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OPINION NO. 74-073 

Syllabus~ 
l. A county may grant to groups listed in R.C. 307.09 the 

right to dig in county-owned real estate and may charge a fee 
for that privilege. 

2. To the extent that R.C. 4931.03 and 4933.14 authorizes 
telegraph, telephone and electric light and power companies to 
construct lines and fixtures beneath highways outside the limits 
of a municipal corporation, such companies are exempt from all 
permit fees except those charges necessary to cover the coat of 
enforcing the county's regulations under R.c. 4931.03. 

To: Joseph Loha, Jefferson County Pros. Atty., Steubenville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 30, 1~74 

I have your request for my opinion regarding permit fees 
for excavation in county owned property and county highways and 
right-of-ways for burying cables, pipes and other facilities. 
Your question reads in part as follows: 

"May a Board of County Commissioners, hy 

resolution, charge a fee for the privilege of 

digging in County-owned real estate, roads or 

right-of-ways to persona, firms or corporations 

wishing to place their facil1ties in above­

deacribed property interests? 


"If your answer to the above question is in 

the affirmative, please advise if public utilities 

such as telegraph, telephone and electric light and 

power companies are exempt from such digging permit 

fees under Section 4931.03 and 4933.14 Ohio Revised 

Code." 


R.C, 307.09 enumerates the expressed powers that the county 
commissioners have over county owned real estate. It grants the 
commissioners power, subject to specified restrictions, to sell 
or lease county real estate not needed for public use. In 
addition, R.C. 307.09 gives county commissioners the power to 
grant leases, rights, or easements to certain listed organizations 
"upon such tenns * * * as the board deems for the best interests · 
of the public." 

R.C. 307.10 then provides the procedure for granting such 
a right or easement. It states in pertinent part that: 

"Such board, by resolution adopted by a 

majority of the board, may grant leases, rights, 

or easements to municipal corporations and other 

governmental subdivisions or to privately owned 

electric light and power companies or natural 

gas companies or telephone or telegraph companies 

for purposes of rendering their several public 

utilities services in accordance with such section 

without advertising for bids. When such grant 

of lease, right, or easement is authorized, a deed 

or other proper instrument therefor shall be 

executed by the board." 
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Thus, a board of county comissioners may by resolution grant a 
governmental subdivision or one of the listed public utilities 
the right to dig in county real estate and may, pursuant to 
R,C, 307.09, determine an amount to be charged for such privilege, 

However, if a firm or corporation requesting to dig in 
county-owned real estate is not one of those listed in R,C, 307.09, 
then the commissioners may not accede to such a request even 
though that organization is willing to pay a charge or fee for 
the privilege. A county, as an agent of the state, is a creature 
of statute, and has only those powers expressly provided or 
necessarily implied by statute. State, ex rel. Stanton v. Andrews 
et al., 105 Ohio St. 489, 494 (1922); State, ex rel, Clarke v. 
Cook, 103 Ohio St, 465 (1921); Board of Count* Conunlssloners 
oTP"orta~e Count! v. Gates, 83 Ohio St, 19, 3 (l9l0); Opinion
No, 74-0 4, Opin ons o!"'tlle Attorney General for 1974; Opinion No. 
73-103, Opinions of the Attorney General for 1973, In this case 
a county has only been empowered to grant rights and easements 
to specifically enumerated groups. Therefore, there is no 
authority under R,C, 307.09, et seq,, to grant rights or easements 
to groups not included within those provisions. Such an interpre­
tation would be consistent with the well established maxim 
ehlressio unius est exclusio alterius, that is, the mention of one 
t ng implies the exclusion of another. State, ex rel, Boda 
v. Brown, 157 Ohio St. 368, 372 (1952); State, ex rel. Alden E. 
Sti!ionand Associat~s, .!!~· v. ~~1uson, 154 Ohio St. 139 (1§50). 

Your second question is whether public utilities, such as 
telegraph, telephone and electric light and power companies would 
be exempt from digging permit fees by virtue of R,C, 4931,03 and 
R.C. 4933.14, 

R.c. 4931,03 reads: 

"A telegraph company may, subject to such 

reasonable regulations as the board of county 

commissioners prescribes, construct telegraph 

lines, and fixtures necessary for containing and 

protecting them, beneath the surface of any pub­

lic highway outside the limits of a municipal 

corporation, but shall not incommode the public 

in the use of such highway." 


The rights granted to telegraph companies by the above Section are 
extended to telephone companies and electric light and power 
companies by R.C. 4931,11 and R.C. 4933.14 respectively. Likewise 
all three types of utilities may pursuant to R.C. 4931.01, along 
with R.C. 4931,11 and 4933.14, construct lines and supporting 
fixtures upon and along public roads and highways provided they 
do not incommode the public in the use of ine roads and highways. 
These utilities then derive their right to install lines and 
fixtures from the state pursuant to various provisions in R.C. 
Chapter 4931. and R.c. Chapter 4933. 

It should be noted that R.C. 4931,03 applies to the installation 
of underground lines and fixtures only along public highways out­
side the limits of a municipal corporation. Within municipal 
corporations R.C. 4931.20 and R.C. 4931.24 apply to require the 
consent of the municipal corporation prior to the construction 
of any underground lines or fixtures. R.C, 4931,08 provides that 
a municipal corporation and a telegraph company agree on the 
mode of use of land appropriated for use by the company, but 
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denies a municipal corporation the right to demand or receive 
compensation for the use of a street, alley or public way, beyond 
what is necessary to restore the pavement to its former state of 
usefulness. However, R.c. 4931.20, which deals with underground 
lines and fixtures within a municipality contains no such provision. 

