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OPINION NO. 78-043 

Syllabus: 

I) 	 The Superintendent of Insuranc2, under the terms 
of R.C. 1739.051, is authorized to ret11in attorneys, 
actu3.ries, accountants or other experts reRsonably 
necessary to the hearing process for the purpose 
of presenting expert testimony at a heering 
conducterl thereunder. 

2) 	 A hosoital service associ11tion involve<" in /\ 
hellring conducted pursuant to R.C, 1739.051 is 
oblig'.lted to meet the expenses incurred in the 
retention of such reasonably necessery expert 
witnesses, provided thrt P.ny expenses thereby 
incurred may not exceed the sum fixed by the 
formula set forth in R.C. 1739.051. 

To: Harry V. Jump, Director, Dept. of Insurance. Columbus, Ohio 
By: William J. Brown. Attorney General, June 23, 1978 

I. 	 MAY the Department present its own witnesses at 
P.. public hearing held pursuant to Section 1739.051? 

2. 	 If your answer to (l) is in the 1.1ffirmative, And the 
Dcp<1rtment presonts witnesses who P.re not 
employees of the Department, who must bcRr the 
expense of reimbursing such witnesses? 

R.C. 1739.051 specifics 'I procedure to be followecl when a hospital service 
association desires to take any of sever11l fl\?tions, including the amendment of 
contractual relationships with hospitsls or other health care fociliti(;s, the issuance 
or amendment of subscriber contracts, the establishment or change of any group 
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rating experienee formula, and the estnblishment or ehange of any r11te eharged for 
any other subseriber contract. The procedure set forth in R.C. 1739.051 requires 
that a copy of 1:my proposal eoncerning these actions be filed with the 
Supel'intendent of Insurance. The proposed contract, .9mendment, formula or rate 
shnll not become effective until ninety days after filing unless the Superintendent 
gives his written approval before the expiration of ninety days. 

R.C. 1739.051 further provides that where the Superintendent is not s,:itisfied 
that every portion of any such contrP.ct, amendment, formula, or rate is lawful, fair 
and reasonaMe, he shall either so notify the association involved, which mnkes it 
unlawful for the association to go forward with the proposal, 01· shall set a date and 
time for a public hearing to commence no later than ninety ,Jays .~fter filing. 

R.C. 173!1.051 provides for th'.' conduct of such a he11ring, in part, in the 
following terms: 

The superintendent may retain nt the association's 
expense such attorneys, nctuaries, accountn.nts, and 
other experts not otherwise a part of the 
superintendent's staff ns shall be rc.asonably necessnry 
to !!ssist in the conduct of any public hearing under this 
section. Such expenses shall not exceed an amount 
equal to one one-hundrcth of one per cent of the sum of 
premiums earned plus net realized investment gain or 
loss of such essociation as reflected in the most current 
annual st'ltement on file with the superintendent. Any 
person retr.ined shall be under the direction and control 
of the superintendent and shall act in £! purely advisory 
c11p~city. The superintendent shi\ll, within thirty days 
after the commencement of a hearing issue nn order 
11pproving any proposed contract, amendment, formula, 
or rote if he finds it to be lawful, foir, and reasonable, 
or approving only that portion of 11 proposed contract, 
omendment, fcrmuln, or rate which he finds to be 
lawful, fair, and reasonllble, or disapproving 1'.ny 
proposed contract, amendment, formula, or rate if he 
finds it otherwise, or withdrawing his 11pp:-oval of any 
existing contract, amendment, formula, rate, or any 
portion thereof on any of the grounds stated in this 
section. Any action by the superintendent following a 
public hearing shall be effected b~· written ord'lr which 
shall state the grounds for r.isnpproval. 

Any action taken or order issued by the 
superintendent purswmt to this section ml'ly be appealed 
hy the 11ssociation as provided for in section 119.12 of the 
Revised Code. 

It is npparent, under the terms of R.C, 1739.051, that the Superintendent is 
authorized to retr.in certain experts nnd that a hospital service associf'tion involved 
in a proceeding thereunder is responsible, subject to the limits outlined above, for 
the expense of retaining the experts necessary for the conduct of the hearing. 
Your questions, therefore, center U[)On II determination of whether the giving of 
testimony and evidence may be charP.ct-:rized, under the terms of R.C. 1739.051, as 
Assisting in the conduct of 11 hearing. 

Whilf' e:,perts such 11s Rctunries ond accountents migt;t te useful to e hearing 
in some other capacity, the usefulness of s11ch experts in a proceering sucti as that 
p1•0scribed under B..C. 1739,051 lies primm•ily in the evaluation and assessment m11de 
possible by the application of unique, professional skills. Because the reason, intent 
and spirit of law will generr.:lly prevtiil over the literal import of the terms 
employed, Slater v. C.'.lve, 3 Ohio St. 80 (1853), I am of th€ opinion that the terms of 
R.C. 1739.051 authorize the Superintendent to rctflin ('Xperts Rs witnesses in a 
hearing thereunder. While participetion as a witness may not, in the strictest 
sense, be chnracterized as p>1rticipation in the "conduct" of !\ hearing, it is cJe.'!r 
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that the fact-finding function served by a hearing undei' the terms of R.C. 1739.051 
is assisted and enhanced by professior11l, expert analysis and evaluation of the 
issues involved. Moreove:r, I am of the opinion that retention of such experts for 
the purpose of giving expert testimony is precisely the purpose contemplated by the 
General Assembly in the adoption of the statutory provisions set forth above. 

You have, however, also inquired as to where the responsibility for 
compensating such witnesses lies. Under the terms of R.C. 1739.051 set forth 
above, the cost of experts reasonably necessary to assist in the conduct of fl 
hearing not otherwise R part of the Superintendent's staff is to be borne by the 
association involved, provided that expenses thereby incurred may not exceed the 
sum fixed by the statutory formula set forth above. Consequently, it is my opinion, 
and you are so advised that: 

l) 	 The Superintendent of !nsurence, under the terms 
of n.c. 1739.051, is authorized to retain attorneys, 
actuaries, accountants or other experts reasonably 
necessary to the h@ring process for the purpose 
of presenting expert testimony .11t a nearing 
conducted thereunder. 

2) 	 A hospital service association involved in a 
hearing condt:cted pursuant to R.C. 173!}.051 is 
obligllted to meet the expenses incurred in the 
retention of such reasonably necessary expert 
witnesses, provitled that any expenses th.,reby 
incurred may not exceed the sum fixca by the 
formulA set forth in R.C. 1739.051, 




