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employing these school bus drivers for a period of one year by a majority vote of the 
board. 

2266. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MUNICIPALITY-MAY NOT AUTHORIZE NOT,ES IN ANTICIPATION 
OF THE LEVY OF SPECIAL ASSESSMENTS UNTIL RESOLUTION 
OR ORDINANCE DETERMINING TO PROCEED WITH THE Ii\1-
PROVEMENT HAS BEEN PAS SED. 

SYLLABUS: 
A municipality may not authori:::e notes in anticipation of the levy of special assess­

ments for a1~ improvement 1mtil the resolution determining to proceed with such im­
provement has been passed as provided in Section 3824, General Code. Section 5625-35, 
Gi!neral Code, does not, therefore, dispense with the requirement contained in Section 
5625-33, General Code, as to the fiscal officer's certificate unJil the resolution determin­
ing to proceed has been passed as required by Section 3824, General Code, and em 
ordinance authorizi11g 110tes has been adopted in accordance with Section 2293-24, 
Gmeral Code. 

CoLUMBUS, OHIO, August 29, 1930. 

Bureme of Inspection and Supervisio1~ of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"Section 5625-35 of the General Code reads: 
'In the case of an improvement, the cost of which is to be paid in whole 

or part by special assessments, a contract may be executed without an appro­
priation or certificate for that portion of the cost derived from special 
assessment; provided, a resolution or ordinance authorizing such assessment 
and the bonds or notes to be issued in anticipation thereof has been duly 
passed in the manner provided by law.' 

When a municipal corporation decides to improve a street and levy 
special assessments for a part of the cost thereof, and such municipality has 
funds available with which to pay the city's portion, may a contract be let 
for such improvement immediately following the passage of the resolution 
of necessity, under the provisions of Sections 3814 and 3815 of the General 
Code, which determine the general nature of the improvement, the method 
of the assessment, and whether or not bonds shall be issued in anticipation 
of the collection of assessments?" 

Section 5625-35, which you quote, contains an exception to the proviSions of 
Section 5625-33, General Code, which provides in so far as pertinent as follows: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

* * * * * * * * * * * * 
(d) Make any contract or give any order involving the expenditure of 

money unless there is attached thereto a certificate of the fiscal officer of the 
subdivision that the amount required to meet the same (or in the case of a 
continuing contract to be performed in whole, or in part, in an ensuing fiscal 
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year, the amount required to meet the same in the fiscal year in which the 
contract is made), has been lawfully appropriated for such purpose and is 
in the treasury or in process of collection to the credit of an appropriate 
fund free from any previous encumbrance. * * * * ''' * 

Taxes and other revenue in process of collection, or the proceeds to 
be derived from lawfully authorized bonds, notes or certi.ficates of indebted­
ness sold and in process of delivery, shall for the purpose of this section be 
deemed in the treasury or in process of collection and in the appropriate 
fund. This section shall not apply to the investment of sinking funds by 
the trustees of such funds, nor to investments made under the authority 
of Sections 4296-1, 4296-2, 4296-3, and 4296-4 of the General Code." 

Under the provisions of Section 5625-35, the certificate provided in Section 5625-33, 
supra, is not required after two steps have been taken-first, assessments must have 
been authorized, and, second, bonds or notes issued in anticipation of such assess­
ments, must have been duly authorized. 

Section 3814, General Code, to which you refer, provides as follows: 

"When it is deemed necessary by a municipality to make a public im­
provement to be paid for in whole or in part by special assessment~, council 
shall declare the necessity thereof by resolution, three-fourths of the mem­
bers- elected thereto concurring, except as otherwise herein provided. Such 
resolution shall be published as other resolutions, but shall take effect upon 
its first publication." 

