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OPINION 65-30 

Syllabus: 

1. A local board of education may enter into a one year 
lease of musical instruments with an option to renew for 
additional one year periods. 

2. An agreement denominated a "lease"a which provides
that upon payment of five "rental" payments title to musical 
instruments will pass to the board of education~ is in effec~ 
an installment purchase and beyond the authority of the 
board of education to enter. 

To: Thomas L. Tribbie, Guernsey County Pros. Atty., Cambridge, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 2, 1965 

I have your request for my opinion wherein you pose the 
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following questions: 

111. Can a local school board enter 
into a.one year lease of musical instru­
ments with an option to renew for aQdi­
tional one year periods? 

11 2. Does the fact that title to the 
musical instruments passes to the board 
of education after five 'rental' payments
have been made and thus becoming in effect 
an installment sale alter the logality of 
the transaction? 

"3. Is the board of education required 
to state in its advertisement for bids that 
proposals for a lease arrangement as well as 
a cash sale would be entertained?" 

A local board ot education may, pursuant to its statutory 
power to manage and control the public schools in its district, 
purchase or obtain the necessary textbooks 8.11d such supplies and 
equipment as are necessary to operate the publ!c school system 
in its district, 48 Ohio Jur. 2d., Schoola~ Section 179, page
624. This power is subject, however, to the well-established 
rule that boards of education, being creatures of statute, have 
only such powers as are expressly granted by law or necessarily
implied to carry out the express grants of power and the obliga­
tions imposed by law. Verberg v. Board of Education, 135 Ohio 
St., 246; 48 Ohio Jur. ~a., Schools, Section 78, page 481. 

There is no question that a local board of education 
may provide, by the expenditure of school funds, musical instru-­
ments. Section 5313.53, Revised Code, provides in part that 
boards of education, including local boards " •••may pay from 
the public school funds, as othe~ school expenses are paid, 
the expenses ••• of directing, supervising, and coaching the 
pupil-activity programs in music ... 11 • In Opinion No. 1495, 
Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. I, page 216, 
it was noted that " ... the power to prescribe a course of study 
in instr'.lillental music carries with it the power to provide the 
means to carry the power into effect." 

In Opinion No. 3293, Opinions of the Attorney General for 
1948, page 279, it was noted, at pages 282-283, that musical 
instruments were included in the term "apparatus" as it appeared 
in Section 4834-10, General Code (npw Section 3313.37, Revised 
Code). Section 3313.37, Revised Coue, provides in pertinent 
part as follows: 

"The board of education of any school 
district, except a county school district, 
may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease 

sites therefor, or rights of way thereto, 
or purchase or lease real estate to be used 
as playgrounds for children or rent suitable 
schoolrooms, either within or without the 
district, and provide the necessary apparatus
and make all other necessary provisions for the 
schools under its control. 

(Emphasis added) 
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In Opinion No. 1304, Opinions of the Attorney General for 
1960, page 305, a question was raised as to whether "apparatus" 
might be acquired by rental. In answering the question, the then 
Attorney General made the following statements: 

"It may be seen that a board of education 
is authorized under the terms of this section 
to 'provide the necessary -apparatus' for the 
operation of the schools under its control. 
While no particularized method for acquiring 
such necessary apparatus has been set forth 
in this section, it appears to be the obvious 
intent of the General Assembly to leave such 
methods to the discretion of tre particular 
board of education. ***Such apparatus 
could then be acquired.by a board of education 
by outright purchase or by leasing such equip­
ment over a given period of time. Which method 
is more desirable is a question to be left to 
the local board of education for decision." 

(Id., at pages 306-307) 

As was noted in Opinion No. 1304, supra, at pages 307-308, such 
an arrangement as you have proposed requires that the appropriate 
fiscal officer provide a certificate of the availability of 
funds, pursuant to the following provision of Section 5705.41, 
Revised Code: 

"No subdivision or trucing unit shall: 

"* * * 
"MaKe any contract or give any order ir,volving 

the expenditure of money unless there is at-ta·~hed 
thereto a certificate of the fiscal offi~er of the 
subdivision that the amount reQuired to meet the 
same, or in the case of a continuing contract to be 
performed in whole, or in part; in an ensuing fiscal 
year, the amount required to meet the srur>e in the 
fiscal year in which the contract is made ha.s been 
lawfully appropriated for such purpose and is in the 
treasury or in process of coilection to the credit of 
an aporopriate fund free from any previous encumbrances.
* * *Tr 

Since the proposed contractual arrangement is to be on a year 
to year basis, it will, in effect, be a new contract each year 
and not a "continuing contract • 11 The certificate of availability 
of funds need be made each year as to the amount of the rental 
for that year only. 

A continuing contract is a present agreement intended to 
cover or apply to successive similar obligations, the payment 
to be made upon the performance of each successive obligation. 
An installment contract, on the other hand, is an agreement 
for present perfo:rma.nce with payment to be made in the future 
at designated times. Because title to the instruments would 
vest in the school after a period of time, it is in legal effect 
a present agreement with successive future payments. 

