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Syllabus: 
OPINION NO. 94-083 

1. As used in R.C. 3719.44(K), the phrase "by rule" means "through 
the adoption of a rule. " 

2. 	 Pursuant to R.C. 3719.44(K), the State Board of Phannacy may 
except a drug product containing ephedrine from inclusion as a 
Schedule V controlled substance only by adopting, in accordance 
with R.C. Chapter 119, a rule that names the particular drug 
product that is granted the exception. 

To: Ruth A. Plant, R.Ph, President, State of Board of Pharmacy, Columbus, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, November 29, 1994 

You have requested an opinion concerning the procedure the State Board of Pharmacy 
must follow when exempting drug products from Schedule V status pursuant to R.C. 
3719. 44(K). Your specific question is whether the Board must "promulgate a rule each time 
a request is presented for a drug to be excepted from being included as a schedule V controlled 
substance. " 

R.C. 3719.44(K) 

In its recent amendment of R.C. 3719.41, the General Assembly named ephedrine, 
together with its salts and isomers, as a Schedule V controlled substance, except as provided in 
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RC. 3719.44(K). RC. 3719.41; see Sub. H.B. 391, 120th Gen. A. (1994) (eff. July 21, 
1994). RC. 3719.44(K) lists certain drug products containing ephedrine that are not considered 
schedule V controlled substances and goes on to state: 

At the request of any person, the board may except any other drug product 
containing ephedrine from being included as a schedule V controlled substance 
if it determines that the product does not contain any other controlled substance. 
The board shall make the detennination in accordance with this section and by 
rule adopted in accordance with Chapter 119. of the Revised Code. 

R C. 3719. 44(K) (emphasis added). 

Your question is whether RC. 3719.44(K) requires that the Board adopt each additional 
exception of a drug product containing ephedrine by the enactment of a rule naming that 
particular drug product. The alternative proposed interpretation would permit the Board to adopt 
a rule setting forth criteria and procednres to be followed when a person requests that a product 
be excepted, and would allow the Board to determine to except a drug product by complying 
with that rule and without adopting an additional rule that specifically names the product granted 
the exception. I 

Making a Determination "By Rule" 

RC. 3719.44(K) states that the Board shall make the determination "in accordance with 
[R.C. 3719.44] and by rule adopted in accordance with [R.C. Chapter 119]." Therefore, it is 
clear that any determination must comply with the provisions of RC. 3719.44 and that a rule 
adopted to implement RC. 3719.44(K) must comply with RC. Chapter 119. Your question 
concerns the meaning of the phrase "by rule. " 

In common usage, the word "by" is used to express "means or agency: through the 
means, work, or operations of [gained by fraud, made by hand, poems by Dryden]." Webster's 
New World Dictionary 194 (2nd college ed. 1978) (definition 5). This is the sense in which the 
word "by" is apparently used in RC. 3719.44(K) -- that is, to indicate that the means by which 
the Board must make the determination is by adopting a rule. This meaning is consistent with 
an ordinary reader's understanding of the language. See, e.g., Kiefer v. State, 106 Ohio St 
285,289, 139 N.E. 852, 854 (1922) ("[t]he legislature must be presumed to have used the term 
it used in its clear, unambiguous, and generally accepted meaning, unless there appears 
something in tt. e context or surrounding circumstances clearly justifying a different use or 
meaning"). 

The word "by" can also be used to express "manner or mode: 1) according to; witt 
reference to [to go by the book]." Webster's New World Dictionary 194 (2d college ed. 1978) 
(definition 6). If this meaning were applied to RC. 3719.44(K), the statute would require the 

The State Board of Pnarmacy has adopted an emergency rule setting forth the information 
that must be included in a petition requesting that a drug product containing ephedrine be 
excepted from Schedule V and has also adopted an emergency rule identifying particular 
products that, pursuant to RC. 3719.44(K), are declared to be exempt from classification as 
Schedule V controlled substances. See [1994-1995 Monthly Record, vol. 1] Ohio Admin. Code 
4729-12-08 to -09, at 234-35. You have raised no questions concerning these rules and the rules 
are not addressed in this opinion. 
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Board to make the determination "in accordance with [R.C. 3719.44] and [in accordance] with 
rule adopted in accordance with [R.C. Chapter 119]." This reading of the statute is inconsistent 
with the general principal of statutory construction that, when different words are used, different 
meanings are intended. See, e.g., Kiefer v. State. The phrase "in accordance with" appears 
twice in the sentence in question. Had the intent been that a detennination be made "in 
accordance with" a rule, language to that effect could easily have been used in that context as 
well. Instead, the General Assembly stated that the determination must be made by rule. The 
clear implication is that "by" means something other than "in accordance with." In this case, 
the most obvious and direct meaning of "by" is "through the means of." 

