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OPINION NO. 89-087 

Syllabus: 

1. 	 Ohio Const. art. II, §20 prohibits a mid-term county 
commissioner from receiving the salary increase provided in R.C. 
325.18 by the enactment of Am. S.B. 452, 117th Gen. A. (1988) 
(eff. Dec. 15, 1988), regardless of the fact that the county board 
of commissioners does not determine its own compensation. 

2. 	 When, pursuant to R.C. 124.85, a county commissioner is 
ineligible for membership in the public employees retirement 
system (PERS), the county has no authority to pay directly to 
that commissioner an amount equivalent to what would have been 
the county's employer contribution to PERS as calculated 
pursuant to R.C. 145.12 and R.C. 145.51. 

To: William F. Schenck, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 3, 1989 

I have before me your request for my opinion regarding the compensation 
and benefits of county commissioners. Based upon the facts and issues presented in 
your letter, your specific questions can be stated as follows: 

1. 	 Do the statutocy and constitutional provisions governing the 
salary of county commissioners permit a mid-term commissioner 
to receive the salary increase recently enacted by the 
legislature, based upon the fact that the legislature, not the 
county board of commissioners, is the party which determines the 
compensation? 

2" 	 When a county commissioner is Ineligible for membership in the 
public employt:es retirement syst-.m (PERS), may the county pay 
directly to that commissioner an amount equivalent to what 
would have been the county's employer contribution to PERS 
with respect to that commissioner? 

Your first question, regarding the permissibility of an in-term increase in 
the salary of a county commissioner, is governed by the provisions of Ohio Const. art 
II, §20, which states: 

The general assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of all 
officers; but no change therein shall affect the salary of any officer 
during his existing term, unless the office be abolished. 

A county commissioner is a public officer within the meaning of Ohio Const. art. II, 
§20, and thus is constitutionally prohibited from receiving any salary increases 
enacted by the legislature during his existing term of office. See State ex rel. 
DeChant v. Keiser, 133 Ohio St. 4:L.9, 14 N.E.2d 350 (1938) (applying Ohio Const. 
art. Il, §20 to a county commissioner). 

1 note, as a preliminary matter, that Ohio Const. art. ll, §20 does not 
prohibit increases which occur automatic:illy by application of a statutory formula 
established prior to the commencement of the term of the public officer involved. 
State ex rel. Mack v. Guckenberger, 139 Ohio St. 273, 39 N.E.2d 840 (1942) 
(syllabus, paragraph three); accord Schultz v. Garrett, 6 Ohio St.3d 132, 451 
N.E.2d 794 (1983)(syllabus). The salary increase to which you refer is not such a 
permissible increase. As a result of the passage of Am. S.B. 452, 117th Gen. A. 
(1988) (eff. Dec. 15, 1988), R.C. 325.18(A)(5) now provides that the annual 
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compensation of a county commissioner for calendar year 1990, shall be the 
commissioner's compensation for 1989 increased by five percent.I Prior to the 
passage of Am. S.B. 452, the county commissioners compensation for years after 
1988 was fixed at the amount paid in 1988, because R.C. 325.18(A)(4), as then in 
effect, provided that "in calendar year 1988 and thereafter" (emphasis added) 
commissioners would be paid their 1987 compensation lncrea~ed by five percent. 
See 1983-1984 Ohio Laws, Part II, 4954 (Am. Sub. H.B. 897, eff. Dec. 26, 1984). 
Thus, by passing Am. S.B. 452, the legislature has established a new formula for 
computing the salary of the county commissioners in years subsequent to 1988. 
Pursuant to Ohio Const. art II, §20 and the court's rulings in Guckenberger and 
Schultz, this new formula may be applied only to those commissioners whose terms 
began after December 15, 1988 (the effective date of Am. S.B. 452). 

