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BOARD OF EDUCATION-WITHOUT AUTHORITY TO EXPEND PUBLIC 
FUNDS FOR ADVERTISI~G MATTER TO BE MAILED TO EACH 
TAXPAYER IN REGARD TO PROPOSITION TO BE VOTED UPON 
BY ELECTORS. 

Boards of education are without authority to exPend public funds i1~ printing 
and mailing to each taxpayer literature and advertising matter in favor of any 
proposition to be voted upon by the electors at an election called by such board of 
education. 

CoLUMBus, OHio, August 30, 1920. 

HoN. CLAUDE]. MINOR, Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio. 
~DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter of August 

13, 1920, in which you request the opinion of this department upon the following 
statement of facts : 

"A majority of the electors of Perkins township, Erie county, Ohio, at 
the Primary election held April 27, 1920, voted to issue bonds to build a 
centralized school, and the board of education prior to said election gave 
the proper legal notice as provided by law, and in addition to that mailed 
each taxpayer of said township certain literature which contained a picture 
of the building together with a great deal of advertising, and all of which 
was in favor of the centralization of schools. 

"The question now arises, has the board of education of Perkins town­
ship any legal right under the: law to pay for said advertising out of the 
general funds of said school district?" 

In answer to your question, it is a general rule of law that moneys cannot be 
expended from the public treasury without proper authorization of statute. That 
is to say, a board of education in expending any of the public funds in its treasury 
should make expenditures in compliance with some specific statute covering the 
same, or wherein such expenditure was clearly implied. 

Section 4749 G. C. reads as follows: 

"The board of education of each school district, organized under the 
provisions of this title, shall be a body politic and corporate, and, as such, 
capable of suing and being sued, contracting and being contracted with, 
acquiring, holding, possessing and disposing of real and personal property, 
and taking and holding in trust for the use and benefit of such district 
any grant or devise of land and any donation or bequest of money or 
other personal property and of exercising such other powers and privileges 
as are conferred by this title and 'the laws relating to the public schools 
of this state." 

Reference must therefore be made to other sections of the law in order to 
ascertain whether a board of education has authority to expend public money in 
mailing to each taxpayer in the township school district certain literature contain­
ing a picture of a proposed school building, together with advertising matter, all 
in favor of the centralization of schools in such towliship. 

Section 7620, as amen,ded in 108 0. L., Part I, page 187, reads as follows: 

"The board of education of a district may build, enlarge, repair and 
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furnish the necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable school rooms, either within or with­
out the district, and provide the necessary apparatus and make all other 
necessary provisions for the schools under its control. It also shall pro­
vide fuel for schools, build and keep in good repair fences enclosing such 
school houses, when deemed desirable plant shade and ornamental trees on 
the school grounds, and make all other provisions necessary for the con­
venience ansf prosperity of the schools within the subdistricts." 

It will be noted in the above section that after specifically setting forth the 
powers of a board of education and what it may do, the section also says: 

"and provide the necessary apparatus and make all other necessary pro­
visions for the schools under its control. * * * It also shall * * * 
make all other provisions necessary for the convenience and prosperity of 
the schools within the subdistricts." 

Can it be said that the mailing of propaganda on· the part of the board of 
education, in order to carry a school election, is a "necessary provision for the 
schools under its control?" Or, on the other hand, is it "necessary for the con­
venience and prosperity of the schools within the subdistricts?" It is not believed 
that the section means that the board of education can mail propaganda matter to 
the taxpayers in order that they shall have one certain view of a question which 
was to be submitted at an election. The board of education in submitting a ques­
tion to the electors of a school district is presumed, as a board of education, to 
submit such question to the electors without bias in the matter, because the board 
of education of the district is the board for all the electors in the district on 
whatever side of a particular question such electors might be. One side of the 
question might say that centralization in a particular district was "for the con­
venience and prosperity of the schools" and with equal propriety the other side 
would say that such centralization might not be in that particular instance "for the 
convenience and prosperity of the schools in that district." This is a question that 
the board of education cannot decide wholly by itself, since an election in which 
all the electors can participate has been called for the purpose of passing upon 
what may be in that particular instance "the convenience and prosperity of the 
schools in that district." 

Section 7690 G. C. reads in part as iollows: 

"Each board of education shall have the management and control of 
all the public schools of whatever name or character in the district * *" 

The above section, along with section 7620, supra, may be said to be the two 
sections of the Ohio school laws which give boards of education very wide latitude 
in school affairs, but in construing section 7690, it can hardly be said that the 
"management and control" of the public schools in a district wG>uld go so far as 
to cover the mailing of printed matter by the board of education to the electors 
prior to an election in order to carry such an election a certain way. Neither 
would it appear that such authority would obtain under the provisions of section 
7666, G. C., which reads as follows: 

"Such board of education shall build, repair, add to, and furnish the 
necessary school houses, purchase or lease sites therefor, erect suitable 
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scrool rooms and make all other necessary provisions relative to such 
schools as may be deemed proper." 

917 

In none of the above three sections (7620, 7690 and 7666) does there appear 
authority, either specific or implied, for an expenditure such as you indicate. 
Section 4752 G. C. provides for the payment of claims or debts by the board of 
education upon proper roll call of the members of the board, but these claims or 
debts must be those which have been authorized by law. 

"The authority of boards of education, like that of municipal coun­
cils, is strictly limited. They both have only such power as is expressly 
granted or clearly implied, and doubtful claims as to the mode of exer­
cising the powers vested in them are resolved against them." Board of 
Education vs. Best, 52 0. S., 152. 

Attention is invited to an opinion of the Attorney General upon a somewhat 
analogous question, viz., where a board of education published a statement of re­
ceipts and expenditures for the year, that is, an unbiased statement of facts and 
figures and not a statement by the board of education taking the particular side 
of any question before the electorate. This opinion occurs at page 272, Report 
of the Attorney General for 1911-12, and the holding was as follows: 

"A city school district is not authorized to pay for publication in a 
newspaper of a statement of receipts and expenditures for the year. 

When such action is performed. 
1. The newspaper cannot be held, as the payment was voluntary. 
2. The members of the. board of education who voted for the move 

are guilty of a misfeasance and are subject under the terms of 286 G. C. 
to civil action by the proper legal officer for a recovery. 

3. The president, clerk and treasurer, acting in good faith in their 
respective capacities perfor:med merely ministerial acts and are therefore 
not liable." 

It would appear, therefore, that if the publishing in a newspaper of a state­
ment of receipts and expenditures by a board of education was not authorized, 
clearly a board of education has no authority to issue propaganda matter favorable 
to some particular side of a question to all the electors and then have the school 
funds, which belong to all the electors, used for the payment of such advertising 
and propaganda. In other words, it would be using the funds in which one por­
tion of the electors had equal rights with another group for the benefit of one 
group; that is, using one's funds against himself. If a board could send out 
matter at public expense in favor of a proposition submitted, then it might, within 
the same rule, send out matter for· the re-election of a member. 

Should members of a board of education, in their capacity as citizens, desire 
that a certain proposition should be favorably approved at an election called by 
them, such persons, under section 5175-1, can consider themselves a committee, 
which can issue propaganda and mail the same to the electors, but nowhere in the 
statutes is there found either direct or implied authority for a board of education 
to expend public funds in mailing to each taxpayer literature and advertising matter 
in favor of any proposition to be voted upon by the electors. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


