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OPINIONS 

1. TOWNSHIP TRUSTEES-VACATION PAY TO EM­
PIJOYEES-LEGAL HOLIDAYS-HOURLY OR PER DIEM 
PAY BASIS. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES - DEPUTY CLERK, APPOINT­
MENT ONLY IN ACCORD WITH 507.02 RC. 

3. TOWNSHIP TRUSTEES-REIMBURSEMENT FOR TRAVEL 
EXPENSES-PERSONAL AUTOS ON OFFICIAL BUSINESS. 

SYLLABUS: 

1. Township trustees may grant vacation ,pay to all employees of the township, 
but pay for legal holidays may not be grantetl to township employees. working on an 
hourly or per diem ·basis. 

2. Township trustees may appoint a deputy township clerk only if the township 
clerk's inability to perform the duties of the office is based on one or more of the 
reasons set forth in Section 507.02 of the Revised Code. 

3. Township trustees may be reimbursed for their necessary traveling expenses 
incurred iby them while using their personally owned automobiles on their official 
business. 



69 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, March 22, 1957 

Hon. George E. Schroeder, Prosecuting Attorney 

Putnam County, Ottawa, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion presents the following questions : 

1. May the township trustees pay vacation pay and holi­
day ,pay to its employees? 

2. May the •township trustees appoint a deputy clerk under 
Section 507.02 of the Revised Code of Ohio, where the clerk 
absents himself for several months at a time from the township, 
viz., a vacation in Florida, when there are checks that must be 
written by the clerk to pay regular township employees and to 
take care of other important matters ? 

3. Are township trustees allowed mileage for the use of 
their personal automobile when going for parts for township 
equipment when said trip is outside the ,township? 

Your first question was considered by my immediate predecessor in 

office in Opinion No. 6033, Opinions of the Attorney General for 1955, 

page 667, and I concur cin his reasoning and conclusions. The syllabus, 

insofar as it ,pertains to the question before us, is as follows: 

"2. In the absence of a statute granting specific sick leave, 
and vacation leave to township employees, the township trustees 
have implied authority in the exercise of a sound discretion to 
grant such employees reasonable periods of leave with pay, for 
such purposes. 

"3. In the absence of specific authority granted by statute, 
the trustees of a township may not grant .their employees working 
on an hourly or daily basis, pay for legal holidays on which no 
service is performed." 

You will note the distinction made between employees working on 

an hourly or daily basis and those on a full-time or salaried basis. Spe­

cifically, if the township has both full-time or salaried employees and 

hourly or ,per diem employees, vacation pay may be granted to all em­

ployees in both classifications, but pay for legal holidays may not be 

granted to those employees working on an hourly or per diem basis. 
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Section 507.02 of the Revised Code sets forth quite clearly the cir­

cumstances under which the township trustees may appoint a deputy 

township clerk. It provides that when a townshi,p clerk is unable to 

carry out the duties of his office as a result of illness, or because of his 

entry into the military service of the United States, or is otherwise 

incapacitated or disqualified, the township trustees shall appoint a deputy 

clerk who shall have full power to discharge the duties of the office. Sec­

tion 507.02 reads as follows : 

"When a township clerk is unable to carry out the duties of 
his office because of illness, because he has entered the military 
service of the United States, or because he is otherwise incapaci­
fated or disqualified, the board of township trustees shall appoint 
a deputy clerk, who sha:11 have full power to discharge ,the duties 
of such office. Such deputy clerk shall serve during the period 
of ,time the clerk is a!bsent or incapacitated, OT until a successor 
clerk is elected and qualified. Before entering on the discharge 
of his duties the deputy clerk shall give bond, for ,the faithful 
discharge of his duties, as required under section 507.03 of the 
Revised Code. The board shall, by resolution, adjust and de­
termine the compensation of the clerk and deputy clerk. The 
total compensation of both the clerk and any deputy clerk shall 
not exceed the sums fixed by section 507.09 of the Revised Code 
in any one year." 

Therefore, before the township trustees may appoint a deputy clerk 

to discharge the duties of the office during the clerk's absence, they must 

find the clerk's inability to perform the duties of the office is based on 

one OT more of the reasons as set out in Section 507.02 of the Revised 

Code. Mere absence alone would not, in my opinion, permit the invoking 

of the provisions of this section. 

Under circumstances provided by statute, absence can be considered 

a basis for declaring a township office vacant and in this connection, I 

direct your attention to Section 503.241 of the Revised Code which reads 

as follows: 

"Whenever any township officer ceases to reside in the 
township, OT is absent from the township for ninety consecutive 
clays, except in case of sickness or injury as provided in this 
section, his office shall be deemed vacant and the board of town­
ship trustees shall declare a vacancy to exist in such office. 

"Such vacancy shall be filled in the manner provided by 
section 503.24 of the Revised Code. \i\ henever any township 
officer is absent from the township because of sickness or injury, 
he shall cause to be filed with the board of tow

1

nship trustees a 
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physician's certificate of his sickness or injury. If such certifi­
cate is not filed with the board within ten days after the expira­
tion of the ninety consecutive days of absence from the township, 
his office shall be deemed vacant and the board of township trus­
tees shall declare a vacancy to exist in such office. 