As I have noted above, Opinion No. 3293, Opinions of the 
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Attorney General for 1948, page 279, 282-283, held that musical 
instruments are included in the general term 11 apparatus 11 as it 
appears in what is now Section 3313.37, Revised Code. In Opinion

No. 2820, Opinions of the Attorney General for 1958, page 597, a 
question similar to your second question was propounded to me. 
The particular question in Opinion No. 2820, supra, was whether 
a local board could purchase a heating plant for a school pur­
suant to Section 3313.37, Revised Code, by a "lease-purchase" agree­
ment. In the course of the Opinion, at page 599, I made the fol­
lowing statement: 

"In my examination of the authorities, I have 
been unable to find any extension to a board of 
education of any power, either expressed or im­
plied, to acquire property of any description in 
pursuance of an agreement to pay for it on the in­
stallment plan; the single exception is the au­
thority given by Section 3327.08, Revised Code, 
to purchase school buses in that manner. 

11 Since Section 3327.08, Revised Code, is the 
only instance in the law of Ohio where a board 
of education is expressly granted the authority 
to enter into an installment purchase agreement,
it can be concluded, that it was not the legis­
lative intent to confer such power by implication
in statutes which in general terms authorize the 
purchase of other property. 

"Under the principle of the Clark case, 46p)a,
(State, ex rel. Clark v. Coale, 103 Ohio St., 5 
even if no other limitation upon the contractual 
relationship existed, it is clear that in the ab­
sence of statutory authority, a board of education 
does not possess such powers as to purchase a heating 
system pursuant to the provisions of Section 3313.37, 
supra, on an installment plan. The same ~esult has 
beenmached in Opinion No. 1604, 6pinions of the 
Attorney General for 1958 p. 22; Opinion No. 398, 
Opinions of the Attorney General for 1957, p.118,
Opinion No. 143, Opinions of the Attorney General 
for 1945 p. 110; Opinion No. 1267, Opinions of the 
Attorney General for 1939 p. 1567. 11 

I note that since I rendered Opinion No. 2820, supra, there 
has been an anendment of Section 3313.37, supr~. The amendment 
does not, however, change the application of that Section to 
this situation. 

In your letter of request, you have outlined the terms ot' 
the proposed rental agreement •.The proposal is for the manufac­
turer to retain title until an amount equal to five annual 
rental payments, at which time, title will vest in the local 
board. It is apparent that althoue;h your inquiry desi~nates 
the proposal as a~ aereernent to renew or not to renew the annual 
rental, it is in essence an attempt to purchase instruments 
on an installment plan. Upon the authority of my Opinion No. 
2820, supra, such a proposal is not within the power of local 
boardsoi'"education and the proposed agreement is, on that basis, 
invalid. 
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Your third auestion asks whether the advertisement for bids 
must state that proposals for a lease arrangement as well as a 
cash sale will be entertained. The procedure for advertising 
for bids is regulated by Section 3313.46, Revised Code, which 
reads in pertinent part as follows: 

"When the board of education determines 
to build, repair, enlarge, or furnish a school­
house, or make any improvements or repairs,*** 
it must proceed as follows: 

"(A) For the period of four weeks, the 
board shall advertise for bids in some newspaper 
of general circulation in the district and two 
such papers, if there are two. If no newspaper 
has a general circulation in the district, then 
the board shall post such advertisement in three 
public places in the district, Such advertisement 
shall be entered in full by the clerk of the board 
of education, on the record of proceedings of the 
board." 

Your letter states that the notice which was actually pub­
lished stated that the board "is taking sealed bids on high 
school band instruments", stating when bids were due and that 
"specifications may be obtained" at a specified school. You 
also state that the top of the first page of specifications bore 
the notation "Five year lease" etc. 

Clearly Section 3313.46, supra, does not require that the 
bid advertisement do more than solicit bids. There is no require­
ment of specificity. However, tre purpose of Section 3313.46, 
supra, is to give notice to all prospective bidders to the end 
~all interested parties will compete for a particular con­
tract. The element of competition among bidders. tends to give 
the board of education the benefit of the lowest possible pric_e. 
Without notice that lease proposals and cash sales will be enter­
tained, the board is deprived of the benefit of increased compe­
tition since prospective lessors to the board will not enter 
their bids due to the lack or notice to them. There.fore, although 
it is not required by the letter of the law, the spirit certainly 
would dictate that where the board will entertain proposals other 
than the usual cash sale, LOtice of the same should be given 
to the end that the board will benefit from the competition 
of all prospective bidders. 

You are therefore advised that: 

1. A local board of education may enter into a ~ne year 
lease of musical instruments with an option to renew for 
additional one year periods. 

2. An agreement denominated a "lease'.', which provides 
that upon payment of five "rental" payments title to musical 
instruments will pass to the board of education, is in effect 
an installment purchase and beyond the authority of the 
board of education to enter. 




