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DISCHARGE-TRANSFER-DEP'T OF DEFENSE FORM No. 
214 ENTITLED TO RECORD UNDER §317.24 RC. 

SYLLABUS: 

Department of Defense Form 214, Armed Forces of the United States Report of 
Transfer or Dis,charge, is an instrument of discharge from the Armed Forces entitled 
to record under the provisions of Section 3117.24, Revised Code. 

606 
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Columbus, Ohio, June 6, 1957 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion on the 

following question : 

"Is Department of Defense Form 214 Armed Forces of the 
United States Report of Transfer or Discharge an instrument 
enti,t•led ·to be recorded under tihe provisions of Section 317.24, 
Revised Code?" 

Section 317.24, Revised Code, provides: 

"Upon request of any discharged member of the armed forces 
and presentation of his discharge, the county recorder shall 
record such discharge in a book to be furnished by the board of 
county commissioners for thait purpose. There shall be no fee for 
such recording. Such record, or a certified copy thereof, shall 
be received in evidence in a:H cases where the original discharge 
would be received." 

Procedural Directive, Armed Forces of the United States Report of 

Transfer or Discharge-DD Form 214, Third Edition, Change Sheet No. 

3, August 29, 1956, provides. in pertinent part, as follows: 

"1. Authorization : 
By the Department of Defense January 1, 1950, revised 
July 1, 1952, and November 1, 1955, ,to rearrange the 
record content and change the title of the form. 

"2. Purpose: 
To enable the Di-rector of Selective Sen•ice to give 
debit to States and subdivisions thereof for their resi­
dents who are separated from active du,ty ( other than 
active duty for training under the Reserve Forces Act 
of 1955) in the Armed Forces of the United States, to 
enable local boards properly to classify registrants on 
the basis of their aotive military service, and to advise 
the person being separated and interested F!!deral agen­
cies of the pertinent details of the active duty of the 
individual concerned. 
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"4. Distribution: 
The copy of the form for the Selective Service System 
is forwarded directly to the State Director of Selective 
Service having jurisdiction over the person's local board 
or home of record at time of entry into active service, 
in that order. The State Director records the receipt 
of the forms for quota and call purposes, and forwards 
rthem to the appropriate local boards within his jurisdic­
tion. Reports of Transfer or Discharge for registrants 
are filed in their cover sheets after the dates of sepa­
ration from active duty have been posted in the appro­
priate column of the Classification Record ( SSS Form 
No. 102). A separate alphabetical file is maintained 
for DD Forms 214 for nonregistrants." 

(Emphasis added.) 

Your communication calls my attention to Opinion No. 559, Opinions 

of the Attorney General for 1945, p. 715. The syllabus provides as follows: 

"Any instrument accompanying the discharge of a member 
of the armed forces which purports rto contain infonnation as 
to length or character of his service or the circumstances of his 
discharge, and which is aut'henticated by the signature of a mili-
tary officer, should be recorded as a ,hart of the discharge under 
the provisions of Section 2770 of the General Code. Opinion No. 
514, dated October 20, 1945 modified. See Opinions Attorney 
General 1945, page 661." (Emphasis added.) 

Army Regulation 635-200, Change Sheet 4, 25 February 1957, pro-
vides in pe,rtinent part : 

"Personnel Separations, General Provision for Discharge and 
Release. 

"6. Armed Forces of the United States Report of Transfer or 
Discharge (DD Form 214) (a) individuals who are 
discharged or released from actiz,e duty will. in addition 
to a discharge certificate vr a certificate of serz:ia as 
provided in paragraphs 4 and 5, be furnished a factual 
record of miEtary service rendered, the character and 
duration thereof, and the type of separation on DD 
Form 214, except that enlisted members of ,the reserve 
components ordered to active ,duty for a period of 90 
clays or less, will not be furnished a DD Form 214. 
* * *" (Emphasis added.) 

Since DD Form 214 contains information as to the length and char­

acter of service and the circumstances of discharge or release from active 
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duty authenticated by the signature of a military officer, if accompanied 

by an instrument of discharge severing all relations with military service, 

it is entitled to record in conformity with the 1945 opinion, supra. 

The question ·remains as to whether or nor!: DD Form 214 presented 

without another document is entitled to record. 

In the opinion of my predecessor, Opinion No. 514, Opinions of the 

Attorney General for 1945, p. 661, the first ,paragraph of the syllabus 

reads as follows : 

"Any instrument issued by the military authorities to a 
member of the armed forces which purports to evidence his 
discharge, dismissal or separntion from service is entitled to 
record under the provisions of Section 2770, General Code." 

