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OPINION NO. 74-019 

Syllabus: 

(1) The Industrial Commission may reapportion the sixty-six
and two-thirds per cent of the decedent's avP.rage wP.ekly waqe, 
awarded to his dependent• pursuant to R.C. 4123.59(n), as the 
needs of the dependents change, so long as the time limitations 
set forth in R.C. 4123.52 have not expired. 

(2) When the rights of certain dependents to a portion of 
the award ceases under R.C. 4123.59(8) (1) and (2), the i~dustrlal 
Commission should reftpportion the award among other eligible 
dependents. 

(3) When a widow remarries and receives a lump sum equ~l to 
the amount she would receive for the next two years, the Commission 
should reapportion the award among other eligible depP.ndents two 
years after the date of the remarriage. 

(4) When a child, who was wholly dependent on the dP.cedent, 

reaches the age of eighteen, and is neither a full-time student 

nor incapacitated, his portion ceases and the Cornr,,ission should 

reapportion the award: but if he thereafter becomes a full-time 

student the ComJT1ission should again reapportion the award and 

assign to such dependent such portion as it deems equitable. 


(5) The Industrial Commission has no authority to make an 

award pursuant to R.C. 4123.59 which has a time limitation 

other than provided by statute or which is contingent upon the 

occurrence or non-occurrence of certain events, although the 

commission may reapportion benefits within the time limitations 

provided in R.C. 4123.52. 


To: Anthony R. Stringer, Administrator, Bureau of Workmen's Compensation, 
Cohmbus, Ohio 

By: Wllllcm J. Brown, Attorney General, March 1, 1974 

I have before me your request for my opinion, which poses 

the following questions: 


(1) If an apportionment of compensation is 
made to several dependents without limitation by 
the Industrial Commission pursuant to R.C. 4123.59(8) 
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can any reapportionment be made when the need• of the 
dependent• change? 

(2) May an award which has ceased pursuant to 
R.C. 4123.59(8) (1) or 4123.59(8) (2) be reapportioned 
among other dependent•? 

(3) If question two i• answered in the affinna­
tive, when should that part of an award reapportioned 
because of the re'-'Arriage of a widow be started? 

(4) If question two is answered in the affinna­
tive, would it be proper to reapportion any living 
child'• award before he becomes twenty-five years 
of age? 

(S) May an award which has a time limitation 
other than provided by statute or which is continqcr.t 
upon the occurence or non-occurence of certain oventA 
be made to a wholly dependent person? 

(6) If question five 1• answered in the 
affinnative, may such award upon tennination be 
reapportioned to other depend~nts? 

R.C. 4123.59, which was recently al"en~ed by Arn,,nrlP.~ 
Substitute Hot.:.se Bill No. 417, reads as follows: 

•rn case an in~ry to or an occupational 
disease contracted an ej;l'loyee causes hi~ 
death, and if (1) his deat ensues, within a 
period of three years after the injury or the 
beginning of disability due to the oc·oupational 
disease, or (2) compensation for total ~isability 
as provided in division (A) of section 4123.57 
of the Revised Code, on account of the injury 
or occupational disease which caused his death 
has been paid for any portion of the year next 
preceding the date of the death of such er.tployee, 
or (J) the adl'dniatrator or industrial cofflr.\ission 
finds that a decedent, who applied for compensation 
as described in division (2) of this paragraph, 
and who was examined by a licensed physician, would 
have been entitled to an award of compensation had 
not death enRued: provided denial by the industrial 
commission of any death clai~ based upon division 
(3) of this paragraph shall not be appealable under 
section 4123.519 of the Revised Code: benefits shall 
be in the amount and to the persons following: 

(A) If there are no dependents, the di~hurse­
rnenta from the state insurance fund shall be li~it~~ 
to the expenses provided for in sectibn 412).66 of 
the Revised Code. 

(B) If there are wholly dependent person~ at 
the time of the death, the weekly payment shall be 
sixt -six and two-thirds 
wee y wage, ut not o excee a max mum aggregate 
amount of weekly compensation which is equal to 
sixty-six and two-thirds per cent of the statewide 
avera9e weekly wage as defined in division (C) of 

http:Hot.:.se


2-84 OAG 74-019 ATTORNEY GENERAL 

section 4123. 62 
event less than 

on. 

of such dependent spouse. If the dependent spouse 
remarries, an amount equal to two years of compen­
sation benefits at the weekly amount determined to 
be applicable to and being paid to the dependent 
spouse shall be paid in a lump sum to such spouse 
and no further compensation shall be paid to such 
spouse. 