In addition, an interpretation of "by rule" to mean "through the adoption of a rule" is 
consistent with the interpretation that the courts have given similar language appearing in the 
same statute. The initial paragraph of RC. 3719.44 states: 

Pursuant to this section, and by rule adopted pursuant to Chapter 119. of 
the Revised Code, the state board of pharmacy may do any of the following with 
respect to schedules I, II, ill, IV, and V established in section 3719.41 of the 
Revised Code .... 

RC. 3719.44(A) (emphasis added). The statute goes on to permit the State Board of Pharmacy 
to add items to the schedules, transfer items from one schedule to another, or remove from a 
schedule an item that the Board previously added to the schedule. RC. 3719.44(A) has been 
construed as requiring that, in order to change a schedule, the Board must use the procedure of 
RC. Chapter 119 to adopt a rule that sets forth the changes. The courts have upheld the 
validity of the statue as so construed. See Sterling Drug, Inc. v. Wickham, 63 Ohio St. 2d 16, 
406 N.E.2d 1363 (1980) (upholding the validity of a rule adopted pursuant to R.C. Chapter 119 
that added a previously unscheduled drug to Schedule Il); State v. Reed, 14 Ohio App. 3d 63, 
470 N.E.2d 150 (Ross County 1983) (upholding the constitutionality ofRC. 3719.44 and stating 
that the Board of Pharmacy must follow RC. Chapter 119 in amending a schedule);2 see also 

2 The requirement that schedule changes be made by rule has the additional effect of 
making the schedules accessible to the public. As has been stated: 

RC. 119.03 et seq. which must be followed by the Board of Pharmacy 
in amending a schedule requires public notice and public hearing and a delay in 
setting an effective date until certain filing requirements under R.C. 119.04 are 
met. Further, since the enactment of Sub. H.B. 25, effective November 4, 1977 
(137 Ohio Laws 1749), the adopted rule is required by R.C. 111.15 to be ftled 
with the Ohio Secretary of State and each rule is a public record open to public 
inspection. RC. 103.05 provides for publication in the Ohio Administrative 
Code.... 

Although drugs scheduled by the State Board of Pharmacy do not appear 
in the statutes, a reasonable person reading the relevant statutes would be aware 
that he would also have to ascertain the regulations adopted by the State Board 
of Pharmacy. We deem the notice requirement in adopting a rule of schedule 
amendments, coupled with the public record requirements, are sufficient to satisfy 
the due process notice requirements of the state and federal Constitutions. 

State v. Reed, 14 Ohio App. 3d 63, 68, 470 N.E.2d 150, 155 (Ross County 1983). 
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State v. Klinck, 44 Ohio St. 3d 108, 541 N.E.2d 590 (1989); State v. Ingram, 64 Ohio App. 3d 
30,580 N.E.2d 508 (Hamilton County), motion for leave to appeal overruled, 47 Ohio St. 3d 
711 .. 548 N.E.2d 241 (1989). The appropriate intexpretation of the phrase "by rule" in RC. 
3719.44(K) is one that makes it consistent with that same language as construed in RC. 
3719.44(A). See, e.g., Rhodes v. Weldy, 46 Ohio St. 234, 234, 20 N.B. 461, 461 (1889) 
(syllabus, paragraph 2) ("[w]hei'e the same ... phrase is used more than once in the same act in 
relation to the same subject-matter and looking to the srune general purpose, if in one connection 
its meaning is clear and in another it is otherwise doubtful or obscure, it is in the latter case to 
receive the same construction as in the former, unless there is something in the connection in 
which it is employed, plainly ('.aIling for a different construction"). 

Your letter suggests that various individuals, including a state senator and a staff attorney 
for the Ohio Legislative Service Commission, would construe RC. 3719.44(K) to permit the 
exception of particular products upon compliance with rules establishing a procedure for making 
determinations, but without the adoption of rules naming the particular products. The summary 
prepared by the Ohio Legislative Service Commission supports such an interpretation by stating: 
"The Board [of Pharmacy] is required to make the determination in accordance with continuing 
law and rules adopted under the Administrative Procedure Act [R.C. Chapter 119]." Ohio 
Legislative Service Commission, Sub. H.B. 391 (Preliminary Summary), at 4 (July 22, 1994). 
For the reasons discussed above, however, such an intexpretation is not supported by the 
language of the statute and must be rejected. 

ConclUSion 

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised: 

1. 	 As used in RC. 3719.44(K), the phrase "by rule" means "through 
the adoption of a rule. " 

2. 	 Pursuant to R.C. 3719.44(K), the State Board of Pharmacy may 
except a drug product conlaining ephedrine from inclusion as a 
Schedule V controlled substance only by adopting, in accordance 
with R.C. Chapter 119, a rule that names the particular drug 
product that is granted the exception. 




