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REGARDING THE FORM OF BALLOT TO BE USED THIS 
YEAR FOR THE RENEWAL OF SPECIAL LEVIES-REDUC­
TION OF LEVY--§§5713.11, 5705.25, R.C. 

SYLLABUS: 

·1. When the county auditor has reduced the rate of an additional levy pursuant 
to the provisions of Section 5713.11, Revised Code, he has in effect reduced the "levy" 
as that term is used in Section 5705.25, Revised Code. 

2. Where the rate of such a levy has been reduced from 3 mills to 2.6 mills pur­
suant to Section 5713.11, Revised Code, and it is proposed to "renew" the levy for 
another term at the original rate, the form of the ballot under Section 5705.25, Revised 
Code, should show that the levy will consist of a renewal of 2.6 mills and an increase 
of .4 mills, to constitute a tax not exceeding 3 mills. 
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601 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, August 25, 1960 

Hon. James H. DeWeese, Prosecuting Attorney 

Miami County, Troy, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have had a number of inquiries from various taxing au­
thorities in the county with respect to the form of ballot to be 
used this year for the renewal of special levies, and I would 
appreciate your opinion on the following : 

"In case a levy of 3 mills was voted in excess of the 10 
mill limitation in 1955 for a period of five years and in 
accordance with the provisions of R. C. 5713.11, said levy 
was subsequently reduced by the County Auditor to 2.6 mills 
due to increase in property valuation by reappraisement, 
and it is intended to submit to the voters this November 
the question of the extension of such levy at the same rate 
of 3 mills as authorized in 1955, should the ballot read that 
the new tax is 'a renewal of a tax-at a rate not exceeding 
3 mills,' or should the ballot read that the new tax is 'a 
renewal of 2.6 mills and an increase of .4 mills to constitute 
a tax-at a rate not exceeding 3 mills.' 

"I have not been able to find any former opm1on dealing 
directly with this question, although 1953 Opinion No. 3061 
would seem to indicate on page 459 that the levy would be a re­
newal of an existing levy rather than a renewal of an existing 
levy and an increase. Since it is necessary that the taxing author­
ities be advised in regard to this matter in time so that they can 
pass the necessary resolution and certify it to the Board of Elec­
tions by September 15th, I will appreciate an early reply to my 
inquiry." 

Section 5705.25, Revised Code, dealing with the submission of a 

proposal for an additional levy and with the form of the ballot provides 

in part as follows : 

"* * * 

"The form of the ballots cast as such election shall be : 

"'An additional tax for the benefit of (name of subdivi-
sion) ........................ for the purpose of (purpose 
stated in the resolution) ................ at a rate not ex-
ceeling . . . . . . . . . . mills for each one dollar of valuation, which 
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amounts to ( rate expressed in dollars and cents) ................. . 
for each one hundred dollars of valuation, for ............... . 
(life of indebtedness or number of years the levy is to run pur­
suant to the provisions of section 5705.19 of the Revised Code, 
or the amount of the increase which may be continued for an 
indefinite period of time pursuant to the provisions of section 
5705.192 (5705.19.2)) .' 

"* * * 

"If the levy submitted is a proposal to renew, increase, or 
decrease an existing levy, the form of the ballot specified in this 
section may be changed by substituting for the words 'An 
additional,' at the beginning of the form, the words 'A renwal 
of a,' in the case of a proposal to renew an existing levy in the 
same amount, the words 'A renewal of .......... mills and an 
increase of . . . . . . . . . . . . mills to constitute a,' in the case of an 
increase, or the words 'A renewal of part of an existing levy, 
being a reduction of .......... mills, to constitute a' in the case 
of a decrease in the proposed levy. 

"* * *" 

Section 5713.11, Revised Code, referred to in your request, reads 111 

part, as follows : 

"When the people of any taxing subdivision have voted addi­
tional levies for any purpose in the year of reassessment or any 
year prior thereto, or when the board of tax appeals of Ohio 
has increased the aggregate value of the real property in any 
taxing subdivision in any year under the provisions of sections 
5715.24 to 5715.26, inclusive, of the Revised Code, and said 
additional levies are effective in the year of reassessment or 
thereafter or when the valuation is increased by order of the 
board of tax appeals to be effective in any year, and the levies 
are to be calculated on a total valuation of property higher than 
that of the year before reassessment, or the year before the valua­
tion is increased by order of the board of tax appeals, the rate of 
said additional levy shall be reduced in the same proportion in 
which the total valuation of property in said taxing subdivision 
is increased by the reassessment or is increased by order of the 
board of tax appeals over the total valuation of the year preceding 
the reassessment or the order of the board of tax appeals. 

