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OPINION NO. 82-107 

Syllabus: 

A facility which has been validly created and operated pursuant to 
the statutes governing tuberculosis hospitals, now R.C. 339.20-.47, 
may, under R.C. 339.45, provide maintenance, care, and treatment 
for the aged, the infirm, and mentally retarded children, provided 
that it has the approval of the State Department of Health. 

To: LN C. Falke, Montgomery County Pro1ecutlng Attorney, Dayton, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 30, 1982 

I have before me your request for my opinion rE"g-arding the authority of a 
county to operate a tuberculosis hospital. In particular, you ask: 

l) 	 Assuming that a tuberculosis hospital was validly created and 
operated pursuant to a predecessor statute to the current Section 
339.20 et seq., Ohio Revised Code, may what is now a skilled 
nursing care facility continue to operate under Section 339,45 et 
seq., Ohio Revised Code, and provide care and treatment for the 
elderly, aged, and mentally retarded children? 
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2) 	 If the answer to Question (1) is in the negative, may a county 
operate a skilled nursing care facility? 

The situation with which you are concerned involves a facility currently 
known as the Stillwater Health Center. You have informed me that the facility 
was created circa 1918 as a district tuberculosis hospital by the Boards of County 
Commissioners of Montgomery and Preble Counties, and that, in 1970, Preble 
County sold its interest in the facility to Montgomery County. According to the 
inf or ma tion you have provided, the facility has, since 1970, provided care and 
treatment for the aged and infirm and for mentally retarded children, in addition to 
treating tuberculosis patients. You have indicated that Stillwater is no longer 
registered as a hospital by the State Department of Health, but that it meets the 
requirements for participation in the Medicare program as a skilled nursing facility 
and is certified as an intermediate care facility and an intermediate care facility 
for the mentally retarded for Medicaid reimbursement purposes. Your first 
question is whether Stillwater may continue to operate under the statutes 
governing tuberculosis hospitals. 

The pertinent sections of the Ohio Revised Code seem to contemplate 
precisely the situation ,which has occurred with respect to the facility in question. 
R.C. 339.21 and its predecessor, G.C. 3139-1, provide for the establishment of 
district tuberculosis hospitals, to be governed, pursuant to R.C. 339.23 and its 
predecessor, G.C. 3139-3, by a board of trustees. R.C. 339.28 authorizes a sale of 
the sort that occurred in 1970, when Preble County sold its interest in the hospital 
to ~1ontgomery County, and R.C. 339.33 provides for the management and control 
of a county tuberculosis hospital by its board of trustees or, with consent of the 
trustees, by the board of county commissioners. 

R.C. 339.45, enacted in 1959, 1959 Ohio Laws 7 (Am. S.B. 3), expressly 
authorizes a county or district tuberculosis hospital to treat non-tubercular 
patients. It provides in pertinent part: 

The board of trustees of a county or a district tuberculosis 
hospital may admit patients to such hospital for the maintenance, 
care, and treatment of disabilities and diseases other than 
tuberculos1s, and for the care of the aged, under such terms and 
conditions as prescribed by the trustees and approved by the 
department of health, under the authority conferred by section 339.20 
of the Revised Code. (Emphasis added.) 

The care of the aged and infirm and of mentally retarded children clearly comes 
within this statutory authorization. 

