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to 6508, inclusive, of the General Code, is available to the State of Ohio as 
the holder of perpetual fishing easements. 

923. 

Respectfully 
TH0~1AS J. HERBERT, 

Attorney General. 

DEPARTMENT OF HIGHWAYS-SECTIO~S 1196, 1206, 1207-1, 
ET AL., G. C.-IN RE: ESTIMATES OF COST, QUANTITIES 
CONTRACT-FILED FOR PUBLIC INSPECTION-OFFICE 
RESIDENT DISTRICT DEPUTY DIRECTOR-BINDER­
CERTIFIED CHECK-CERTAIN HOLDI)JGS MODIFIED, 
OPINION 4930, OPINIONS ATTORT\EY GENERAL, 1935, 
PAGE 1514. 

SYLLABUS: 
1. Under the pro·uisions of Sections 1196, 1207-1 and other related 

sections of the General Code, it is not required that estimates of cost be 
filed for public inspection in the Department of Highways and in the office 
of the Resident District Deputy Director, but it is sufficient if estimates 
of the quantities of the various items are so filed. 

2. In view of the provisions of Section 1206, General Code, re­
quiring each bidder to file a check based upon the total estimated cost, it 
is required tha.t such total estimate be made available for the information 
of the bidders by the Director of Highways. 

3. The provisions of Section 1196, General Code, require estim.ates 
of quantity to be filed and published and the estimates of cost referred to 
in Section 1197, General Code, are intended for the information of the 
Director for his use and guidance in awarding contracts in compliance 
with Section 1207, General Code, and are not required to be published, 
except the total estimate is required to be made available for the informa­
tion of bidders in determining tlze amount of the certified check which is 
required to be submitted. 

4. By this opinion. Opinion No. 4930 reported in Opinions of the 
Attorney General for 1935 at page 1514, is modified in so far as incon­
sistent with the holdings herein. 

CoLu~rBus, Omo, July 24, 1939. 

HoN. RoBERT S. BEIGHTLER, Director, Department of Highways, Colum­
bus, Ohio. 

DEAR SIR : Acknowledgment is made of your communication re­
questing my opinion which reads: 

"\Nhere the Director of the Department of Highways de­
sires to enter into a contract upon a unit price basis as authorized 
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in Section 1207-1, Ohio General Code, it has been the practice in 
the past to file for public information detailed estimates of quanti­
ties and of the unit prices of each item, in accordance with Sec­
tion 1196, General Code. 

The United States Bureau of Public Roads has for some 
time strenuously objected to this procedure of publicizing unit 
prices before bids are received, contending that it does not en­
courage the contractor to properly analyze each item of the work 
on which he is submitting his bid. The Bureau further feels that 
in cases where only one bid is submitted which may be practically 
a copy of the Engineer's estimate the external evidence may point 
toward restricted bidding. It has been further pointed out that 
Ohio is one of the few remaining states which makes public any 
information pertaining to the Engineer's estimate of the cost of 
the work. We believe the Bureau is justified in their position. 

We accordingly desire your formal written opinion on the 
following questions: 

1. In awarding contracts on a unit price basis is it neces­
sary that the Department of Highways file in accordance with 
Section 1196 Ohio General Code, the Engineer's estimate of the 
unit prices entering into the proposal, that is, estimate of costs, 
or is it sufficient to file for public inspection in the Department 
of Highways and in the office of the Resident District Deputy 
Director, estimates of quantities of the various items without 
the estimated unit prices? 

2. In the event an estimate of cost must be filed, is the 
law sufficiently complied with upon the Director filing in the De­
partment of Highways and with the Resident District Deputy 
Director estimates of quantity of the various items and a total 
estimate of the cost of the units involved without the detailed 
estimates of cost for each unit? 

