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OPINION NO. n ...055 

Syllabus: 

1. For purposes of Chapter 145, Revised Code, a 
member of the Public Employees Retirement System who 
continues to perform the same or similar duties under 
the direction of a contractor who has contracted to take 
over what before the date of such contract was a publicly 
operated function, is a vpuhlic effl!-')loyee" under Section 
145.01 (A), Revised Code. 

2. When a private contractor has contracted to 
take over what was before the date of such contract a 
publicly operated function, the contracting governmental 
unit is required to notify the Public Employees Re~irement 
Board of such intended takeover. 

3. If there is any doubt as to whether any newly­
hired employee is a "public employee", for purposes of 
Chapter 145, Revised Code, the head of the appropriate 
department should notify the Public Employees Retirement 
Board of such hiring, and request its ruling on the question. 

To: J. Douglass Peters, Acting Executive Director, Public Employees Retirement 
System, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, July 21, 1972 

I have before me your predecessor's request for my 
opinion,.which reads as follows: 

"(l) Does a political subdivision have the 

right to terr:iinate pavments of the emplovee and 

employer contributions into the Public Employees 

Retirement System when a servicer or subcontractor 

is hired to perform substantially the same duties 

previously perforr:ied by said political subdivision 

with substantially the same employees being hired 

by the servicer or subcontractor? 


"(2) Does a oolitical subdivision have the 

duty to notifv the Public Employees Retirement 

System as to the hiring of a contractor who will 

perform substantially the same duties previously 

performed by the political subdivision? 


"(3) Does a political subdivision have the 

duty to notify the Public Employees Retirement 

System board and to pay contributions for new 

employees, hired by a subcontractor, who will 

perform substantially the same duties previously 

performed by members of the Public Employees

Retirement System?" 


Your first and third questions are governed by 
Section 145.01, Revised Code, which reads in pertinent part 
as follows: 

"(A) 'Public employee' means any person 

holding an office, not elective, under the 
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state or any county, municipal corporation, 
park district, conservancy district, sanitary 
district, health district, township, metro­
politan housing authority, state retirement 
board, Ohio historical society, public library, 
county law library, union cemetery, joint 
hospital, institutional commissary, state 
university rotary fund, or board, bureau, 
commission, council, committee, authority, 
or administrative body as the same are, or 
have been, created by action of the general 
assembly or by the legislative authoritv 
of any of the units of local government named 
in this division, or employed and paid in 
whole or in part by the state or any of the 
authorities named in this division in any 
capacity not covered by section 3307.01 or 
3309.01 of the Revised Code. 'Public employee' 
also means one who is a member of the 
retirement system who continues to perform 
the same or similar duties under the,direction 
of a contractor who has contracted to take 
over what before the date of such contract was 
a ~ublicly operated function .. The governmental 
unit with whom such contract has been ~ade 
shall be deemed the employer for the purposes 
of administering Chapter 145. of the Revised 
Code. 

'"* * * 'Public employee' means also any 
person who performs or has performed services 
under the direction of an employer, as defined 
in division (D) of this section, notwithstanding 
his compensation for such services has been or 
is paid by one other than such employer. * * * 

"In all cases of doubt, the public employees 
retirement board shall determine whether anv 
person is a public employee, and its decision 
is final. 

n* * * * * * * * * 
"(D) 'Employer' means the state or any 

county municipal corporation, park district, 
conservancy district, health district, town­
ship, metropolitan housing authority, state 
retirement board, Ohio historical societv, 
puhlic library, county law librarv, union 
cemetery, joint hospital, institutional 
commissary, state university local rotary 
fund or board, bureau, commission, council, 
committee, authority, or administrative 
body as the same are, or have been, created 
by action of the general assembly or by the 
legislative authority of any of the units 
of local government named in this division 
not covered by section 3307.01 or 3309.01 
of the Revised Code. In addition, 'employer' 
means the employer of employees described in 
division (A) of this section." (Emphasis
added.) ­
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The first emphasized sentence in Section 145.01 (A), supra, 
governs your first question. Clearly, an employee who ~ 
continues to perform the same duties under a servicer or 
subcontractor, which takes over a publiclv operated function, 
is still a "public employee" for purposes of Chapter 145, 
Revised Code. ~embership in the Public Employees Retirement 
System is compulsory for public employees (with certain 
exceptions not relevant here), under Section 145.03, Revised 
Code. See State ex rel. Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 
371 (1952), Opinion no. 72-004, op'I'iuons of the Attorney 
General for 1972. 

However, this result only anplies to em?loyees who 
are carried over in employment from the governmental unit. 
A consideration of employees newly hired to replace them 
requires an answer to your third question, which I will 
give before completing the answer to your first, 

In response to your third question, a new employee 
hired after the takeover by the servicer or contractor, who 
did not perform the same duties for the governmental unit 
before the takeover, does not apoear to be a public employee. 
He is not covered by the first emphasized sentence of Section 
145.01 (A), s6prf. The second emphasized sentence appears
to refer tote irst, which immediatelv orece1es it. Hence, 
it designates the governmental unit as the employer only of 
those employees covered by the nreceding sentence. 

