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OPINION NO. 86-075 
Syllabus: 

i. 	 Casb payaents aade by the Rehabilitation services 
couiasion to reiaburse clients for aaintenance 
and transportation costs incurred as a result of 
the client• s participation in a vocational 
rehabilitation prograa do not constitute the 
purchase or acquisition of equipaent, aaterials, 
goods, supplies, or services for purposes of R.C. 
126.30. 

2. 	 The disburseaent of federal funds to accredited 
nonprofit rehabilitation facilities for the 
purpose of aiding the facilities in establishing 
vocational rehabilitation prograas ia not a 
purchase or acquisition of equipaent, aaterials, 
goods, supplies, or services for purposes of R.C. 
126.30. 

3. 	 Payaents aade by tbe Rehabilitation services 
Couission to its eaployeea as reiaburseaent for 
travel expenses, tuition and registration fees 
incurred by the eaployees vi thin the course of 
their eaployaent, do not constitute purchases or 
acquisitions of equipaent, aaterials, goods, 
supplies, or services for purposes of R.C. 126.30. 

To: Robert L. Rabe, Administrator, Rehabllltatlon Services Commlulon, Columbus, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 13, 1986 

I have before ae your.request foray opinion, in which you 
inquire whether various types of payaents aade by the 
Rehabilitation services couission (RSC) constitute purchases 
or acquisitions for purposes of R.C. 126.30. R.c. 126.30 
provides, in part: 

· (A) Any state agency that purchases, leases, or 
otherwise acquires any eguipaent, aaterials, aoocla. 
supplies, or services fro• anv person flli4 fau, to 
aake pa:r-ent for the equipaent, aaterials, goods, 
supplies, or · services bY the required payaent date 
Jh111 pay an interest charge to the person in 
accordance with division <I> of this section. Except 
as otherwise provided in division (B), (C), or (D) of 
this section, the required payaent date shall be the 
date on which payaent is due under the teras of a 
written agreeaent between the state agency and .tbe 
person or, if a specific payaent date is not 
establhbed by such a written agreeaent, the required 
payaent date shall be thirty days after the state 
agency receives a proper invoice for the aaount of the 
payaent due. (Eapbasis added.) 

Thus, by the express teras of R. c. 126. 30, a state agency is 
required to pay an interest charge for late payaents to any 
person froa whoa tbe state agency bas purchased, leased, or 
otherwise acquired equipaent, aaterials, goods, supplies, or 
services. 

Specifically, you have asked whether the following are 
purchases or acquisitions for purposes of R.c. 126.30: 
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1. 	 Maintenance and transportation allowances. in the 
form of cash payments. aade by RSC to clients as 
reiabursement for costs incurred as a result of 
participation in a vocational rehabilitation 
prograa. 

:z. 	 The disbursement of federal funds to accredited 
nonprofit rehabilitation facilities fo~ the 
purpose of establishing vocational rehabilitation 
programs. 

3. 	 Reimbursement to state employees for travel 
expenses. tuition and registration fees. 

I turn now to your first question. You state in your 
letter of request: 

The Rehabilitation Services Co1111ission is 
required by federal and state law to provide 
maintenance and transportation allowances to some 
clients to assist them with transportation costs and 
the costs of meals and other incidental expenses which 
they incur due to their participation in a vocational 
rehabilitiation program. (34 CPR. sections 
361.42(a)(5) and (a)(6): Section 330C.19 ORC: Section 
3304-2-12 and 3304-2-13 OAC). The allowances are cash 
payments made to the clients. not to the vendors who 
provide the clients with transportation. meals. etc. 
RSC gets nothing in return for these payments. and 
does not directly benefit in any way from them. It 
acts as a conveyor. passing federal and state monies 
to clients. 