(2) That
division (~B..-o-,.-t":"T"'~s~s-e_c_t:-,,-o-n~a~p-p.......~c-a-r-,..--,-~-,-.......-y 
dependent persons other than a spouse shall con­
tinue from the date of death of an injured or 
disabled employee to a dependent as of the date of 
death, other than a spouse, at the weekly amount 
determined to be applicable and being paid to such 
dependent other than a spouse, until he: 

(C) If there are partly dependent persons at 
the time of the death, the weekly paI!!!ent shall be 
sixty-six and two-thirds per cent of~e eiiloyee 1s 
averaSe weekly wage, not to exceed sixty-ax and 
two-t irds per cent of the statewide average weekly 
wage as defined in division (C) of section 4123.62 
of the Revised Code, and shall continue for such 
time as the industrial conunlsslon In each case de­
termines. 

(D) The following persons shall be pre­
sumed to be wholly dependent for their support 
upon a deceased employee: 

' (1) A wife upon a husband with whom she 
lives at the time of his death, or a wife who 
is not residing with her husband because of the 
aggression of the husband: 

(2) A child under the age eighteen years, 
or twenty-five years if pursuing a full-time 
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educational program while enrolled in an accredited 
educational institution and program, or over said 
age if physically or mentally incapaciated from 
earning, upon only the one parent who is contri ­
buting more than one-half of the support for such 
child and with whom he ia living at the 'time of 
the death of such parent, or for whose maintenance 
such parent was legally liable at the time of his 
death. 

"It shall be presumed that there is sufficient 
dependency to entitle a surviving natural parent 
or surviving natural parents, share and share alike, 
with whom the decedent was living at the time of 
his death, to a total minimum award o! three thou­
sand dollars. 

"The commission may take into consideration 
any ctrcumstances which, at the time of the death 
of the decedent, clearly indicate prospective de­
pendency on the part of the claimant and potential 
support on the part of the decedent. No person 
shall be considered a prospective dependent unless 
such person is a member of the family of the de­
ceased employee and bears to him the relation of 
husband or widow, lineal descendant, ancestor, or 
brother or sister. The total award for any or all 
prospective dependency to all such claimants, except 
to a natural parent or natural parents of the de­
ceased, shall not exceed three thousand dollars to 
be apportioned among them as the commission may order. 

"In all other cases, the question of dependency,
in whole or in part, shall be determined in accordance 
with the facts in each particular case existing at the 
time of the injury resulting in the death of 
such employee, but no person shall be con­
sidered as dependent unless such person is a 
member of the family of the deceased employee, 
or bears to him the relation of husband or 
widow, lineal descendant, ancestor, or brother 
or sister. The commission has final discretion 
to award death benefits solel! to those who are 
wholly dependent or to apport on such benefits 
amon wholl de endent ersons and other de endent 

deems e
ss on u ta le 
part cu ar case. 


(Emphasis added.) 


Before answering your questions specifically, I note that 
the introductory paragraph of R,C. 4123.59, and paragraphs (8) 
and (C) thereof, prescribe that death benefits to dependents 
shall be in the weekly amount of sixty-six and two-thirds per 
cent of the de~edent's weekly compensation, but within acer­
tain fixed maximum and minimum. Furthermore, paraqraph (B) 
and the last sentence of the Section provide that this weekly 
amount shall be apportioned among the dependents by the 
Industrial Commission in such manner as it deems equitable. 
See also R.C. 4123.60. Finally it should also be noted that 
R.C. 4123.95 provides: 
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"Sections 4123.01 to 4123.94, inclusive, 

of the Revised Code shall be liberall~ con­

strued in favor of employees and thee~endents 

of deceased employees. {Emphasis adde .) 


