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CoLUMBus, OHio, May 27, 1931. 

HoN. JoHN K. SAWYERS, }R., Prosecuting Attorney, Woodsfield, Ohio. 

DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your letter inquiring whether section 
5360, General Code, extends to every owner of personal property, or just to those 
who arc householders, the tax exemption therein mentioned. Said section provides: 

"A resident of this state may deduct a sum, not exceeding one hun­
dred dollars, to be exempt from taxation, from the aggregate listed value 
of his taxable personal property of any kind, except dogs, of which he 
is the actual owner." 

Believing that this statute is clear and unambiguous and that the words, in 
their natural meaning, must, therefore, be held to represent the legislative intent 
(See Sipe vs. State, 86 0. S., 80, 87), I am of the opinion that section 5360 extends 
the tax exemption therein provided, to every person who is a resident of this 
State, irrespective of whether such person is, or is not a householder. 

3265. 

Respectfully, 

GILBERT DETTMAN, 
Attorney General. 

CITY COUNCIL-MANSFIELD-POWER TO GRANT REVOCABLE 
LICENSE TO PRIVATE PARTY TO OPERATE MINIATURE GOLF 
COURSE IN PUBLIC PARK-CONDITIONS NOTED-DIRECTOR OF 
PUBLIC SERVICE UNAUTHORIZED TO GRANT PUBLIC PARK 
CONCESSIONS-EXCEPTION. 

SYLLABUS: 

1. ·The council of the city of Mansfield may lawfully authorize the granting, 
to private ·parties, of a revokable license to operate a miniature golf course within 
"Johns Park" in said city, providing the operation of said golf course does not 
w1reasonably interfere with the rights of the public in the use of said park for 
park purposes. 

2. The Director of Public Service of the city of Mansfield does not have 
authority, as manager of the public parks of said city, to grant concessions within 
said park, except as he may be authorized to do so by city council. 

CoLUMBUS, OHio, May 27, 1931. 

Bureau of Inspection aud Superuision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your letter in which you 
inquire whether or not the right to install and· operate as a private enterprise, a 
miniature golf course in a public park belonging to a municipality, may lawfully 
be granted. If so, whether or not the Director of Public Service in a city 
operating under general law wherein a park commission has not been created, by 
authority of sections 4053 et seq., of the General Code, may grant the privilege or 
must it be done by city council. 

Enclosed with your inquiry, is a communication from the City Solicitor of 
the. city of Mansfield, where the question arose, setting forth a short resume of the 
situation and his views with respect to the matter. 
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It appears that the city of Mansfield has never adopted a charter and its gov­
ernment is now operated under and by virtue of general laws enacted by the Legis­
lature; nor has the city of Mansfield provided for the appointment of park 
commissioners by authority of section 4053 of the General Code. It further 
appears that certain lands lying within the city of Mansfield were deeded to the 
said city for park purposes. The deed, which is recorded in Deed Records, Volume 
134, p. 81, of Richland County Records of Deeds, contains the following conditions 
and restrictions : -

"That the said City of Mansfield, shall at all times and forever, keep, 
protect, maintain, beautify and adorn such park under the exclusive name 
of 'Johns Park,' and make it an attractive and desirable place of resort as 
a public park, opened at all times to the public free of charge, but under 
suitable and proper regulations. That no fence shall be erected around 
said premises of such character as to obstruct the view from the sur­
rounding property. If said City of Mansfield shalr fail to reasonably and 
fairly comply with the above terms, conditions and restrictions, then and 
in that event the above described premises shall revert to the grantor, 
her heirs and assigns." 

The conditions and restrictions contained in said deed, as quoted above, con­
stitute this property a public park, and its status, as such, under the terms of said 
deed, is no different, in my opinion, than would be that of any property acquired 
by a municipality for park purposes, whether the same were acquired by deed, 
dedication or under the power of eminent domain. It has generally been considered 
that property acquired by a municipality for park purposes is to be free and open 
to the public for recreational and amusement purP.oses, and the courts have con­
sistently held that such property may not be sold or diverted to uses inconsistent 
with the purpose of the dedication or grant. See Board of Education of Van 
Wert v. Inhabitants, 18 0. S., 221; Louisville and Nashville Railroad Company v. 
Citrcinnati, 76 0. S., 481. The question has sometimes arisen, however, when inci­
dental uses of the property have occurred, as to whether or not those incidental 
uses are in fact inconsistent with the use of the property as a public park, although 
no reported decision of the courts in Ohio has directly involved this question, in so 

. far as the use of such property for refreshment stands and amusement devices 
is concerned. 