"This section shall not apply to a township officer while in 
the active mili,tary service of the United States." 

Thus, under this statute if a township clerk absents himself for a 

period of 90 consecutive clays, except in case of sickness or injury as 

provided in this section, or is in the active military service of the United 

States, the board of township trustees must declare a vacancy in the office. 

Such a vacancy shall be filled in accordance with Section 503.24 of the 

Revised Code. 

Except for the section quoted, I find no statutes in Ohio which could 

cause the absence of a township officer from his office to result in a 

vacancy of ,that office. 

Non performance of the duties of the office, while not being sufficient 

ground for declaring the office vacant-State, ex rel. Clinger, v. White, 

143 0. S., 175-mig'ht conceivably be sufficient ground for removal under 

Section 3.07, et seq., Revised Code. Section 3.07 reads as follows: 

"Any person holding office in this state, or in any municipal 
conporation, county, or subdivision thereof, coming within the 
official classification in Section 38 of Article II, Ohio Constitu­
tion, who willfully and flagrantly exercises authority or power 
not authorized by law, refuses or willfully neglects to enforce 
the law or to perform any official duty imposed upon him by law, 
or is guilty of gross neglect of duty, gross immorality, drunken­
ness, misfeasance, malfeasance, or nonfeasance is guilty of mis­
concluot in office. Upon complaint and hearing in the manner 
,provided for in sections 3.07 to 3.10, inclusive, of the Revised 
Code, such person shall have judgment of forfeiture of said office 
with all its emoluments entered thereon against him, creating 
thereby in said office a vacancy to be filled as prescribed by law. 
The proceedings provided for in such sections are in addition to 
impeachment and other methods of removal authorized by law, 
and such sections do not divest the governor or any other au­
thority of the jurisdiction given in removal •proceedings." 

If the officer is removed under the above cited provisions, a vacancy 

exists and could be filled ptrrsuant to Section 503.24 of the Revised Code. 

There is no specific statutory authority for the payment from town­

ship funds of expenses necessarily incurred by township trustees in the 
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performance of their duties. Compensation of the township trustees is 

as set out in Section 505.24 of the Revised Code; however, my immediate 
predecessoT observed in Opinion No. 1869, Opinions of the Attorney 

General for 1952, .page 703, and I concur with him, that an allowance 
for reimbursement of expenses of traveling is not a part of ,the compen­

sation of an officer unless otherwise specifically provided. 

In Opinion No. 2170, Opinions of the Attorney General for 1930, 

page 1241, a similaT question was considered and particular attention 
should be ,given to the second and third syllabus of that opinion which 

read as follows : 

"2. In the absence of statutory or charter provision pro­
hibiting or limiting such action, a public officer or public employe 
may lawfully be reimbursed from pu,blic funds for traveling and 
other rpersonal expenses actually and necessarily incurred by him 
in the performance of a public duty in furtherance of a definite 
project or undertaking then under way or in immediate prospec­
tive contemplation, provided in the exercise of a sound and proper 
discretion, it appears that the incurring of said ex;penses is neces­
sary for the benefit of the political subdivision which the officer 
or employe serves, and in the performance of a duty enjoined or 
authorized by law. If by statute or charter provision such ex­
penses are limited the officer or employe may .be reimbursed 
within the limitations allowed by such law only. 

"3. Keeping in mind the rule of law stated in the second 
rbranch of this syllabus, the determination of the lawfulness of the 
allowance of traveling and other personal expenditures of a 
public officer or employe when in the performance of his public 
duties requires consideration of pertinent questions of fact, and 
is thereby reduced to a pure question of auditing." 

It was stated in the opinion that the holding of the above syllabus 
had been sustained by a large number of previous opinions. Most recently 
it was followed 1by my immediate pTedecessor in office in Opinion No. 690, 

Opinions of ,the Attorney General for 1951, page 405 and Opinion No. 
1869, Opinions of the Attorney General for 1952, page 703. 

I concur with the syllabus above quoted and feel that it is equally 
applicable to the question which you presented. ·whether such reim­
bursement shall be on a mileage or other basis is a matter for the township 

officials having final authority in this regard in their sound discretion, to 
determine. 
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In specific answer to your questions, it 1s my opinion, and you 

are accordingly advised, that : 

1. Township trustees may grant vacation ,pay to all employees of 

the township, but pay for legal holidays may not be granted to township 

employees working on an hourly or per diem basis. 

2. Township trustees may appoint a deputy ,township clerk only if 

the township clerk's inability to perform the duties of the office is based 

on one or more of the reasons set forth in Section 507.02 of the Revised 

Code. 

3. Township trustees may be reimbursed for their necessary travel­

ing expenses incurred by them while usmg their personally owned auto­

mobiles on their official business. 
Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