(1) You first ask whether a reapportionment· of compensation 
can be made when the needs of the dependents change after an 
original apportionment has been made to several dependents. 
Although, as has just been pointed out, the Industrial Commission 
is required, under R.C. 4123.59 and 4123.60, to apportion the 
original award of sixty-six and two-thirds of the decedent's 
average weekly wage among his dependents, those sections of the 
Revised Code make no specific provision for a reapportionment. 
However, R.C. 4123.52, which provides that the Industrial Com­
mission has continuing jurisdiction over each case for at 
least six years, and in some cases ten years, reads, in part, 
as follows: 

"The urisdiction of the industrial com­
mission over eac cases a e cont nu ng, and 
the commission may make such modification or 
chan e with res ect to former findin s or orders 
wt res ect t ereto, as, n ts o non s usti ­

e. No sue mo cat on or c ange nor any nd­
~or award in respect of any claim shall be made 
with respect to disability, compensation', dependency, 
or benefits, after six years from the date of injury
in the absence of the payment of compensation for 
total disability under section 4123.56 of the Re­
vised Code, except in cases where compensation has 
been paid under section 4123.56, 4123.57, 4123.58 
of the Revised Code, then ten years from the date 
Qf the last payment of compensation or from the 
date of death, nor unless written notice of claim 
for the specific part or parts of the body injured 
or disabled has been given as provided in section 
4123.84 or 4123.85 of the Revised Code, and the 
commission shall not make any such modification, 
change, finding, or award which shall award com­
pensation for a back period in excess of two years 
?rior to the date of filing application therefor. 
This section does not affect the right of a claimant 
to compensation accruing subsequent to the filing 
of any such application, provided such application 
is filed within the applicable time limit as pro­
vided in this section." (Emphasis added.) 

Since R.C. 4123.52, 4123.59, and 4123.60 are closely re­
lated, they must be read in pari materia. Having so read these 
statutes, I must conclude that the Industrial Commission may 
reapportion benefits granted pursuant to R.C. 4123.59(8) as 
the needs of the dependents change, so long as the time limi­
tations set forth in R.C. 4123.52 have not expired. Cf. 
Industrial Commission v. Dell, 104 Ohio St. 389 (1922). However, 
there must be a distinct cnange in the needs of the dependents 
after the original order to invoke the continuing jurisdiction 
of the Industrial Commission, because a change or modification 
of an order must be predicated upon evidence of new or changed 
conditions occurring subsequent to the original decision. 
State v. Ohio Stove Co., 154 Ohio St. 27 (1950): State, ex rel. 
Oberlin v~ Industrial Commission, 114 Ohio App. 135 {l961). 
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(2) You next ask whether an award which has ceased pur­
suant to R,C, 4123.59(8) (1) or (2) may be reapportioned among 
other dependents. Prior to its 1973 amendment by A.S. H.B. 
No. 417, R.c. 4123.59 provided for a dollar limit on the total 
amount of the award to dependents. The ame~dment did away 
with that limit, and, in rrrt opinion, the present award of 
sixty-six and two-thirds per cent of the deceased's average 
weekly wage never ceases as long as there remains any de­
pendent who is entitled to it. The General Assembly clearly 
provided in R.C. 4123.59 that the benefits awarded to the 
deceased's dependents shall be in the amount of sixty-six and 
two-thirds per cent of his average weekly wage. The statute 
also provides that the Industrial Commission shall apportion 
that amount among the dependents in such manner aa It deeJT\11 
equitable. The amount of the award is statutory. The manner 
In which it is apportioned rests within the discretion of the 
Commission. The payment apportioned to the spouse of the 
deceased will cease upon death or remarriage. R.c. 4123.59 
(B) (1). The payment apportioned to any other wholly dependent 

person will cease when he bec~mes eighteen, or when he becomes 

twenty-five if a full-time student, or when he recovers if 

mentally or physically incapaciated. R.C. 4123.59(8) (2). 

Payment apportioned to a partly dependent person will, of 

course, continue only so long as the Commission determines. 

R.C. 4123.59(C). But, under the present language of the Sec­

tion, the award itself never ceases as long,as there are de­

pendents, or a dependent, who is entitled to it. The Industrial 

Commission must, therefore, within the time limits of R.c. 

4123.52, reapportion the award whenever one of the decedent's 

dependents is no longer entitled to a share in it. 


