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OPINION NO. 77-030 

Syllabus: 

(1) The board of county commissioners has authority 
to terminate an automatic data processing board, established 
pursuant to R.C. 307.84, by adopting a resolution to that 
effect . 

. (2) Upon termination of the county automatic data 
processing board, the board of county commissioners may 
continue to purchase data processing equipment as it is 
authorized to do under R.C. 307.843; R.C. 307.846 does 
not authorize the board of county commissioners to con­
tract to provide data processing services to other. public 
agencies and officials. 

(3) In the absence of a county automatic data pro­
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cessing board, county offices may establish their own data 
processing operations. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, June 7, 1977 

I have before me your reque.st for my opinion which 
poses the following questions: 

"l. Does the Board of County Com­

missioners have the authority to terminate 

the Automatic Data Processing Board, once 

it has been established pursuant to O.R.C. 

Section 307. 84? 


"2. If so, what would be the procedure 

for such a termination? 


"3. What would be the consequences of 

such a termination? Specifically, could the 

Board of County Commissioners, pursuant to 

O.R.C. Section 307.843 still purchase data 

processing equipment and also could the 

Board of County Commissioners contract with 

other public agencies and officials to per­

form data processing services as the Automatic 

Data Processing Board is authorized to do under 

O.R.C. Section 307.846? 

"4. Would other county offices still be 

required to contract with or use a centralized 

data processing center or could each establish 

its own data processing operation?" 


With respect to your first question, it is necessary 
to consider R.C. 307.84, which provides as follows: 

"The board of county commissioners of 

any county may, by resolution, establish a 

county automatic data processing board. The 

board shall consist of the county treasurer or 

his representative, a member or representative 

of the board of county commissioners chosen by 

the board, and the county auditor or his rep­

resentative who shall serve as secretary. 


"After the initial meeting of the county 

automatic data processing board, no county of­

fice shall purchase, lease, operate, or contract 

for the use of any automatic data processing 

equipment without prior approval of the board. 


"As used in sections 307. 84 to 307. 846 

[307.84.6], inclusive, of the Revised Code, 

'county office' means any officer, department, 

board, commission, agency, court, or other of­

fice of the county." 
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The terms of the statute are not self-executing. The 
power to create an automatic data processing board rests 
exclusively within the discretion of the board of county 
commissioners. 

The principle is well settled in Ohio that the same 
authority that creates a public office can at any time 
abolish it, ab~ent a Constitutional restraint. In Thomas 
v. City of Euclid, 43 Ohio App. 52, (1931) the court stated 
that the city council, having authority under statute to 
create by ordinance the office of engineer, could abolish 
that office by repealing the ordinance. In other words, 
the power that created the office could abolish it as well. 

Although there are no reported decisions in Ohio concer­
ning the issue of whether a board or commission may abolish 
an office which it creates pursuant to statute, New York's 
highest court has considered this question. In Keyes v. Monroe 
County et al., 271 N.Y. 54, (1936), the court held that a board 
of county supervisors, which was granted permission by statute 
to create the office of county auditor, had the power to 
abolish such office at any time. In reaching this conclusion, 
the court emphasized that the creation of the office was per­
missive and not mandatory. 

As in Keyes, supra, the creation of the county automatic 
data processing board is permissive on the part of the board of 
county commissioners. Moreover, there is nothing in the 
Constitution or in R.C. 307.84 that would preclude the county 
commissioners from abolishing the board at any time after its 
creation. Therefore, in specific answer to your first ques­
tion, the board of county commissioners has the authority 
to abolish or terminate an automatic data processing board 
that it has created pursuant to R.C. 307.84. 

Your second question pertains to the procedure for ter­
mination of the board. Once the board of county commissioners 
decides to exercise the power conferred upon it by R.C. 
307.84, it must adopt a resolution in order to establish 
the automatic data processing board. The General Assembly 
has specified the means whereby the county commissioners 
may establish an automatic data processing board. The reso­
lution procedure, a limitation on the county commissioners' 
authority to establish such a board, is also a limitation on 
their power to abolish it since the same power which establishes 
an office may at any time abolish it. Thus, since a resolution 
must be adopted by the board of county commissioners in order 
to bring the automatic data processing board into existence, 
it follows that a resolution must be adopted by that body 
in order to terminate the board. In specific answer to 
your second question, the automatic data processing board 
created pursuant to R.C. 307.84 may be terminated by reso­
lution of the board of county commissioners. 

