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OPINION NO. 68-111 

Syllabus: 

1. The board of trustees of a regional airport authority 
may not contract with a corporation to operate the airport if 
a member of the board of trustees owns stock in the corporation. 

2. Section 308.04, Revised Code, prohibits a member of a 
board of trustees of a regional airport authority from having 
an interest in a contract of the regional airport authority and 
a provision that a contract with the regional airport authority 
should be let only after competitive bidding does not affect the 
prohibition of that section. 

To: Marshall E. Peterson, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: William 8. Saxbe, Attorney General, July 9, 1968 

Your opinion request raises the following questions: 

(1) May the board of trustees of a re­
gional airport authority contract with a cor­
poration to operate the airport if a member of 
the board of trustees owns stock in the cor­
poration? 

(2) Would the answer to question number 
one be affected if the contract were let only 
after competitive bidding? 
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Section 308.04, Revised Code, provides in part: 

"Each member of the board of trustees, be-
fore entering upon his official duties, shall take 
and subscribe to an oath or affirmation that he will 
honestly, faithfully, and impartially perform the 
duties of his office, and that he will not be inter­
ested directly or indirectly in any contract let by 
the regional airport authority. 

(Emphasis added) 

There have been no decisions construing Section 308.04, 
supra; however, the phrase "interested in a contract" has been 
used in other sections of the code. The construction given to 
that phrase in other sections of the code is relevant to the 
construction that should be given it as used in Section 308.04, 
supra. A member of a board of trustees who owns stock in a 
corporation contracting with that board of trustees is inter­
ested in a contract within the meaning of Section 308.04, supra. 
Opinion No. 474, Opinions of the Attorney General for 1917-,-­
Vol. II, page 1293 and Opinion No. 51, Opinions of the Attorney 
General for 1959, page 29. 

!I*** * * * * * * 
"***To permit those hol'ding offices of 

trust or profit to become interested in contracts 
for the purchase of property for the use of the 
state, county, or municipality of which they are 
officers, might encourage favoritism, and fraud­
ulent combinations and practices, not easily de­
tected, and thus make such officers, charged with 
the duty of protecting those whose interests are 
confided to them, instruments of harm. The surest 
means of preventing this, was to prohibit all such 
contracts; and the legislature having employed 
language sufficiently clear and comprehensive for 
this purpose, there is no authority in the courts 
under the pretext of construction to render nuga­
tory the positive provisions of the statute. * * * 

II*** * * * * * *" 

Doll v. The State, 45 Ohio St. 445, 449 (1887). 

Section 305.27, Revised Code, prohibits county commissioners 
from being interested in contracts of the county. The second 
paragraph of that section provides that the section does not 
apply where a commissioner, being a shareholder of a corporation 
but not an officer or director, owns not in excess of five per 
cent of the stock of such corporation and the value of the stock 
so owned does not exceed five hundred dollars. This statutory 
exemption is an implicit recognition by the General Assembly 
that ownership of stock in a corporation by a county commission­
er is sufficient to constitute an interest by that commissioner 
in the contracts of that corporation. There is no analogous ex­
emption in Section 308.04, supra. 
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In answer to your second question I refer you to Opinion 
No. 51, Opinions of the Attorney General for 1959, page 29. At 
page 32 of that opinion a question similar to yours, but rel­
evant to another section of the code was asked. In that opinion 
one of my predecessors in office indicated the relevance of the 
exempting provision of Section 2919.09, Revised Code, which per­
mits a public official to have an interest in a contract where 
the contract is let on a public bid basis. Since no such exemp­
tion was found in the section under consideration in that opin­
ion (Section 2919.09, Revised Code), it was held that the let­
ting of contracts on public bids did not relieve officers from 
legal liability and the contract from invalidity. 

There is no provision in Section 308.04, supra, exempting 
those who have an interest in a contract from the operation of 
the second paragraph of that section where a contract is let on 
a competitive bid basis. 

Therefore, it is my opinion and you are accordjngly advised 
that: 

1. The board of trustees of a regional airport authority 
may not contract with a corporation to operate the airport if 
a member of the board of trustees owns stock in the corporation. 

2. Section 308.04, Revised Code, prohibits a member of a 
board of trustees of a regional airport authority from having 
an interest in a contract of the regional airport authority and 
a provision that a contract with the regional airport authority 
should be let only after competitive bidding does not affect 
the prohibition of that section. 




