) (as used in Title 15, "unless the context otherwise
requires-.... (32) "Redeemable security” means any security, other than short-term paper, under
the terms of which the holder, upon its presentation to the issuer or to a person designated by
the issuer, is entitled (whether absolutely or only out of surplus) to receive approximately his
proportionate share of the issuer’s current net assets, or the cash equivalent thereof”).

In light of the above, it is clear that the fact that an instrument can be converted into cash
by sale in the market at the option of the treasurer or governing board of a subdivision within
two years from the date of purchase does not qualify such instrument as an investment that is
redeemable within two years from the date of purchase. Accordingly, R.C. 135.14 does not
authorize a treasurer or governing board of a subdivision to invest the subdivision’s interim
moneys in those instruments listed in R.C. 135.14 that do not mature and are not redeemable
within two years of the date of purchase, even though they may be convertible into cash by sale
in the market at the option of the treasurer or governing board within two years from the date
of purchase.
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UI. A Subdivision May Not Invest in Instruments Jssued by FNMA

Your second question asks whether R.C. 135.14(B) authorizes a subdivision’s treasurer
or governing board to invest in instruments issued by FNMA. Division (B) of R.C. 135.14
authorizes a treasurer or governing board to invest in "[bjonds, notes, debentures, or other
obligations or securities issued by any federal government agency, or the export-import bank of
Washington" that will mature or are redeemable within two years from the date of purchase.
Accordingly, if FNMA is a federal government agency, a subdivision’s treasurer or governing
board is authorized to invest in instruments issued by FNMA that will mature or are redeemabie
within two years from the date of purchase.

A. The Creation of FNMA

In the National Housing Act, ch. 847, 48 Stat. 1246 (1934), Congress authorized the
creation of private national mortgage associations to engage in secondary market activity.
Although the Act did not contain any explicit authorization for the creation of a federal mortgage
association, section four of the National Housing Act Amendments of 1938, ch. 13, 52 Stat. 8,
23 did contain language which provided implicit authorization for the creation of FNMA as a
subsidiary of the Reconstruction Finance Corporation ("RFC"). See Bartke, Fannie Mae and
the Secondary Mortgage Market, 66 Nw. U.L. Rev. 1, 18 (1971).

In the Housing Act of 1948, ch. 784, 62 Stat. 1206, Congress repealed the authorization
for the chartering of private national mortgage associations and provided the FNMA its first
explicit statutory authorization. In 1950, FNMA was moved from the RFC to the Housing and
Home Finance Agency ("HHFA"). Reorganization Plan No. 22 of 1950, 64 Stat. 1277. FNMA
"remained a constituent agency of HHFA, and later of the Department of Housing and Urban
Development [("HUD")], until the passage of Title VIII in 1968." Bartke, Fannie Mae and the
Secondary Mortgage Market, 66 Nw, U.L. Rev. at 21.

As FNMA became more and more a means of maintaining low interest rates on certain
types of mortgages, the fact that its activities were capitalized through borrowing from the
federal treasury created the need for successive and greater borrowing authorizations. Id.
FNMA, thus, was a substantial drain on the federal treasury. Id.

To alleviate this drain on the federal treasury, FNMA was rechartered as a federal
corporation and its functions were divided into (1) the special assistance functions, (2) the
management and liquidating functions, and (3) the secondary market operations. Housing Act
of 1954, ch. 649, §§304-306, 68 Stat. 590, 615-19. Since the secondary market operation was
depleting the federal treasury and it was believed that this function could be self-supporting and
privately capitalized, see Bartke, Fannie Mae and the Secondary Morigage Market, 66 Nw. U.L.
Rev. at 21-24, the financing of this function was transferred from the public sector to the private
sector, while the special assistance functions and the management and liquidation functions
continued to be financed through borrowing from the federal treasury.

In 1968 the original FNMA was divided into two separate and distinct corporations, the
new FNMA, which is a government-sponsored private corporation, and the newly created
Government National Mortgage Association ("GNMA"), which is specifically made part of
HUD. Housing and Urban Development Act of 1968, Pub. L. No. 90-448, Title VIII, §801,
82 Stat. 476, 536 (codified at 12 U.S.C. §1716b (1988)). GNMA retained control over the
special assistance functions and the management and liquidating functions, see 12 U.S.C.
§1717(a)(2)(A) (1988), while the secondary mortgage activity was completely turned over to the



2-117 1993 Opinions OAG 93-021

new FNMA, see 12 U.S.C. §1717(a)(2)(B) (1988). Housing and Urban Development Act of
1968, Pub. L. No. 90-448, Title VIN, §801, 82 Stat. 476, 536.

B. The Financing and Management of FNMA

Because the original FNMA'’s secondary market operation had proven economically sound
and capable of being financed solely from private sources, Congress specifically made the new
FNMA a privately owned and privately financed corporation. Housing and Urban Development
Act of 1968, Pub. L. No. 90-448, U.S. Code Cong. & Admin. News (82 Stat. 476) 2877, 2943-
44. Pursuant to 12 U.S.C. §1718 (1988 & Supp. IV 1992), the new FNMA maintains the
capital structure of a privately owned corporation. The ownership of the new FNMA thus has
been tumed over to private shareholders.