The Rehabilitation Act of 1973. as amended. 29 U.S.C. 
55701-794. authorizes states to submit plans for vocational 
rehabilitation service programs. See 29 u.s.c. 5721. If a 
state's plan meets federal requirements. a state becomes 
eligible for federal grants. see 29 u.s.c. 55120. 121: note 
one. infra. Such state programs aid the federal government in 
developing and implementing "comprehensive and coordinated 
programs of vocational rehabilitation and independent living.• 
29 U.S.C. §701. See also 29 U.S.C. 5723 (scope of vocational 
rehabilitation services). RSC is the sole state agency 
authorized and designated to administer the state plan under 
the Rehabilitation Act of 1973 and provides vocational 
.rehabilitation services to all eligible handicapped persons. 
R.C. 3304 .16(D): R.C. 3304 .17. See R.C. 3304. ll(D) (defining 
"vocational rehabilitation" and "vocational rehabilitation 
services"): R.C. 3304.16(K)(3) and (5): R.C. 3304.16(M). See 
also Rone v. Fireman. 473 F. Supp. 92. 126 (N.D. Ohio 1979) 
("[t]he primary function of the commission is to assist persons 
with a physical or mental disability which is a substantial 
iapediment to employment and who could benefit in terms of 
employability from vocational rehabilitation services"). 

Under the state plan to provide vocational rehabilitation 
services. RSC is directed to provide maintenance and 
transportation allowances to clients who incur such costs 
during their participation in a vocational rehabilitation 
program. See 29 u.s.c. S723(a)(5) and (10): 34 C.F.R. 
SS36l.42(a) (5) and (6): 3 Ohio Administrative Code 3304-2-05. 
3304-2-12. 3304-2-13. See also R.C. 3304.ll(I): R.C. 
3304.16(L): R.C. 3304.19. I understand from a telephone 
conversation which you had with a member of my staff. that 
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these cash payments are made pursuant to a written plan signed 
by the client and RSC. 

You have indicated that the allowances are cash payments
made directly to the client: they are not made to the vendors 
who provide clients with transportation. meals. or other 
services. The common meaning of the term "purchase" is: "l. to 
obtain for money or by paying a price: buy 2. to obtain at a 
cost ... to acquire (land. buildings. etc.) by means other than 
inheritance or descent." Webster's New World Dictionary 1153 
(2d college ed. 1978). Similarly. the term "acquire" means: 
"to get or gain by one• s own efforts or actions ... to get or 
come to have as one's own." Id. at 12. Thus. both terms 
contemplate th~t a party will either pay money or perform some 
act. for which he will obtain something in return. In this 
instance. RSC is not paying allowance costs to clients in order 
to obtain equipment. materials. goods. supplies. or services. 
RSC receives nothing from clhnts in exchange for the 
payments. Rather. RSC is the _conduit for conveying state 
and federal fundsl as reimbursement to clients who receive 
vocational rehabilitation services. Therefore. I conclude that 
cash payme11ts made by RSC to clients. as reimbursement. do not 
constitute the purchase or acquisition of equipment, materials. 
goods. supplies. or services for pu~poses of R.C. 126.30. 

In regard to your second question you have inquired whether 
the disbursement o.f federal funds to accredited nonprofit 
rehabilitation facilities. for the purpose of establishing 
vocational rehabilitation programs. constitutes a purchase or 
acquisition for purposes of R.C. 126.30. 

Pursuant to a state plan. a state may determine the need 
for establishing any rehabilitation facility for the purpose of 
providing vocational rehabilitation services. 29 u.s.c. 
S723(b)(2): 34 C.F.R. §5361.51. 361.52. See also R.C. 
3304.ll(E). CF). and CI): ~.c. 3304.16(K)(2). Federal 
financial participation is available for the establishment and 
construction of public or nonprofit rehabilitation facilities. 
See 34 C.F.R. §5361.73. 361.74. 365.l. 365,12. 365.41. See 
generally 1971 Op. Att'Y Gen. No. 71-082. 

As you have explained in your letter requesting an opinion: 

The purpose of the grants is to aake funds available 
to th~ [accredited nonprofit rehabilitation) 
facilities to establish vocational rehabilitation 
prograas to which RSC may ref.er clients for services. 
Of course when RSC does refer clients to the 
aforementioned programs. it is charged for the service 
by the facility. Under the terms of the grants. the 
grantee purchases goods and services to establish -the 
aforemontioned programs. as permitted under the terms 
of the grant and then "bills" RSC for the purchase 
price. RSC charges these "billings" against the 
facility• s grant and makes payment for the price of 
the goods and services to the facility. not the vendor. 

