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332. 

BOARD UNDER SECTION 5718-1, GENERAL CODE-DELIN­
QUENT TAX LISTS UNDER SECTION 5718, GENERAL 
CODE-LAND OWNER-WHITTIMORE ACT. 

SYLLABUS: 
1. The board mentioned in Section 5718-1, General Code, has no 

power to omit lands from the delinq~tent list after the delinquent land 
tax certificates are made as provided in Section 5718, General Code. 
Opinion of the Attorney General for 1937, No. 310 followed. 

2. A landowner or lienholder cannot take advantage of Sections 
1 and 2 of the Whittemore Act after the lands in question have been 
entered on the foreclosure list. 

CoLUMBUS, Omo, March 25, 1937. 

- HoN. CHARLES S. KEENEY, Prosecuting Attorney, McArthur, Ohio. 
DEAR SIR: I acknowledge receipt of your letter of recent date m 

which you request an opinion upon the following statement of fact: 

"In past years it has been understood by our County officials 
that when tax foreclosure certificates as provided for in G. C. 
5718 et seq., have not been acted upon by the Prosecuting 
Attorney, re-certification is necessary the next year. 

In an opinion of your predecessor numbered 5584 for the 
year 1936 it was said that once each had been certified for fore­

. closure they could not be recalled and the Board mentioned in 
G. C. 5718-1 be omitted from the foreclosure proceedings. 

It so happens in this County that practically all lands have 
been certified for foreclosure. Somewhat as a matter of course. 
This policy has been revised under the advice of my predecessor. 
It also appears that in the course of time the taxes, penalties, 
assessments, etc., have accrued to such an extent many of the 
lands concerned will not sell for an amount sufficient to meet 
them, to say nothing of costs of foreclosure, and should be 
omitted from the foreclosure list. In view of these circum­
stances within some cases the added one that the properties 
have not been formally submitted to the board for judgment, 
may such land be omitted from foreclosure proceedings apes. 
G. C. 5718-1 ? 
Question 2. 

When foreclosure proceedings have been instituted by the 
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prosecuting attorney or his authorized assistant, it sometimes 
occurs that the owner wi-ll appear before the completion of 
the foreclosure case and wish to pay his taxes in full or under 
the Whittemore Act and our County Treasurer doesn't know 
whether he can insist upon the owners paying any court costs 
that have accrued up to the time of such payment. If not, 
how are stfch costs to be paid? 
Question 3. 

In the event an owner, after suit filed, comes in and pays 
part under the Whittemore Act, but fails to carry out his part 
of that agreement, may the suit already filed be revived by 
amended petition alias summons or otherwise taken up where left 
off, at the time of the first Whittemore payment? or must a 
new suit be filed on a new foreclosure certificate?" 

An opinion of this office rendered to the Bureau of Inspection and 
Supervision of Public Office, No. 310, 1937, answers all the questions 
submitted in your request, other than the first one. 

I concur in Opinion No. 5584 ( 1936) of my predecessor, the syl­
labus of which reads as follows: 

"After lands have been certified to the Prosecuting At­
torney as delinquent, for the institution of foreclosure proceed­
ings on said lands, it is the duty of the Prosecuting Attorney 
to institute foreclosure proceedings thereon to foreclose the 
lien of the state for taxes, assessments, penalties and interest. 
Such lands after being so certified may not be recalled and re­
submitted to the board as provided for in Section 5718-1, Gen­
eral Code, for the purpose of having said board order the same 
to be omitted from foreclosure proceedings." 

It is fundamental that tax laws are strictly construed. The steps 
necessary to make taxes a lien on real estate and the grant of power and 
authority to enforce the same, are chronologically arranged. The procedure 
is progressive and there is no authority for reversing the machinery at 
any stage of the procedure. Such an arrangement could only result in 
making an already chaotic condition, more so. 

Section 5718-1, General Code, expressly provides that if lands are 
to be omitted from the delinquent list the Board therein named must 
take the necessary steps to omit them before the certificate provided for 
in Section 5718, General Code, are made. 

A landowner cannot take advantage of the Whittemore Act after 
foreclosure proceedings have been instituted, as the last sentence of 



ATTORNEY GENERAL 577 

Section 3 of the Act specifically provides that when the payment pro­
vided for in Section 1 of the Act, has been made and when the under­
taking provided for in Section 2 of the Act has been entered into, such 
lands shall not be entered on the foreclosure list. Xo provision is made 
for taking lands out of the list and I must conclude that if a landowner 
or lienholder desires to take advantage of the Whittemore Act, he must 
act before the lands have been entered on the foreclosure list. 

I take it that this interpretation of the law fully answers your ques­
tions Nos. 2 and 3. 

333. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attomey General 

HOUSE BILL 226 CONSTITUTIONALITY CONSIDERED 
CEMETERIES-LIMITATIONS. 

SYLLABUS: 
Constitutionality of House Bill No. 226 and the pro posed amend­

ment thereto, providing for the conduct and regulation of burial and 
cemetery business, considered. 

CoLUMBUS, OHio, March 26, 1937. 

HoN. ALFRED L. BENESCH, Director of Commerce, Colu1itbus, Ohio. 
DEAR SIR: I acknowledge receipt of your recent communication as 

follows: 

"I beg to enclose herewith copy of Senate Bill 226 by Senator 
Zoul, the purpose of which is to recodify the cemetery laws of 
Ohio. 

One hearing on the bill has been held before the Senate 
Committee on Judiciary, and several legal questions were raised. 
I shvuld like to secure your opinion as to the following: 

1. Has the State of Ohio the right to place a limitation 
on the number of cemeteries to be established, and in effect de­
clare that no further cemetery space is required? 

2. Under its police power, may the State prohibit entirely 
operation of cemeteries for profit? 

20-A. G.-Voi. I 