It is noted that DD Form 214 is given upon discharge from activt 

duty and sets out a factual record of a person's active service. The 

crucial consideration involved in securing Veteran's Benefits under our 

laws is active mi.Ji.tary service. Veteran's Administration Manual M3-2, 

for Contact Representatives, raises this question: 

"\iVhat is the meaning of Honorable Discharge? Answer, in 
general. 'Honorable Discharge' indicates separation from active 
du.ty in any branch of the Armed Forces under honorable or 
satisfactory conditions." (Emphasis added.) 

In Opinion No. 6951, Opinions of the Attorney General for 1944, 

p. 306, the pt'oblem was discussed with reference to members of the 

armed forces who had satisfactorily completed the required period of 

active service in .the Army of the United States and were given what is 

called a certificate of service, the servicemen being then transferred to a 

reserve component. The question raised -was whether this certificate of 

service was equivalent to an honorable discharge so as to entitle a soldier 

having received such certificate to relief under the Soldiers' Relief Statutes, 

Section 2930, et seq., General Code. 

That opinion set out the following Army Regulatioi1s: 

"vV. D., A.G.O. Form No. 280-Certificate of Service. 
Fom1 No. 280 'will be issued to eo.ch Reserve Officer and Re­
serve nurse; commissioned officer, warrant officer, and enlisted 
man of :the National Guard of the United States; member of the 
Enlisted Reserve Corps and of the Regular Army Reserve; and 
trainee inducted under the Selective Training and Service Act 
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of 1940, who satisfactori,ly completes the required period of active 
military •service in the Army of the United States or who 1s 
honorably sepa:rated from the military service or honorably 
relieved from active Federal service prior to the completion of 
the required period of service, except that in all cases when a 
W. D., A.G.O. Form No. 55 (Honorable Discharge Certificate) 
is furnished, a W. D., A.G.O. Fonn No. 280 will not be pre­
pared. * * *' " 

The opinion held that such certificate of service was equivalent to 

an honorable discharge, for the purpose of the Soldiers' Relief Law. 

There is no doubt that DD Form 214 -indicates the character and 

completion of active military service, even though the individual con­

cerned faces the possibility af a rec.all ter active service. 

The question of the nature and effect of a "certificate of service" 

was discussed in Opinion No. 571, Opinions of the Attorney General for 

1945, p. 721. The question rai,sed was as follows: 

" ( 5) If a member of the 'armed forces' is transferred to 
the reserve anned forces of the United States and does not 
receive a certificate of honorable clisoharge, may the Retirement 
Board grant mifoary service credit under the orovisions of Sec­
tion 7896-la in the absence of such discharge? If so, what date 
should be accepted in evaluating such service in lieu of the elate 
of discharge?" 

The fifth paragraph of the syllabus reads as follows: 

"For the purpose of Section 7896- la, General Code, <'. 'cer-· 
tificate of service' whereby a member of the military forces is 
released from active service and is trans.f erred to the army or 
naval reserve, is equivalent to an honorable discharge." 

(Emphasis added.) 

It is my opinion that in ena:oting Section 317.24, Revised Code, the 

legislature intended that a member of the armed forces released from 

active duty be afforded a means of preserving a record of his military 

service so that he could produce evidence of the fact that such a record 

existed ,in the event of loss of the original. The record most important 

for preservation is one which gives. data regarding active service, since 

the length and charaoter of active service is the crucial consideration in 

detennining whether a person is entitled to Veteran's benefits under our 

laws. DD Form 214 contains such information and its recording is, 



196 OPINIONS 

therefore, of manifest importance. In many cases this is the only instru­

ment which provides such information with respect to type of transfer 

or discharge, character of service, length of service, selective service 

board, enlistment data, home of record at time of entry into active service, 

decorations, allotments, and the authentication, that a person being trans­

ferred from active to reserve duty receives. 

The statute providing that disoharges were to be recorded without 

fee was originally enacted March 23, 1865 (62 Ohio Laws, 59). Since 

that date the armed forces have used many different instruments of dis­

charge. It appears that these various instruments have been used because 

of the differing circumstances surrounding a particular release. The 

military has had to alter these instruments to reflect a conformity with 

the federal laws relating to a continuing military obligation following 

release from active service. 

For those reasons, you are advised that it is my opinion that Depart­

ment of Defense Form 214, Armed Forces of the United States Report 

of Transfer or Discharge, is an instrument of discharge from the Armed 

Forces entitled to record under the provisions of Section 317.24, Revised 

Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