(3) Although, under R.C. 4123.59(8) (1), a dependent spouse's 
portion of the award ceases upon death or remarriage, the statute 
also provides that, upon remarriage, she shall be paid a lump sum 
"equal to two years of compensation benefits at the weekly amount 
••*being paid to the dependent spouse••*." You ask when 
the Commission should reapportion that part of the sixty-six and 
two-thirds per cent formerly paid to the widow. 

Since the statutory award is fixed at sixty-six and two-thirds 
of the decedent's average weekly wage, the effect of this part of 
the amendment is to continue the widow's share for two years after 
her remarriage but to pay the full amount in one lump sum. The 
reapportioned payments should, therefore, be started two years 
after the date of the remarriage. 

(4) The recent amendment also provides, in subsection (B) 
(2) (a) and (b), that that portion of the award, rece:ved by a 

person, other than a spouse, who was wholly dependent.~n the 

deceased at the time of death, shall continue until such de­

pendent reaches the age of eighteen, or until he reaches the 

age of twenty-five if he is a full-time student in an accredited 

educational program. You ask whether it is ever proper to re­

apportion the award before such dependent becomes twenty-five. 


It is clear that the dependent is no longer entitled to a 
portion of the award when he reaches the age of eighteen and 
is neither a full-time student nor physically or mentally in­
capacitated. R.R. 4123.59(B) (2). On the other hand, it is also 
clear that the General Assembly intended the dependent to share 
in the award up to the age of twenty-five if he is still a 
full-time student. As has already been pointed out, the Com­
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mission has the authority to apportion the award upon such 

terms as it deems equitable; the Commission has, within the 

statutory limits, the authority to modify its prior orders in 

such manner as it thinks proper, and the Commission is obliged 

to construe the statute liberally in favor of dependents. I 

conclude, therefore, that when a wholly dependent person 

reaches the age of eighteen, and is neither a full-time student nor 

incapacitated, the Commission should reaportion the award. If, 

thereafter, the dependent becomes a full-time student, within the 

meaning of the statute, the Conunission should again reapportion 

the sixty-six and two-thirds per cent award and assign to the 

dependent student such portion as seems equitable. 


(5) Your fifth question concerns the authority of the 

Industrial Commission to make an award which contains a time 

limitation or other contingency not provided by statute. A 

thorough reading of R.C. 4123.59 and related statutes in the 

area of workmen's compensation reveals no authority for the 

Industrial Commission to place a time limitation upon an award 

based on a contingency or on the occurrence or non-occurrence 

of certain events. Since the Commission has only such powers 

as are expressly or impliedly conferred upon it by statute, I 

must conclude that such authority does not exist. However, as 

discussed previously, the Industrial Commission has continuing 

jurisdiction and may modify its award at a later time (within 

the time limits provided by R.C. 4123.52), if changed circum­

stances justify such modification. 


Since the answer to question five is in the negative, it is 

unnecessary to answer question ~ix. 


In specific answer to your questions it is my opinion, and 

you are so advised, that: 


(1) The Industrial Commission may reapportion the sixty-six 

and two-thirds per cent of the decedent's average weekly wage,

awarded to his dependents pursuant to R.C. 4123.59(8), as the needs 

of the dependents change, so long as the time limitations set forth 

in R.C. 4123.52 have not expired. 


(2) When the rights of certain dependents to a portion of the 
award cease under R.C. 4123.59(8) (1) and (2), the Industrial Com­
mission should reapportion the award among other eligible dependents. 

(3) When a widow remarries and receives a lump sum equal to the 
4mount she would receive for the next two years, the Commission should 
reapportion the award among other eligible dependents two years 
after the date of the remarriage. 

(4) When a child, who was wholly dependent on the decedent, 
reaches the age of eighteen, and is neither a full-time student nor 
incapacitated, his portion ceases and the Conunission should re­
apportion the &ward; but if he thereafter becomes a full-time 
student the Commission should again reapportion the award and 
assign to such dependent such portion as it deems equitable. 

(5) The Industrial Commission has no authority to make an 

award pursuant to R.C. 4123.59 which has a time limitation 

other than provided by statute or which is contingent upon the 

occurrence or non-occurrence of certain events, although the 

conunission may reapportion benefits within the time limitations 

provided in R.C. 4123.52. 