By the terms of section 4066, General Code, municipal corporations which 
become owners or trustees of property for park purposes, or of funds to be 
used in connection therewith, by deed of gift, devise or bequest, mu)it manage and 
administer the property so acquired in accordance with the provisions or conditions 
of such deed of gift, devise or bequest. As I have said before, the conditions 
of the deed by which the city of Mansfield acquired the property in question are 
such as to constitute this property to be public park property, in the same sense 
as the term is understood _with reference to any property which might be acquired 
by a municipality for park purposes. I see nothing in the terms of this grant which 
is inconsistent with the uses and purposes for which park property of a municipality 
must be put, regardless of how the property is acquired. 

By force of section 4326, General Code, the Director of Public Service is 
charged with the duty of managing public parks within the city. As such, however, 
he is a mere administrative officer, and the council of the city, as directed by 
section 3714, General Code, has the d"re, •supervision ·and control ·Of public parks, 
by virtue of the duty imposed on said council by tlicY terms o( said section, to' care 
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for, supervise and control "public grounds." In the recent case of Cleveland v. 
Fernando, 114 0. S., 207, it is held that municipal parks are "public grounds" 
within the provisions of said section 3714, General Code. See also Louisville and 
Nashville Railroad Company v. City of Cincin11ati, supra. 

The question of the division of authority between the Director of Public 
Service and the city council was considered in the case of City of Columbus v. 
Biederman, 16 0. N. P. (N. S.) 140, wherein it is held as stated in the syllabus: 

"Authority in a director of public service to manage public parks 
does not include authority to grant permission to p.rivate parties, for a 
stipulated rental to be paid to the city, to erect booths for the sale of 
refreshments and articles likely to be called for by visitors to the park. 
If such authority is to be granted it must be through proper legislation 
by council." 

This case was not carried higher, but has been generally recognized as dis­
positive of the question with reference to the extent of the authority of a 
director of public service in his administrative capacity as manager of a public 
park by authority of section 4326, General Code. It is indicated by this decision 
that council would have authority to grant concessions within public parks for 
the sale of refreshments and the like, but the case turned upon other questions 
and that question is not directly involved in the case. 

In an opinion of a former Attorney General, found in Opinions of the 
Attorney General for 1924, at page 262, it is held that "a municipality can not 
abandon the right to use a public park duly dedicated to the public, but may 
permit a use of the same in a manner not inconsistent with the purpose of the 
dedication." In that opinion concrete instances of what uses were and what were 
not inconsistent with the purpose of the dedication of a public park were not 
considered. The Attorney General confined himself to a general statement that 
any use of park lands was permitted so long as that use \vas not inconsistent 
with the purpose of the dedication. In 1915 the Attorney General had under 
consideration the question of enclosing a part of the lands of a public park for 
baseball grounds and charging admission thereto. It was held: 

"Park commissioners acting under authority of sections 4053 ct seq., 
General Code, are without authority to grant permission to baseball 
players or associations to charge an admission fee to enter an enclosure 
on the public park grounds while games are in progress." 

See Opinions of the Attorney General for 1915, page 306. The holding of the 
Attorney General in the aforesaid opinion is somewhat modified in the body of the 
opinion wherein he states : · 

"The term 'public park' as used in the statutes contemplates grounds 
under the control of public author.ities, set apart as a place of resort for 
the public, for recreation, exercise and amusement. Being provided at 
public expense, it is necessarily contemplated that it shall be maintained 
for the equal use and enjoyment of the inhabitants of the city wherein 
it is so maintained. 

Such use and enjoyment by the public is subject, however, to the 
authority of the board to prescribe and enforce such reasonable regulations 
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and limitations as to time and manner of use as tend to promote and 
enlarge the enjoyment thereof. 

The line of demarcation between the proper and reasonable exercise 
of such discretion and authority by the board, and an abuse thereof which 
defeats the public enjoyment is dependent upon the facts and circum­
stances of each particular case, and is essentially a question of fact and 
not susceptible of definition or determination by general rule." 