In this connection do the estimates to be filed in accordance 
with Section 1196, General Code, refer to estimates of quantity, 
which information is necessary to a contractor to make an intelli­
g<:nt bid, and on the other hand, are the estimates referred to in 
Section 1197, General Code, meant to be for the information of 
the Director for his use and guidance in awarding contracts 111 

compliance with Section 1207 of the General Code." 
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Section 1196 of the General Code, which gives rise to the inquiries 
presented, reads: 

"The director, in all projects shall make, or cause to be made, 
a map of the highway in outline and profile, and plans, specifica­
tions, profiles, and estimates covering the proposed project. When 
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completed the director shall indorse upon such maps, profiles, 
plans, specifications and estimates his approval of the same and 
cause one copy thereof to be placed on file in the department of 
highways and another in the office of the resident district deputy 
director for public inspection at least three days prior to start­
ing the publication of notice to bidders as hereinafter provided. 
Such copies shall so remain on file until the time of receiving 
bids." 

In an opm10n of the Attorney General, found in 1935 Opinions of 
the Attorney General, page 1514, it was held as is disclosed by the syl­
labus: 

"1. The Director of Highways must, at least three days 
before advertising for bids for a project to be let on a unit price 
basis. publish the estimate of cost for such project, which includes 
the detailed engineer's estimate of unit prices, by filing copies 
of such estimate in the department of highways and in the of­
fice of the resident district deputy director. 

2. By virtue of the provisions of section 1196, General 
Code, the estimate of cost in all projects let by the State High­
way Department must be open for 'public inspection', which in­
cludes bidders for the projects and disinterested persons. 

3. The Director of Highways is under no legal obligation 
to publish the total estimated cost of a project to be let on ·a unit 
price basis in the form of proposal for such projects." 

In connection with your inquiry, you have submitted for considera­
tion a letter from August Schafer of th~ Legal Division of the United 
States Bureau of Public Roads commenting upon the questions which you 
submit. Also you inclose a copy of a letter from C. E. Swain, District 
Engineer of the Bureau of Public Roads of the United States Depart­
ment of Agriculture relative to the same proposition. 

In connection with the question presented, it may be helpful to con­
sider the provisions of other related sections, particularly Section 1207-1, 
General Code, which authorizes the Director, if he deems it expedient, 
to enter into contracts upon unit price basis which require the contractors 
to state in their bids the sum for which they offer to perform each unit 
of each different kind or class of work, etc. Said section further pro­
vides: 

"* * * VVhere the director elects to enter into a con­
tract upon a unit price basis he may include in the estimate such 
reasonable sum as he may deem necessary to cover variations 
in the actual quantities of work as compared with the estimated 
quantities. In the event the actual compensation earned by the 
contractor exceeds the estimate. any such excess shall be paid 
from any funds of the department which might lawfully be ex-



ATTORNEY GENERAL 

pended upon the improvement in question. In the event the 
actual compensation earned by the contractor is less than the 
estimate, the saving shall inure to the benefit of the state." 
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Another section of the General Code which is in pari materia IS 

Section 1207, which among other things provides: 

"No contract for any improvement shall be awarded for a 
greater sum than the estimated cost thereof plus five per cent 
thereof." 

Section 1206 of the General Code is believed important to consider 
in connection with the inquiry presented, which among other things pro­
vides: 

"Each bidder shall be required to file with his bid a certi­
fied check for an amount equal to five per cent of the estimated 
cost, but in no event more than ten thousand dollars, payable 
to the director, which check shall be forwith returned to him in 
case the contract is awarded to another bidder, or in case of a 
successful bidder when he has entered into a contract and fur­
nished bond as required by law." 

Also important to consider in connection with the inquiry presented 
is Section 1197 of the General Code, which among other things pro­
vides: 

"Before undertaking the construction, improvement, mam­
tenance or repair of a state highway, or a bridge or culvert 
thereon, the director of highways shall make, or cause to be 
made, an estimate of the cost of such work, which estimate shall 
include labor, material, freight, fuel, use of equipment and all 
other items of cost and expense." 

It is interesting to note that Section 1196, supra, was Section 27 
of the so-called Norton Edwards Act and Section 1197 was Section 79 
of said original act, notwithstanding the designation of the Attorney 
General with reference to code numbering. 

It is contended by the United States Bureau of Public Roads that the 
term "estimates" used in Section 1196, supra, ·has reference only to esti­
mated quantities and does not necessarily include estimated cost. This 
conclusion is based upon the proposition that Section 79 of the Act or 
Section 1197, General Code, expressly provides for "an estimate of the 
cost." 