"* * *" 

As you note in your request, the language of Opinion No. 3061, 

Opinions of the Attorney Gen~ral for 1953, page 457, seems to indicate 

that the levy would be a renewal of an existing levy rather than a renewal 
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of an existing levy and an increase, it being stated at page 459 of said 

opinion: 

"We next come to the question of instances where the voters 
approve the renewal of existing levies, to which existing levies 
the provisions of Section 5548-2, General Code, had been appli­
cable. It is true that Section 5625-17, General Code, refers 
specifically to the 'renewal of an existing levy' but I do not 
regard this language to have the effect of constituting such re­
newed levy as a mere extension of the old. Having in mind the 
legislative scheme and purpose above indicated, it will be observed 
that when the voters are asked to approve the 'renewal of an 
existing levy' they then have constructive knowledge of the current 
property valuations, valuations which have been increased in prior 
years by way of reassessment, and by reason of such knowledge 
they can form an estimate of the approximate dollar amount 
which will be realized by the proposed renewal levy. Accordingly, 
a vote of approval on such issue clearly would be one in favor 
of the application of the full amount of the proposed rate to such 
current property valuations. * * *" 

(Former Section 5548-2, General Code, is now Section 5713.11, Revised 

Code; Former Section 5625-17, General Code, 1s now Section 5705.25, 

Revised Code.) 

The same Attorney General in Informal Opinion No. 292, Informal 

Opinions of the Attorney General for 1953, issued on August 25, 1953, 

appears to have adopted an opposite viewpoint when he stated: 

"It is my opinion that when the county auditor has reduced 
the rate of an additional levy pursuant to the provisions of Section 
5548-2, supra, he has in effect reduced the 'levy' as that term 
is used in Section 5625-17. From this it follows that the only 
levy actually being renewed is the existing rate of levy and if 
that rate is to be increased, the voter should be so informed by 
adopting that form of ballot which refers to a renewal of ....... . 
mills and an increase of ........ mills. 

"While this question is not entirely free from doubt, it seems 
to me that any doubt must be resolved in favor of fully informing 
the voter that a rate to become effective in the future will be 
higher than the additional levy currently being imposed." 

It will be noted, however, that in said Informal Opinion No. 292, the 

question concerned was similar to that here under consideration, and the 

Attorney General was dealing only with the proper form of the ballot 

and not with the effect of Section 5713.11, supra ( then Section 5548-2, 

General Code) on the "renewed" levy. 
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While, as my predecessor noted, the question might not be entirely 

free from doubt, I agree that any doubt should be resolved in favor of 

fully informing the voter of the effect of the proposed levy and conclude 

that in the instant case the ballot should read that the proposed levy is 

"a renewal of 2.6 mills and an increase of .4 mills to constitute a tax not 

exceeding 3 mills." 

In further support of my position in this question is the fact that such 

interpretation has been followed in Ohio over the years and is the 

settled policy of the state in this regard. On this point it is stated in 37 

Ohio Jurisprudence, Section 372, page 679: 

"* * * Technical rules of construction should not, it has 
been declared, be permitted to overthrow the manifest and settled 
policy of the state. Hence, a construction which is contrary to the 
previously established public policy should be avoided. If a statute 
may be construed in two ways, one in accord with the public 
policy of the state and the other in conflict therewith, the former 
construction is favored. * * *" 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. When the county auditor has reduced the rate of an additional 

levy pursuant to the provisions of Section 5713.11, Revised Code, he has 

in effect reduced the "levy" as that term is used in Section 5705.25, 

Revised Code. 

2. Where the rate of such a levy has been reduced from 3 mills to 

2.6 mills pursuant to Section 5713.11, Revised Code, and it is proposed to 

"renew" the levy for another term at the original rate, the form of the 

ballot under Section 5705.25, Revised Code, should show that the levy 

will consist of a renewal of 2.6 mills and an increase of .4 mills, to con­

stitute a tax not exceeding 3 mills. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




