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TAX LEVY OUTSIDE TEN-MILL LIMITATION-FOR CUR­
RENT OPERATING EXPENSES-IF APPROVED, PROCEEDS 
MAY BE EXPENDED TO PAY COSTS OF A COUNTY PLAN­
NING COMMISSION-§§ 5705.19, 713.22 RC. 

SYLLABUS: 

A board of county com1111ss10ners. acting under authority of Section 5705.19, 
Revised Code, may submit the question of a tax levy, outside the ten-mill limitation, 
for current operating expenses, and if such levy is approved may use the proceeds 
thereof to meet the expenses of a county planning commission as authorized by Section 
713.22, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 7, 1957 

Hon. Thomas H. Eshman, Prosecuting Attorney 

Champaign County, Urbana, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"\Vill you kindly give me your opinion as to whether or not 
there is any authority for the submission to the electors of a 
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county of a proposed tax levy for the purpose of paying a County 
Planning Commission?" 

Section 713.22, Revised Code, authorizes the board of county com­

missioners to provide for the organization and maintenance of a county 

planning commission : 

"The board of county commissioners of any county may, and 
on petition of the planning commissions of a majority of the mun­
icipal corporations in the county having such planning commission 
shall, provide for the organization and maintenance of a county 
planning commission. Such county planning commission shall 
consist of eight citizens of the county appointed by the board, 
together with the members of the hoard. If the population of any 
city in the county exceeds fifty per cent of the total population of 
the county, then at least three of the appointive members shall 
be selected from persons nominated by the planning commission 
of such city. The appointive members shall be appointed for terms 
of three years, except that of the eight members first appointed 
three shall be appointed for terms of two years and two she.JI be 
appointed for a term of one year. The members shall serve with­
out pay. 

"The county planning commission may employ such engin­
eers, accountants, and other employees as are necessary, and make 
such purchases as may be needed to the furtherance of its oper­
ation. 

"The county planning commission may accept, receive and 
expend funds, grants and services from the federal government 
or its agencies, from departments, agencies and instrumentalities 
of state or local government, or from civic sources and contract 
with respect thereto, and provide such information as may be 
necessary to secure such financial aid. 

"The compensation of such employees and the e.t:pe11ses of the 
appointive members of the county planning conimission shall be 
paid from appropriations made by the board. (Emphasis added.) 

As stated in the underlined passage above, the board of county com­

missioners appropriates funds to meet the expenses of the appointive 

members and to pay the salaries of employees of the county planning com­

mission. Inherent in your request is the assumption that the current 

revenues are insufficient to meet the anticipated appropriations necessary 

to finance the county planning commission. In order to increase the funds 

subject to appropriation by the board of county commissioners a tax levy 

for current expenses of the county is aqthorized by the terms of Section 

5705.19, Revised Coqe; 
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"The taxing authority of any subdivision at any time prior 
to the fifteenth day of September, in any year, by vote of two­
thirds of all the members of said body, may declare by resolution 
that the amount of taxes which may be raised within the ten-mill 
limitation will be insufficient to provide for the necessary require­
ments of the subdivision, and that it is necessary to levy a tax in 
excess of such limitation for any of the following purposes: 

(A) For current expenses of the subdivision 

* * *" (Emphasis added.) 

The proceeds of the levy provided for in Section .5705.19, supra, are 

placed in the general fund of the subdivision as provided for in Section 

5705.10, Revised Code, reading in pertinent part: 

"All revenue derived from the general levy for current ex­
pense within the ten-mill limitation, from any general levy for 
current expense authorized by 'vote in excess of the ten-mill limi­
tation, and from sources other than the general property tax, 
unless its use for a particular purpose is prescribed by law, shall 
be paid into the general fund. " (Emphasis added.) 

Once the board of county commissioners has provided for the organi­

zation and maintenance of a county planning commission, the funds neces­

sary for the operation of the commission which are appropriated by the 

board of county commissioners as provided in Section 713.22, Revised 

Code, constitute current operating expenditures of the county. Funds for 

meeting such current operating expenses may be secured from a levy upon 

real property in the subdivision in excess of the ten-mill limitation as auth­

orized by Section 5705.19, supra. Proceeds from such a levy are paid 

into the general fund and may be appropriated by the board of county com­

missioners to finance any current expense of the subdivision, including the 

county planning commission as provided by Section 713.22, Revised Code. 

Such funds cannot, however, be "earmarked" solely for planning commis­

sion purposes nor be identified as such on the ballot on which the issue of 

such special levy is submitted to the electors. See Opinion No. 5585. 

Opinions of the Attorney General for 1955, page 339. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised that a 

board of county commissioners, acting under authority of Section 5705.19, 

Revised Code, may submit the question of a tax levy, outside the ten-mill 
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limitation, for current operating expenses, and if such levy is approved may 

use the proceeds thereof to meet the expenses of a county planning com­

mission as authorized by Section 713.22, Revised Code. 

Respectfully, 

\VILLIAM SAXBE 

Attorney General 