It is contended with much force that in the enactment of the so­
called Norton Edwards Act the Legislature, when it intended to include 
as a part of an estimate the cost, it so stated in definite and certain 
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language. ·while it is conceded that the word "estimate" may include 
both quantity and cost, when all of the provisions of the act under con­
sideration are construed together, it would appear that Section 1196, 
supra, refers to estimated quantities, whereas Section 1197, supra, re­
lates to estimated cost. 

The opinion hereinbefore referred to, without attempting to dif­
ferentiate between the two sections with reference to estimated quantity 
and estimated cost, assumes that estimated costs are included within the 
provisions of Section 1196, supra. It will be conceded that under the 
terms of Section 1196, the estimate made thereunder must be published 
in accordance with the express provisions of said section. The particular 
point is whether or not said section requires the cost to be estimated 
therein. ·while Section 1197 expressly requires an estimate of the cost 
of any work undertaken in connection with the construction, improve­
ment, maintenance and repair of state highways before bids are taken 
thereon, said section does not require the publication of such estimate 
of cost. 

However, it must be noted that Section 1206, hereinbefore referred 
to, requires that each bidder shall file with his bid a certified check cover­
ing five per cent of the estimated cost which clearly indicates that it was 
the intention of the Legislature that a prospective bidder should have ac­
cess to the total estimated cost of the proposed project or else he would 
be in no position to comply with the provisions of the statute in the sub-
mission of his bid. . 

Taking the act by its four corners and applying the well known rules 
of statutory construction thereto, it is believed to be apparent that Section 
11%, supra, properly refers to estimated quantities and does not include 
estimated costs. Section 1197,. supra, definitely refers specifica!ly to es­
timated costs which would seem to preclude including such estimates in 
the former section, which latter section does not require the publication 
of said cost. Section 1207-1, supra, authorizes the Director to enter into 
a contract upon unit price basis, but does not necessarily require an esti­
mated cost upon each unit or at least it does not require the publication of 
any such estimate. Section 1206, supra, as hereinbefore stated, does 
definitely require the prospective bidder to file with his bid a certified 
check equal to five per cent of the total estimated cost which clearly in­
dicates that such information must of necessity be available to such bidder 
although, as stated in the former opinion to which you refer, there is no 
legal obligation to publish the total estimated cost. 

Based upon the foregoing citations and discussions and in specific 
answer to the inquiries presented, it is my opinion that: ( 1) Under the 
provisions of Sections 1196, 1207-1 and other related sections of the Gen­
eral Code, it is not required that estimates of cost be filed for public in­
spection in the Department of Highways and in the office of the Resident 
District Deputy Director, but it is sufficient if estimates of the quantities 
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of the various items are so filed; (2) In view of the provisions of Section 
1206, General Code, requiring each bidder to file a check based upon the 
total estimated cost, it is required that such total estimate be made avail­
able for the information of the bidders by the Director of Highways; ( 3) 
The provisions of Section 1196, General Code, require estimates of quan­
tity to be filed and published and the estimates of cost referred to in Sec· 
tion 1197, General Code, are intended for the information of the Director 
for his use and guidance in awarding contracts in compliance with Section 
1207, General Code, and are not required to be published, except the total 
estimate is required to be made available for the information of bidders in 
determining the amount of the certified check which is required to be sub­
mitted. ( 4) By this opinion, Opinion No. 4930 reported in Opinions of 
the Attorney General for 1935 at page 1514, is modified in so far as in­
consistent with the holdings herein. 

924. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

BONDS-VILLAGE OF AMHERST, LORAIN COUNTY, $34,000. 

COLUMBus, Onro, July 24, 1939. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: 

RE: Bonds of the Village of Amherst, Lorain County, 
Ohio, $34,000.00. 

I have examined the transcript of proceedings relative to the above 
bonds purchased by you. These bonds comprise part of an issue of first 
mortgage electric generating plant revenue bonds dated June 1, 1939, in 
the aggregate amount of $80,000, and bearing interest at the rate of 3y,( %. 

From this examination, in the light of the law under authority of 
which the above bonds have been authorized, I am of the opinion that 
bonds issued under these proceedings constitute valid and legal obligations 
of said village. 

Respectfully 
Tno:MAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