l 29 u.s.c. §720 authorizes federal "grants to assist 
States to aeet the current and future needs of handicapped 
individuals. so that su1:h · individuals may prepare for and 
engage in gainful employment to the extent of their 
capabilities." 
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Further. you have indicated by telephone conversation. that 
once the grant funds have been expended. the facility becomes a 
self-sufficient "fee for service program." At that point. when 
RSC refers clients for services and is charged for the services 
by the facility. you understand that payments for services are 
subject to the provisions of a.c. 126.30. Your question is 
liaited to the disbursement of federal funds to the facility 
while the facility is in the process of establishing vocational 
rehabilitation programs to which RSC may later refer its 
clients. 

The disburseaent of federal grant fufids to nonprofit
rehal')ilitation facilities which· are in the ps:ocfllas of 
estaUishing vocational rehabilitation programs does not 
conP-,itute a pur.chase or acquisition for pur.poses of R.c. 
126.30, RSC is not. at that time. obtaining anything in return 
for the disbursement of funds. nor is it making payment
directly to the vendors. Rather. RSC is channeling funds from 
the federal government to the facility in order to reimburse 
the facility for the costs of establishing vocational 
rehabilitation programs. Thus, I conclude that the 
disbursement of federal funds to accredited nonprofit 
rehabilitation facilities for the purpose of aiding the 
facilities in establishing vocational rehabilitation programs 
is not a purchase or acquisition for purposes of R.C. 126.30. 

I turn now to your third question. concerning 
reimbursements to state employees for necessary travel 
expenses, tuition and registration fees. Again, RSC is not 
obtaining any equipment. materials. goods. supplies or services 
from its employees in exchange for the payments. RSC is merely
reimbursing its employees for expenses which they have incurred 
within the course of their employment. Thus. such payments do 
not fall within the scope of R.C. 126.30. 

MY conclusion is supported by rules promulgated by the 
Office· of Budget and Management construing R.C. 126.30. 
[1985-1986 Monthly Record] Ohio Admin. Code 126-3-0l(B)
provides in part at 988: 11 ( l) Each state agency shall make 
prompt payment for all equipment. materials. goods. supplies. 
or services which it purchases. leases, or otherwise acquires
from any vendor .... (3) A state agency which fails to make 
payment by the required payment date shall pay an interest 
charge to the vendor." (Emphasis added.) Rule 126-3-01 (A) (8)
defines "vendor" as: 

any person. partnership, corporation. association. 
organization. state agency or other party who sells. 
leases. or otherwise provides equipment. materials. 
goods. supplies, or services to a state agency 
pursuant to· a written or oral con.:ract between the 
vendor and a state agency but shall not include any
executive officer, legislative officer, judicial 
officer, member. or employee of any state agency in 
his capacity as such officer. member, or eaployee.
(Emphasis added.) 

Thur:1, it is clear that par,,aents made by a state agency to an 
eaployee of the agency in. his capacity ao an eaployee are not 
covered by R.C. 126.30. I conclude, therefore, that payaents 
aade by RSC to its eaployees. as reiaburseaent for travel 
expenses. tuition and registration fees. do not constitute 
purchases or acquisitions for purposes of R.C. 126.30. 
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It is, therefore, my opinion, and you are advised that: 

1. 	 Cash payments aade by the Rehabilitation Services 
co-ission to reiaburse clients for aaintenance 
and transportation costs incurred as a result of 
the client• s participation in a vocational 
rehabilitation prograa do not constitute the 
purchase or acquisition of equipaent, materials, 
goods, supplies, or services for purposes of R.C. 
126.30. 

2. 	 The disbursement of federal funds to accredited 
nonprofit rehabilitation facilities for the 
purpose of aiding the facilities in establishing
vocational rehabilitation prograas is not a 
pu,;chase or acquisition of equipaent, materials, 
g~ods, supplies, or services for purposes of R.C. 
'L26. 30. 

3. 	 Payments made by the Rehabilitation Services 
co-ission to its employees as reiaburseaent for 
travel expenses, tuition and registration fees 
incurred by the eaployees within the course of 
their eaployment, do not constitute pur:chases or 
acquisitions of equipaent, aateriah, goods, 
supplies, or services for purposes of R.C. 126.30. 
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