By its own terms, Ohio Const. art. II, §20 applies to public officers whose 
compensation Is set by the legislature. Thus, the fact that a county board of 
commissioners has no direct legislative control over Its members' compensation has 
no bearing on the application of Ohio Const. art II, §20. The purpose of the 
prohibition of in-term increases in compensation is not to prevent public officers 
from raising their own salaries.2 As explained by the Ohio Supreme Court, the 
purpose of prohibiting the legislature from making in-term changes in the salaries of 
othe1· public officials ts to make sure that the electors and public officer can predict 
what the salary for the particular position will be, to prevent the official from using 
personal Influence or official actions to pressure the legislature for a salary 
Increase, and to protect the official from legislative or popular threats to reduce his 
or her salary. Guckenberger, 139 Ohio St. at 278, 39 N.E.2d at 843 (1942).3 I 
conclude, therefore, that Ohio Const. art. II, §20 prohibits a mid-term county 
commissioner from receiving the salary increase provided in R.C. 325.18 through 
enactment of Am. S.B. 452, 117th Gen. A. (1988) (eff. Dec. 15, 1988), regardless of 
the fact that the county board of commissioners does not determine its own 
compensation. 

Your second question concerns the compensation of a county commissioner 
who is ineligible for PERS membership. You state that the commissioner in question 
Is a retired teacher collecting retirement benefits from the state teachers 
retirement fund (STRS). She ts prohibited from establishing membership in PERS 
subsequent to her retirement from STRS. R.C. 124.85 ("[n]o person who Is receiving 
a disability benefit or service retirement pension or allowance from any state or 
municipal public retirement system in Ohio, shall be eligible for membership in any 
other state or municipal retirement system of this state"). 4 The employer 
contribution to PERS ts paid from public funds, R.C. 145.12, and Its amount is 
calculated as a percentage of the earnable salary of all the members of PERS 
working for the particular employer. R.C. 145.48. Thus, for those county 
commissioners who are members of PERS, the county is required to make an 
employer contribution to PERS, fixed at a certain percentage of their salaries. 
Since the commissioner in your question Is not a member of PERS, the county is not 
required to make an employer contribution to PERS with respect to that 

1 R.C. 325.18(A)(6H8) and (C) further provide that a county 
commtssioner'1 compensation will continue to Increase annually by five per 
cent of the preceding year's compensation, through the year 1994. 

2 Cf. Ohio Const. art. II, §31 (preventing members of the general 
assembly from legislating In-term changes In their own compensation). 

3 The constitutional provision considered in Guckenberger concerned 
only judges. However, the court Itself noted that the prohibition of Ohio 
Const. art. II, §20 is "almost identical." State ex rel. Mack v. 
Guckenberger, 139 Ohio St. 273, 279, 39 N.E.2d 840, 843 (1942). 

4 I note that certain exceptions to the prohibitions of R.C. 145.85 apply 
to elective officials. See, e.g., R.C. 145.202; R.C. 145.381. I 
understand from your letter and information provided by a member of your 
staff that none of these exceptions apply to the commissioner in question. 
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commissioner. You ask whether the county may, instead, pay an equivalent amount 
of money directly to the commissioner. 

It Is a well established principle that a board of county commissioners, being 
a creature of statute, may exercise only those powers expressly conferred on it by 
statute or necessarily implied therefrom. See, e.g., State ex rel. Shriver v. Board 
of Comm'rs, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947). Particularly in financial 
transactions, county commissioners may act only where their authority is clear and 
is distinctly granted. See, e.g., State ex rel. A. Bentley cl Sons Co. v. Pierce, 96 
Ohio St. 44, 117 N.E. 6 (1917); State ex rel. Locher v. MeMing, 95 Ohio St. 97, 115 
N.E. 571 (1916). Therefore, I must examine the statutes governing the employer 
contribution to PERS in order to answer your question. 

Membership in and funding of the public employees retirement system is 
governed by R.C. Chapter 145. Pursuant to R.C. 145.12, the board of county 
commissioners is required to appropriate sufficient funds to pay the employer 
contribution to PERS. R.C. 145.51 requires the county to pay this amount into the 
employers' accumulation fund of PERS.5 There is clearly no express authority in 
these statutes for the commissioners to appropiiate funds for or to pay an equivalent 
amount to a non-member employee. 

Nor can I find any basis for implying such authority. Monies paid by the 
county into the "employers' accumulation fund" pursuant to R.C. 145.51 do not stand 
to the credit of any particular member or employer. The money remains in the fund 
regardless of whether a particular member leaves PERS and withdraws his or her 
individual contributions. Neither the county nor the member receive any refund of 
the employer cc,ntribution. See R.C. 145.23. 

