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OPINION NO. 71-013 

Syllabus: 

1. Section 4513.03, Revised Code, applies to the lighting of 
bicycles when ridden on a street or highway one-half hour after 
sunset to one-half hour before sunrise and there appear to be no 
other statutes regulating the lighting on bicycles. 

2. The Director of Highway Safety has no express power to 
regulate in the area of lighting for bicycles. 

To: Warren C. Nelson, Director, OhioDepartmentofHighwaySafety,Columbus, 
Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, January 8, 1971 

I have before me your request for my opinion on the following 
questions: 

1. What, if any, official regulations or interpretations have 
been issued with reference to the operation of a bicycle on a public 
highway at night with respect to the use of a reflector or a tail 
light. 

2. What is the general regulatory authority for the Director 
of Highway Safety in the area of lighting for bicycles. 

Sections 4511.52 through 4511.56, inclusive, Revised Code, are 
specifically concerned with traffic laws concerning bicycles. 
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These statutes contain no express provisions for the lighting of 

bicycles. However, Section 4511.52, supra, states: 


"Sections 4511.01 to 4511.78, inclusive, 
4511.99, and 4513.01 to 4513.37, inclusive, 
of the Revised Code which are applicable to 
bicycles apply whenever a bicycle is operated 
upon any highway or upon any path set aside 
for the exclusive use of bicycles." 

This statute makes all other laws concerning traffic oper­
ation and equipment in Chapters 4511 and 4513, Revised Code, ap­
plicable to bicycles unless the statute by its nature specifically 
excludes bicycles. 

An examination of the statutes mentioned in Section 4511.52, 
supr~, shows that Section 4513.03, Revised Code, is the only sta­
tute concerning lighting of vehicles that is applicable to 
bicycles. Section 4513.03, supra, reads in part: 

"Every vehicle upon a street or highway 
within this state during the time from one­
half hour after sunset to one-half hour be­
fore sunrise, and at any other time when 
there is not sufficient natural light to 
render discernible persons, vehicles, and 
substantial objects on the highway at a dis­
tance of five hundred feet ahead, shall dis­
play lighted lights and illuminating devices 
as required by sections 4513.04 to 4513.37, 
inclusive, of the Revised Code, for different 
classes of vehicles. No motor vehicle, 
during such time~. shall be operated 
upon a street or highway within this state 
using only parking lights as illumination." 

The case of Webb v. Stokes, 26 Ohio L. Abs. 509, found that 
Section 12614-3, General Code, a statute similar to Section 4513.03, 
supra, was applicable to bicycles ridden after dark. 

In answer to your second question, I have found no specific 
authority granting the Director of Highway Safety regulatory power 
in the area of lighting for bicycles. Section 4513.51, Revised 
Code, The Vehicle Equipment Safety Compact, vests certain powers 
in the Director of Highway Safety, but by its own terms excludes 
devices moved by human power. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1. Section 4513.03, Revised Code, applies to the lighting of 
bicycles when ridden on a street or highway one-half hour after 
sunset to one-half hour before sunrise and there appear to be no 
other statutes regulating the lighting on bicycles. 

2. The Director of Highway Safety has no express power to 

regulate in the area of lighting for bicycles. 