I am aware of no reason why a facility which has been established as a 
tuberculosis hospital may not continue to operate under R.C. 339.20 and related 
sections, even though it is no longer. registered as a hospital. R.C. 339.20 through 
339.47 provide for the establishment of district and county tuberculosis hospitals 
and for their management by, or with the consent of, boards of trustees. R.C. 
339.23, 339.33. Termination of such facilities is governed by R.C. 339.46. R.C. 
339.46(A) authorizes the county commissioners to close such a facility upon request 
of the trustees if the trustees are of the opinion that the facility "is no longer 
needed for the care, treatment, and maintenance of tuberculosis patients." R.C. 
339.46(8) permits a county which purchases all interests in a district tuberculosis 
hopsital to close the facility or to change its operation "as seems economically 
beneficial to the board of county commissioners." See also R.C. 339.28. Until such 
a.facility is closed in the manner prescribed by statute;-Ttmay continue to operate 
in the manner and for the purposes prescribed by statute. R.C. 339.45 clearly 
authorizes such a facility to treat non-tubercular patients of the sort you have 
described-namely, the aged, infirm, and mentally retarded. See 1961 Op. Att'y 
Gen. No. 2312, p. 337, 340 (concluding that R.C. 339.45 did not auffiorize activities 
unrelated to the ordinary purposes of a hospital, but, rather, that it merely 
enlarged the character of patients and treatments previously authorized by statute 
and that use of a levy for purposes authorized by R.C. 339.45 would constitute use 
for the support of a tuberculosis hospital). 
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It is, of course, necessary that, in carrying out its operations, a facility 
established under R.C. 339.20 and related sections comply with any requirements 
which may be imposed by the State Department of Health. R.C. 339.20 provides 
that "[t] he department of health shall have general supervision of all sanitoria, 
hospitals, and other institutions engaged in the maintenance, care, and treatment 
of persons suffering from tuberculosis, and shall formulate and enforce such rules 
and regulations for the government of such institutions as are necessary." Pursuant 
to R.C. 339.45, the board of trustees of a tuberculosis hospital may admit and care 
for non-tubercular patients only "under such terms and conditions as prescribed by 
the trustees and approved by the department of health" under R.C. 339.20. R.C. 
339.46 provides that, in order for a county acquiring all interests in a district 
tuberculosis hospital to change the operation of the hospital, the county must give 
"notice to the department of health at least six months prior to such change." 
Thus, it is clear that a facility operated under the statutes governing tuberculosis 
hospitals must have the approval of the State Department of Health. 1 am, 
however, aware of no statutory requirement that such facility be registered as a 
hospital. See R.C. 3701.07 (requiring that every hospital and dispensary annually 
register with the Department of Health, and authorizing the Director of Health to 
define and classify hospitals and dispensaries). Provided that the facility S!ltisfies 
the requirements imposed upon it by the Department of Health, it may perform any 
functions authorized by statute, including the care of non-tubercular patients 
pursuant to R.C. 339.45, 

You have indicated that, although the facility in question is no longer 
registered as a hospital, it is currently certified as a skilled nursing facility, 
intermediate care facility, and intermediate care facility for the mentally retarded 
for Medicare and Medicaid reimbursement purposes. Whether such certification 
constitutes sufficient approval of the Department of Health to satisfy the 
requirements of R.C. Chapter 339 is a question which I am unable to answer on the 
basis of the information which you have provided. I am, however, aware of no 
reason why certification to receive Medicare and Medicaid funds as a skilled 
nursing facility, intermediate care facility, or intermediate care facility for the 
mentally retarded should interfere with the capacity of a facility to care for non­
tubercular patients pursuant to R.C. 339.45. See generally R.C. Chapter 5lll. I 
conclude, therefore, that the fact that a facility which was established as a 
tuberculosis hospital ls not registered as " hospital but is certified as a skilled 
nursing facility, intermediate care fac;lity, and intermediate care facility for the 
mentally retarded for purposes of obtaining third party payments for Medicare and 
Medicaid patients does not prevent the facility from operating under R.C. 339.45 
and related sections to provide maintenance, care and treatment for the aged, the 
infirm, and mentally retarded children, if the facility has the approval of the 
Department of Health required by R.C. Chapter 339. 

Since the answer to your first question is in the affirmative, it is unnecessary 
for me to address your second question. 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised, that a facility 
which has been validly created and operated pursuant to the statutes governing 
tuberculosis hospitals, now R.C. 339.20-.47, may, under R.C. 339.45, provide 
maintenance, care, and treatment for the aged, the infirm, and mentally retarded 
children, provided that it has the approval of the State Department of Health. 
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