In addition, the federal government’s control over the management of the new FNMA
is limited. FNMA’s board of directors consists of five persons appointed by the President of
the United States and thirteen persons elected by the common stockholders. 12 U.S.C. §1723(b)
(1988 & Supp. IV 1992). "Within the limitations of law and regulation, the board shall
determine the general policies which shall govern the operations of the [FNMA], and shall have
power to adopt, amend, and repeal bylaws governing the performance of the powers and duties
granted to or imposed upon it by law." Id. The board of directors thus is statutorily authorized
to manage the corporation. In contrast, the federal government’s control over the management
of the new FNMA is limited to the exercise of general regulatory power over the FNMA, see
12 U.S.C. §1719(b)-(c) (1988 & Supp. IV 1992), and approving the capital distributions from
general surplus accounts, 12 U.S.C. §1718(c) (1988 & Supp. IV 1992).

C. FNMA Is Not a Federal Government Agency

An examination of the history, financing, and management of FNMA ineluctably leads
to one conclusion: The FNMA is not a federal government agency. The fact that 12 U.S.C.
§1716b (1988) provides that FNMA is a "Government-sponsored private corporation,” see also
12 US.C. §1T7(a)(2)(B) (1988), while GNMA remains a part of HUD, 12 U.S.C.
§1717(a)(2)(A) (1988), see also 12 U.S.C. §1716b (1988) evidences an emphatic congressional
intent that FNMA is no longer a governmental agency, but is a private agency. See In re Werts,
36 Bankr. 799, 801-02 (E.D. Pa. 1984), rev'd on other grounds, 48 Bankr. 980 (E.D. Pa.
1985); see also 12 U.S.C. §1719(d) (1988 & Supp. IV 1992) (FNMA shall insert appropriate
language in all of the securities issued under 12 U.S.C. §1719 "clearly indicating that such
securities, together with the interest thereon, are not guaranteed by the United States and do not
constitute a debt or obligation of the United States or any agency or instrumentality thereof other
than the corporation”). FNMA also is financed and operated by private shareholders.
Moreover, the federal government’s control over management is limited to the exercise of
general regulatory power over FNMA. In light of the foregoing, it must be concluded that
FNMA is not a federal government agency; thus, the treasurer or goveming board of a
subdivision is not authorized, pursuant to R.C. 135.14(B), to invest the subdivision’s interim
moneys in instruments issued by FNMA.

IV.  Subchapter 12 U.S.C. §§1716-1723i (1988 & Supp. IV 1992) Does Not
Preempt R.C. 135.14

Your final question asks whether, if a treasurer or governing board is not authorized,
pursuant to R.C. 135.14(B), to invest in instruments issued by FNMA, does federal law preempt
state law to allow such investments. "Federal law preempts state regulation when Congress
intends to displace state law." Ash v. Board of Review, 26 Ohio St. 3d 158, 162, 497 N.E.2d
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724, 727 (1986); accord Mowery v. Mercury Marine, Div. of Brunswick Corp., 773 F. Supp.
1012 (N.D. Ohio 1991); Kemp v. Raudabaugh, 76 Ohio App. 3d 488, 491-92, 602 N.E.2d 389,
391 (Auglaize County 1991); see ailso In re White Motor Credit Corp., 75 Bankr. 944, 950
(N.D. Ohio 1987) ("[flederal prc-emption of state law must be explicit or compelled due to an

unavoidable conflict between the federal and state law").

No provision in subchapter 12 U.S.C. §§1716-1723i (1988 & Supp. IV 1992) (which
" provides for the creation and operation of FNMA) expressly requires or authorizes the
subdivisions of the various states to invest in instruments issued by FNMA. In addition, there
is no explicit or implicit preemption evident from a review of subchapter 12 U.S.C. §§1716-
1723i (1988 & Supp. IV 1992). Congress thus has not determined that the subdivisions of the
various states must be authorized to invest in instruments issued by FNMA. In the absence of
a congressional intention to the contrary, it must be concluded that R.C. 135.14 is not preempted

by subchapter 12 U.S.C. §§1716-1723i (1988 & Supp. IV 1992).

V.

Conclusions

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that:

1.

R.C. 135.14 does not authorize the treasurer or governing board of a
"subdivision," as defined in R.C. 135.01(L), to invest the subdivision’s
interim moneys in those instruments listed in R.C. 135.14 that do not
mature and are not redeemable within two years of the date of purchase,
even though they may be convertible into cash by sale in the market at the
option of the treasurer or governing board within two years from the date
of purchase.

The treasurer or governing board of a "subdivision," as defined in R.C.
135.01(L), is not authorized to invest the subdivision’s interim moneys in
instruments issued by the Federal National Mortgage Association.

Subchapter 12 U.S.C. §§1716-1723i (1988 & Supp. IV 1992) does not
preempt R.C. 135.14 so as to allow the treasurer or governing board of
a "subdivision," as defined in R.C. 135.01(L), to invest the subdivision’s
interim moneys in instruments issued by the Federal National Mortgage
Association.





