
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1972 Op. Att’y Gen. No. 72-030 was overruled in part  
by 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-095. 
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OPINION NO. 72-030 

Syllabus: 

1:Jhen the juvenile division of t:1e coT'lmon pleas court places 
a child in the temporary custody of a county children services 
board and that board places the child in a foster home located 
in a school district other than that in which the child's narents 
reside, the school district in ,,;hich the parents reside is- not 
obli~ated to pay tuition to the school district in which the 
foster home is located and in which the child attends school. 
(Opinion ilo. 66-077, Opinions of the Attorney Ceneral for 1966, 
overruled to the extent indicated.) 

To: John E. Moyer, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 14, 1972 

Your request for my opinion poses the followino; questions: 

"l. '/here the Juvenile Division of the Com-
1:ion Pleas Court places a child in the tem!)orary 
~ustody of the County Children Services Board 
and that board places the child in a foster hoMe 
located in a school district other than where 
the child's parents reside, is the school dis­
trict in which the parents reside obli~ated to 
pay tuition to the school district in ~hich the 
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fo~ter ho~e is located and in which the child 
attends school? 

"2. If the a~ewer to the precedin~ nues­
tion i~ in the affirnative, does the obii~ation 
to pay tuition for such child shift to a third 
sc~ool district if and Nhen the narents subse­
aucntlv take up actual residence in such dis­
trict?;' 

The powers and the duties of a countv children services board, 
1,/ith re::;pect to children committed to its custody by a juvenile 
court, appear in Section 5153.16, Revised Code, which provides in 
pertinent part as follows: 

"The county children services board shall, 
subject to the rules, re~ulations, and standards 
of the departoent of public welfare, have the 
followin~ po~ers and duties on behalf of children 
in the count, deemed by the board or denartment 
to be in need of public care or protective serv­
ices: 

l1 * * * * * 

"(C) To accept custody of children cormnitted 
to the board by a court exercisincr juvenile juris­
diction; 

"* * * * * * * * * 

"(H) To find foster ho~es, within or outside 
the county, for the care of children,***; 

* * * * * *." 
The ri~ht to receive a free public school education is, of 

course, guaranteed to children who attend such a oublic school 
within the school district in i1hich they reside, - There is, how­
ever, a special provision as to those inmates of a county children's 
home who resided in another school district at the time of place­
ment in such home, Althou~h they may attend school within the dis­
trict in which the home is located, tuition must be paid by the 
district in which they resided prior to placement. Section 3313,64, 
Revised Code, provides in pertinent part as follows: 

"The schools of each city, exempted vil­
la~e, or local school district shall be free 
to all school residents between six and 
twenty-one years of age, * * *, School resi­
dents shall be all youth who are, children or 
~ of actual residents of' the school dis­
trict, District of school residence shall be 
theschool district in which a school resi­
dent is entitled to attend school free. In­
mates of the proper a~e of county, semipublic, 
and district children's hones shall be ad­
mitted after the manner described in section 
3313,65 of the Pevised Code, * * * 
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"*!I* A child who is an inmate of a 
county, semipublic, or district children's 
ho"le and vho at the time of placement in such home 
was a school resident of the district in which such 
home is located shall be entitled to an education 
at the expense of such school district; any other 
inmate of such home shall be educated at the expense 
ci±' tne school district in which he was a school 
res~dent at the time of placement. ~he district 
of school residence shall uay tuition**"•" 

(E~phasis added.) 

In nunerous instances ~Y predecessors have ~iven the lan~ua~e 
of the above Section, "wards of actual residents of the school dis­
trict", a liberal interpretation so as to include the children of 
foster parents, and have concluded that such wards are entitled to 
a free public school education in the district in which the foster 
hone is situated, even thou~h the natural parents reside in another 
districti In Opinion ~o. 1581, O"inions of th~ tttornev 0eneral 
for 1960, one of my p;redecessors, after 11 rev1.e1•1 of several nrevi6us 
ovinions, sa1.d~. · 

"In li~ht of these previous opinions of 
the Attorney General, I conclude that the teI'!'l 
'ward' as used in Section 3313.64, should be 
~iven a liberal construction to effectuate the 
public policy of this state in providin~ a free 
education for all its children. It aprears,
therefore, that a child \·1ho has beer: CO:"l"li ttecJ. 
to a state institution for the feeble minaed 
is the ward as that term is used in Section 
3313.64, Revised Code, of the superintendent 
of the state institution or of his foster 
parents if the child has been placed in the 
custody of a foster home by the Department of 
llenta_l Hygiene and Correction. This entitles 
such child to a free education in the school 
district in which the state institution or the 
foster hone is located." 

See also Opinion No. 1140, Opinions of the Attorney General 
for 1918; Opinion No. 106, Opinions of the Attorney General for 1927; 
Opinion ilo. 130, Opinions of the Attorney General for 1929; Opin-
ion No. 3594, Opinions of the Attorney General for 1931; Opinion 
No. 4864, Opinions of the Attorney General for 1932; Opinion No. 
2045, Opinions of the Attorney General for 1933; Opinion !lo. 3353, 
Opinions of the Attorney General for 1941; Opinion No. 2656, Opin­
ions of the Attorney General for 1953; Opinion No. 2044, Opinions 
of the Attorney General for 1961; Opinion No. 545, Opinions of 
the Attorney General for 1963. The ~eneral effect of all those 
Opinions is that when a child re·sides permanently with an actual 
resident of a school district ~ho stands in loco parentis, the chil~ 
may attend the public schools of such district without the 
paynent of tuition, even thou~h his actual parents reside in some 
other school district. This is consistent with my statement in a 
recent Opinion: "The residence of the parent with who~ the child 
resides will determine the child's 'sc~ool residence'"· (Emphasis 
added.) Opinion No. 71-022, Opinions of the Attorney General for 
1;171. 

Your letter calls attention to Oninion ;10. 2044, supra. That 
Opinion is concerned with the speciai provision of Section 3313.64, 
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supra, under Nhich tuition must be paid by the district of ;1rior 
school residence for inmates of a county children's home vrho now 
attend school in the district in which the home is located, The 
Opinion holds that when such inmates are transferred to foster 
homes, tuition must still be paid by the school district in which 
they resided prior to placement in the county home. While I have 
considerable doubt as to the soundness of that holdin~, limited 
as it is to inmates of county children's homes, the issue is not 
really presented in your case since it appears that the children 
involved here were never in~ates of such a home. 

~ou refer also to OpiniQn No. 66-077, Opinions of the Attornev 
General for 1966, and you ask that its holding be reconsidered. I 
agree with your conclusion that that Opinion "isread the narrow 
holding of Opinion ;~o. 2044, supra. In Opinion :Jo, 66-077, supra, 
my predecessor tool< the position that t:1e district of the child's 
prior school residence must all-rays pay tuition to the district in 
which he now resides in a foster home and attends school, even 
though he was never an im'1ate of a county children's hone. 

In vie,,1 of the foregoin~, an answer to your second question 
is unnecessary. 

In specific answer to your first question it is my opinion, 
and you are so advised, that when the juvenile division of the 
common pleas court places a child in the temporary custody of a 
county children services board and that board places the child in 
a foster hone located in a school district other than that in which 
the child's parents reside, the school district in which the parents 
reside is not obligated to pay tuition to t~e school district in 
which the foster home is located and in which the child attends 
school. (Opinion No. 66-077, Opinions of the Attorney General 
for 1966, overruled to the extent indicated.) 
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