
1324 OPINIONS 

course, the notes were validly issued under section 2293-4, General Code, and are 
therefore valid obligations of the subdivision. Such notes would unquestionably 
constitute a debt charge and in the event of default a sufficient amount required 
for all debt charges must be included in the annual budget of the subdivision. 
Section 5625-21, General Code. . 

vVith respect. to the power of a bank to hold past-due paper, this is a matter 
under the jur:sdiction of the Superintendent of Banks. It has no bearing on the 
problems of the school district and I assume that you arc not requesting an 
opinion thereon. 

Coming now to your third question, I am not aware of any section of the 
General Code which specifically imposes any liability upon the members of the 
board of education or the clerk of such a board for diverting funds appropri­
ated for the payment of notes to general school operating purposes. Your atten­
t"on is, however, directed to the provisions of the Budget Law, as contained in 
Sections 5625-1 to 5625-39, both inclusive. 

Section 5625-33, General Code, provides that "No subdivision or taxing unit 
shall make any expenditure of money unless it has been appropriated as provided 
in the Budget Law." Section 5625-37 of that law imposes a penalty upon any 
officer, employe or other person who expends any public funds contrary to the 
provis · ons of that act. Should the diversion of these funds result in the expendi­
ture . of money not appropriated as provided 111 Sections 562S-29, 5625-30 and 
5625-32, then Section 5625-37 would be applicable. Otherwise, your inquiry must 
be answered in the negative. 

4783. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF URBANCREST RURAL SCHOOL DISTRICT. 
FRANKLIN COUNTY, OHI0-$8,500.00. 

CoLUMBUS, OHio, December 3, 1932. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columb1ts, Ohio. 

4784. 

PROBATE JUDGE-LTl\IITED TO $10 IN FEES WHERE ASSETS OF AN 
ESTATE ARE $500 OR LESS. 

SYLLABUS: 

The ten dollar limitation contained in Section 10501-42, subsection 48, General 
Code, applies to the total amount of fees chargeable by a probate judge against aa 
estate, the assets of which do not exceed $500 in z•alue, regardless of the natttre or 



ATTORNEY GENERAL. 1325 

number of independent proceeding,s which may be involved in the administration of 
such estate. 

CoLUMBUS, OHIO, December 5, 1932. 

HaN. HARRY M. MILLER, Prosecuting Attome:y, Gallipolis, Ohio. 

DEAR Sm :-Your recent request for my opinion reads: 

"The probate judge of this county has asked me whether or not 
Section 10501-42, section 48, General Code, applies in all guardianship 
proceedings where the ward's estate is under $500.00. The cases in 
question involve the costs which were taxed for the appointment of a 
guardian for a m:nor and the subsequent settlement of the ward's claim 
for personal injury to himself. Costs amounting to $17.50 were taxed 
against the party responsible for the injury. In the particular case an 
insuring company made the settlement on be\1alf of its insured. Objection 
was made to the costs which were taxed, claiming that the same under 
the above section could not exceed $10.00. 

Kindly advise me whether or not it is your opinion that the limitation 
of $10.00 applies in all cases regardless of the nature or number of in­
dependent proceedings which may be involved in the administration of 
a ward's estate." 

Section 10501-42, General Code, reads in part as follows: 

"The fees enumerated in this section shall be charged and collected, 
if possible, by the probate judge and shall be 111 full for all services ren­
dered in the respective proceedings. 

* * * * * * * * * 
48. Provided, however, that in estates the assets of which do not 

exceed Five Hundred Dollars in value the total fees of the probate judge 
chargeable against such estate shall not exceed ..... $10.00." 

It is apparent from the foregoing that the limitation on the total amount of 
the fees of the probate judge chargeable to an estate, the assets of which do not 
exceed $500.00, shall be $10.00. 

It should also be noted that there exists no authority in such section for a 
probate court to tax the costs incurred in the settlement of a claim by a guardian 
to the person against whom the claim was asserted. 

In view of the specific wording of Section 10501-42, subsection 48, Gent;ral 
Code, I am of the opinion that the limitation of $10.00 in such scct:on applies 
to the total amount of fees chargeable by a probate judge against an estate, the 
assets of which do not exceed $500 in value, regardless of the nature or number 
of independent proceedings which may be involved in the administration of such 
estate. 

Respectfully, 
"GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