I note further that, although the amount paid by an employer is calculated as 
a percentage of the salaries of employees who are PERS members, R.C. 145.12; R.C. 
145.48, this calculation is simply a mechanism for distributing the public cost of the 
system equally among public employers. The employers' rate is based upon the 
actuarial needs of PERS for the current year, regardless of the particular 
characteristics of the employer or the individual employees. R.C. 145.48. The 
potential benefit accruing to an individual does not differ based on the employer 
contribution. Thus, it can be seen that the purpose of the statutorily required 
employer contribution to PERS is r . .Jt to add to the compensation of the individual 
with respect to whom the cont!1bution is made. Rather, It Is Intended for the 
benefit of public employees as a group. See 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-002, pp. 
2-16 to 2-17 (employer contribution to PERS does not constitute compensation for 
purposes of Ohio Const. art. n, §20). 

My conclusion that the employer contribution to PERS is not part of the 
compensation of a public employee Is further supported by the treatment of elective 
officials with respect to PERS. Elective officials are not required by law to become 
members of PERS,6 and, as a general rule, may elect to join the system or not, 
pursuant to R.C. 145.20. Yet the legislature has made no provision for shifting the 
amount of the employer's PERS contribution into the direct compensation of those 
individuals who choose voluntarily not to join PERS. Since the legislature chose not 
to make any adjustment in the compensation of such individuals, it does not appear 
that the legislature considered the employer contribution to PERS to be money to 
which those elected officials had any individual entitlement. See generally Lake 

5 PERS monies are held in one of six funds created by R.C. 145.23: the 
employees' savings fund, the employers' accumulation fund, the annuity and 
pension reserve fund, the income fund, the expense fund, or the survivors' 
benefit fund. 

6 Elected officials are expressly excluded from the definition of public 
employee found at R.C. 145.0l(A), and, therefore, not covered by the 
compulsory membership requirement of R.C. 145.03. See 1956 Op. Att'y 
Gen. No. 6357, p.213. 
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Shore R:y. v. Public Util. Comm'n, 115 Ohio St. 311, 319, 154 N.E. 239, 249 (1926) 
(legislative silence viewed as an Indication of legislative Intent). 

I am aware that in your case, the commissioner is statutorily prohibited from 
joining PERS. See R.C. 124.85. This prohibition, however, is not equivalent to an 
involuntary forfeiture of the state's contribution to her retirement. The 
commissioner is already receiving benefits from STRS, which is also a state 
retirement system.7 A3 in PERS, the state has allocated its share of the 
cost of the retirement 5YStem among the public employers involved by means of a 
required employer contribution. The employer contribution to SIRS is calculated 
and utilized in the same maMer as the employer contribution to PERS. Compare 
R.C. 3307.53; R.C. 3307.56; R.C. 3307.65 with R.C. 145.48; R.C. 145.12 and R.C. 
145.51; R.C. 145.23. Therefore, to the extent that the commissioner is entitled to 
state support of her retirement, she has already received it and is currently 
collecting the benefits resulting therefrom. The state's obligation with respect to 
the other commissioners is not yet complete. In light of the foregoing, there is no 
basis for implying any authority to pay an amount equal to the employer contribution 
to PERS directly to the inellglble commissioner. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised that: 

I. 	 Ohio Const. art. II, !20 prohibits a mid-term county 
commissioner from receiving the salary increase provided in R.C. 
325.18 by the enactment of Am. S.S. 452, 117th Gen. A. (1988) 
(eff. Dec. IS, 1988), regardless of the fact that the county board 
of commissioners does not determine its own compensation. 

2. 	 When, pursuant to R.C. 124.85, a cow1ty commissioner is 
ineligible for membership in the public employees retirement 
l)'ltem (PERS), the county baa no authority to pay directly to 
that commissioner an amount equivalent to what would have been 
the county's employer contribution to PERS as calculated 
pursuant to R.C. 145.12 and R.C. 145.51. 

1 STRS is governed by the provisions of R.C. Chapter 3307. Other state 
retirement systems are the school employees retirement 5YStem, R.C. 
Chapter 3309, the police and firemen's disability and pension fund, R.C. 
Chapter 742, and the highway patrol retirement system, R.C. Chapter 5505. 




