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MOTOR VEHICLE - PURCHASER WITHOUT DEALER'S LI­

CENSE NOT ENTITLED TO PROCURE CERTIFICATE OF 
TITLE WITHOUT PAYMENT OF SALES TAX-PURCHASER 

ALLEGED TRANSFER NOT A RETAIL SALE-SECTIONS 

4517.01 THROUGH 4517.18, 5739.01 RC. 

SYLLABUS: 

A person who purchases motor vehicles without having a dealer's license as 
required by Sections 4517.01 to 4517.18, inclusive, Revised Code, is not entitled to 
procure a certificate of title without payment of the sales tax on the ground that 
the transfer is not a retail sale as defined by Section 5739.01, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 26, 1956 

Hon. Oliver R. Marshall, Prosecuting Attorney 

Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"My question is this: Does the law require the payment of 
a sales tax, by a person who purchases an automobile house 
trailer for the purpose of reselling the same in its identical form, 
but is not licensed as an automobile dealer?" 

The difficulty presented by your inquiry does not lie with the Sales 

Tax Act but with restrictions in the motor vehicle laws. Section 4517.02, 

Revised Code, states in part as follows : 

"No person other than a salesman or dealer licensed accord­
ing to sections 4517.01 to 4517.18, inclusive, of the Revised Code, 
shall engage in the business of selling motor vehicles at retail 
within this state." 

Section 4517.18, Revised Code, provides: 

"No person shall engage in the business of selling, displaying, 
offering for sale, or dealing in motor vehicles at retail without 
having a license therefor as required by sections 4517.01 to 
4517.18, inclusive, of the Revised Code." 
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Section 4501.01, Revised Code, defines "motor vehicle" as follows: 

"As used in Chapters 4501., 4503., 4505., 4507., 4509., 
4511., 4513., 4515., and 4517. of the Revised Code, and in the 
penal laws, except as otherwise provided: 

"* * * (B) 'Motor vehicle' means any vehicle propelled 
or drawn by power other than muscular power or power col­
lected from overhead electric trolley wires, except road rollers, 
traction engines, power shovels, power cranes, and other equip­
ment used in construction work and not designed for or employed 
in general highway transportation, well drilling machinery, ditch 
digging machinery, farm machinery, threshing machinery, hay 
bailing machinery, corn sheller, hammermill and agricultural 
tractors and machinery used in the production of horticultural, 
agricultural, and vegetable products." (Emphasis added.) 

The possession of a vendor's license issued pursuant to Section 

5739.17, Revised Code, does not permit a person to engage in the retail 

sale of motor vehicles without a dealer's license any more than a vendor's 

license would authorize a person to sell beer or intoxicating beverages 

without a permit from the Department of Liquor Control. 

It is true that the clerk of courts is not required to collect the tax when 

the transaction in this state is not a retail sale as defined by Section 

5739.01, Revised Code, and it is likewise true that a sale for resale is not 

a retail sale as defined in that section. However, under the provisions of 

Chapter 4517., Revised Code, already noted, only a licensed dealer in motor 

vehicles is permitted to buy a motor vehicle for resale. Therefore, a clerk 

of courts can issue a certificate of title without collection of the sales tax, 

on the basis that the vehicle is to be resold, only in those cases where the 

application for such certificate is made by a licensed dealer. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that a person who 

purchases motor vehicles without having a dealer's license as required by 

Sections 4517.01 to 4517.18, inclusive, Revised Code, is not entitled to 

procure a certificate of title without payment of the sales tax on the 

ground that the transfer is not a retail sale as defined by Section 5739.01, 

Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


