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FIRE FIGHTING EQUIPMENT—WHERE BOARD TOWNSHIP
TRUSTEES UNITES WITH MUNICIPAL CORPORATION,
JOINT PURCHASE, USE AND OPERATION SUCH EQUIP-
MENT-—MAY NOT PAY PREMIUM ON POLICY INSURING
MEMBERS, VOLUNTEER FIRE COMPANY, FOR OPERATION
SUCH EQUIPMENT—-SECTION 3298-34 G. C.

SYLLABUS:

A board of township trustees which unites with a municipal corporation
in the joint purchase, maintenance, use and operation of fire fighting equip-
ment pursuant to the authority granted in Section 3298-5%, General Code,
may not pay the premium or any portion thereof on an insurance policy in-
suring the members of the volunteer fire company which operates such fire

fighting equipment.

Columbus, Ohio, March 14, 1940.

Hon. Theodore Tilden, Prosecuting Attorney,
Ravenna, Obhio.

Dear Sir:

Your recent request for my opinion reads in part as follows:

“A township has, in accordance with the provisions of Section
3298-60 of the General Code of Ohio, entered into a contract with
a municipality for the joint ownership of certain fire fighting ap-
paratus and the question has arisen now whether the township trus-
tees may pay half of the premium on a policy of insurance covering
the members of the volunteer fire department.

I am aware of Opinion No. 3859 rendered by Gilbert Bett-
man in the year 1931 wherein he recites that township trustees are
unauthorized to purchase group insurance for members of a volun-
ter company, but inasmuch as a municipality has the authority to
purchase such a group insurance policy and inasmuch as the provi-
sions of Section 3298-60 provide for the joint ownership of fire
fighting apparatus and the maintenance thereof, it appears to me to
be fair and just that both the municipality and township should pro-
vide insurance for the members of the volunteer fire department.”

Section 3298-54, General Code, provides in part as follows:

“The trustees of any two or more townships or the councils or
other legislative authorities of any two or more political subdivi-



ATTORNEY GENERAL 273

sions or any combination thereof, are authorized through joint ac-
tion to unite in the joint purchase, maintenance, use and operation
of fire fighting equipment, or for any other purpose designated in
this act, and to prorate the expense on such terms as may be mutu-
ally agreed upon.”

The quoted language authorizes the board of township trustees to unite with
the council of a municipality in the joint purchase, maintenance, use and

operation of fire fighting equipment.
Section 3298-60, General Code, to which you refer, provides as follows:

“Any township, village or city, in order to obtain fire protec-
tion or to obtain additional fire protection in times of emergency,
shall have the authority to enter into a contract or contracts for a
period not to exceed three years, with one or more townships, vil-
lages or cities, upon such terms as may be agreed upon, for services
of fire departments or the use of fire apparatus or for the inter-
change of the service of fire departments or use of fire apparatus,
within the several territories of the contracting subdivisions, if such
contracts are first authorized by the respective boards of trustees,
councils, or other legislative bodies.

The provisions of section 3714-1 of the GGeneral Code so far
as the same shall apply to the operation of fire departments, shall
apply to the contracting political subdivisions and fire department
members when said members are rendering service outside their
own subdivision pursuant to such contracts.

Fire department members acting outside the subdivision in
which they are employed, pursuant to such contracts, shall be en-
titled to participate in any pension or indemnity fund established
by their employer to the same extent as while acting within the em-
ploying subdivision, if the rules of the board of trustees of the fire-
men’s pension or indemnity fund provide therefor; and shall be en-
titled to all the rights and benefits of the workmen’s compensation
act, to the same extent as while performing service within said sub-
division.

Such contracts may provide for a fixed annual charge to be
paid at the times agreed upon and stipulated therein, or for compen-
sation based upon a stipulated price for each run, call or emergency,
or the number of members or pieces of apparatus employed or the
elapsed time of service required, in such run, call or emergency; and
may provide for compensation for loss or damage to equipment or
apparatus while engaged outside the limits of the subdivision own-
ing and furnishing the same; and said contracts may provide for
the reimbursement of the subdivision wherein the fire department
members are employed for any pension or indemnity award or pre-
mium contribution assessed against the employing subdivision for
workmen’s compensation benefits, for injuries or death of its fire de-
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partment members occurring while engaged in rendering service in
pursuance thereof.”

‘This section authorizes townships, villages and cities to enter into contracts
with one or more other townships, villages or cities for a period not to ex-
ceed three years for the services of fire departments or the use of fire appara-

tus or the interchange of such service or use.

Section 3298-55, General Code, provides for the levy of taxes by the
township trustees to provide protection against fires, and Section 3298-56,
General Code, provides for the issuance of bonds for such purposes. Section
3298-57, General Code, provides that members of township volunteer fire
companies or persons employed by a township or townships on a part-time
basis to operate or maintain fire fighting equipment or employed in any man-
ner incidental thereto shall be deemed township employes for the purposes
of workmen’s compensation insurance. At no place in the statutes do I find
any provision authorizing township trustees to expend township funds for
the purpose of paying the premium or a portion thereof on a policy of insur-

ance insuring members of the volunteer fire company.