In contrast a public utility need not obtain thP. consent of 
county commissioners before they may install facilities outside 
municipal corporations pursuant to R,C, 4931.01 and H.r. '1931.03. 
With respect to underground lines and fixtures R.C. 4931,03 merely 
provides that the authority of a telegraph company is II subject to 
such reasonable regulations as the hoard of county commissioners 
prescribes. 11 

Thus the sole power that county commissioners have over the 
aforementioned public utilities is the power to provide reasonable 
regulations as to the placing of the underground facilities. 
Because the General Assembly has granted telegraph and telephone 
companies, as well as electric light and power companies, the right 
to install lines and fixtures along and beneath county highways 
without the consent of counties, the commissioners may not promul­
gate regulations that demand compensation for the use of the 
county highways. 

On this point I would refer you to Zanesville v. Zanesville 
Telegraph and Tele~hone Co., 64 Ohio St. 667 (1901), In which 
the court diecusse the nature of the right granted by Revised 
Statutes 3461-1 (R.C, 4931.01) and a municipality's interest in 
"the mode of use" of such right under Revised Statutes 3461 
(R.C. 4931.08). The Court said at p. 81: 

"* * * That right, as has been seen, is 

granted to the company directly by the legislature, 

and it is not made to depend upon any consent or 

agreement on the part of the municipality, It is 

only the mode of such use that becomes the subject 

of agreement or judicial determination. The power 

of eminent domain residing in the state, it has 

been held, under our present constitution, is 

committed to the control of the general assembly 

by the grant of legislative power, and it may be 

exercised by that body directly, or by agencies 

like private corporations, in such manner, under 

such conditions, and through such tribunals having

capacity to receive the jurisdiction, as may be, 

by legislative enactment provided; subject, however, 

to the constitutional requirement that the property 

taken be for a public use, and to the constitutional 

guaranty of compensation for private property so 

taken. A municipal corporation, though holding the 

fee in its streets, has no private proprietary right 

or interest in them which entitles it to compensation, 

under the constitution, when th~y are subjected to an 

authorized additional burden of a public nature. 

Lewis on Eminent Domain, Section 119, * * *" 


This rationale appears equally applicable to a county's authority 
under R,C, 4931.03. That is, the county's power to promulgate 
regulations is limited to regulations reasonably designed to insure 
that the lines shall not be constructed so as to incommode the public 
in the use of the roads. As such the county would have no author!ty 
to require compensation or consideration for the privilege of digging 
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along the roads, where that right has already been granted by the 
General Assembly pursuant to R.C. 4931.01 and R,C, 4931.03. 

However, it does appear that the county commissioners would 
have implied authority to charge fees to cover coats incident to 
the implementation of regulations under R.C. 4931.03. Specifically 
they could charge fees necessary to cover the cost of inspection 
designed to insure compliance with theae regulations. 

In a somewhat analogous situation my predecessor held in 
Opinion No. 7442, Opinions of the Attorney General for 1956, 
page 833, that under R.C. 307.37, which authorized the adoption 
of building regulations in unincorporated areas of a county, the 
commissioners could require the payment of a fee in an amount 
reasonably designed to cover the cost of inspection by a county 
building inspector pursuant to R.C. 307.38. While there was no 
specific provision for such fees he reasoned that the power to 
charge necessary fees was implied by the power to regulate and 
inspect. This basic rationale of implied authority has been 
subsequently reaffirmed in Opinion No. 1462, Opinions of the 
Attorney General for 1960, page 398; Opinion No, 2955, Opinions of 
the Attorney General for 1962, page 288; Opinion No. 73-116, 
Opinions of the Attorney General for 1973, and Opinion No. 74-023, 
Opinions of the Attorney General for 1974. See also Prudential 
Co-Operative Realt! Compan! v. Youngstown, 118 Ohio St. 204 {l928),
and Opinion No. 71 1, Opin one of the Attorney General for 1956, page 
667, on which my predecessor relied in Opinion No. 7442, supra. 

There is some uncertainty as to the applicability of this 
rule to various governmental boards and agencies, and the courts 
have on occasion ruled that a particular board had no implied 
authority under its regulatory power to require the payment of a 
fee to cover the cost of inspections. See Coo1erative Pure Milk 
Assn. v. P.oard of Health, 20 Ohio App. 2d 109 1969), and Brunner 
v. Rhodes, 95 Ohio App. 259 (1953). 

However, in the Coo1erative Pure Milk Assn. case sufira, 
the court at p. 113 ininding against such implied aut ority 
appeared to limit its holding to the facts at hand, while 
acknowledging the "undeniable cogency" of the "generally recognized 
rule", applied earlier in Prudential Co-Operative Realty v. 
Youngstown, supra, that the right to impose regulations on 
an enterprise carries with it a right to impose a reasonable 
fee to cover the cost of enforcement. 

Therefore, in the absence of determinative case authority on 
the situation in question, I am inclined to follow the rationale 
of my predecessor in Opinion No. 7442, supra, in concluding that 
a board of county commissioners may charge a reasonable fee to 
cover the cost of inspections necessary to implement regulations 
promulgated pursuant to R.C. 4931.03. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that 

1. A county may grant to groups listed in R.C. 307.09 the 
right to dig in county-owned real estate and may charge a fee for 
that privilege. 

2. To the extent that R,C. 4931.03 and 4933.14 authorizes 
telegraph, telephone and electric light and power companies to 
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con•truct lines and fixtures beneath highways outside the limits 
of a municipal corporation, such companies are exempt from all 
permit fees except tho•e charges nece••ary to cover the cost of 
enforcing the county's regulations under R.c. 4931.03. 