Section 3815, also referred to in your communication, sets forth what the reso­
lution declaring the necessity of an improvement shall contain. It is therein pro­
vided that in such resolution, council shall determine the method of the assessment, 
the mode of payment and whether or not bonds shall be issued in anticipation of the 
collection thereof. The question of whether or not this resolution of necessity 
authorizes assessments within the meaning of Section 5625-35, General Code, is not 
pertinent unless notes may be authorized upon the passage of such a resolution with­
out any additional steps having to be first taken; this, for the reason that, as here­
inbefore indicated, Section 5625-35 requires that assessments must have been author­
ized and notes to be issued in anticipation thereof must have also been authorized 
before the certificate required by Section 5625-33 may be dispensed with. 

I shall confine my considerations to the question of when notes in anticipation of 
the levy of assessments may be authorized, for although Section 5625-35 relates to 
both bonds and notes being authorized, in so far as authorization of bonds is con­
cerned, these may not be authorizer! under the Uniform Bond Act in anticipation of 
the levy of assessments. Section 2293-24 provides that bonds may be issued only 
in anticipation of the collection of special assessment;, but that notes may be issued 
in anticipation of the levy of special assessments. Of course, if assessments have 
been actually levied, such assessments are clearly "revenue in process of collection" 
within the meaning of the last paragraph of Section 5625-33, supra, and under such 
circumstances the fiscal officer could issue his certificate irrespective of the pro­
visions of Section 5625-35. 

Section 3816, General Code, relating to the resolution of necessity, provides as 
follows: 

"At the time of the passage of such resolution, council shall have on file 
in the office of the director of public service in cities, and the clerk in villages, 
plans, specifications, estimates and profiles of the proposed improvement, 
showing the proposed grade of the street and improvement after compte-
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tion, with reference to the property abutting thereon, which plans, specifi­
cations, estimates and profiles shall be open to the inspection of all persons 
interested." 

Section 3818, General Code, provides for the service of notice of the passage 
of the resolution of necessity upon the owner of each piece of property to be assessed. 
Section 3823, General Code, provides that any person to be assessed claiming that he 
will sustain damages by reason of the improvement shall file a claim for such damages 
within two weeks after the service of the notice thereof or the completion of the 
publication thereof. 

Section 3824, General Code, provides as follows : 

"At the expiration of the time limited for so filing claims for damages, 
the council shall determine whether it will proceed with the proposed im­
provement or not, and whether the claims for damages so filed shall be ju­
dicially inquired into, as hereinafter provided, before commencing, or after 
the completion of the proposed improvements." 

It is well established that council cannot determine to proceed with such an im­
provement or pass an ordinance for that purpose until after the expiration of the 
time for filing claims for damages. Joyce vs. Barron, 67 0. S. 264. It is obvious 
that there is no authority whereby a municipality may issue notes in anticipation of 
the levy of assessments for an improvement until it is determined whether or not it 
will proceed with the improvement. After having determined to proceed as pro­
vided in Section 3824, sup-ra, notes may be issued in anticipation of the levy of 
assessments under the provisions of Section 2293-24 of the Uniform Bond Act. I 
am clearly of the opinion that such notes may not be authorized until the resolution 
or ordinance determining to proceed has been passed. 

In view of the foregoing and in specific answer to your question, it is my opinion 
that a municipality may not authorize notes in anticipation of the levy of special 
assessments for an improvement until the resoiution determining to proceed with 
such improvement has been passed as provided in Section 3824, General Code. Section 
5625-35, General Code, does not, therefore, dispense with the requirement contained 
in Section 5625c33, General Code, as to the fiscal officer's certificate until the reso­
lution determining to proceed has been passed as required by Section 3824, General 
Code, and an ordinance authorizing notes has been adopted in accordance with Section 
2293-24, General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN,. 

Attorney Ge11eral." 

2267. 

l'OLICE RELIEF FUND-DUTY OF COUNCIL TO MAINTAIN FUND 
WHEN THERE ARE NO PENSIONS TO BE PAID-WHEN COUNCIL 
MAY LEGALLY REPEAL SUCH LEGISLATION. . . 

SYLLABUS: 
1. Where a municipal coun-cil has passed a11 ordina11ce establishing a)'o!ife _relief 

fund and a board of tmstees has been created and 110 other actio1~ has bem take11, fhe 
cou1~eil may legally repeal legislation establishing said fund if it chooses to do so. 