The syllabus of Opinion No. 3839 for the year 1931, to which opinion

you refer, reads as follows:

““A board of township trustees may not legally spend money for
the purpose of purchasing group insurance for the members of the
volunteer fire department.”

The conclusion evidenced by this syllabus was based upon the well settled
rule that administrative boards created by statute and public officers have
only such powers as are expressly granted by law, together with such im-
plied powers as are necessary to carry out the express powers. In said opinion
the third paragraph of the syllabus in the case of State, ex rel. The A. Bent-
ley and Sons Company, v. Pierce, Auditor. 96 O. S., 44, was quoted as

follows:

“In the case of doubt as to the right of any administrative
board to expend public moneys under a legislative grant, such
doubt must be resolved in favor of the public and against the grant
of power.”

In this case it was said by Wanamaker, J., in delivering the “opinion of the

court:
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“In construing such grant of power, particularly administra-
tive power through and by a legislative body, the rules are well set-
tled that the intention of the grant of power, as well as the extent
of the grant, must be clear; that in case of doubt that doubt is to be
resolved not in favor of the grant but against it. It is one of the re-
served powers that the legislative body no doubt had, but failed to
delegate to the administrative board or body in question.”

Other cases in which the question has been considered and the same result
reached are Jones, Auditor v. Commissioners, 57 O. S., 189; Peter v. Parkin-
son, 83 O. S., 36; State, ex rel. Locher, v. Menning, 95 O. §., 97.

In 1927 and again in 1928 the then Attorney General ruled that a mu-
nicipal corporation might, as part of the compensation to its employes, auth-
orize group insurance in their behalf and pay the premium therefor from
public funds. See Opinions of the Attorney General for 1927, page 48, and
Opinions of the Attorney General for 1928, page 1099. These two opinions
were based upon the so-called home rule provisions of the Constitution of
Ohio, viz., Sections 3 and 7 of Article XVIII which respectively provide as

follows:

Section 3.

“Municipalities shall have authority to exercise all powers of
local self-government and to adopt and enforce within their limits
such local police, sanitary and other similar regulations, as are not
in conflict with general laws.”

Section 7.

“Any municipality may frame and adopt or amend a charter for
its government and may, subject to the provisions of section 3 of
this article, exercise thereunder all powers of local self-govern-
ment.”

There is no such constitutional provision with respect to townships and the
1927 and 1928 opinions are no authority for the proposition that the town-

ship trustees have similar powers.

The power of the township trustees granted by statute to .unite with a
municipality for the joint purchase, ownership and operation of fire fighting
equipment éannot be extended by any possible construction to include the
power to pay premiums on an insurance policy insuring the members of the
fire department. It will be noted that the legislature provided that such mem-
bers should be considered employes of the township for the purpose of the

Workmen’s Compensation Act. Injury to and death of the members of such
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fire department were therefore contemplated by the legislature and it has made
provision for such employes and their dependents in such event. Its failure to
provide for the payment of premiums on an insurance policy insuring the
members of such department must therefore be regarded as studied and de-
liberate and 1 am therefore constrained to the conclusion that township
trustees have no power or authority to pay premiums or a portion thereof on
an insurance policy insuring the members of a- volunteer fire department
operating fire apparatus jointly owned, used and maintained by a township

and a municipality.

I have not been unmindful of the provisions of clause (g) of subdivision
(2) of Section 9426-1, General Code, which provides in part as follows:

“Life insurance covering employees of a political subdivision or
district of the state of Ohio, or an educational or other institution .
supported in whole or in part by public funds, or of any class or
classes thereof, determined by conditions pertaining to employment,
or of the state of Ohio or any department or division thereof writ-
ten under a policy issued to such political subdivision, district or in-
stitution, or the proper official or board of such state department
or division which shall be deemed to be the employer for the pur-
pose of this act, the premium on which is to be paid by such em-
ployees for the benefit of persons other than the employer; provided,
however, that nothing herein contained shall permit the state of
Ohio or any of the political subdivisions enumerated herein to pay
any premiums stated in this section; * * #’  (Emphasis mine.)

This section expressly provides that nothing therein contained shall permit

any political subdivision to pay premiums stated in the section.

I am therefore of the opinion that a board of township trustees which
unites with a municipal corporation in' the joint purchase, maintenance, use
and operation of fire fighting equipment pursuant to the authority granted
in Section 3298-54, General Code, may not pay the premium or any portion
thereof on an insurance policy insuring the members of the volunteer fire

company which operates such fire fighting equipment.
Respectfully,

THoMAS J. HERBERT,
Attorney General.