The third emphasized sentence refers to the definition 
of employer in division (D), supra, which speaks of govern­
mental units and, in the fourth emphasized sentence, "the 
employer of emolovees described in division (A)." As dis­
cussed, no language in division (A), suora, refers to the 
employee described in your third auestion, unless it be the 
third emphasized sentence. However, the fourth emphasized 
sentence cannot refer to the third, because then each would 
depend entirely on the other for its meaning, and, consequently, 
neither would mean anything. I conclude that the employees 
described in your third question are not "public employees" 
for purposes of Chapter 145, irprE, and therefore are not 
required to belong to the Pub c mployees Retirement System. 

In summary, employees who remain after the takeover 
are "public employees", but their replacements are not. I 
do not find any provision which would reouire that all 
employees of the private contractor he members of tfie""J>ublic 
Employees Retirement svstem, merely because most of the 
employees are. Hence, your firat Question must be answered 
for each e111ployee individuallv. 

I am aware of the administrative difficulties which mav 
result from this construction of the statute, because some 
employees will belong to the Public Emolovees Retirement 
System and some to Social Security, and two employees with 
identical positions may be members of different retirement 
systems. I am also aware that this construction will tend 
to deprive the Public Employees Retirement System of younger 
members, whose contributions help to finance the retirement 
benefits of older ones. However, I can see no other reasonable 
construction of the language of Section 145.01, supra. 
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In response to your second question, there is no express 
requirement in Chapter 145, supfa, that a political subdivision 
notify the Public Employees Retirement Board of the hiring of a 
contractor to take over a public function. However, a monthly 
statement of other information is required by Section 145.17, 
Revised Code, which reads as follows: 

"The head of each department shall, on the 
first day of each calendar month, notify the 
public employees retirement board of the employ­
ment or entering into office of new pu.hlic 
employees, and shall submit to the board a 
statement showing the names, sex, title, compen­
sation, duties, and date of birth of each of 
such new public employees, and shall also notify 
the board at the same time of all removals, 
withdrawals; and chanqes in salary of any members 
of the public employees retirement system, which 
have occurred during the preceding month." 

Section 145.01 (C), supra~ defines "head of the 
department" as the elective or appointive head of, inter 
alia, local government. Sections 145.15 and 145.16, Revised 
Code, also require employee information. Section 145.15, 
supra, reads as follows: 

"The head of each department shall submit to 
the public employees retirement board a statement 
showing the name, sex, title, compensation, duties, 
date of birth, and length of service as a public 
employee of every public employee in his department." 

Section 145.16, supra, reads as follows: 

"Each public employee, upon becoming a 

member of the public employees retirement 

system, shall file a detailed statement of 

all his previous service as a public employee 

and shall furnish such other facts of personal 

history as the public employees retirement 

board requires for the proper operation of 

the system." 


The purpose of these Sections, clearly, is to provide the 
Board with information it needs to operate the Svstem properly. 
The takeover of a public function by a private contractor 
will have a marked effect on the functioning of the System 
with respect to the employees involved, in view of my answer 
to your first and third questions. Consequently, the legis­
lature must have intended to require heads of departments to 
notify the Board of such takeovers, even though it did not 
expressly so require. 

However, I do not see any reason why the legislature 
would have intended to require notification in the situation 
described by your third question, since the new employee will 
not belong to the System. However, if there is any doubt 
as to whether the employee is a "public employee", the Board 
should be notified, as it makes the final determination of 
such matter. Section 145. 01 (A), supra., An example might 
be the situation in which an employee who had performed 
certain duties under a governmental unit, leaves the employ­
meou, but is rehired by the private contractor after the 
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takeover to perfonn the same duties. Since this question is 
not before me, I will not attempt to answer it. I onlv 
caution that when any doubt exists as to the public status 
of an employee, the head of his department should request a 
determination from the board. 

In specific answer to your questions it is mv opinion, 
and you are so advised, that: 

1. For purposes of Chapter 145, ~evised Code, a 
member of the Public Employees Retirement System who continues 
to perform the same or similar duties under the direction of 
a contractor who has contracted to take over what hefore the 
date of such contract was a publicly operated function, is 
a "public employee" un~er Section 145.01 (JI), Revise~. Code. 

2. Nii.en a private contractor has contracted to take 
over what was before the date of such contract a publicly 
operated function, the contracting governmental unit is 
required to notify the Public Employees Retirernent Board 
of such intended takeover. 

3. If there is any doubt as to whether any newly­
hired employee is a "!>ublic employee" for purposes of 
Chapter 145, Revised Code, the head of the appropriate 
department should notify the Public Employees Retirement 
Board of such hiring, and request its ruling on the question. 