723 

As stated by the Attorney General in the opinion above referred to, the 
cases involving questions similar to that here under consideration turn to some 
extent on questions of fact. That is to say, whether or not a proposed use of a 
portion of a public park for refreshment stands, amusement devices, etc., consti­
tutes a diversion of the property for park purposes, depends to some extent on 
circumstances. Thus it is held in Carstms v. City of Wood River (Ill.), 163 N. E., 
816, that the city's appropriation of a large part of the park to be used as a 
recreational center with a pavilion, concessions and swimming pool, surrounded 
by a wire fence to prevent the free use thereof by the public constitutes a diversion 
of the property from park purposes. The general rule is, however, that where 
only a small portion of a park is to be used for a refreshment stand or an amuse­
ment device of some kind such use is not a diversion of the property from park 
purposes. This rule is stated in Ruling Case Law, Volume 20, page 657, as follows: 

"Under a statute authorizing a city to devote a park to any use which 
tends to promote popular enjoyment and recreation, it is not improper to 
grant to individuals, for pay, exclusive rights to operate refr.eshment and 
lunch stands in the park, and to rent boats and bathing suits and towels 
and dressing rooms, as that does not constitute a use of the park for 
other than public purposes nor is it in conflict with provisions of a deed 
of gift by which the city acquired the property, to the effect that it 
should be used for the benefit of the public, and should be inalienable by 
deed, gift, lease or other method. The exclusive character of such a 
privilege is not the basis of any legitimate objection, for, as no one has a 
right to engage in the activities referred to except by permission of the 
city, no one is wronged by the monopoly created. The concessions 
granted do not amount to the leasing of any part of the park; nor do they 
involve the loss of control over it by public officers." 

See also McQuillan on Municipal Corporations, Second Edition, Volume 3, 
Section 1257, ·Corpus Juris, Volume 44, page 1103-4. A leading case wherein this 
question is involved, and it is cited by all the commentators noted above, is the 
case of Bailey v. City of Topeka, 97 Kans. 327; 154 Pac., p. 1014. See also Notes 
to Daughters v. Riley County, 27 L. R. A., N. S., 938; Hopkinsville v. Jarrett, 50 
L. R. A., N. S., 465. 

An examination of the cases involving this question, shows clearly that in 
practically all jurisdictions the general rule referred to above, is followed. Even 
in cases where the right to license a concession or to permit a portion of the 
park grounds to be used for certain purposes is denied, the general rule, as stated 
above, is not questioned, but the cases are decided on the reasonableness and the 
necessity for the concession. Thus, in the case of Sherburne v. Portsmouth, 72 
N. H. 539, it is held that a city has no power. to permit individuals to make and 
maintain a baseball park in a public park, "if it unreasonably interferes with 
the right of the public to use the park." If, however, the concession, whatever it 
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may be, does not unreasonably interfere with the use of the park for public pur­
poses the authorities are almost unanimous to the effect that the concession may 
be granted. In a Nebraska case, Nebraska City v. Nebraska City Speed & Fair 
Association, 186 N. W. 374, it was held that a city had power to grant a license or 
concession to hold in a public park race meets for short periods of time for the 
enjoyment of the public, and in a Missouri case, State ex rei. Wood v. Schwickhardt, 
109 Mo. 496, it was hefd that a charter provision empowering the city to regulate 
its parks authorizes the city to rent the privilege of selling refreshments, including 
intoxicating liquors, in a public park. 

There appear to be no reported cases in Ohio directly in point. The fact, 
however, that concessions for refreshment stands and amusement devices in public 
parks, not unreasonably interfering with the right of the public to use the park, 
but on the other hand, being conducive to the welfare and amusement of the· 
patrons of the parks, have been in many cases granted in Ohio, and apparently 
without such serious objection as to lead to the question of the right to grant such 
concessions being passed upon by the courts, is reason to believe that the granting 
of such concessions does not unreasonably interfere with the rights of the public 
in park property, and I am of the opinioa that such concessions may lawfully be 
granted when reasonable. 

It should be noted, however, that in granting concessions of this kind such 
grants are mere permits revocable at the instance of the authorities granting them. 
A lease can not be granted for the exclusive right to exercise any privilege within 
a public park for a term of years or for any specific time. A revocable license is 
all that may be granted. See Williams v. Hylan (N. Y.) 162 N. W., 547, affirming 
Williams v. Hylan, 227 N. Y. S. 392. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
First, that the council of the city of Mansfield may lawfully authorize the 

granting, to private parties, of a revocable license to operate a miniature golf 
course within "Johns Park" in said city, providing the operation of said golf course 
does not unreasonably interfere with the rights of the public in the use of said 
park for park purposes. 

Second, the Director of Public Service of the city of Mansfield does not have 
authority, as manager of the public parks of said city, to grant concessions within 
said park, except as he may be authorized to do so by city council. 

3266. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

PARLIAMENTARY LAW-COUNTY COMMISSIONERS AND TOWNSHIP 
TRUSTEES-RIGHT OF PRESIDING OFFICER TO SECOND MOTION. 

SYLLABUS: 

1. The presiding. officer of a board of county commissioners may second a 
motion made by one of its members. 

2. Meetings of boards of township tmstees need not be conducted m strict 
compliance with parliamentary procedure. 