Your third question concerns the consequences of abolish­
ing the county automatic data processing board. In this respect, 
your primary concern is whether the board of county comrnis­
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sioners could itself purchase date processing equipment pursuant 
to R.C. 307.843. This section provides as follows: 

"The board of county commissioners may 

purchase, lease, or otherwise acquire any 

automatic data processing equipment that the 

board determines is necessary, or that the 

county automatic data processing board recom­

mends, from funds budgeted and appropriated 

by the board of county commissioners for such 

purposes." 


It is apparent from a reading of this statute that the board of 
county commissioners possesses the general power to "purchase, lease, 
or otherwise acquire" any data processing equipment it deems 
necessary. Although the statute authorizes the county com­
missioners to act on the recommendation of the data pro~es­
sing board, neither the existence nor the recommendation 
of this Board is a condition precedent to the acquisition 
of such equipment by the commissioners. 

You further inquire w},ether the board of county com­
missioners possesses the power, similar t~ that conferred 
upon the automatic data processing board pursuant to R.C. 
307.846, to contract with other public agencies and officials 
for the purpose of providing data processing services. R.C. 
307.846 provides in pertinent part as follows: 

"The county automatic data processing 

board may enter into a contract with the 

legislative authorities of any municipal 

corporation, township, port authority, 

water or sewer district, school district, 

library district, county law library asso­

ciation, health district, park district, soil 

and water conservation district, conservancy 

district, other taxing district, regional 

council established pursuant to Chapter 167. 

of the Revised Code, or otherwise or with 

the board of county commissioners or the auto­

matic data processing board of any other county, 

or with any other federal or state governmental 

agency, and such authorities may enter into 

contracts with the county automatic data pro­

cessing board, to provide automatic data pro­
cessing services to any of them, " 


In 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-086, I had occasion to consider 
whether a county automatic data processing board had the authority 
to contract to provide data processing services to an area-wide 
coordinating agency. 

In that Opinion I stated: 

"The paramount object of the General 

Assembly in authorizing the establishment 

of county automatic data processing boards 

was obviously the promotion of efficiency 

in the operations of county and local govern­

ments.... " 
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Once the county automatic data processing board has been 
abolished, there is no authority under R.C. 307.846 for the 
county commissioners to enter into contracts to provide data 
processing services. The intention of the General Assembly in 
enacting that section was to empower a centralized board to 
provide uniform, quality data processing services to the 
agencies and officials enumerated therein, including the board 
of county commissioners and the data processing boards of other 
counties. While R.C. 307.846 authorizes one county's board 
of county commissioners to buy data processing services from 
either its own county's data processing board or from another 
county's automatic data processing board, it does not authorize 
the board of county commissioners to sell or provide these ser­
vices to another county's data processing board or any other 
agency or official. The power to provide such services is 
vested exclusively within the county automatic data processing 
board. If this board of county commissioners wishes to pro­
vide data processing services to thG agencies enumerated 
in R.C. 307.846, it must establish an automatic data proces­
sing board for that purp,Jse. In specific answer to your 
question, the board of ccunty commissioners may not contract 
with agencies and offi~Lals to provide data processing 
services; this functjon is exclusively within the power of 
the automatic data p"ocessing board. 

Your final question asks whether, upon termination of 
the automatic data processing board, county offices would 
be required to contract with or use a centralized data 
processing center as opposed to each office establishing 
its own data processing operation. Since R.C. 307.84 
does not mandate the establishment of an automatic data 
processing board by the board of county commissioners, 
if the latter body elects not to establish such a board, 
or to terminate one that has been established, there is 
no section in the Revised Code which contravenes a county 
office from establishing its own, non-centralized data proces­
sing operation. Indeed, this power is implicitly recog­
nized in the second paragraph of R.C. 307.84 which provides 
that once the board meets, no county office shall acquire 
data processing equipment without prior board approval. 
Thus, in the absence of an automatic data processing board, 
any county office may purchase, lease, operate, or contract 
for the use of automatic data processing equipment ..• " 
without restriction. By way of responding to your question, 
in the absence of a county automatic data processing board 
or upon termination of such board, a county office may 
establish its own data processing operation. 

In summary, it is my opinion and you are so advised that: 

(1) The board of county commissioners has authority 
to terminate an automatic data processing board, estab­
lished pursuant to R.C. 307.84, by adopting a resolution 
to that effect. 

(2) Upon termination of the county automatic data 
processing board, the board of county commissioners may 
continue to purchase data processing equipment as it is 
authorized to do under R.C. 307.843; R.C. 307.846 does 
not authorize the board of county commissioners to con­
tract to provide data processing services to other public 
agencies and officials. 
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(3) In the absence of a county automatic data processing 
board, county offices may establish their own data processing 
operations. 
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